Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z nawozami już to robią i się śmieją z Rolnika . Cukrem to samo się dzieje trzeba wydoić ludzi ile się da .

Krajowa Grupa Spożywcza to największy dostawca cukru w Polsce — kontroluje 40 proc. tego rynku. Większościowym udziałowcem spółki jest Skarb Państwa, to zatem właśnie m.in. państwo zarabia na obecnym ogromnym popycie na produkt. To władza ustala także, kto rządzi firmą. A w zarządzie spółki są: były radny PiS, który miał zrezygnować ze startu w wyborach samorządowych "ponieważ prezes Jarosław Kaczyński zmusił go do takiej decyzji", a także były prezes biorafinerii, którego zadaniem była rozbudowa nowej linii energetycznej PKN Orlen.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/ta-spolka-rozdaje-karty-na-rynku-cukru-sprawdzamy-kto-jest-zarzadzie/jnft1j3

Zaraz będzie z MĄKĄ taka sama zagrywka ja z cukrem .

Ludzie się cieszą i kupują jak zaczyna drożeć . Czy tak nie jest z nawozami tak samo .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał:

Niemiec  to będzie miał daleko w d*pie, Ukrainę czy Polskę tylko swój kraj będzie wspierał i własną gospodarkę .

Ty, jeżdżąc na saksy, czyj kraj i gospodarkę wspierasz? 

• Like 1
Opublikowano
damianos95 napisał:

6 minut temu, miwigos napisał:

świni fermowych nie będzie mniej , kurczaka też, poczekajmy, chyba nie wszyscy pokosilii już chcecie podwyżki

Tylko ci co mają fermę to mają gdzieś twoje zboże bo dostają gotowa pasze z paszarni tak samo co co mają kurczaki itd jak w zimie kupowałem jęczmień do tuczników po 1400zl to paszarnia kupowała za 950 zł jeczmien i mieli pod dostatkiem a u pośrednika był problem bo nie było gdzie kupić więc pytam kto sprzedawał na paszarnie ten jęczmień po 950zl albo skąd paszania miała go w takiej cenie ? 

Od zawsze wiadomo że jak to dawniej słyszałem najlepszy zarobek na wolnych strzelcach bo taki co ma mała chodowle  kupi zboże zrobi sobie śruty kupi dodatki i na nim można zarobić ci co mają kontrakt mają w nosie zboże i robienie samemu paszy 

Znam gospodarstwa nawet nie jakoś bardzo duże co nawet dla bydła czy krów mlecznych kupują gotowa pasze a swoje zboże sprzedają bo mniej roboty nie musisz liczyć kombinować z dodatkami masz wyszło w 1 przywożą lądują w silos i z głowy 

3 minuty temu, oregano napisał:

Polska hodowli nie ma już od wielu lat i zawsze jakoś zboże paszowe się sprzedawało. Przestańcie pieprzyć, że nie będzie ceny bo nie ma hodowli bo to już od wielu lat się nie sprawdza. Będzie cena na świecie to i w Polsce będą płacić, jesteśmy jako kraj malutkim puzelkiem na światowych mapach czy to produkcji zbóż czy świń a to, że jakiś Kowalski zlikwidował w tym roku swoje stado 20-stu świnek nie ma większego znaczenia. Będzie ssanie na zboże to wyciągną od nas wszystko i zapłacą godziwe pieniądze.

Wojna trwa, Putin puści jedną rakietę na jakiś zbożowiec w porcie i nagle sytuacja zmieni się diametralnie.

Jak tylko liczysz jak wielu że Putin będzie wiecznie coś mieszał i na wojne i dlatego zboże będzie drogie to powodzenia 

No to pogadaj z lokalnymi co skupują sprzedają zboże ile dawniej sprzedawali zboża a ile teraz 

A paszarnie robią pasze z kasztanów, tak ? 🤔

Opublikowano
6 minut temu, Shaun napisał:

Ty, jeżdżąc na saksy, czyj kraj i gospodarkę wspierasz? 

