Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, lusjan napisał:

Według tego powyżej  1,95 netto przy ilości poniżej 15 tys i niskich parametrach (tłuszcz 4 białko 3) bez bycia członkiem spółdzielni, bez kontroli użytkowości, bez klasy extra, co w Włoszczowie nie występuje, więc w sumie te 4 grosze trzeba też dodać, i bez schłodzonego mleka... Z tego co kojarzę to nie masz wysokiej wydajności, więc pewnie parametry sporo wyższe. 

No dobrze mała pomyłka mi się wkradła ,nie wziołem po uwage że tu jest netto a u siebie liczę już brutto , za bycie członkiem też nie liczę bo w swojej mleczarni też nie jestem . Podsumowując po dokładnym policzeniu może wyjść z 10 gr więcej brutto przy tych samych parametrach (słabych) , to za takie grosze nie wiedzę potrzeby rzucania się na kolana u prezesa żeby mnie łaskawie przyjął z 300-400 litrami na odbiór . Dziękuje wolę już zostać tu gdzie jestem...

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie to spółdzielnie proszą można powiedzieć że na kolanach żeby się do nich przenieść. Rozumiem żeby to było 1-2 gr różnicy ale sam wyliczyłeś 10 gr różnicy + 10 gr za członkostwo i masz 20 gr. 

Oddając te 300-400 l na odbiór wychodzi 4,5-6 tyś miesięcznie. To masz 900-1200 zł na miesiąc. Rocznie 10800-14400 zł więcej. Rzeczywiście bez sensu jechać i pogadać i stracić tą godzinę czy dwie ale skoro dla ciebie to są grosze to  bogaty człowiek jesteś  

Edit . Teraz policzyłen i przy parametrach 4 i 3 i pomiżej 15 tys wychodzi 2,3 brutto (z członkostwem, klasa extra i mleko schłodzome do 6 stopni )więc to 30 gr różnicy skoro teraz masz 2 zł  a jak masz lepsze parametry to jeszcze więcej wyjdzie. Faktycznie  nie warto jechać dla tych 16200-21600 zł rocznie . Tak jakbyś dostał 13 i 14 wypłatę za free nie mając żadnych kosztów 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 9
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Aktualnie to spółdzielnie proszą można powiedzieć że na kolanach żeby się do nich przenieść. Rozumiem żeby to było 1-2 gr różnicy ale sam wyliczyłeś 10 gr różnicy + 10 gr za członkostwo i masz 20 gr. 

Oddając te 300-400 l na odbiór wychodzi 4,5-6 tyś miesięcznie. To masz 900-1200 zł na miesiąc. Rocznie 10800-14400 zł więcej. Rzeczywiście bez sensu jechać i pogadać i stracić tą godzinę czy dwie ale skoro dla ciebie to są grosze to  bogaty człowiek jesteś  

Edit . Teraz policzyłen i przy parametrach 4 i 3 i pomiżej 15 tys wychodzi 2,3 brutto (z członkostwem, klasa extra i mleko schłodzome do 6 stopni )więc to 30 gr różnicy skoro teraz masz 2 zł  a jak masz lepsze parametry to jeszcze więcej wyjdzie. Faktycznie  nie warto jechać dla tych 16200-21600 zł rocznie . Tak jakbyś dostał 13 i 14 wypłatę za free nie mając żadnych kosztów 

ale to nic nie daaaa 😁👍 w punkt

Opublikowano
11 godzin temu, Dziad932 napisał:

No dobrze mała pomyłka mi się wkradła ,nie wziołem po uwage że tu jest netto a u siebie liczę już brutto , za bycie członkiem też nie liczę bo w swojej mleczarni też nie jestem . Podsumowując po dokładnym policzeniu może wyjść z 10 gr więcej brutto przy tych samych parametrach (słabych) , to za takie grosze nie wiedzę potrzeby rzucania się na kolana u prezesa żeby mnie łaskawie przyjął z 300-400 litrami na odbiór . Dziękuje wolę już zostać tu gdzie jestem...

Do mlekovity przechodziliśmy jak było 400-500 l więc ja nie wiem czego Ty czekasz, żebyś miał 100-200 to tak ... 

