Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to możesz mieć...

gdzie szukać namiarów?

Opublikowano

kurde ja 13-19tys b 3,38 tl 4,33 netto 1,67 to ile nas przedziałów ilościowych dzieli? o ile dadzą teraz za tłuszcz 4,5gr i 25 gr to i tak nie wyjdzie 2zl netto

Opublikowano
1 godzinę temu, Morfek napisał:

kurde ja 13-19tys b 3,38 tl 4,33 netto 1,67 to ile nas przedziałów ilościowych dzieli? o ile dadzą teraz za tłuszcz 4,5gr i 25 gr to i tak nie wyjdzie 2zl netto

bo mońki dymają tak jak Łapy dużym i radnym dużo, reszta figa, w Łapach to się chyba jakiś większy wał szykuje, mleka ubyło, dwie nowe linie produkcyjne mają dojść i starzy radni nie chcą być radnymi, chyba prezes weźmie dobrą odprawe przy odejściu na emeryturę xD

Dnia 18.03.2022 o 14:16, dejmian90 napisał:

W tym roku raczej żadna mleczarnia nie zwiększy skupu, no chyba że Piątnica bo doszło im sporo dostawców. Niech jeszcze przyjdzie susza to dopiero zobaczą jak będą wyglądać spadki mleka.

Kierowca dzisiaj mówił że mleko spada i że więksi dostawcy będą ostro redukować dawki przy tych cenach.

Opublikowano

tak od początku roku. chyba dla kolegi się pomyliło bo dzielą nas chyba 3 progi ilościowe czyli 6gr. jeśli do mojej ceny dodam VAT i 6gr to wychodzi +/- 1,80 brutto a nie netto jak pisal

Opublikowano

Ja nikim specjalnym nie jestem, normalny dostawca z tego co mi wiadomo to w Mońkach nie ma takiej patologii jak w łapach co do ceny to mogłem się pomylić po kresce z parametrami bo napisałem z pamięci, no i 6gr za ilość. Tak premia ma być za trzy miesiące miała być 10 gr ale zmieniło się na lepsze.

Opublikowano
37 minut temu, Rrolniik napisał:

bo mońki dymają tak jak Łapy dużym i radnym dużo, reszta figa, w Łapach to się chyba jakiś większy wał szykuje, mleka ubyło, dwie nowe linie produkcyjne mają dojść i starzy radni nie chcą być radnymi, chyba prezes weźmie dobrą odprawe przy odejściu na emeryturę xD

Kierowca dzisiaj mówił że mleko spada i że więksi dostawcy będą ostro redukować dawki przy tych cenach.

Dlatego mój system hodowli sprawdza się w tej chwili znakomicie. Od maja do końca października trawa na pastwisku i trochę śruty zbożowej z witaminami a teraz dosypuje jeszcze białko, mieloną kukurydzę i wysłodki toffi ale też w delikatnych ilościach. 

Opublikowano

@Matmen pisałem do rrolnika 😏 ogólnie styczniowa faktura miała wliczony w wypłatę VAT a z litego już nie bo obniżka Vatu na żywność była stąd myślę że mogłeś coś źle poprzeliczac także chill 😎

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem i poprostu pomyliłem się na parametrach białko 3,4 ale tłuszcz był 4,8 i to dużo zmienia zawsze podaję cenę netto bo taka jest na fakturze , soryy jak kogoś wprowadziłem w błąd. Ogólnie jesteśmy zadowoleni z współpracy z monkami i wydaje mi się że wszyscy mają taką samą cenę.

Opublikowano
22 minuty temu, dejmian90 napisał:

Dlatego mój system hodowli sprawdza się w tej chwili znakomicie. Od maja do końca października trawa na pastwisku i trochę śruty zbożowej z witaminami a teraz dosypuje jeszcze białko, mieloną kukurydzę i wysłodki toffi ale też w delikatnych ilościach. 

No i ile doisz? Choć z 5-6 tys na rok od krowy jest?

Opublikowano

@Matmen ogólnie dali 1 gr za jednostkę tłuszczu premii.. wiesz jak to się przelicza? bo niektórzy wyliczają że jak masz tłuszcz 4% to będzie 4 gr więcej np

Opublikowano
29 minut temu, damianzetor9540 napisał:

No i ile doisz? Choć z 5-6 tys na rok od krowy jest?