Ja wspieram Polską , przynajmniej bym tak chciał żeby tak było w 90 % i tak wszystko jest w zagranicznych łapach i nie mów ze wspierasz Polska gospodarkę .

A teraz to wspierasz , Ukrainę drożyzną w Polsce i z tego się cieszysz . młodzi spierdalają z Polski nie widzisz tego czy tylko tak udajesz że sam siedzisz i ryjesz na tej ziemi i rząd cię ograbia .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Na wiosnę to Polskę zamkną jak puszę sardynek , Niemiec w d*pę wykopie a Ukrainiec poprawi .

Twój stan powli robu sie krytyczny 

2 godziny temu, stach12 napisał:

ceny energii są tak wysokie że świat oszalał haha i nie wie co począć

nie wiem czy wiecie że dzisiaj ziarnem  taniej nawozić pola niż słabo przyswajalnymi nawozami , strączkowe pewnie poza konkurencją

wielu tu się ciska ale sobie nie zdaje sprawy z tego że nawóz na hektar 3000 , czynsz kolejne 3000 bo cena pszenicy wysoka  , kredyt kolejne 3000  jak jest a czasami każdy hektar po podwyżkach stóp  bardziej obciążony  a gdzie opryski sianie itd jak się pokończą wszelkiej maści dopłacanie to powróżków braknie

To ja 6 tysi zarabiam na dzień dobry, kto karze brać dzierżawy i kredyty, skoro to nieopłacalne wedłyg Ciebie

4 minuty temu, galan99 napisał:

Ja wspieram Polską , przynajmniej bym tak chciał żeby tak było w 90 % i tak wszystko jest w zagranicznych łapach i nie mów ze wspierasz Polska gospodarkę .

A teraz to wspierasz , Ukrainę drożyzną w Polsce i z tego się cieszysz . młodzi spierdalają z Polski nie widzisz tego czy tylko tak udajesz że sam siedzisz i ryjesz na tej ziemi i rząd cię ograbia .

U nas nikt nie ucieka roboty jest dość w naszym kraju

Opublikowano (edytowane)

Co chcesz pokaz że zarabiasz 6 tyś na  dzień dobry czym tu się chwalisz .

Roboty jest i opłat jeszcze więcej co im zostaje marne grosze .

O fragmencie jej rozmowy z Pawłem Wojtunikiem, szefem CBA wspomina "Wprost". Na taśmach opublikowanych przez tygodnik "Do Rzeczy" zarejestrowano wypowiedzi ówczesnej minister na temat pensji jej znajomej. - Mówi, ja dostawałam, powiem ci 6 tysięcy... 6 tysięcy... Rozumiesz to? Albo złodziej, albo idiota... To jest niemożliwe, żeby ktoś za tyle pracował - pada w rozmowie Bieńkowskiej z Wojtunikiem.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 godzin temu, mds212 napisał:

Tak jak wygrali CI co nakupili palwia po 8 zł bo mialo zaraz po 10 byc xD

Napiszę tak - sąsiad w zeszłym roku gdy saletra była po ok 2600 zł/t mówił mi - "po co ja mam mrozić pieniądze, tego i tak nikt nie kupi w takich pieniądzach", przyszła wiosna i kupił po 4500 zł/t

• Like 2
Opublikowano

Spokojnie Koledzy proszę sobie przypomnieć jak rok temu nie można było kupić nawozu np saletra zaczęła rosnąć i była w sierpniu nie dostępna dla polskiego rolnictwa bo grupa azoty eksportowała całość do niemieckiego rolnika po 1100 zł i teraz ten rolnik ma dochód a w Polsce saletra była dostępna na wiosnę po 3000tys 

Grupa azoty eksportowała do Niemiec tani gaz w formie tanich nawozów taki to biznes robili 

