Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, jarecki napisał:

to czy coś jest prywatne czy państwowe to jest obojętnie , ważne żeby była konkurencyjność , ale jak narazie to na stacjach paliw orlen czy lotos jest taniej niz na konkurencyjnych BP , Shell . importu nawozów z zagranicy nie ma bo są niekonkurencyjne cenowo ostatnio była wzmianka że do polski jadą konwoje TIR z węglem z kazchstanu jak bedzie taniej za granicą to importerzy to wykorzystają Portal 40ton.net poinformował, że na drogach pojawiły się już konwoje samochodów ciężarowych, które transportują węgiel z Kazachstanu na dystansie ponad 4 tys. km. Ciężarówki są zwykle zgrupowane po 20 zestawów, a każdy z nich przewozi w kierunku Polski około 20 ton węgla

Akurat z kazachstanu wiekszosc aut wracala na pusto takze taki wegiel to zawsze jakis plus do frachtu . Jakby to w big bagach na chlodnie wrzucic. Kumpel przywozil siemie lniane to ladowali recznie caly dzien dwoch gosci worki po 50 kilo 🙃

Kupilem dzis polidap 5980 okazja bo wszyscy 6000 gadali 🙃

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, radekz200 napisał:

11 minut temu, Jurek87 napisał:

🙃kupilem dzis polidap 5980 okazja bo wszyscy 6000 gadali 

Jak widzę te okazyjne ceny, to mnie ciarki po grzbiecie przechodzą. 

Edytowane przez Badwolf
X
  • Haha 2
Opublikowano
27 minut temu, PAN88 napisał:

O sobie piszesz?🤣

Ja już kiedyś przerabiałem dzierżawy na słowo tzn ojciec. Żyto już na 4klasie nie chciało rosnąć wapno wysypane 2 lata po kolei. Później gnój z kurnika sypany i po 5 latach przychodzi że ma lepszego dzierżawcę bo ojciec obrabiał to za podatek i ojciec brał dopłaty. Tamten posiał 4 lata bez wkładu przestało się rodzić i znowu jest u nas żebym to wziął. A ja gadam że umowa na co najmniej 5 lat i na warunkach jakie miał ojciec

Chyba nie ma rolnika, który nie przeżył takiej akcji przynajmniej raz. Za ojca dwa razy, za mojej kadencji raz... I to dwuletni użytek zielony 3ha łajza zabrał bo więcej dają. Ale przynajmniej nikt z tej trawy  już nie skorzystał bo zapiąłem ug2 do Fendta i w nocy esy floresy kręcone były na łące. 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Badwolf napisał:

Jak widzę te okazyjne ceny, to mnie ciarki po grzbiecie przechodzą. 

Z bolem serca ale zamowilem sypie to w dozownik przy siewie kukurydzy . Fosfor jedzie glownie z bialorusi i wszedzie wieszczą jego mozliwe braki a jak to bedzie zobaczymy.

• Like 1
Opublikowano

drogo. litr randapu i jedną lanca. można nawet jakiś krótki napis pyknac na pożegnanie 😁

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

Noooo właśnie już wiem jak się zachowają.😂 Zgłaszają się tacy, co po kilku latach niesiania nagle by posiali na użytkowanych przeze mnie kawałkach. "A bo zboże tera takie drogie"🤣

4 godziny temu, mirro napisał:

Pewnie taki jest plan. I najlepiej żeby im zaorać i posiać w tym roku.😂

skad to znam -w tym roku 2,5 ha, po paru latach znowu im sie zachcialo siac,swinie beda chowac albo byka a moze kaczki albo indyki. ..........

Opublikowano
30 minut temu, HF86 napisał:

drogo. litr randapu i jedną lanca. można nawet jakiś krótki napis pyknac na pożegnanie 😁

30 minut temu, HF86 napisał:

A pługiem to się nie da? 😁 Kilka dni tak leżało,jak się rozniosło na drugi dzień to pielgrzymki jeździły oglądać dzieło 🤪 nowy dzierżawca dwa dni się bujał żeby to porównać.

Opublikowano

z jednej strony lament bo nawóz drogi z drugiej rozpacz bo dzierżawy odbierają  w końcu się zdecydujcie

albo zboże za drogie albo nawóz za tani , moim zdaniem ziarno za drogie , nawóz za tani i czynsz wymaga rewaloryzacji hahaha

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano

Mi jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś mi zabrał a mam około 20ha dzierżaw,ale ogólnie inwestuje w swoje pola żeby dawały 6-8t a na dzierżawach może być i 4t wole dołożyć ze swoich pul do dzierżaw bo jak by mi ktoś zabrał podebrał to miałbym wyrzuty sumienia czemu nie inwestowałem całkowicie w swoją własność a jak u siebie już jest wszystko dopracowane na polu to wtedy można i dzierżawy doprawiać powolutku.