Opublikowano
12 godzin temu, Dziad932 napisał:

Wczoraj dzwoniłem do Włoszczowy (400l na odbiór), kierowniczka powiedziała, że mało i że ma dużo chętnych takich ok. 1000 litrowych. Kazała dzwonić pod koniec roku:-/

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

no własnie...czyli ta premia co była teraz (marzec-maj) będzie jeszcze w lipcu?

Cena bazowa jest prawie 2,18 netto a premia 37 gr jak dobrze pamiętam. 

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Do mlekovity przechodziliśmy jak było 400-500 l więc ja nie wiem czego Ty czekasz, żebyś miał 100-200 to tak ... 

Ojciec tam pewnie rządzi i widać boją się zmian . Takie pokolenie ludzi i nic nie zrobisz.  Jeszcze u mnie na okolicy niektórzy jak usłyszą słowo Piątnica to jakby ich ogniem przypalał. ,, Panie ale tam są takie wymogi ''. A wzięło się to stąd że jak przejmowali Ostrołękę to razem z dostawcami. A że Ostrołęka jak większość małych nic nie znaczących spółdzielni brała aby białe  to nikt się niczym nie przejmował a tu nagle trzeba było o bakterie i somatyke czy ogólny porządek zadbać. A że ludzie nie wiedzieli jak to zrobić bo nigdy o to niedbali to poodchodzili a wraz z nimi historia o wymogach z kosmosu. A kto został w tamtym czasie to wygrał życie. Nikt ich wtedy nie mógł marzyć o takiej cenie jaka oni mieli 

• Like 4
Opublikowano

my z lokalnej mleczarni do mlekovity przechodzilismy jak było na odbiór 300litrow i do mleczarni mamy 38km i bez problemu nas przyjęli. u nas różnica na cenie z poprzednią mleczarnia było 22gr

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, MarcinCiesz napisał:

Wczoraj dzwoniłem do Włoszczowy (400l na odbiór), kierowniczka powiedziała, że mało i że ma dużo chętnych takich ok. 1000 litrowych. Kazała dzwonić pod koniec roku:-/

Na pewno. Na bramie zakładu wiszą jak winogrona i czekają na swoją szansę...

Powiedz jej żeby wróciła z równoległego wymiaru

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
42 minuty temu, komizmo napisał:

Na pewno. Na bramie zakładu wiszą jak winogrona i czekają na swoją szansę...

Powiedz jej żeby wróciła z równoległego wymiaru

Dokładnie. 

Z tego co słyszałem to raczej uciekają z tego zakładu. 

Opublikowano
2 godziny temu, MarcinCiesz napisał:

Nawet się nie dziwię , przecież tacy jak ja to są producenci bez przyszłości , wcześniej czy później będą likwidować

2 godziny temu, krzychu121 napisał:

A kto został w tamtym czasie to wygrał życie. 

Chyba odwrotnie 🤔, bez krów to jest wygrane życie

41 minut temu, PRIMO napisał:

Z tego co słyszałem to raczej uciekają z tego zakładu. 

A czemu 🤔 , no przecież tak tam dobrze ...

Opublikowano
3 minuty temu, Dziad932 napisał:

A czemu 🤔 , no przecież tak tam dobrze ...

A skąd mam to wiedzieć?🤷‍♂️

Poprostu doszły mnie takie słuchy .🤨

Opublikowano

@PRIMO to tak powiedział Ci sąsiad , który usłyszał od śwagra a ten pewnie pod kościołem zdobył takie info  ... , ciekawe 🤔

Opublikowano

Jak ktoś może oddawać do mlekpolu itp to pewnie nie będzie oddawał do Włoszczowy, sam chętnie bym przytulił te kilkadziesiąt groszy więcej, ale na południu nie ma lepszej mleczarni. Kombinat Kietrz raczej nie oddaje tam połowy mleka z sentymentu. A mniejszych dostawców już rok temu nie brali, wiadomo, że jak zapyta ktoś z 3000 na odbiór to jest inna rozmowa niż z 300. 

Opublikowano
22 minuty temu, Dziad932 napisał:

@PRIMO to tak powiedział Ci sąsiad , który usłyszał od śwagra a ten pewnie pod kościołem zdobył takie info  ... , ciekawe 🤔

No i z czego rżysz? 🤨

Nie sąsiad tylko przedstawiciel handlowy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v