Polscy rolnicy to jednak frajer i tak kiedyś Sawicki powiedział i MIAŁ RACJĘ powinniśmy mu to przyznać ps jak będziesz głosować w wyborach to chyba warto sobie przypomnieć 5 dla zwierząt i to jak PO okradali Polskę i Balcerowicza i belkę to wszystko to jedno wielkie bagno i to że Morawiecki ucieka przed rolnikami 

Opublikowano (edytowane)

Czy tak czy siak i tak coś trzeba kupić  albo chociaż nie wszystko naraz a rozłożyć zakupy albo wcale , nie wiem już . To co ma robić polski rolnik by nie być frajerem jak kolega pisze ? Czy zrobisz tak czy inaczej i tak źle i tak nie dobrze .  A głosować to i tak nie ma na nikogo bo wszyscy są do niczego . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
7 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Czy tak czy siak i tak coś trzeba kupić  albo chociaż nie wszystko naraz a rozłożyć zakupy albo wcale , nie wiem już . To co ma robić polski rolnik by nie być frajerem jak kolega pisze ? Czy zrobisz tak czy inaczej i tak źle i tak nie dobrze .  A głosować to i tak nie ma na nikogo bo wszyscy są do niczego . 

Sławku nie poddawaj się wyjdziemy na ulicę i zagłosujemy na swoich a po nawóz do Niemiec pojedziemy po reperacje na koniu o imieniu PiS 

W Niemczech mają duże PKB i 90 mil ludzi bogatych stać ich na zwrot naszej własności 

Opublikowano
3 minuty temu, Zodiax napisał:

Spokojnie Koledzy proszę sobie przypomnieć jak rok temu nie można było kupić nawozu np saletra zaczęła rosnąć i była w sierpniu nie dostępna dla polskiego rolnictwa bo grupa azoty eksportowała całość do niemieckiego rolnika po 1100 zł i teraz ten rolnik ma dochód a w Polsce saletra była dostępna na wiosnę po 3000tys 

Grupa azoty eksportowała do Niemiec tani gaz w formie tanich nawozów taki to biznes robili 

Polscy rolnicy to jednak frajer i tak kiedyś Sawicki powiedział i MIAŁ RACJĘ powinniśmy mu to przyznać ps jak będziesz głosować w wyborach to chyba warto sobie przypomnieć 5 dla zwierząt i to jak PO okradali Polskę i Balcerowicza i belkę to wszystko to jedno wielkie bagno i to że Morawiecki ucieka przed rolnikami 

Zdajesz sobie sprawę, że GA ma różne kontrakty z różnymi odbiorcami z różnych państw? To, że sprzedawali nawóz w lecie do Niemiec czy nawet na Ukrainę to jest głównie zasługa polskich rolników, którzy nie mieli w zwyczaju kupowania nawozów w lecie bo to jest "mrożenie pieniędzy" tylko wiosną, najlepiej prosto w rozsiewacz i na pole (znam takich). Rozumiem, że wg Ciebie GA miała w lecie zeszłego roku zerwać zagraniczne kontrakty, bo nagle polski rolnik obudził się z ręką w nocniku?

Przecież to jest oczywiste, że jak w poprzednich latach Polacy nie kupowali azotu w lecie to GA, która produkuje nawozy przez cały rok a nie tylko wiosną musiała znaleźć innych odbiorców. Proponuję włączyć myślenie i przynajmniej spróbować zrozumieć jak działa wielka fabryka pokroju GA.

To tak jak z węglem i kopalniami, wszyscy krzyczeli wokół, że kopalnie trzeba pozamykać, górników zwolnić bo skoro jest tani węgiel ze wschodu to po co utrzymywać nierentowne górnictwo? Teraz te same osoby krzyczą, że jak to możliwe, że w Polsce brakuje węgla...

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, oregano napisał:

Zdajesz sobie sprawę, że GA ma różne kontrakty z różnymi odbiorcami z różnych państw? To, że sprzedawali nawóz w lecie do Niemiec czy nawet na Ukrainę to jest głównie zasługa polskich rolników, którzy nie mieli w zwyczaju kupowania nawozów w lecie bo to jest "mrożenie pieniędzy" tylko wiosną, najlepiej prosto w rozsiewacz i na pole (znam takich). Rozumiem, że wg Ciebie GA miała w lecie zeszłego roku zerwać zagraniczne kontrakty, bo nagle polski rolnik obudził się z ręką w nocniku?

