Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, kulczer napisał:

1. Obniżony o 8 % Vat nic nie da. będą podwyżki ceny netto jeszcze 3 razy w styczniu

2. Ządnych dopłat do tony nawozu ani do hektara nie będzie

3. Jak mówicie że składy zawalone nawozem kupionym i zapłaconym z Vatem tak będzie sprzedawany z Vatem 8% a nie z zerowym po 1 lutego również

4. Nawóz kupiony z fabryki w lutym z zerowym Vatem będzie dopiero mogł być sprzedawany z zerowym Vatem

5 Czy w lutym i marcu będzie dostepny nawóz. Jeśli za granicę idzie za większą kasę i z Vatem?

6. Ceny się nie zmienią a nawet wzrosną.

7. Zerowy Vat na nawozy i żywność tak naprawdę zagrywka kłamców i oszustów krórzy nas kiwają już 7 rok.

8. Ci co czekają na obnizki się nie doczekają a nawóz zostanie wyprzedany i ludziom zabraknie zobczycie.

9. Ci co piszą że im bez nawozu urośnie 5,5 tony pszenicy z hektara to nigdy cepami zboża nie młocili

10. Jak się nie sypnie wiosną na rzepak który u mnie poźno zasiany jest mikry jak nie pamiętam kiedy to nawet szkoda konbajnem wjeżdząc

11. NPK 7 20 30 w BB brutto z Bialchemu 3000 zł/t nie daleko koło mnie.

Z twojego postu wynika że nawóz będą tylko drożeć , a ja poczekam na azot z tańszego gazu .

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Orientujecie się czy będą oddawać VAT za nawóz kupiony teraz? Bo to trochę niesprawiedliwe kupiłem tydzień temu. A głosowałem na nich!!!

Musisz napisać wniosek i zaznaczyć że jesteś wyborcą PIS 

• Haha 6
Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Orientujecie się czy będą oddawać VAT za nawóz kupiony teraz? Bo to trochę niesprawiedliwe kupiłem tydzień temu. A głosowałem na nich!!!

Ja też kupiłem nawóz w czerwcu, jutro idę do urzędu gminy wyjaśnić tę sprawę, nie popuszczę im tego vatu 😂

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

sprzedając płody z gospodarstwa za 500 tys na rok  otrzymujesz zwrot podatku w wysokosci 35 tys zł , podejżewam żę musisz 200 tys zainwestować kupując srodki do produkcji [  nawozy , paliwo , ŚOR , czesci ]  płacąc usredniając 12 % vat  czyli wydajesz 24 tys na vat i masz nadwyżke 11 tys podatku zwróconego na rok , reasumując żęby gra była warta przejscie na VAT  w ciagu 5 lat musiał byś zainnwestować w coś za co zapłacił byś przynajmiej 80 tys podatku vat czyli np maszyny rolnicze za 500 tys brutto 

Opublikowano
52 minuty temu, Tigon napisał:

tylko jedni sprzedadzą plony drożej a inni taniej

Tylko jak do tej pory vatowcy kupują taniej o vat to dobrze,jeśli teraz ryczałtowcy kupią nawozy  (o ile kupią) w tej cenie co vatowcy to nagle jazgot się podniósł .I jeszcze by chcieli zwrotu vatu którego nie zapłacili.🤬

• Like 7
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, thefarmer napisał:

Co nie którzy już liczyli na co przeznacza te 1000 zł do hektara pomocy haha :D A tu cyk obniżamy VAT i będzie głośno że wieś ma tani nawóz :D

Liczyli? Tu już 1 wojna była  o te tysiace...🙆‍♂️ a pisałem  że liczą nad studnią te pieniądze.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, marcianjargit napisał:

Chcą podzielic i skłócić społeczeństwo już zaczynają,czekają tylko żeby ludzie wyszli na ulice...zobaczycie kredyt,drożyzna nas wk.rwi,mam nadzieje że głodu nie będzie ale się zanosi... Sam mam kupione tylko 50 procent nawozów. Czekam aż stanieja ale i tak wyjdzie że "człowiek wiedział a jednak się łudził "

Na wsi kto zaradny głodu nie zazna, a i kuchnia kaflową może jeszcze się przydać 👍

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

sprzedając płody z gospodarstwa za 500 tys na rok  otrzymujesz zwrot podatku w wysokosci 35 tys zł , podejżewam żę musisz 200 tys zainwestować kupując srodki do produkcji [  nawozy , paliwo , ŚOR , czesci ]  płacąc usredniając 12 % vat  czyli wydajesz 24 tys na vat i masz nadwyżke 11 tys podatku zwróconego na rok , reasumując żęby gra była warta przejscie na VAT  w ciagu 5 lat musiał byś zainnwestować w coś za co zapłacił byś przynajmiej 80 tys podatku vat czyli np maszyny rolnicze za 500 tys brutto 

Dużo niższe wydatki. I watu też mniej bo śor I nawozy na 8%. Paliwa to do 5tys l rocznie,  więc nie ma tego watu tak wiele.

