Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, PolonezAtu napisał:

Mlekovita za czerwiec cena nie mniejsza niż w maju.

Na czerwiec będzie wyższa bo za parametry podnieśli, tluszcz 1 gr białko 2 gr tylko ch*j z tego jak na parametrach ukradli i realna podwyżka wyjdzie 2 gr. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, niesamowity90 napisał:

U mnie z kolei likwidują jeden za drugim. Generalnie mógłbym dostawić oborę na 60 sztuk krów i też by się wykarmiło, bo pola jest do wzięcia w h... . Ale jakoś nie kręci mnie perspektywa uwiązania na milionie kredytu. W bliższej okolicy chyba podzielają mój pogląd.

60 sztuk, robocik, dwóch ludzi za dobre pieniądze zatrudnionych i życie jak w Madrycie ale to trzeba mieć ambicje jakieś 

8 godzin temu, niesamowity90 napisał:

U mnie z kolei likwidują jeden za drugim. Generalnie mógłbym dostawić oborę na 60 sztuk krów i też by się wykarmiło, bo pola jest do wzięcia w h... . Ale jakoś nie kręci mnie perspektywa uwiązania na milionie kredytu. W bliższej okolicy chyba podzielają mój pogląd.

60 sztuk, robocik, dwóch ludzi za dobre pieniądze zatrudnionych i życie jak w Madrycie ale to trzeba mieć ambicje jakieś 

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

I zarobi te 60 sztuk na tych dwóch i resztę kosztów, sztukmistrzu?

Opublikowano (edytowane)

Ile taka obora na 60 szt i robocik? Przy tych cenach 3 mln? Na górce mlecznej wziąć na to kredyt? A co w przypadku spadków? Bywało tak już że na 1,8 zł/l  ludzie plany spłaty porobili a potem zjazd był. Skąd dwóch ludzi zatrudnić żeby robili jak na swoim? Bo robić byle jak to wiadomo co oznacza dla stada...

Wziąć na to teraz kredycik, jeszcze bazując na dzierżawach, w takich czasach, na górce, to nie wiem czy trzeba mieć ambicje, czy nie po kolei w głowie...

Edytowane przez niesamowity90
  • Like 9
Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, niesamowity90 napisał:

Płn-Wsch

A dokładniej? Bo ja też pln-wsch okolice Augustowa i u mnie akurat odwrotna sytuacja za 2 palce ziemi to by kosa się godzili.

Edytowane przez Pawel29
1 minutę temu, Pawel29 napisał:

A dokładniej? Bo ja też pln-wsch okolice Augustowa i u mnie akurat odwrotna sytuacja za 2 palce ziemi to by kosa się godzili.

Akurat Augustów i na południe od Augustowa to ja wiem co tam się dzieje, tam chyba mleko mózgi pozalewało..

• Haha 1
Opublikowano

Ziemi będzie . Po żniwach jak sprzedadzą ludzie to zboże za te marne srebrniki w stosunku do cen nawozów i zapłacą za kombajn to im nie starczy na następne zasiewy. Kolega ma firmę sprzedaje nawozy kupuje zboże itd. dużo ludzi poprostu nie kupuje nawozów lub je mocno ogranicza co zresztą widać na polach. A nawozy tańsze nie będą . Może azoty w sierpniu trochę stanieją i tyle. 

Opublikowano
55 minut temu, niesamowity90 napisał:

Ile taka obora na 60 szt i robocik? Przy tych cenach 3 mln? Na górce mlecznej wziąć na to kredyt? A co w przypadku spadków? Bywało tak już że na 1,8 zł/l  ludzie plany spłaty porobili a potem zjazd był. Skąd dwóch ludzi zatrudnić żeby robili jak na swoim? Bo robić byle jak to wiadomo co oznacza dla stada...

Wziąć na to teraz kredycik, jeszcze bazując na dzierżawach, w takich czasach, na górce, to nie wiem czy trzeba mieć ambicje, czy nie po kolei w głowie...

Właśnie wszystko zależy od tego co się ma w głowie, mam koło siebie dwie skrajności jednego 60 krów i 5 tyś co drugi dzień, drugiego 220 krów i 7 tyś co drugi dzień, większość na forum jest w temacie to nie trzeba tego tłumaczyć 

Opublikowano

Może masz zle informacje bo mało prawdopodobne to co piszesz. Pierwszy przy tych 60 krowach musi mieć koło 15 tys średniej od sztuki a drugi lekko ponad 6 tys. Tak na szybko wyliczając. To albo jedzie tylko na trawie i kukurydzy tnąc koszta albo ma z połowę stada zasuszonego i stąd taka niska srednia. Wątpię żeby doszedł do takiego stada nie mając pojęcia o hodowli bo przecież też trzeba mieć i budynki i park maszynowy żeby to obrobić.

