Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lp. Typy nawozów cena z VAT zł/t 1 Azotowe do 20% N 2081,78 2 Fosforan amonu 18% N 46% P2O5 2081,78 3 Mocznik i inne od 38%N 1580,38 4 Nawozy wieloskładnikowe NPK 1852,62 5 Nawozy NPK z mikroelementami 2227,20 6 RSM i inne 25-30%N 929,48 7 Saletra amonowa i inne od 30%N 1235,80 8 Saletrzak i inne 26-28%N 1108,20 9 Siarczan amonu i inne 20-21%N+S 1025,16 10 Siarczan potasu 3042,22 11 Sole potasowe 1617,02 12 Superfosfat do 20% P2O5 964,84 13 Superfosfat 24-46%P2O5 1629,51

tu masz napisane że są to ceny z vat  

Opublikowano
1 minutę temu, jan88 napisał:

Lp. Typy nawozów cena z VAT zł/t 1 Azotowe do 20% N 2081,78 2 Fosforan amonu 18% N 46% P2O5 2081,78 3 Mocznik i inne od 38%N 1580,38 4 Nawozy wieloskładnikowe NPK 1852,62 5 Nawozy NPK z mikroelementami 2227,20 6 RSM i inne 25-30%N 929,48 7 Saletra amonowa i inne od 30%N 1235,80 8 Saletrzak i inne 26-28%N 1108,20 9 Siarczan amonu i inne 20-21%N+S 1025,16 10 Siarczan potasu 3042,22 11 Sole potasowe 1617,02 12 Superfosfat do 20% P2O5 964,84 13 Superfosfat 24-46%P2O5 1629,51

tu masz napisane że są to ceny z vat  

to wiem, z tym że mam faktury jeszcze z 8% vatem a jestem na rozliczeniu i jak to mówią vat jest dla mnie neutralny. Tabelka jest w kwotach brutto. Licząc różnicę w cenach brutto wychodzi więcej niż w netto. Jak to się ma do limitu 500 zł/ha? 

Opublikowano
4 minuty temu, szumi napisał:

to wiem, z tym że mam faktury jeszcze z 8% vatem a jestem na rozliczeniu i jak to mówią vat jest dla mnie neutralny. Tabelka jest w kwotach brutto. Licząc różnicę w cenach brutto wychodzi więcej niż w netto. Jak to się ma do limitu 500 zł/ha? 

wg mnie powinieneś liczyć wg cen netto różnice  ale to tylko moje domysły 

Opublikowano

Po nadrobieniu zaległości taka refleksja: Ciekawie to brzmi jak Ktoś pisze że kupię teraz kilka ton mocznika po 6000 bo mam jeszcze sporo limitu bądź nie Kupiłem w okresie referencyjnym i wyjdzie mi ten mocznik po 1500 na następny sezon.

Opublikowano
2 minuty temu, Troker1979 napisał:

Po nadrobieniu zaległości taka refleksja: Ciekawie to brzmi jak Ktoś pisze że kupię teraz kilka ton mocznika po 6000 bo mam jeszcze sporo limitu bądź nie Kupiłem w okresie referencyjnym i wyjdzie mi ten mocznik po 1500 na następny sezon.

Czemu ciekawie? Maj czerwiec to normalne miesiące na zakup azotu na przyszły sezon więc dofinansowanie uzasadnione do moich zakupów

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

wydzuerzawiles komuś pole bierzesz dopłaty za fri i jeszcze chciałbyś dopłaty do nawozów dostać których nie kupiłeś nierobie?

Ślepy jesteś to weź okulary i przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.

Opublikowano

Pierwsze primo to nie wiadomo po ile będzie ten nawóz za kilka miesięcy drugie to zastanawiam się skąd Wy macie te limity? Toż to tylko max 25 tys. Albo kupione przed 01.09.2021 lub wcale nie kupione. To jak mocznik był kupiony po 1500 wcześniej to teraz po 6000 tylko dla dopłaty. I gdzie tu taniej jak nie znamy ceny na przyszłość?

Opublikowano
hubertuss napisał:

33 minuty temu, seba836 napisał:

Jaki jest przelicznik tego jak kupiłem 14 ton za 40 tys to ile mi zwrócą ? tyle ile mam na wniosku hektarów czy jak ?

1 tona na 3 ha czyli 14 ton x 3 = 42 ha x 500 = 21 tys. Przy założeniu, że masz 42 ha minimum we wniosku i nie wjedzie współczynnik korygujący. I, ze nawozy które zgłosisz podrożały minimum 1500 na tonie

Jeśli masz we wniosku 30 ha to dostaniesz 30 x 500zł. Pomimo, że zgłosisz 14 ton. To dostaniesz do 10.

a czytałeś rozporządzenie? nie ma żadnego limitu tona ton na hektar, nie wprowadzaj ludzi w błąd zajrzyj na stronę ARiMR, jedyny limit to max 500 zł na hektar i różnica w cenie pomiędzy średnią z tabelki lub zeszłoroczną fakturą a tym ile zapłaciłeś

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie wiem o czym jeszcze ta dyskusja. Wszystko jest napisane i znane. Chyba że rząd wymyśli jakieś nowości o których jeszcze nie mówił jak ten współczynnik korygujący.