Opublikowano (edytowane)

Z tym jak z wnioskiem do węgla bedzie, kto pierwszy złożył dostał a potem brak kasy,więc kto złoży pierwszy na węgiel to dostanie a kto później to dostanie dużo później.Tak jest , ja na nawóz złożyłem wczesne i już dawno jest za to hajs ale okrojony bo tanio kupiłem.Jóź z 2 miesiące minęły a decyzji zero, chyba to bez decyzji dają.Wiadomo jak ktoś się pofatyguje i pojedzie do agencji to papier dadzą ale nie wysyłają.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

po północy dostaniesz nowy cennik i nawóz przestani ci się kojarzyć z dopłatą a zacznie ze sraczką hahhaha

11 minut temu, Strongman napisał:

Mi jeszcze się nie zdarzyło żeby ktoś mi zabrał a mam około 20ha dzierżaw,ale ogólnie inwestuje w swoje pola żeby dawały 6-8t a na dzierżawach może być i 4t wole dołożyć ze swoich pul do dzierżaw bo jak by mi ktoś zabrał podebrał to miałbym wyrzuty sumienia czemu nie inwestowałem całkowicie w swoją własność a jak u siebie już jest wszystko dopracowane na polu to wtedy można i dzierżawy doprawiać powolutku.

zainwestuj  w liczydło i słownik  i z dzierżawami przestanie być tak kolorowo !!

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Spokojnie stach, za moment wrzesień. Twój szpital otrzyma dofinansowanie z NFZ, znów dostaniesz swoje leki i Twój świat z powtotem stanie się kolorowy. Głowa do góry!

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • Haha 4
Opublikowano
30 minut temu, Strongman napisał:

Bo na dzierżawach na gębę to się sieje rośliny mało wymagające żeby w nie nie inwestować powiedzmy owies.

Tak też teraz robię. Mądry po szkodzie

10 minut temu, Strongman napisał:

Z tym jak z wnioskiem do węgla kto pierwszy złożył dostał a potem brak kasy,więc kto złoży pierwszy na węgiel to dostanie a kto później to dostanie dużo później.Tak jest , ja na nawóz złożyłem wczesne i już dawno jest za to hajs ale okrojony bo tanio kupiłem.Jóź z 2 miesiące minęły a decyzji zero, chyba to bez decyzji dają.Wiadomo jak ktoś się pofatyguje i pojedzie do agencji to papier dadzą ale nie wysyłają.

Nie prawda. W ostatnich dniach złożyłem nawozowke, a dostałem jakoś na początku. Nie ma reguły

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

1h 20 min zostało im do wypłaty nawozowego. Jak myślicie po północy mogę naliczać już odsetki ?

Jutro dostaniesz pismo że ze względu na skomplikowany charakter itd... czekaj tatka latka😊

Opublikowano (edytowane)

Ok fajnie ze dostałeś ale na tym forum to jeszcze nikt żadnej decyzji papierowej nie dostał.Bynajmniej nikt o tym nie pisał w sprawie tych dopłat nawozowych tylko jakiś tam hajs a decyzji zero.Jak to liczyli przeliczali.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Wyżej piszesz o kasie, a tu o decyzji 🤔 decyzji nie ma i nie będzie

To dają kasę i nie uzasadnią jak to przeliczyli policzyli i łaska ze nie wyślą,

Ja w sumie dostałem z 2 miesiące temu ale wyszło tak na oko 200zł do ha.Zresztą  wyczułem sytuacje i kupiłem nawoź tanio  po 1200zł za tonę na 2-3 lata wiec każdy ze to lepiej się opłaca niż te całe zapomogi, no ale popiera niema jak to policzyli.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Patrzyłem ten link co sołtys zapodał to tam jest numer decyzji, niema kiedy się tym zająć po susza i trawa pada i co dzień mniej bo usycha na pniu i wykosiłem wszystko i teraz zbieram na kiszonkę, po za tym nikt nie orze, niby mój greguar besson wchodzi ale jak zaorałem 2 ha to takie zużycie na odkładniach lemieszach dłutach, rysy jakby kot podrapał jakieś drewno, trzeba czekać na deszcz bo elementy robocze drogie i koszty drogie paliwo drogie, normalnie nikt nie orze, trzeba czekać.

Niby trawy mam ale taka susza ze ci co mają dużo krów już za sianem kiszonką latają kupić, mleko płaci stać zapłacić,a grzech jak jest nie zebrać choć ma się już dla siebie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v