Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak jest limit to chyba warto choć zastanawiam się z skąd ten limit. Kupiłeś za grosze bo taka Twoja polityka zakupów , oszczędziłeś w ch.j to po co dajesz zarobić państwowym zakładom azotowym i Zabierasz kasę tym co kupują na bieżąco w razie potrzeby. Zmniejszanie limitu to kolejny zonk. Może będziemy przyznawać medale  dla Tych dzielnych rolników co kupią teraz polifoskę za 5000, mocznik za 6000, saletrę za 4500 ku chwale grupy azoty czy anwil

• Haha 1
Opublikowano

Jeśli mam rachunek nie jest to ani faktura ani paragon 

Tylko pisze zamiast faktury, zamownie do klienta I wszystkie moje dane I sprzedawcy i przybita pieczątka sprzedane to liczy mi się to czy nie ?

Wszytko tak samo jak na fakturze czy na paragonie imienny tylko nazwa zamówienie do klienta 

Opublikowano

Z tego by wynikało że nie koniecznie musi byc faktura.

Może być równie dobrze potwierdzenie przelewu czy coś podobnego.

Ale agencji roznie może to interpretować najlepiej podjechać do najbliższej i zapytać.

Screenshot_20220426-222203_Chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)

w żniwa ceny będą jeszcze wienksze, na polach bida z nędza i już plonu nie nadgoni za późno.

A po za tym 500zł do ha to tylko 100lg nawozu a to raptem 34 czy 46 czystego mocznika,

To tylko dobre ze coś tam dadzą ale na plon to w żadnym wypadku nie wpłynie bo i tak już ludzie po kupili a jakby ktoś nie kupił a kupił ze 500zł mu dadzą to już za późno.Zresztą kto to widział saletra po 4600 a pszenica po 1600 a pszenżyto po 1350 cena zboża ledwo dwa razy poszła do góry a nawóz 4 krotnie i takie 500zł nikogo nie zmusi do zakupu.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Nie dziwne ze mówi się ze na roli to ten najgłupszy zostawał . Ciagle te same pytania . Tak ciężko zajarzyc ze jak nie ma dowodu zakupu nawozów  w terminie 01.09.2021-15.05.2022 to dopłata nie przysługuje a zapis o średniej cenie w przypadku braku faktur dotyczy faktur za ubiegły rok do ewentualnych porównań ?

• Like 1
Opublikowano

Skoro wszyscy tacy wszechwiedzący to jeszcze raz pytam o ten lubofos i do której grupy nawozów go zaliczyć. Chce wykorzystać limit a z azotu trochę mało i nawet mógłby trochę dokupić pod korzeń na jesień tego PK jakbym wiedział do której ceny się odnieść.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Czy ,,nasz" Minister przypadkiem nie zapowiada pośrednio obniżki cen na zboża dając nam dopłaty do nawozów? Czy chodzi o to by utrzymać te ceny🤔

https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/z-kraju/11133-doplaty-do-nawozow-kiedy-pierwsze-przelewy

Nie wiadomo do końca jak będzie. Ale się nie zdziwię, że ściągną np Z Ukrainy. Bo trzeba im pomagać U nich porty będą zablokowane. Wojna jak podają ich władze da około 30 % niższy plon ale jednak plon. Ja bym tak bardzo na wysokie ceny nie liczył. Może nie spadną ale i myślę, że władze będą chciały jakoś nad tym zapanować. No chyba, że będzie jakiś wielki nie urodzaj.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, Strongman napisał:

w żniwa ceny będą jeszcze wienksze, na polach bida z nędza i już plonu nie nadgoni za późno.

A po za tym 500zł do ha to tylko 100lg nawozu a to raptem 34 czy 46 czystego mocznika,

To tylko dobre ze coś tam dadzą ale na plon to w żadnym wypadku nie wpłynie bo i tak już ludzie po kupili a jakby ktoś nie kupił a kupił ze 500zł mu dadzą to już za późno.Zresztą kto to widział saletra po 4600 a pszenica po 1600 a pszenżyto po 1350 cena zboża ledwo dwa razy poszła do góry a nawóz 4 krotnie i takie 500zł nikogo nie zmusi do zakupu.

Pisałem już o tym, pomoc dla niektórych kospodarstw mocno spóźniona, część pul widać że nawozu nie dostały i już nie dostaną. A co do cen zbóż to obyś miał rację i aby się utrzymały 😑

Opublikowano

Wczoraj złożyłem wniosek w agencji w Kole. Było 5 petentów, ale tylko ja byłem z wnioskiem i fakturami. Reszta myślała że to po złożeniu wniosku agencja jak najszybciej wypłaca pieniądze  i dopiero wtedy się kupuje nawóz.

• Haha 4
  • Confused 1
Opublikowano

Czyli można być spokojnym, że współczynnik korygującego nie będzie😉

Opublikowano
26 minut temu, matiuzetor napisał:

Znajomy był w agenci to powiedzieli mu ze trzeba mieć faktury za nawóz i go nie obsłużyli

No a za co zwrot chciał? 

Opublikowano

Czyli co bo ja dalej nie rozumie tego jak ktoś nie ma faktury to co z nimi jak wszyscy mowja ze dostaną nawet nie mając faktury albo ja źle rozumiem albo w robja walą z niektórych

Opublikowano
12 minut temu, matiuzetor napisał:

Czyli co bo ja dalej nie rozumie tego jak ktoś nie ma faktury to co z nimi jak wszyscy mowja ze dostaną nawet nie mając faktury albo ja źle rozumiem albo w robja walą z niektórych

jak nie mają faktur z ceną porównawczą to dostaną 🤣

Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Jeśli mam rachunek nie jest to ani faktura ani paragon 

Tylko pisze zamiast faktury, zamownie do klienta I wszystkie moje dane I sprzedawcy i przybita pieczątka sprzedane to liczy mi się to czy nie ?

Wszytko tak samo jak na fakturze czy na paragonie imienny tylko nazwa zamówienie do klienta 

Zamówienie nie jest dokumentem księgowym.

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

daleko Masz do Piask ? to jest po trasie Lublin -Chełmn 

spory kawał. a co tam dają?

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Przecież po zwrocie będziesz miał tą saletrę po 1200 z hakiem. Warto???

Przekonałeś mnie :)

Jak jest z fakturami terminowymi? Przechodzą wniosek czy tylko te opłacone? W takim przypadku na przyszły rok spora część by mi została, tylko ciekawe czy nie będą wypłacać jak do wapnowania, w Grudniu złożony wniosek i cicho do tej pory - dwie poprawki miałem no i kontrol już zapowiedział pracownik oschr. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v