Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.11.2022 o 09:42, Marcin133 napisał:

Moim zdaniem nie jest źle paliwo w granicach 7zl i dostępne -podstawa 

Czy 5 czy 7 to na ha maksymalnie 200 złotych różnicy tu szału nie ma (koszt produkcji tony zboża drożej o 35 złotych).

Nawozy robią różnicę w zeszłym roku a dziś to około 1500 zł/ha (koszt produkcji tony zboża drożej o 250 złotych).

A tonę zboża sprzedajemy około 600 złotych  drożej.

Środki to jakieś minimalne różnice są więc bez lamentu.

Edytowane przez Sadek
Pomyłka było 3,5 a powinno być 35 złotych.
Opublikowano
9 godzin temu, Sadek napisał:

Czy 5 czy 7 to na ha maksymalnie 200 złotych różnicy tu szału nie ma (koszt produkcji tony zboża drożej o 3,5 złotego).

Nawozy robią różnicę w zeszłym roku a dziś to około 1500 zł/ha (koszt produkcji tony zboża drożej o 250 złotych).

A tonę zboża sprzedajemy około 600 złotych  drożej.

Środki to jakieś minimalne różnice są więc bez lamentu.

Jak to policzylłeś ? Zbierasz 60 ton zboża z ha ?

Opublikowano
3 minuty temu, limousine napisał:

Ciekawe co napisał, aż sobie policzyłem jak to u mnie wygląda. 

Na ha 50l i plony śr. 5t 

Jakim cudem starcza ci 50 l/ha?? Kombajn 15l/ha, orka 20l/ha, uprawa pozniwna 10l/ha i siew 10l/ha. To już jesteśmy ponad 50l/ha. A gdzie opryski, nawozy, przewiezienie zboża do gospodarstwa/punktu skupu... 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Hvjowy masz traktor

Wszystko o 5 l za duzo pali

Może nie mam hvjowej ziemi jak ty... I robię orkę zamiast podorywki... Żeby skosić 7-8t/ha też 10l/ha do twojego dzondirka nie starczy.. 

A jak jesteś w stanie w 10 l/ha zmieścić uprawę scierniska po kukurydzy, a potem uprawę pod kukurydzę i jej siew to zapraszam... Z chęcią popatrzę... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano

Lepsza ziemia lepszy plon i więcej jeżdżenia. Da swoje wyliczenia a nie bijesz pianę. 

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Może nie mam hvjowej ziemi jak ty... I robię orkę zamiast podorywki... Żeby skosić 7-8t/ha też 10l/ha do twojego dzondirka nie starczy.. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, limousine napisał:

Lepsza ziemia lepszy plon i więcej jeżdżenia. Da swoje wyliczenia a nie bijesz pianę. 

To niech Rysiek @Rolnik1973 leci do gminy i powie, że mu za dużo akcyzy do odliczenia dają, bo mu spokojnie 35l/ha ON wystarcza... 

Wczoraj przyjechało B0 po 7,01 . 

Opublikowano
13 godzin temu, tmk1974 napisał:

Co wy tylko Orlen i Obajtek? Jechać na BP, Shell, czy inne stacje jak nie pasuje Orlen. Tam pewnie taniej?

Ale bp czy shell nie kupują od Orlenu? No bo chyba nie mają własnych rafinerii w pl? 🤔 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jakim cudem starcza ci 50 l/ha?? Kombajn 15l/ha, orka 20l/ha, uprawa pozniwna 10l/ha i siew 10l/ha. To już jesteśmy ponad 50l/ha. A gdzie opryski, nawozy, przewiezienie zboża do gospodarstwa/punktu skupu... 

Troche zawyzyłes spalanie na ha. Orka 15l a można bezorkowo i bedzie 10l, pozniwnna 5-6l siew 6l, nawóz czy oprysk 0,5l.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, terminator1000 napisał:

pozniwnna 5-6l siew 6l, nawóz czy oprysk 0,5l.

Przyjedź i zrób mi gruberem w 5-6l/ha, agregat talerzowy się w tylu nie mieści ... Siew zresztą tak samo, nawet uprawowo-siewnym, na 3-4cm nie słyszałem, żeby ktoś zszedł poniżej 8l/ha ...

Ale jak tak mało wam palą ciągniki, to biegiem do ministra się pochwalić, po co wam 100l/ha, jak starcza 40l/ha ... xD 

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Przyjedź i zrób mi gruberem w 5-6l/ha, agregat talerzowy się w tylu nie mieści ... Siew zresztą tak samo, nawet uprawowo-siewnym, na 3-4cm nie słyszałem, żeby ktoś zszedł poniżej 8l/ha ...

Ale jak tak mało wam palą ciągniki, to biegiem do ministra się pochwalić, po co wam 100l/ha, jak starcza 40l/ha ... xD 

Ciebie skasuje 1000zl/ha.

Pierwsza uprawa pożniwna talerzówką to 5l, agregat podorywkowy 6l. Tylko u mnie nie robie raz tylko kilka kilka razy, tak samo oprysk czy nawóz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v