Przecież to jest oczywiste, że jak w poprzednich latach Polacy nie kupowali azotu w lecie to GA, która produkuje nawozy przez cały rok a nie tylko wiosną musiała znaleźć innych odbiorców. Proponuję włączyć myślenie i przynajmniej spróbować zrozumieć jak działa wielka fabryka pokroju GA.

To tak jak z węglem i kopalniami, wszyscy krzyczeli wokół, że kopalnie trzeba pozamykać, górników zwolnić bo skoro jest tani węgiel ze wschodu to po co utrzymywać nierentowne górnictwo? Teraz te same osoby krzyczą, że jak to możliwe, że w Polsce brakuje węgla...

GA po konflikcie na Ukrainie zrywała kontrakty z polskimi rolnikami i nawet przedpłaty nie były gwarancja dostaw tak było dilerzy grupy azoty byli bezradni a azoty sprzedawały potem ten towar co był cofnięty o 3 razy drożej są przykłady że transporty zawracały bo był biznes   

Do czy ty jesteś tak naiwny czy jakiś trol ?

Opublikowano
2 minuty temu, oregano napisał:

Przypominam tylko że Państwo, jako takie i jego struktury muszą działać i interweniować czasem nawet wbrew swoim obywatelom. Od tego zależy istnienie Państwa w sytuacjach kryzysowych. To że trzeba zamykać nie podlega dyskusji, ale trzeba też analizować potrzeby tal ludności, jak przemysłu a także dostepność z zewnątrz. Na tej podstawie buduje się strategię. Potem trzeba zająć się taktyką, czy jak wychujać wszystkich dookoła a siebie samego nie.

To że ludzie krzyczą to nic nowego. Władza zaś ma "po cichu się zbroić". 

Opublikowano
4 minuty temu, jaco512 napisał:

Mogą eksportować gdzie chcą... tylko nawóz do Niemiec, Ukrainy był taniej sprzedawany niż tu w Polsce, to robienie z nas idiotów.

Raczej FRAJERAMI jesteśmy 

Ps to można wszystko zmienić będą wybory a przed wyborami trzeba wyjść na ulicę jak za Leppera 

Ja mogę strajkować wysypac zboże z Ukrainy i zablokować granicę z Niemcami pytanie czy pomożecie?

I co cisza nikt nie ma jaj ? 

A może się boicie konsekwencji ? 

Opublikowano

Ten temat zamienił się w forum znawców geopolityki wprost z pod piwnej budki. Nikt nie mógł kupić wszyscy oszukują biednych rolników. rzeczywistość jest taka że część rolników próbuje przewidywać rozkładać ryzyko i ze swoich gospodarstw zarobić jak najwięcej. Inni zawsze będą szukać winnych wszędzie tylko nie u siebie.

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Zodiax napisał:

Raczej FRAJERAMI jesteśmy 

Ps to można wszystko zmienić będą wybory a przed wyborami trzeba wyjść na ulicę jak za Leppera 

Ja mogę strajkować wysypac zboże z Ukrainy i zablokować granicę z Niemcami pytanie czy pomożecie?

A to dobre... Polska to eksporter płodów i produktów rolnych, do samych Niemiec rocznie za blisko 10 mld euro a ty chcesz z nimi granicę blokować? Najlepiej wszystkie granice zablokować i wtedy udusisz się tym naszym zbożem, drobiem i innymi produktami.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, oregano napisał:

A to dobre... Polska to eksporter płodów i produktów rolnych, do samych Niemiec rocznie za blisko 10 mld euro a ty chcesz z nimi granicę blokować? Najlepiej wszystkie granice zablokować i wtedy udusisz się tym naszym zbożem, drobiem i innymi produktami.

