Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

oo na tyle to Musisz na sezon na paliwO i nawozy wydawać co najmiej  400 tys 

Aż tyle to nie ale jeśli mam ponad 6tys vatu z mleka i robia mi paliwo na 8% nawozy na 0% i prąd na 5% czy tam 0% to wiadomo ze nie wypracuje tych 6tys i część będę musiał oddać

Opublikowano
Marcin441 napisał:

38 minut temu, DanielFarmer napisał:

Chyba lepiej wiem jak jest.W cenie podstawowej 0.1 a w dopłatach do ceny podstawowej dopłata Piątnica.To dwie różne rzeczy.Myslalem że jasno wytłumaczyłem ale jednak za słabo co niektórym i oczywiście lepiej wiedzą od dostawcy Piatnicy jaką ma cenę 🤦

Ile jesteś tym dostawcą Piątnicy? 5 odbiorów?

Dostatecznie żeby umieć czytać cennik.Widac lepiej nie robić dobrych uczynków i nie wrzucać.Wiecej takiego błędu nie popełnię.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, czareczek85 napisał:

Aż tyle to nie ale jeśli mam ponad 6tys vatu z mleka i robia mi paliwo na 8% nawozy na 0% i prąd na 5% czy tam 0% to wiadomo ze nie wypracuje tych 6tys i część będę musiał oddać

Na jakiej taryfie masz prąd? G czy C? Dla konsumentów taryf G już jakiś czas chyba prąd był 5%🤔

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Chyba nie, bo mam dwa liczniki na dwóch działkach i oba na 23%. 

No i fakt niezaprzeczalny że to będzie niezły bigos z tym zmniejszaniem vatu, trudno powiedziec kto wyjdzie na tym na plus 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

Ale to jest tarcza antyinflacyjna, na jakiś okres (chyba pół roku) 😉

Edytowane przez Marcin441
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DanielFarmer napisał:

4,41 3,35 1,67 brutto Mlekpol W Piątnicy w Styczniu w zbliżonych parametrach będzie 2,00 Zł brutto minus 10 gr udziału czyli tyle co w mlekpolu z premią bym miał za grudzień więc jak łatwo policzyć 12gr na rękę i 8gr udzialu więcej tj razem 20 gr do litra od stycznia Piątnica > Mlekpol.

Netto. 2zł brutto za grudzień beż premi 2,1 brutto za styczeń. Cennik podawany jest netto

Edytowane przez Kacik
Opublikowano

Ale wy macie myslenie.... zamiast zaplacic od razu przy zakupie vat oddasz go do skarbowego toc to wyjdzie na to samo... 

• Thanks 1
Opublikowano

Oo widzę tutaj też impreza vatowska pełną gębą 😂

Ale kupując paliwo, nawozy i prąd nie będziesz musiał płacić sprzedawcy tego vatu. Spokojnie usiąść i pomyśleć. Wyjdzie jeden uj, z tym że do US zapłacisz zamiast u sprzedawcy

Opublikowano
gregor1284 napisał:

No z tymi vatami to ostro poszli... 

Mlekovita 2.02 brutto przy parametrach tł. 4.20 białko 3.39

Co byście chcieli zmienić na tym naszym rynku oprócz "spółdzielni" i prezesów? 😂

Śpółdzielnie to niestety my jako udziałowcy musimy ogarnąć bo nikt za nas tego nie zrobi. A odnośnie reszty to może zmniejszenie liczby pośredników na każdym kroku, oraz likwidacja dopłat w obecnej postaci, bądź zmiana na dopłaty do produkcji.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja jeszcze bym wprowadził system Ubezpieczeń upraw i budynków rolniczych jak w USA maja. Dopłaty do produkcji i rolnika nazwałbym dopiero od 5ha chyba przy mniejszej ilości udowodni ze czerpie z tego korzyści na podstawie faktur sprzedaży i zakupu środków do produkcji 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, pedro2 napisał:

Oo widzę tutaj też impreza vatowska pełną gębą 😂

Ale kupując paliwo, nawozy i prąd nie będziesz musiał płacić sprzedawcy tego vatu. Spokojnie usiąść i pomyśleć. Wyjdzie jeden uj, z tym że do US zapłacisz zamiast u sprzedawcy

rolnik vatowiec straci ponieważ ryczałt pozostanie bez zmian na 8% ale koszty vatu z nawozu, paliwa i energii spadną. A vatowiec dalej będzie musiał płacić należny podatek nie zyskując nic. 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Zależy jak to potraktują i zapiszą. Bo może być tak że ryczałtowiec tez dostanie 0% bo skoro mletczarnia będzie produkt na 0 sprzedawała to ju dopilnują tego zeby rolnikowi nie zapłacić tych 7,%.

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

Ja jeszcze bym wprowadził system Ubezpieczeń upraw i budynków rolniczych jak w USA maja. Dopłaty do produkcji i rolnika nazwałbym dopiero od 5ha chyba przy mniejszej ilości udowodni ze czerpie z tego korzyści na podstawie faktur sprzedaży i zakupu środków do produkcji 

a może powyżej 10ha wprowadzić ZUS zamiast krusu ?

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, ChiquitaB napisał:

Zależy jak to potraktują i zapiszą. Bo może być tak że ryczałtowiec tez dostanie 0% bo skoro mletczarnia będzie produkt na 0 sprzedawała to ju dopilnują tego zeby rolnikowi nie zapłacić tych 7,%.

To tylko burdel z tego będzie, żadnych korzyści

• Like 1
Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

ChiquitaB napisał:

a może powyżej 10ha wprowadzić ZUS zamiast krusu ?

noo ale błysnąłeś ...🤦‍♂️

obniżo wat doa ryczałtowców to watowcom obniżyć wat na surowiec z 5 na 3 dla przykładu i to by byla jakaś mała pomoc

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, ChiquitaB napisał:

Akurat mleczarni to powinno wyjść na + bo nie będą musieli odprowadzać 5% od sprzedaży za to odliczą sobie 7% za zakup od ryczałtowca. No ale tu po drodze mamy US i zależy jak będą te nowe stawki VAT interpretować. Bo finalnie może wujść na to, że to Vatowcy wykdą na + na tych zmianach. Wszystko zależy od interpretacji. 

Edytowane przez kokoman0
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v