Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

😂 Beka.

1. PRZED ZMIANĄ VAT TAK Kupując 1000L paliwa masz 1000zl vatu naliczonego, który bilansuje się w US z należnym i nie musisz nieść go do US. ALE!!!!!! MUSISZ ZAPŁACIĆ NA STACJI BRUTTO, CZYLI O 1000ZŁ WIECEJ (VAT) 

2. PO ZMIANIE NIE ZROBISZ KOSZTÓW, WIEC MUSISZ ZANIEŚĆ DO US 600ZL NALEŻNEGO Z KIESZENI. TAK MASZ RACJĘ. ALE!!!! NA STACJI PŁACISZ O 600zl MNIEJ!  

Kupisz taniej, ale nie zyskasz bo zaniesiesz do US. Zaniesiesz do US, ale nie stracisz bo kupiłeś TANIEJ! Chciałbyś zapłacić na stacji 8%vat i z US dostać 23%zwrotu. 👍👍👍 Brawo

Jestem na vat. I nic nie stracę na zmianie, jedynie co to jest niesprawiedliwie względem ryczałtowca, który zyska

Nie przetłumaczysz im, oni już pod kościołem słyszeli że VAT staracie. Tak straci ale jeżeli porównuje się z tym jakby był na ryczałcie. Ryczałt power!

Opublikowano
slawek74 napisał:

marcianjargit napisał:

Nie wiem ale.czy.vat na mleko będzie 0 procent ?? Odpowie ktoś bo już sam zgłupiałem 

czy będzie nie wiadomo 🤷‍♂️ ale watowcy by chcieli a ryczałtowvy i 10% by nie pogardzili

kat napisał:

Z obniżonym vatem na paliwo i zero na nawozy powinna iść zmiana w vacie od sprzedaży. Nie mówię że 0%, ale 2-3%. Wyszło by podobnie. Nie ma co czekać trzeba w styczniu zrobić zapas ropy po 23% żeby mieć co na wiosnę odliczać.

dobrze ujęte paliwo już zamówione

Zapłacić brutto więcej teraz, żeby później odliczyć...... genialne.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, pedro2 napisał:

😂 Beka.

1. PRZED ZMIANĄ VAT TAK Kupując 1000L paliwa masz 1000zl vatu naliczonego, który bilansuje się w US z należnym i nie musisz nieść go do US. ALE!!!!!! MUSISZ ZAPŁACIĆ NA STACJI BRUTTO, CZYLI O 1000ZŁ WIECEJ (VAT) 

2. PO ZMIANIE NIE ZROBISZ KOSZTÓW, WIEC MUSISZ ZANIEŚĆ DO US 600ZL NALEŻNEGO Z KIESZENI. TAK MASZ RACJĘ. ALE!!!! NA STACJI PŁACISZ O 600zl MNIEJ!  

Kupisz taniej, ale nie zyskasz bo zaniesiesz do US. Zaniesiesz do US, ale nie stracisz bo kupiłeś TANIEJ! Chciałbyś zapłacić na stacji 8%vat i z US dostać 23%zwrotu. 👍👍👍 Brawo

Mam nadzieję że zdążyłes przeczytać bo jednak takie treści nie powinny być upubliczniane 😄 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

No nie wiem jak rozumieć artykuł na farmerze o tych stawkach VAT. Wychodzi z tego że żywność obciążona 5% będzie na stawce zero. Jakby nie patrzeć mleko to żywność. Wychodzi z tego że vatowcy będą mieli 0% a ryczałtowcy zostają z 8% do wypłaty?

Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

No nie wiem jak rozumieć artykuł na farmerze o tych stawkach VAT. Wychodzi z tego że żywność obciążona 5% będzie na stawce zero. Jakby nie patrzeć mleko to żywność. Wychodzi z tego że vatowcy będą mieli 0% a ryczałtowcy zostają z 8% do wypłaty?

Przewietrz się, nikt nic nie weźmie ryczałtowcom

• Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał:

Mam nadzieję że zdążyłes przeczytać bo jednak takie treści nie powinny być upubliczniane 😄 

I widzisz mały bezjajeczny człowieczku, edytowałeś bo twoja durnota wyszła na jaw. Sam się zaorałeś 🙈 

Nie odwracaj kota ogonem. Następny się wkąpał i teraz będzie szukał, wkładał mi coś czego nie powiedziałem. Przyznaj się, że nie miałeś racji i tyle, a jak nie masz jaj to zamilcz. 

Fachowcy od siedmiu boleści.

