Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, VonVegans napisał:

😅u siebie jak u siebie.co u dzierżawcow? Jak ktoś oddaje doplaty bierz na łep to gówno żeby dziad doplaty wziął?

Nie dziad bo bierzesz czyjąś własność na pewnych zasadach ustalonych , skoro nie opasuje nie brać .

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, VonVegans napisał:

😅u siebie jak u siebie.co u dzierżawcow? Jak ktoś oddaje doplaty bierz na łep to gówno żeby dziad doplaty wziął?

No tu będzie wesoło🙆‍♂️ mam od jednego pole i wszystko rzepakiem obsiałem🤠

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Nie dziad bo bierzesz czyjąś własność na pewnych zasadach ustalonych , skoro nie opasuje nie brać .

Jest okazja zrobić porządek z lewusami doplatowcami.ale znając życie podkula ogon wszyscy.

• Like 1
Opublikowano

Ja założę 0,5 ha tuz i się wymiksuje z tego ale ludzie będą mieć problem.zwlaszcza jak ktoś  mlekiem stoi 

19 minut temu, GRZES1545 napisał:

No tu będzie wesoło🙆‍♂️ mam od jednego pole i wszystko rzepakiem obsiałem🤠

Masz szczęście że ten rok przejściowy,,chyba,, bo by cię błogosławił pod kościołem 😅

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Roki212 napisał:

A co z ugorami od 2023r jest coś na ten temat ? Mam najsłabsze kawałki gdzie sam piach i nic nie robię co z takim polem będą coś do tego dopłacać ?

Kup koze to dostaniesz ekstensywny tuz😂

Ile jeszcze będziesz jęczał nad tym hektarem szuwarów?

Opublikowano

Czyli od przyszlego roku 65 % zbóż i 20 % strączków w gosp powyżej 10 ha musi być ? Ja jak wszystko miałem zboża rzepak tak teraz musze się w jakieś bobiki grochy zaczynać się w cholere bawić ...

Opublikowano (edytowane)

@lemik buraczku a gdzie ktoś coś o tuz napisał xD jakiś towar chyba dobrze ci wszedł że masz jakieś zwidy B|, a tym bardziej nie masz nic wartościowego do dodania to wy*******aj gdzie indziej się wykazać 9_9

Edytowane przez Roki212
  • Haha 2
Opublikowano

tak, te podstawowe dopłaty są obwarowane normami dkr od 1do chyba 8. one są obowiązkowe, czyli od 10 ha muszą być 3 uprawy,np pszenica, kukurydza, rzepak, pszenżyto,jeczmien, oraz 0.4 ugoru, jeśli tak jak kolega wyżej wspomniał, nie zawiesza ugotowania. oczywiście nie więcej niż 65 % głównej uprawy, czyli np pszenicy Jarej i ozimej lacznie. chyba ta norma kiedyś obowiązywała w gospodarstwach powyżej 30 ha.

Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Już nic nie zrobią Unia zatwierdziła dopłaty do 10 ha , są ustalone na pewną sumę bez schematów

Skąd takie info?

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jasiuhonda napisał:

A tak ogólnie to kupujecie nawoz bo trochę potaniał czy jeszcze się wstrzymujecie? Nie mam nic jeszcze i tak się zastanawiam czy jutro nie zamówić chociaż połowy....

Nie kupuję, chodzą słuchy ze wschodnich stron że fabryki nawozów produkcję zwiększają, także będzie jeszcze więcej importowanego towaru. Rośnie konkurencja krajowym producentom.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
Po żniwach rzepakowo/zbożowych było wielkie zapotrzebowanie na saletrę. Poszukiwano i płacono nawet 4400zl/t, sporo osób się zaopatrzyło. Teraz ludzie już nie panikują tak jak rok temu. Z wiadomości przekazanych przez osobę obserwującą ceny gazu, oszacowała ta osoba koszt produkcji saletry na 2500-2600 zł. Możliwości co do obniżek cen sa ale niestety dyrektory z Grupą Azoty naprodukowaly całe magazyny po sporo wyższej cenie i teraz problem aby wcisnąć na rynek w cenie nieakceptowanej.
Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie kupuję, chodzą słuchy ze wschodnich stron że fabryki nawozów produkcję zwiększają, także będzie jeszcze więcej importowanego towaru. Rośnie konkurencja krajowym producentom.

A jak ominą embargo?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v