Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ja też znikne

W sam raz daty się pokrywają

Nie powiedzieli że znikną tylko nie będzie można kupić nowego spalinowego tzn. nie będzie produkcji. Ale za tyle lat to jeszcze parę razy zmienią te zapowiedzi , jak wszystkie prognozy i widzimisię tych na świeczniku.

20 minut temu, RU68 napisał:

Kolego zawsze hurtem nawet ustawa o tym mówi .Paliwo na cysterny jest wydawane tonażowo (pewne 100%) a sprzedający hurtem ma obowiązek przeliczyć to do 15*c .U mnie dostawy jak kupowałem  są ważone -na ateście masz ciężar właściwy i na tej podstawie FV .Paliwo puchnie lub kurczy się od temperatury ok. 10 razy bardziej niż woda i stąd różnice a dlatego 15*c bo zwykle tankując ze zbiorników podziemnych  na stacji jest to średnio roczna temperatura paliwa tankowanego do baku (cysterna zlewając paliwo latem temp 35*c zlewa około 1500 l więcej według licznika na litry a zimą około 500 mniej niż pokazuje licznik -zrozumiałe?

Nawet spalanie w samolotach podają w T. Np. taki boening ok 15t/h. Latają wzdłuż polskiej Wisły i czuwają nad naszym bezpieczeństwem.

Opublikowano
1 minutę temu, Sadek napisał:

I patrząc z dziś to trzeba było jeszcze  więcej kupic. 

Podejrzewałem, że zdrożeje, ale nie myślałem, że będzie aż tak źle. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Kolego zawsze hurtem nawet ustawa o tym mówi .Paliwo na cysterny jest wydawane tonażowo (pewne 100%) a sprzedający hurtem ma obowiązek przeliczyć to do 15*c .U mnie dostawy jak kupowałem  są ważone -na ateście masz ciężar właściwy i na tej podstawie FV .Paliwo puchnie lub kurczy się od temperatury ok. 10 razy bardziej niż woda i stąd różnice a dlatego 15*c bo zwykle tankując ze zbiorników podziemnych  na stacji jest to średnio roczna temperatura paliwa tankowanego do baku (cysterna zlewając paliwo latem temp 35*c zlewa około 1500 l więcej według licznika na litry a zimą około 500 mniej niż pokazuje licznik -zrozumiałe?

Na wydruku jest podane w jakiej temperaturze jest spuszczone  i podana ilość dla 15⁰.

Opublikowano
3 godziny temu, hubertb napisał:

ON się "psuje" więc nie nafikasz z magazynowaniem.

Średnio widzę te psucie, kombajn zawsze z pełnym zbiornikiem stoi z paliwem które w końcowym efekcie  ma pewnie blisko 16 miesięcy i nigdy nie było problemu, odkręcam kranik na dnie zbiornika i leci czyste ON.

• Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, Sadek napisał:

Na wydruku jest podane w jakiej temperaturze jest spuszczone  i podana ilość dla 15⁰.

wszędzie wszystkie obliczenia dla silników czy suszarni liczy się w g lub kg tylko dla wygody na stacji tankuje się l  

Opublikowano
Naftobazy Emilianów godz.17.30 . Cysterny stoja w kolejce po paliwo z 2 kierunków. +- jakies 50 cystern . Zwykle jest kolejka to 5 do 10 cystern. Jak myslicie cena spadnie czy wzrosnie?😀
Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A chu...Z tym paliwem do 2035r w Unii Europejskiej mają zniknąć samochody spalinowe🙆‍♂️

to  ciekawe po ile wtedy bedzie paliwo, obstawiam że spadnie do odpowiednika dzisiejszych 5-6zł, czyli  powiedzmy 2 piw kioskowych powszechnie dostepnych czyli litr piwa za litr paliwa...zobaczymy, nie wiadomo, ciągniki nadal bedą na ON bedo kosić łonki kwiatowe . O ile jeszcze bedzie unia w 2035r to ciekawe jakie auta bedą w UK czy krajach sąsiednich nie w UE... w UE bedą bryczki i tesle

Opublikowano
12 godzin temu, RU68 napisał:

Czy ja się pytam jak jest wydawane paliwo na cysternę?

Pytam czy zamawiając paliwo podajesz kilogramy czy litry.
Praw fizyki nie oszukasz, stad przeliczniki. Po to dostajesz wydruk po tankowaniu gdzie to jest uwzględnione i tam są litry.

Opublikowano
2 godziny temu, huzieba napisał:

ja dałem 0,5 tebukonazolu= 125g i 0,5 prochlorazu =250g Koszt ok 80 zl na ha.

A jesli sam tebukonazol to chyba trzeba dawke litr na hektar.

Nie trafiło tam gdzie miało trafić?

• Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, Nintendo napisał:

Podejrzewałem, że zdrożeje, ale nie myślałem, że będzie aż tak źle. 

Teraz to czekać cierpliwie może się ustabilizuje🤔 (oczywiście jak jest zapas) ,  ale ktoś w grudniu pisał że saletra w czerwcu stanieje ale jednak nie. 

Więc dziś jest drogo ale może być taniej jak za tydzień tego nikt nie wie. 

Opublikowano
21 godzin temu, hubertb napisał:

ON się "psuje" więc nie nafikasz z magazynowaniem.

dokładnie max 3 miechy potem robią sie gluty w paliwie, raz tak sobie załatwiłem ciagniki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v