Człowieku ty nie widzisz że ja kupiłem drogi nawóz ob moj tani nawóz wyjechał do Niemiec a exsport do Niemiec produktów nie przetworzonych by Niemcy je przetwarzali i wysyłali na cały świat robili biznes jest w naszym interesie ? Jak to możliwe że polska myśl jest mnie efektywna od tej niemieckiej ? 

15 minut temu, EppS napisał:

Ten temat zamienił się w forum znawców geopolityki wprost z pod piwnej budki. Nikt nie mógł kupić wszyscy oszukują biednych rolników. rzeczywistość jest taka że część rolników próbuje przewidywać rozkładać ryzyko i ze swoich gospodarstw zarobić jak najwięcej. Inni zawsze będą szukać winnych wszędzie tylko nie u siebie.

Ja chciałem kupić nawóz rok temu ale zamówienie anulowane bo do Niemiec pojechał mój nawóz teraz mi piszecie o tym że źle dokonuje zakupów ? Moja pszenica jest tańsza nisz ta w Niemczech porównaj koszty kto zarobił niemiecki rolnik czyim kosztem ? 

• Sad 1
Opublikowano

@Zodiax  Nawóz był dostępny przez cały czas może z wyjątkiem przełomu lutego/marca 2022 kiedy po ogłoszeniu dopłat wszyscy nagle rzucili się do zakupów. Z jakimi firmami współpracujesz że nie dowieźli i jeszcze obwieścili że wiozą Twój nawóz do Niemiec ?

• Confused 1
Opublikowano

Proszę zobaczyć jaki zyski osiąga GA i Orlen baryłka ropy jest po 95 $ tak jak przed wojna na Ukrainie wtedy ropa była po 5,3 z Wat 23'"%teraz jest po 7 z mniejszym Watem czy wy jesteście ślepi ?

2 minuty temu, EppS napisał:

@Zodiax  Nawóz był dostępny przez cały czas może z wyjątkiem przełomu lutego/marca 2022 kiedy po ogłoszeniu dopłat wszyscy nagle rzucili się do zakupów. Z jakimi firmami współpracujesz że nie dowieźli i jeszcze obwieścili że wiozą Twój nawóz do Niemiec ?

W sierpniu była brak dostępności współpracuje 2 różnymi dilerami altorozywowanymi grupy azoty te firmy są niczego nie winni bo znam ludzi tam pracujoncych osobiście oni nie mieli nic do powiedzenia 

Tłumaczenie GA było takie że to sytłacje nadzwyczajna i taki są prawa rynku 

To nie uczciwe wykorzystywanie przewagi rynkowej to oszuści 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Co Ty gadasz w sierpniu 2021 nawozu było opór tylko niektórym po 1500 zł było wtedy drogo, marni ci dystrybutorzy co nie potrafią wyegzekwować umów z GA, druga sprawa nie sprzedali Tobie tylko wywieźli taniej do Niemiec ? Ciekawe.

• Confused 1
Opublikowano
Przed chwilą, EppS napisał:

Co Ty gadasz w sierpniu 2021 nawozu było opór tylko niektórym po 1500 zł było wtedy drogo, marni ci dystrybutorzy co nie potrafią wyegzekwować umów z GA, druga sprawa nie sprzedali Tobie tylko wywieźli taniej do Niemiec ? Ciekawe.

Mylisz się wtedy było inaczej nawóz był po 1100 saletra i skokowo zaczął rosnąć a GA miała umowy z Niemiec co chciała się wywiązać i nie stracić tamtego rynku naszym kosztem 

A teraz i tak straci ten rynek bo Niemcy  sprowadzają ciekły amoniak z Australii i się śmieją z naszych biznesmenów 

Opublikowano

Wiarygodność firmy traci się raz, nie widzę w tym nic zdrożnego że wywiązali się z umowy  a ty próbujesz stosować moralność Kalego. Druga sprawa jest jeszcze Anwil nawóz był dostępny.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v