Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, marek1977 napisał:

Kolega ze stacji mi dzisiaj mówił że cena zmieni się tylko na papierze ,a nie na cenniku , czyli coś odejdzie ,coś przyjdzie i zostanie to samo.😄

No bo tak będzie, bo zmieni się cena netto, a brutto wyświetlana na pylonie pozostanie taka sama... 

Opublikowano
9 minut temu, marek1977 napisał:

Kolega ze stacji mi dzisiaj mówił że cena zmieni się tylko na papierze ,a nie na cenniku , czyli coś odejdzie ,coś przyjdzie i zostanie to samo.😄

Vat sie zmieni,ale podatek od sprzedazy detalicznej paliw sie nie zmieni i ot cała filozofia. Obstawiam ze cena bedzie w granicach 7,6zl/litr

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Dzwoniłem to kolejka ze dla tych co stoja pewnie nie starczy paliwa🙆🏻‍♂️

Screenshot_20221231-084433.jpg

Kij licho te paliwa dziś to ta ostatnia promocja z listy jest godna zainteresowana. Zawsze uważałem że inwestycja w wysoki procent musi się zwrócić

Kij licho te paliwa dziś to ta ostatnia promocja z listy jest godna zainteresowana. Zawsze uważałem że inwestycja w wysoki procent musi się zwrócić

Opublikowano

Muszą sprzedać drogie zapasy bo po nowym roku jak VAT podniosą na 23% to paliwo kosztowało by 8,5zł. Na Orlenie cena pozostanie bez zmian a do prywaciarza nikt nie przyjedzie tankować i zostaną z ręką w nocniku.

• Haha 1
Opublikowano

Orlen cena hurtowa ON dzisiaj minus 85 groszy po to żeby było płynne przejście od jutra, od początku miesiąca wiadomo było że grudzień to dla nich istne żniwa.

Opublikowano

Mogę się założyć, że szychy z Orlenu powiedzą, że ten spadek cen jest spowodowany tym, że z końcem roku skończyły się długoterminowe kontrakty na ropę i paliwa zawarte w chwili gwałtownych wzrostów cen i od nowego roku dla dobra Polaków obniżają ceny. Taka będzie retoryka. 

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Peron napisał:

Mogę się założyć, że szychy z Orlenu powiedzą, że ten spadek cen jest spowodowany tym, że z końcem roku skończyły się długoterminowe kontrakty na ropę i paliwa zawarte w chwili gwałtownych wzrostów cen i od nowego roku dla dobra Polaków obniżają ceny. Taka będzie retoryka. 

Wyczyść skrzynkę, mam pytanie odnośnie MF 7252.

Opublikowano
41 minut temu, Peron napisał:

Niech sobie mówią co chcą , ale fakt będzie taki jak pisałem kiedyś że jak ktoś jest na vacie, i zakupił w grudniu paliwo , nawet na dołku cenowym , to będzie w plecy względem zakupu paliwa po nowym roku, to parę dni temu ktoś mi zarzucił że z liczeniem u mnie nie bardzo , bo po nowym roku nie ma możliwości żeby było taniej . Za parę dni odszukam ten post i zacytuję,i jeśli paliwo dla vatowca będzie tańsze , to ciekawe czy gościu będzie na tyle obiektywny żeby przeprosić i przyznać się że to on nie ma pojęcia o liczeniu. Co do cen to pisaliśmy już o tym na początku grudnia, że ceny po nowym roku raczej nie skoczą do góry, a widać to było po tym jak cena na stacjach i w nurcie się rozjezdżała nawet do ok 1 zł , i to już było szykowanie się rządu do wprowadzenia pełnego VAT 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Sam kupiłem wtedy w dołku 1000l mimo tego, że jestem VAT-owcem, ale za wiele nie straciłem, bo i tak 650l do dzisiaj spaliłem ;) A następna dostawa na 3.01 już zamówiona, po nowych cenach, to się wymiesza to droższe z tańszym ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Nawet jeżeli, to myślę, że przywiozą po nowym roku taniej, niż 6,49 netto, które płaciłem pod koniec listopada ;) 

Coś mówił o 6,15 netto, ale nic pewnego, bo jak to sam dostawca określił, sytuacja niepewna, będzie dzwonił z dokładną ceną w dniu dostawy rano, i mam prawo normalnie odmówić, jeżeli cena nie będzie pasować.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Czlowieki

Nie tylko vat wzrasta, akcyza i opłata paliwowa też 

No jak dajom większy limit dla rolników to wcześniej muszą skaść na to wziąć 🙆‍♂️

Jakby tego było  mało To i mleczarze zaczyna dotykać kryzys...W komentarzach słychać o mleku z Ukrainy🤔

Screenshot_20221231-171111_Facebook.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Sam kupiłem wtedy w dołku 1000l mimo tego, że jestem VAT-owcem, ale za wiele nie straciłem, bo i tak 650l do dzisiaj spaliłem ;) A następna dostawa na 3.01 już zamówiona, po nowych cenach, to się wymiesza to droższe z tańszym ;) 

Na mieszance  będziesz  jeździł 🤣

Opublikowano
11 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Żadna promocja kumpel koło Płońska wczoraj 6.99 na stacji lal do ciężarówki

Opublikowano
31 minut temu, Alanio2011 napisał:

No to już wiemy jak działała tarcza antyinflancyjna. Jak mniejszy Vat to marża  o  100% w góre i pasuje a ciemnogród łyka te brednie jaki to wspaniały i dobroduszny rząd.

w przypadku orlenu to bylo ze 400-500% marzy wiecej

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Marża jest więc stosunkiem zysku ze sprzedaży do ceny zakupu lub produkcji, zależnie od sposobu nabycia danego towaru.

TO PO ILE KUPILI ŻE TAKĄ MARŻĘ NARZUCILI 400 % .

marża procentowa jest stosunkiem zysku do ceny sprzedaży. dodatnia marża jest zawsze procentowo niższa od procentowego narzutu. marża procentowa dodatnia nie może przekroczyć procentowo 100%, gdyż jest to matematycznie niemożliwe

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Masz uzasadnieje w tym, co  dzisiaj zrobili w cenie hurtowej ropy. Raptem bez niczego spadla cena o 84 gr/litr. 

Tak beda teraz dokladac do interesu.

edit:

jak nie moze przekroczyc?

jak zarabiales wczesniej przykladowo 20gr/litr, a teraz 100 gr/litr, 

to marza wzrosta o 100%?

Edytowane przez ahten
Opublikowano

W dniu wybuchu wojny ropa Brent kosztowala 94.5 $  olej napedowy na stacji 5.5. Obecnie ropa 84$ olej napedowy 7.5 wiec ktos robi kogos w konia.Dodajmy inflacje 20% to wychodzi 5.5 + 20%= 6.6 a reszta?

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v