Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

Napiszę do tych co się cieszą że na RR zostali i ile zaoszczędzą ...

zmiana na pewno będzie tymczasowa, kilka miesięcy niech by było, w tym czasie stacje będą urywać z tej różnicy grosik po grosiku i podnosić ceny, zwiększając własne marze, aż w końcu przyjdzie dzień w którym premier wróci do 23% VATu i się okaże że z dnia na dzień będzie obowiązywać nowa lepsza cena na lepsze czasy.

tak jest z każdą dopłatą, pomocą, dotację ... wszystko to zżera handel i producenci dotowanych produktów

Narazie na pół roku.

Potem nastanie PO i będzie darmo.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

To jak nie ma znaczenia to co drążyć temat🤔  a z cenami jak będzie to czas pokaże.

Z punktu moich finansów nie ma. Ale z punktu konkurencyjności względem RR już ma znaczenie.

• Like 1
Opublikowano

Doleje oliwy do ognia vatowcą jak juz czujecie sie tacy poszkodowani i niech kazdy odpowie sobie sam. Czy 100% płodów które sprzedajecie idzie na sprzedaż ,,vatowską,, ? ilu kupujac nowe maszyny wzieło zwrot całego vatu a sprzedajac ,, vat od faktury,,? 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mario81 napisał:

ilu kupujac nowe maszyny wzieło zwrot całego vatu a sprzedajac ,, vat od faktury,,? 

Że tak powiem, cytując to co było tutaj chwilę wcześniej "Trzeba było przejść na VAT" xD 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mario81 napisał:

vatowcą

a co to?

Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

I tak buduję się jedność  w śród rolników 👍

a no właśnie...

Opublikowano

Oczywiste jest ,że obniżka Vatu w paliwie jest skierowana do ludzi nie prowadzących działalności,czy rolników Vatowców,ale chyba właśnie o to chodziło,żeby np pracownik fabryki,stolarni czy baru do pracy mógł przyjeżdżać po nieco mniejszych kosztach.

Właściciele firm i tak mają dużo myków na zaniżenie dochodu,czy narobinienie kosztów by zapłacić jak najmniejszy podatek,dostali wielką kasę z tarczy covidowej  przy okazji często obniżając pensje pracownikom więc niech nie płaczą.

I żeby nie było ,jestem rolnikiem Vatowcem od kilku lat  i nie mam innych źródeł dochodu,ale nikomu nie żałuję ,ze mniej tego podatku zapłaci.

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Leszy najbardziej to się opłaca, jak w jednym podwórku dwa gospodarstwa, jedno na VAT a drugie na ryczałcie xD 

i odpowiedz na to szczerze,czy to jest uczciwe i sprawiedliwe?

• Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

Oczywiste jest ,że obniżka Vatu w paliwie jest skierowana do ludzi nie prowadzących działalności,czy rolników Vatowców,ale chyba właśnie o to chodziło,żeby np pracownik fabryki,stolarni czy baru do pracy mógł przyjeżdżać po nieco mniejszych kosztach.

Właściciele firm i tak mają dużo myków na zaniżenie dochodu,czy narobinienie kosztów by zapłacić jak najmniejszy podatek,dostali wielką kasę z tarczy covidowej  przy okazji często obniżając pensje pracownikom więc niech nie płaczą.

I żeby nie było ,jestem rolnikiem Vatowcem od kilku lat  i nie mam innych źródeł dochodu,ale nikomu nie żałuję ,ze mniej tego podatku zapłaci.

i odpowiedz na to szczerze,czy to jest uczciwe i sprawiedliwe?

Tak powinno być, 🙋‍♂️

Opublikowano
Jurniczek napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

jakie zachowanie ? że jedni dostaną a inni ,,0,, ?

Co dostaną?. Mogą tylko taniej kupić. Ogarnij się człowieku jeden z drugim!!!

to jeden taniej a drugiemu ,,0,, ?

Jurniczek napisał:

2 minuty temu, pierzo napisał:

Jak zawsze PiS rozdaje nie swoje pieniądze - obniży VAT na paliwo wybranym , a innym podniosą podatek, żeby się wyrównało - finalnie i tak za to zapłacą wszyscy konsumenci - firmy wpuszczą to koszty i podniosą ceny

Ty rozumiesz co ty piszesz?. Nie pobrany VAT rozdaje?

a Ty rozumiesz? bo chyba nie

GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Hahhahahha, to się uśmiałem xD 

Tylko jak sprzedam zboże, to VAT muszę oddać, a ty nie ?? To może będzie sprawiedliwiej, jak na zboża, owoce i warzywa wprowadzą VAT 0% ??