Max można dostać 500 zł do ha. Tona nawozów max na 3 ha. Więc mając 10 ha dostać można najwyżej 5 tys zł. Kupując 3,33 tony nawozu. Wszystko to o ile nie będzie wnyków na wiesze kwoty niż jest zarezerwowane. Jeśli będzie więcej chętnych to wtedy w grę wchodzi współczynnik korygujący i kwota do tony czy do hektara w dół.

Mając 10 ha musicie kupić 3,33 tony nawozu, która podrożała względem roku 2020 o te 1500 zł. Jeśli podrożała mniej dostajecie mniej. To jest wszystko proste. Jeśli kupicie tonę nikt nie da wam 5 tys bo macie 10 ha. Jeśli kupicie na te 10 ha 10 ton nawozów nikt nie da wam 15 tys. Tylko maksymalnie 5 tys.

Gdzie to masz napisane i co ty opowiadasz.. 🤕Mając 10 ha masz 5 tys limit zwrotu i wystarczy kupić 2 tony które są droższe ominimu 2,5 tys względem roku poprzedniego i tyle.... A taki mocznik to przebija ten wynik bez problemu. 

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

Ja kupiłem 12.09.2021 12 ton saletry po 1600 brutto oraz 12 ton saletrosanu po 1550 brutto na 40 ha + mocznik z inhibitorem 4 t po 3400. Różnica u mnie jest mała i teraz pytanie czy nie lepiej kupić coś po kosmicznych cenach 🤔

Opublikowano
30 minut temu, Troker1979 napisał:

Pierwsze primo to nie wiadomo po ile będzie ten nawóz za kilka miesięcy drugie to zastanawiam się skąd Wy macie te limity? Toż to tylko max 25 tys. Albo kupione przed 01.09.2021 lub wcale nie kupione. To jak mocznik był kupiony po 1500 wcześniej to teraz po 6000 tylko dla dopłaty. I gdzie tu taniej jak nie znamy ceny na przyszłość?

Zakładasz się o flaszkę że do marca przyszłego roku mocznik nie będzie tańszy niż 1250 zł brutto? Yacenty już flache przegrał

Opublikowano
13 minut temu, krychu napisał:

Ja kupiłem 12.09.2021 12 ton saletry po 1600 brutto oraz 12 ton saletrosanu po 1550 brutto na 40 ha + mocznik z inhibitorem 4 t po 3400. Różnica u mnie jest mała i teraz pytanie czy nie lepiej kupić coś po kosmicznych cenach 🤔

musisz sobie przeliczyć czy to Ci się opłaca , i po ile wyjdzie ci tona danego nawozu po odjęciu dopłaty 

Opublikowano (edytowane)

jeszcze może kupić na fakturę. Nie trzeba dużo na te 10000. Tylko czy jest sens zamrażania kasy w tych niepewnych czasach?

2 minuty temu, TheDuke napisał:

Przecież ustawa już jest, szczegóły w tygodniku rolniczym, tylko niewiele z tego rozumiem. Tak mi się wydaje , że kto nie ma faktur dostanie 500 do ha, chyba, że coś pokręciłem. W każdym razie jest  mowa o takich co nie mają faktur.

To chodzi o wcześniejsze faktury z poprzedniego sezonu dla porównania o ile wzrosła cena na tegoroczne uprawy

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
5 minut temu, TheDuke napisał:

Przecież ustawa już jest, szczegóły w tygodniku rolniczym, tylko niewiele z tego rozumiem. Tak mi się wydaje , że kto nie ma faktur dostanie 500 do ha, chyba, że coś pokręciłem. W każdym razie jest  mowa o takich co nie mają faktur.

w takim wypadku jest tysiac do hektara

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, TheDuke napisał:

dostaniesz okrągłe 0 złotych 

Opublikowano
1 godzinę temu, krychu napisał:

Nie ma zupełnie sensu. Jak już dostaniesz zwrot max do tego co kupiłeś, to po co teraz kupować? 

Opublikowano
1 godzinę temu, TheDuke napisał:

A co w moim przypadku?. Nie mam faktur, ale do dopłat 20 ha gruntów ornych. Czyli dostanę 10 tys zwrotu?.

Jak kupisz to coś dostaniesz ,lepiej nie kupujecie , pewniejsze że do mnie strczy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v