Opublikowano
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

Za rok do tyłu

Opublikowano
Dnia 9.01.2022 o 09:34, RU68 napisał:

najlepsze że to nie jedno ani dwa auta-ale za to mam nad czym myśleć a tak bym się nudził 

Widzisz znalazłeś sobie rozkminkę na zimę 🤣😂

Opublikowano

Dla tych wszystkich co głosowali na PiS powinno być tak. Nawóz 5000zł. Niech was dymają dalej głupie h.... a wy dalej na nich głosujcie. Dzięki takim ludziom jak wy nic sie w kraju nie zmieni patologio j**ana!!!

• Like 1
Opublikowano

To przenośnia, wiesz o co chodzi. 

Ceny już poszły w górę, zniesienie wat w lutym co najwyżej utrzyma dzisiejszy poziom.

Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

80% moich plonów idzie w żniwa bo nie mam magazynu. Nawozów też nie kupiłem w lipcu...trudno się mówi taki czas. Ale napewno nie zadłużenia teraz gospodarstwa żeby dorobić cwaniakow od Nawozów, najwyżej będę miał mniejsze plony.

Nie masz magazynow to daj na przechowanie w elewatorze listopad  grudzien zazwyczaj najlepsza cena

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

Tylko jak do tej pory vatowcy kupują taniej o vat to dobrze,jeśli teraz ryczałtowcy kupią nawozy  (o ile kupią) w tej cenie co vatowcy to nagle jazgot się podniósł .I jeszcze by chcieli zwrotu vatu którego nie zapłacili.🤬

Taniej o vat. Dobre. Żeby odliczyć vat trzeba też coś sprzedać i zapłacić vat od sprzedaży. Ryczałtowiec płaci vat od kupna. Ale przy sprzedaży nie płaci. Nawet jest do przodu o vat. Wiem że niektórym ciężko to ogarnąć.

Do tej pory gryźli się ci co kupili nawóz z tymi co nie kupili.  Teraz vat z ryczałtem. Aż ciężko to się czyta. Tak łatwo w tym kraju skłucić ludzi.

Po ile ultra8?

Sory za mema ale w tym temacie pasuje idealnie.

comment_1625686483v6jHNl04wphz3Xu2zKcvXB,w400.jpg

• Like 4
Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

A nie jest przypadkiem ze jak sprzedajesz to VAT oddajesz do skarbówki a jak kupujesz to skarbówka zwraca????

• Like 1
Opublikowano

To nie pisz że vatowcy kupują taniej o vat. Bo ten vat trzeba zapłacić.  Potem można odliczyć. Ale odliczać nic nie sprzedając też się nie da. Bo się skarbówka upomni i to wstecz.

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

całe szczęście, jest dobrze. rzesze młodych niemcow starają się o wizę żeby pracować na Polskich plantacjach truskawek i doic krowy u lokalnych rolników. problem mamy z amerykanami, bo nam technologie maszyn chcą ukraść.,we Francji otwarcie kolejnej montowni do samochodów elektrycznych Polskich oczywiście .włoskie pielegniarki opiekują się naszymi emerytami 😁😀

kurs euro =złoty 

nasze fabryki azotowe które sprzedają za granicę zachodnim biedakom saletre po 3400 odnoszą spektakularny sukces gospodarczy i wykupują inne fabryki tylko poto aby je zamknąć. 

I  POmyśleć   że  to wszystko  dzięki  Tuskowi  który  przecież obiecywał  że  Polacy  będą  wracać  z  emigracji   bo  praca  w kraju  będzie  się  opłacała  - zapewne  5zł na  godzinę  często  na  czarno  sprawiło   to  wszystko  o czym  pisze  HF86

• Haha 1
Opublikowano

Przełomowe słowa prezydenta Ukrainy. "Jesteśmy gotowi do decyzji, by zakończyć wojnę w Donbasie"

Ukraina się po da sama i jest nadzieja  że gaz będzie płyną normalnie i będzie jakaś stabilizacja w cenach NAWOZÓW TEŻ .

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, kat napisał:

Potem można odliczyć.

Jak odliczysz to nie jest taniej?

10 minut temu, galan99 napisał:

Przełomowe słowa prezydenta Ukrainy. "Jesteśmy gotowi do decyzji, by zakończyć wojnę w Donbasie"

W jaki sposób chce zakończyć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v