Wiedziałeś w co wchodzisz, jak źle to zmień na ryczałt.

Taaa 😃 zmień tego niemal nie idzie cofnąć jak nie to na tym zyka tylko us

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Daniel2012 napisał:

Tu powyżej obrażales.

Gdzie tam obraziłem rolników? Zacytuje sam siebie bo widzę twoja szkoła którą tak się chwalisz była chyba za jajka o ile ją masz.

,,Nie chce wrzucać wszystkich do jednego worka ale znowu najbardziej obniżkę odczują nieroby '' Ja osobiście znam dużo osób co żyją tylko z socjalów bo bardziej im się opłaca nic nie robić niż iść do pracy i oni na tej obniżce vatu skorzystają. Takie osoby nazywa się nierobami ale nadal nie wiem gdzie napisałem że rolnicy to nieroby 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

36 minut temu, Pafnucy napisał:

i tak się dzieli naród,. zawiść i zazdrość ma się coraz lepiej....

Oj tak...jest w tym cel, jedno się nagłaśnia drugie się robi itd.

Tomasz a akcyzę odliczasz jak to jest z tym, to może jak nie jedno to drugie 🤔

Grześ zobacz na fakturach ile byś miał mniej jak byś watu nie dostał

krzychu121 napisał:

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Hahhahahha, to się uśmiałem xD 

Tylko jak sprzedam zboże, to VAT muszę oddać, a ty nie ?? To może będzie sprawiedliwiej, jak na zboża, owoce i warzywa wprowadzą VAT 0% ??

Nie tłumacz bo to nic nie da. Niektórzy nie mogą pojąć że to obniżka tylko dla wybranych. Jestem ciekaw czy jak kiedyś wpadną na kolejny tak za***isty pomysł jak teraz tylko pójdą w drugą stronę  i podniosą np VAT na nawozy , nasiona itd na 23% to czy tak będą ochoczo piać z zachwytu. Jak już mówiłem. Chcieli obniżyć cenę paliw to jest kilka innych podatków do obniżenia na których skorzystali by wszyscy. Albo niech wprowadza jeszcze jak napisałeś 0% na płody rolne żeby walczyć z inflacja wtedy to byłby raban. Dla vatowcow to zadna różnica ale może ci co się teraz tak cieszą zrozumieli by o co w tym wszystkim chodzi. 

👍

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

Ja cowidowego nie brałem  i nie mam pretensji że ktoś wziął 50 000 czy 5 000 000 a ty byś wieszał że komuś vat rząd obniżył? jakieś KURIOZUM.

Opublikowano
Mario81 napisał:

Doleje oliwy do ognia vatowcą jak juz czujecie sie tacy poszkodowani i niech kazdy odpowie sobie sam. Czy 100% płodów które sprzedajecie idzie na sprzedaż ,,vatowską,, ? ilu kupujac nowe maszyny wzieło zwrot całego vatu a sprzedajac ,, vat od faktury,,? 

a słyszaleś by ktoś sprzedawał mleko bez faktury ? albo bydło ?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

Slawek74 ty w Polsce sprawiedliwości szukałeś? Daj spokój, dzisiaj up***dolą ciebie jutro mnie. Taki to kraj niestety.

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Jurniczek napisał:

Ja cowidowego nie brałem  i nie mam pretensji że ktoś wziął 50 000 czy 5 000 000 a ty byś wieszał że komuś vat rząd obniżył? jakieś KURIOZUM.

Ale to nie są pretensje o obniżenie VAT-u na paliwa, a niech obniżają. Tylko taka obniżka zachwieje konkurencyjnością między rolnikiem VAT a RR. Niech dołożą do tego 0% VAT na płody rolne, i już się znowu wszystko zbilansuje ;) Albo 23% VAT na ŚOR i nawozy, żeby żywność była bardziej zdrowa ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

Grześ zobacz na fakturach ile byś miał mniej jak byś watu nie dostał

👍

Wiem jak jest,jestem tego świadomy. Nikomu nie zazdrościłem czy na vacie ktoś jest i ma większe przywileje niż ja.

Slawciu najgorsze jest to że  jeszcze nic nie dali czy obniżyli a już guwnoburza jak z nawozami🙆‍♂️

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v