5 minut temu, komizmo napisał:

Mleko to raczej surowiec do wyrobu żywności. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Jaro70 napisał:
34 minuty temu, pedro2 napisał:

Dokładnie. Zamiast czekać za zwrotem vat, nie zapłacę go przy zakupie

Święta racja - tak trudno to zrozumieć

🤦‍♂️  nie rozumiecie .              vat dla producenta rolnika jest 8 %  czyli jak wystawi faktury na 100 tys to ma 8 tys vat i teraz musi te 8 tys wydać w podatku vat , np w paliwie czy nawozach , jak nie wyda to musi te 8 % oddać do US  , a rolnik ryczałtowy  bierze 7 % i możę nic nie kupić a te 7 % zatrzyma 

Edytowane przez jarecki
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

I widzisz mały bezjajeczny człowieczku, edytowałeś bo twoja durnota wyszła na jaw. Sam się zaorałeś 🙈 

Nie odwracaj kota ogonem. Następny się wkąpał i teraz będzie szukał, wkładał mi coś czego nie powiedziałem. Przyznaj się, że nie miałeś racji i tyle, a jak nie masz jaj to zamilcz. 

Fachowcy od siedmiu boleści.

Mleko to raczej surowiec do wyrobu żywności. 

Przeczytales czy nie co było tam wcześniej napisane ? I jestes na VAT czy nie ? zważaj se trochę jak się odzywasz bo ja nie będę tu się z tobą jak ogarek wyzywal 

• Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Przeczytales czy nie co było tam wcześniej napisane ? I jestes na VAT czy nie ? zważaj se trochę jak się odzywasz bo ja nie będę tu się z tobą jak ogarek wyzywal 

Zakończyłem dyskusje z tobą, nie trzeba było ukrywać tego co napisałeś. Popełniłeś błąd i nie masz jaj żeby się do tego przyznać bajoo 👋

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz chyba zdążyłeś

16 minut temu, pedro2 napisał:

Zakończyłem dyskusje z tobą, nie trzeba było ukrywać tego co napisałeś. Popełniłeś błąd i nie masz jaj żeby się do tego przyznać bajoo 👋

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Mateusz1q napisał:

Przewietrz się, nikt nic nie weźmie ryczałtowcom

Co? Napisałem że ryczałtowcy zostaliby jak było na stawce +8% do ceny mleka a vatowcy z 5 redukcja na 0. Czego nie zrozumiałeś?

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

To ci odpowiem. Po pierwsze zmieniasz totalnie temat, o który od wczoraj toczy się spór. Co ma piernik do wiatraka. 🤷 Robisz to dlatego żeby odwrócić uwagę. Tyle. 

Po drugie odpowiadając na tą twoją historyjke powyżej 👆 nie wiem w jakim celu z tym mi wyskakujesz 🙆 znajdź sobie odpowiedni temat i chętnych na takie dyskusje, a nie robisz jeszcze większy burdel niż robimy to wszyscy od wczoraj dyskutując dr facto nie na temat.

Skończmy to naprawdę. Nie sztuką jest być nieomylnym, sztuką jest przyznać się do błędu, a nie brnąć w zaparte i oczerniać, że kto inny nie ma pojęcia.. ostatni raz 👋👋

Opublikowano

Chyba każdy by chciał zeby życie było  proste. Na rozliczenie VAT ma wpływ wiele czynników i każdy ale to każdy kto jest na vacie próbuje sobie ,,uprościć '' to wszystko. Kropki można sobie połączyć .To tyle z mojej strony 

Opublikowano (edytowane)

Cena w Rospudzie/najlepszej SM w kraju u sąsiada  ponad 5 tys litrów zdanego 2,78 litr.... Białko 3,3 tłuszcz 4, 4... 

U mnie nędza 2,29zl u prywaciarza przy prawie 20 tys na miesiąc.. 🤕 Się kopsnal na 10 groszy za grudzień na +😁

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
soko74 napisał:

Zapłacić brutto więcej teraz, żeby później odliczyć...... genialne.

pewnie że genialne bo kolego błyszczysz błyszczysz 😁 uwaga ,,cena netto na on idzie w górę,, zrozumiałeś czy dużymi literami wytłumaczyć 🤔🤦‍♂️

Opublikowano

Panie Admin !

Poproszę o założenie tematu o nazwie "Burdel prawny z VATEM"

Bo ja zamiast gnój widłyma wywalać siedzę i czytam te przepychanki, chcąc w temacie mleka i nazwozów wyłapać jakieś aktualne ceny w kraju.

Dziękuję, z poważaniem czapeczkę zdejmując - polski rolnik.

• Like 5
  • Thanks 1
  • Haha 7
Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał:

pewnie że genialne bo kolego błyszczysz błyszczysz 😁 uwaga ,,cena netto na on idzie w górę,, zrozumiałeś czy dużymi literami wytłumaczyć 🤔🤦‍♂️

Szławek 1,70 przyszła fv 😛 gonię Ciebie

30 minut temu, niesamowity90 napisał:

Panie Admin !

Poproszę o założenie tematu o nazwie "Burdel prawny z VATEM"

Bo ja zamiast gnój widłyma wywalać siedzę i czytam te przepychanki, chcąc w temacie mleka i nazwozów wyłapać jakieś aktualne ceny w kraju.

Dziękuję, z poważaniem czapeczkę zdejmując - polski rolnik.

Już jest 🙂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v