W 2021 roku oddałem 84000 litrów mleka i średni stan krów wynosił 14,3 czyli około 6000 od krowy wychodzi. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Morfek napisał:

@Matmen ogólnie dali 1 gr za jednostkę tłuszczu premii.. wiesz jak to się przelicza? bo niektórzy wyliczają że jak masz tłuszcz 4% to będzie 4 gr więcej np

Ja też tak liczę a jest inaczej?? Ten grosz to podwyżka na stałe 

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
56 minut temu, dejmian90 napisał:

Może i się sprawdza bo pozwala Ci na to ilość krów, od 50 sztuk w górę raczej nie ma możliwości wypasu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Morfek napisał:

to kimś specjalnym jesteś w mleczarni że tyle dostajesz? masz jakieś super premie?

Ja nikim nie byłem specjalnym, tak samo kolega co miał więcej 30gr niż ja, a według cennika powinien mieć 6gr więcej.

1 godzinę temu, Matmen napisał:

Właśnie sprawdziłem i poprostu pomyliłem się na parametrach białko 3,4 ale tłuszcz był 4,8 i to dużo zmienia zawsze podaję cenę netto bo taka jest na fakturze , soryy jak kogoś wprowadziłem w błąd. Ogólnie jesteśmy zadowoleni z współpracy z monkami i wydaje mi się że wszyscy mają taką samą cenę.

Masz rację, wydaje Ci się ;)

1 godzinę temu, Matmen napisał:

Ja nikim specjalnym nie jestem, normalny dostawca z tego co mi wiadomo to w Mońkach nie ma takiej patologii jak w łapach co do ceny to mogłem się pomylić po kresce z parametrami bo napisałem z pamięci, no i 6gr za ilość. Tak premia ma być za trzy miesiące miała być 10 gr ale zmieniło się na lepsze.

O jakiej patologii mówisz o dymaniu rolników? jedni i drudzy są siebie warci, a co do innych patologii to Mońki są z jednej znane, tam to normalnie eldorado pod pewnym względem jest ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin441 napisał:

Może i się sprawdza bo pozwala Ci na to ilość krów, od 50 sztuk w górę raczej nie ma możliwości wypasu 

Znam gościa co wypasa koło setki krów. Pole grodzone siatką i słupkami betonowymi.

Opublikowano
2 godziny temu, dejmian90 napisał:

W 2021 roku oddałem 84000 litrów mleka i średni stan krów wynosił 14,3 czyli około 6000 od krowy wychodzi. 

Jak to  policzyłem to jesteś 6 tys do tyłu na krowie względem wydajności u mnie po odliczeniu paszy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dobrze liczy, przy 11 tyś/ krowe jest 5 tyś litrów do przodu pomnożyć przez cene i odjąć pasze treściwe i tak wyjdzie. Niestety w Polsce większość hodowców myśli że jak nie ma faktury za pasze czy dodatki to on dobrze na mleku zarabia bo nie wydaje zbędnie pieniędzy. Na dzisiaj poniżej 10 tyś/krowe na mleku się nie zarabia 

Edytowane przez Marcin441
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

No policz paliwo po 8, folie po 700 , zużycie sprzętu, usługi .... Długo wymieniać.  Przecież napisał gość że jedzie na wypasie więc dużo kosztów odpada całkowicie

Edytowane przez komizmo
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja też póki mam warunki to wypasam i może nie jestem rozwojowy ale do tej pory zostawało z tego, dokładać nie musiałem.

Co więcej spłaciłem kredyt na ciągnik rok temu a na jesieni kredyt na ziemię 2.5 roku przed terminem. W międzyczasie kupiłem drobne graty. 

Nie chcę nikogo krytykować każdy ma inne warunki inny sposób ja poprostu z moimi 26cioma krowami i starą oborą wolę wypas ( zdrowotność krów i nakład pracy na korzyść) i w tym roku nie sieje kukurydzy bo mały areał mam i nie chce mi się z nią szarpać samemu.

Gdzieś kiedyś ktoś pisał kto ma kukurydze ten ma mleko, kto ma wypas ten ma pieniądz. Sprawdzę to na sobie

Edytowane przez Pablo16
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v