Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podlinkuj. Może i dla mleczarzy będzie dobra cena. Chociaż tak jak i w skupach zbóż niektórzy jak nie musieli to nadal płacili po 1200-1400 za pszenicę gdzie w innych rejonach było już 1700-1900 tak i w skupie mleka będzie. Jedni zapłacą po 2,5 zł a inni 1,8 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, dejmian90 napisał:

O to Radek też się wypowiedz który system lepszy. Czy ma trzymaniu cały rok w oborze i ładowaniu drogiego białka zarobisz więcej czy na wypasie tanim kosztem z delikatnie mniejszą ilością mleka.

Nie wiem czego Ty szukasz dziury w całym. Prawda jest taka że ci co mają teraz po 11 tys wydajność czy tam 12, no nawet ogólnie te 10+, kiedyś mieli niższa więc wiedzą co to oznaczało, Ty takiej wydajności nigdy nie miałeś i mieć nie będziesz ale jesteś najmądrzejszy i przekonany że Twój tok myślenia jest jedyny i słuszny a reszta robi źle. 

To chyba nigdy nie wyjdzie z mody, ktos się nie zna ale wypowiedzieć się musi. 

• Thanks 2
Opublikowano

jak to co? Darkowi się do dupy dobierają, najpierw udają pokrzywdzonych a później chcą się dogadywać to chyba widać kto jest winny, towar nie schodzi to trzeba nowe terminy przydatności nabijać😅

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Nie wiem czego Ty szukasz dziury w całym. Prawda jest taka że ci co mają teraz po 11 tys wydajność czy tam 12, no nawet ogólnie te 10+, kiedyś mieli niższa więc wiedzą co to oznaczało, Ty takiej wydajności nigdy nie miałeś i mieć nie będziesz ale jesteś najmądrzejszy i przekonany że Twój tok myślenia jest jedyny i słuszny a reszta robi źle. 

Nie ja pierwszy zacząłem wyliczać ile jestem do tyłu na krowie dlatego że wypasam i nie daje dużych ilości pasz białkowych. Moje krowy nawet nie są w stanie dać 10 tys na laktacje bo mam mieszańce, nie czyste hfy.

Opublikowano
2 godziny temu, lolq1660 napisał:

jak to co? Darkowi się do d*py dobierają, najpierw udają pokrzywdzonych a później chcą się dogadywać to chyba widać kto jest winny, towar nie schodzi to trzeba nowe terminy przydatności nabijać😅

To nie tak. Zupełnie nie tak

Opublikowano
8 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

7 godzin temu, Grwroblewski napisał:

U mnie cały rok krowy stoją stoją w oborze  bo nie mam możliwości wypasania, i moim zdaniem wyciągnięcie 12 tys w laktacji to nie jest problem, przy dobrej żywotności bo 5-6 laktacji 

20211130_081612.jpg

20211130_082034.jpg

20220208_194012.jpg

Piękne wyniki, szczególnie ten dolny. Dorobiłeś się już jakiejś siedemdziesiątki?

Opublikowano
7 godzin temu, Grwroblewski napisał:

U mnie cały rok krowy stoją stoją w oborze  bo nie mam możliwości wypasania, i moim zdaniem wyciągnięcie 12 tys w laktacji to nie jest problem, przy dobrej żywotności bo 5-6 laktacji 

Gdzie mleko dajesz?

Opublikowano

Te wyniki to powiedział bym ,że przeciętne w stadzie Ho.Kilka lat temu to były wysokie teraz to już standard.Obecnie to 4 z przodu  jest dowodem na klasę hodowcy.

Opublikowano (edytowane)

Ty chyba w Polsce nie mieszkasz, albo oderwany od rzeczywistości jesteś. W Polsce średnia wydajność z federacji to około 9tyś. Więc jak ktoś ma 10-11tyś to już jest bardzo dobrze. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Cow_milk napisał:

Tylko z tych krów nie ma aż tyle kasy na czysto żeby co miesiąc po 3 ha pola kupować. 

A co do rękawa to ty masz chyba większy pobór odemnie więc bym się w to chyba nie pchał 

Chłopie Sławek w 20 lat kupił coś 1,5 ha a ty w miesiąc chcesz 3ha kupić..... 😁😁😁😁😁

On 20 lat temu nie wiedział ze ziemi trza kupić... 😋

Rozwojowy ponoć i wszystkich poucza.. 🤔

• Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, Marcin441 napisał:

Piękne wyniki, szczególnie ten dolny. Dorobiłeś się już jakiejś siedemdziesiątki?

Siedemdziesiątki jeszcze nie 😀ale kto wie może jej córka i co najlepsze na 43 dzien ruja krycie i dzisiaj było badanie USG i cielna po buhaju Theodor z WCHIRZ 😀

3 godziny temu, Rrolniik napisał:

Gdzie mleko dajesz?

Mlekovita oddzial Kalisz

Opublikowano
10 godzin temu, leszek1000 napisał:

Ty chyba w Polsce nie mieszkasz, albo oderwany od rzeczywistości jesteś. W Polsce średnia wydajność z federacji to około 9tyś. Więc jak ktoś ma 10-11tyś to już jest bardzo dobrze. 

Screenshot_2022-03-22-06-52-38-10.jpg

Polska wyniki z przed 5 lat małe stado uwieziowka i wypas.

• Thanks 1
Opublikowano

Wirówka była pewnie na takiej oborze. Ścigają się niektórzy z tymi wydajnościami a nie lepiej to te trochę mniej ażeby krowy zdrowe były, niektórzy to widzę aby wydajność większa, a ja na szczęście już się nauczyłem żeby doić tyle żeby jak najwięcej z tego w kieszeni zostało, a nie żeby przed somsiadem pochwalić się że u mnie to po 70 czy 80 na dzień dają

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

szkoda gadać 🤦‍♂️ jak wirówkę pod mlekometry 🙈 a kto nie potrafi podnieść wydajności przez genetykę poprawę żywienia i warunków dla zwierząt tak zawsze będzie tłumaczył

Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Wirówka była pewnie na takiej oborze. Ścigają się niektórzy z tymi wydajnościami a nie lepiej to te trochę mniej ażeby krowy zdrowe były, niektórzy to widzę aby wydajność większa, a ja na szczęście już się nauczyłem żeby doić tyle żeby jak najwięcej z tego w kieszeni zostało, a nie żeby przed somsiadem pochwalić się że u mnie to po 70 czy 80 na dzień dają

Mi przy wydajności 9 chorują mniej niż przy 7

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Grwroblewski napisał:

Siedemdziesiątki jeszcze nie 😀ale kto wie może jej córka i co najlepsze na 43 dzien ruja krycie i dzisiaj było badanie USG i cielna po buhaju Theodor z WCHIRZ 😀

Mlekovita oddzial Kalisz

Klucz do sukcesu to rozród, Ja 93 % krów do 50 dnia laktacji mam pokrytych, wiadomo że zastrzykami ale jednak 😜

Opublikowano
komizmo napisał:

Genetyka, dobrostan, technika, żywienie na bogato, rekordy wydajności i rozrodu, obóz pracy 24/7

I k**wa 1.80 za litr wypłaty na konto.

lepiej jest mieć 1.8 za 10/12tys niż za 7tys przelicz proszę....

Marcin441 napisał:

9 godzin temu, Grwroblewski napisał:

Mlekovita oddzial Kalisz

Klucz do sukcesu to rozród, Ja 93 % krów do 50 dnia laktacji mam pokrytych, wiadomo że zastrzykami ale jednak 😜

są różne szkoły niektórzy radzą po 90 kryć a le to wydajności pow 12tys

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v