Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślicie, że jest szansa na saletrę przełom Maj/Czerwiec po 3-3,5tys? Co do npk to kolega Agrest chyba dobrze przewidział i kupił jak dobrze pamiętam fosforowe na rok do przodu

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

kolejki kilometrowe perzed sklepami pamietasz?

Raz mnie taki jeden kuternoga wyrzucił z kolejki po cukier. 😩

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

A pamiętasz ile kg przy-padało na głowę rolnika?

pamiętam że duzo mniej niż pracującemu na etacie w państwowej firmie.

Opublikowano
Przed chwilą, witejus napisał:

To nic nie pamiętasz bo rolnikom kartki się nie należały

Wogule?

To po co ja chodził do sołtysa?🤨🤔

Opublikowano
5 minut temu, witejus napisał:

To nic nie pamiętasz bo rolnikom kartki się nie należały

taaaak? a jak był ktos rolnikiem w PGR?

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Może byłeś matką karmiącą🤣 ,rolnikom nie

Tak tak 🤨 teraz wymyślaj jakieś bzdurne teorie. 🤦‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Już nie kombinuj.Był cały wachlarz wyjątków

trzeba by poczytać. sporo lat minęło, a młokos wtedy byłem.

Opublikowano
1 minutę temu, KubaiJakub napisał:

U nas we wsi za komuny jednemu z GSu przywieźli sól a on zamiast rozsiac to wykopał dół i zakopał 

I teraz jak znalazł

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

trzeba by poczytać. sporo lat minęło, a młokos wtedy byłem.

A co do tych rolników z PGR to każdy miał swoje tuczarnie i tam chyba mogli ileś wieprzów na potrzeby załogi ubić ale pewny nie jestem.

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

ale pewny nie jestem.

Ty tak z fascynacji, czy w takim wieku, ze wiesz takie historie?

Opublikowano
9 minut temu, KubaiJakub napisał:

U nas we wsi za komuny jednemu z GSu przywieźli sól a on zamiast rozsiac to wykopał dół i zakopał 

Bo to była czerwona ruska , widocznie miał chłop honor 🤔

Opublikowano
33 minuty temu, krzysztofz14 napisał:

Za komuny to sie jechało przyczepą i ładowani luzem np fosforan czy sól.

Ładowali sól na przyczepę i z przyczepy się siało łopatą :P 

Opublikowano
49 minut temu, witejus napisał:

może w twojej ,,komunie" brakowało

Różnie to  bywało  za  komuny  ,  pamiętam  że  w u mnie  w GS  każdy rolnik  miał "kartotekę"  i na azotowe  miał  roczny deputat  podług  hektarów   ,  kiedyś  GS  z  gminy  oddalonej  o 50 km  wywiesił  u nas  ogłoszenie  że  można  brać  u  nich  saletrę  ile  kto  zechce  - różnica  była  taka  że  do  naszego  GS  towar  dowoziła  wąskotorówka  a  tamci  mieli  obok  stację  kolejową i  bocznicę  na  szerokim  torze  i  puścili  nadwyżki  że tak  powiem  na  wolny rynek  żeby  im  limitów  na  następny  rok  nie  obcięli  . Pamiętam  że  ojciec  wybierał  się  trzydziestokiem  po  ten  nawóz  jak  po  złote  runo

13 minut temu, slavvek napisał:

Ładowali sól na przyczepę i z przyczepy się siało łopatą :P 

a  jak  naładowali  soli  na  przyczepę  i  taki  ładunek  dopadła  ulewa   to  przyczepa  rdzewiała  potem  że  hej  a  jak  jeszcze  miała dziury  i  nawłaziło  tego  wszędzie

Opublikowano
53 minuty temu, krzysztofz14 napisał:

Za komuny to sie jechało przyczepą i ładowani luzem np fosforan czy sól.

A potem  w stodole mieszało  się te nawozy łopatą? Pamiętam takie coś  za dzieciaka, tacie pomagałem mieszać, potem to chyba na łąki szło kosem🤔

Opublikowano
16 minut temu, tommy66692 napisał:

A uj tam z tymi nawozami, może najwyższa pora zacząć żyć? 

Też tak zaczynam myśleć. Już chyba Edi farmer nagrał filmik coś w ten deseń- kredytów full, koszty uprawy mega wysokie, pogoda płata figle i pytanie kiedy człowiek zacznie żyć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v