Opublikowano

Witam Panowie. Mam pytanie odnośnie ceny mleka w Mlekpolu za miesiąc czerwiec. Ojciec nie podał jeszcze maila więc jestem niedoinformowany. Dostaliśmy tylko SMS-a 30 maja że cena nie ulega zmianie względem maja. A widziałem że ludzie dostali maile i stąd też moje pytanie. Czy jest dodatkowa premia za czerwiec względem Maja i jeśli tak to jaka??? 

Oddajemy  aktualnie ponad 20 000 tys litrów mleka miesięcznie. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Witam Panowie. Mam pytanie odnośnie ceny mleka w Mlekpolu za miesiąc czerwiec. Ojciec nie podał jeszcze maila więc jestem niedoinformowany. Dostaliśmy tylko SMS-a 30 maja że cena nie ulega zmianie względem maja. A widziałem że ludzie dostali maile i stąd też moje pytanie. Czy jest dodatkowa premia za czerwiec względem Maja i jeśli tak to jaka??? 

Oddajemy  aktualnie ponad 20 000 tys litrów mleka miesięcznie. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Około 13 tyś a nie 15, zootechnik co u mnie doi powie mi wszystko nawet kto z kim śpi 😂🙆 widziałem ich karty z udoju, i nie to że on doszedł do takiego stada bo on swoich jałówek nie ma tylko kupuje likwidacje z litwy łotwy czech, jakbym nie wiedział to bym nie pisał chłopie 

Opublikowano
21 minut temu, Marcin441 napisał:

Około 13 tyś a nie 15, zootechnik co u mnie doi powie mi wszystko nawet kto z kim śpi 😂🙆 widziałem ich karty z udoju, i nie to że on doszedł do takiego stada bo on swoich jałówek nie ma tylko kupuje likwidacje z litwy łotwy czech, jakbym nie wiedział to bym nie pisał chłopie 

Cała polska wieś w pigułce. Zamiast zająć się swoim to zagląda się innym w kieszeń. Bo przecież to wiedza bez której żyć nie można ile sąsiad krów doi, ile mleka ma na odbiór jeszcze sprawdź w mleczarni ile bierze i w banku ile kredytu ma.

• Thanks 5
Opublikowano

Ja tam z wydajnością szału nie mam, znajomy ma z 7l od sztuki na dzien więcej i fajnie pięknie ale roboty mu nie zazdroszczę przy jego warunkach a on mi nie zazdrości kredytu na obore 🤣 ja powoli do góry jade z wydajnością. Bo rozród poprawiam i średni dzień psuje średnia wydajność bo trochę mi uciekł. Ale powoli do przodu 

Jak płacą w kuj-pom z sr. Parametrami w przedziale 25-30 za maj? Trzeba do mleczarni się udać i wiedzieć czego realnie żądać

Opublikowano
51 minut temu, Marcin441 napisał:

Skoro oddaje od 60 krów co drugi dzień 5 tys to dziennie ma 2,5 tys.

365 dni x 2,5 tys = 912500 litrów. Dzielac to przez 60 krów wychodzi 15208 l od sztuki. Dodajac do tego mleko od krów z antybiotykiem wyjdzie pewnie z 15,5 tys. 

Sam widzisz że to co zootechnik opowiada to bajki. Albo chciał się pochwalić ile mleka ma twój  sąsiad dzięki niemu ale zapomnial dodac ze aktualnie ma wszystkie krowy w doju i 80 % stada jest po wycieleniu. A zimą ma 2,5 tys l ale na odbiór. I rzeczywista wydajność jest 10 tys a nie jak naciągnięta w federacji 13 tys.

A u tego co ma 220 krów może być ma odwrót. Ma może stado zdojone i większość zasuszona ale już ploteczki idą jaki to słaby gospodarz. Tych zootechników i innych ,, pomocników''  powinni karać za rozsiewanie plotek i opowiadania co u kogo się dzieje. Ludzie biorą ich do pracy a ci jeżdżą i opowiadają głupoty. 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

2500 litrów : 60 krów = 41,7 l od sztuki na dzień x 305 dni bo tyle trwa laktacja = 12718 l od sztuki, mleko pomnożyłeś przez wszystkie dni w roku czyli wziąłeś pod uwagę że krów nie zasusza? według twoich obliczeń stada które mają wydajność dzienną 45-46 litrów miałyby z 17 tyś wydajności, bzdura totalna 

• Confused 1
Opublikowano

Czyli co według twoich wyliczeń doi tylko do końca października i później ma dwa miesiące przerwy do stycznia ?

Czy stado ma 60 krów a w doju około +/- 50-52 sztuki w zależności od miesiąca?  Wtedy dzielac litraż przez krowy tylko w doju wychodzi pod 50 litrów sztuka. 

Żeby wyszła realna wydajność sumuje się mleko z roku i dzieli przez wszystkie krowy. Wtedy daje to prawdziwy obraz wydajności 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
3 godziny temu, Marcin441 napisał:

No to za***isty plotuch ten zootechnik , ciekawe jak Tobie d*pę obrabia u innych ☺️ , także nie ciesz się tak ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v