Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, MatiRol92 napisał:

zauważyłem w moim regionie, że w skupach zaczyna brakować azotu, czy u was jest podobnie? boją sie zamawiać bo nie wiedzą czy sprzedadzą? 

był  taki okres  w  połowie marca  gdy  wymiotło  wszystko  ale  teraz da się  kupić  chociaż  widać  że  nikt  z  pośredników  nie  kwapi  się  do  magazynowania   jedynie  pod  bieżące  potrzeby  i tyko to  o co ludzie pytają

Opublikowano
2 godziny temu, yaroslaw napisał:

Mamy  tu  wzorcowy  przykład  przedawkowania  TVNu  . 

Kompletnie nie trafiłeś. W tv oglądam praktycznie tylko sport. Chcesz powiedzieć, że glapa nie dostał gigantycznej premii?

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, yaroslaw napisał:

Zawsze  na  znak  protestu   możesz  tankować  za  odrą  i nawozy  też  tam  kupować  tylko  czy  tam  jest  taniej  ?  Dobrze  pamiętam  jak  ponad dekadę  temu dwa sezony  przeleciałem  na  saletrze węgierskiej  bo  nasi  producenci  przesadzili z ceną  , obecnie   nie  zalewa  nas  import  nawozów   a  to  mi  mówi  że  mimo  iż  u nas  jest  k**ewsko  drogo  to  gdzie indziej  taniej  nie  jest  . Pokaż  mi  rząd  który  nas  nie  łupił  - oczywiście  to  nie  tłumaczy  PISu  ,  ale ja  wolę  rząd  który  nie  jest  sterowany  z  berlina  i  ogólnie  chciałbym  dożyć  czasów  gdy  będziemy  potrafili  się  rządzić  sami  bo  na razie  daleko  do tego 

Ty naprawdę nic nie rozumiesz? Jak ma nas zalewać import nawozów jak jest embargo na wschód? A na Ukrainie jest wojna? Nasi producenci tak jak ci od paliwa wykorzystali sytuacje i zaczęli łupić. Więc daruj se tę demagogie, że mogę tankować za granicą. Bo ludzie nie są tacy głupi jak ci się wydaje. A tak jak pis nie łupił nas żaden rząd. Bo żaden rząd tyle nie rozdawał. A jak się dużo rozdaje to trzeba dużo z ludzi brać by mieć co rozdawać bo to z nieba nie leci.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, VonVegans napisał:

Teraz to fajne widoki za oknem.ciągnik za 500tyś, przyczepa za 50 tyś i wiezie 2 big bagi nawóz

Prawdziwy obraz polskiego rolnictwa

a dlaczego ma nie wiesc jezeli ma 3 hektary pola(ojcowizna) oddalone o  30 km a  zkoda sprzedac? To ja wtedy biore 2 bagi rozsiewacz na przyczepe i jade. 

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Ty naprawdę nic nie rozumiesz? Jak ma nas zalewać import nawozów jak jest embargo na wschód? A na Ukrainie jest wojna? Nasi producenci tak jak ci od paliwa wykorzystali sytuacje i zaczęli łupić. Więc daruj se tę demagogie, że mogę tankować za granicą. Bo ludzie nie są tacy głupi jak ci się wydaje. A tak jak pis nie łupił nas żaden rząd. Bo żaden rząd tyle nie rozdawał. A jak się dużo rozdaje to trzeba dużo z ludzi brać by mieć co rozdawać bo to z nieba nie leci.

Czyli to wina PISU że putek uderzył w Ukraine i nie można kupić ruskich nawozów

Opublikowano
24 minuty temu, yaroslaw napisał:

był  taki okres  w  połowie marca  gdy  wymiotło  wszystko  ale  teraz da się  kupić  chociaż  widać  że  nikt  z  pośredników  nie  kwapi  się  do  magazynowania   jedynie  pod  bieżące  potrzeby  i tyko to  o co ludzie pytają

no właśnie u mnie teraz tak jest, sasiad próbuje kupić kilka ton nawozu saletry czy rsm i ma problem. ja siedziałem spokojnie bo kupiłem wcześniej, ale teraz z obliczeń mi wyszło, że jeszcze 1 mauzer rsmu by sie przydał

Opublikowano
16 minut temu, VonVegans napisał:

Teraz to fajne widoki za oknem.ciągnik za 500tyś, przyczepa za 50 tyś i wiezie 2 big bagi nawóz

Prawdziwy obraz polskiego rolnictwa

Trzeba się  zastanowić co się dzieje, bo pewnie chłopakowi co jechał do śmiechu  nie jest. Nie jeden rolnik zadłużył się aby rozwinąć gospodarstwo, banki często obliczyły ratę i zostawia się np. 1000zl miesięcznie zapasu dla kredytobiorcy. Nikt z pewnoscianoe spodziewał się że że tak wzrosną koszty np. Uprawy, ratę trzeba spłacić co miesiąc i na nawozy może nie ma z czego dołożyć.

• Like 1
Opublikowano

popłynie trochę rozwojowco to fakt. 

nuda i przewidywalność już się skończyło. 

Opublikowano
11 minut temu, mateo105 napisał:

a dlaczego ma nie wiesc jezeli ma 3 hektary pola(ojcowizna) oddalone o  30 km a  zkoda sprzedac? To ja wtedy biore 2 bagi rozsiewacz na przyczepe i jade. 

Tak właśnie było.kurewa chyba wiem kto gdzie z okolicy pole na i gdzie mieszka😆

Opublikowano

No tak. Ale nie można złego słowa powiedzieć, bo mogą w pokoju bez klamek zamknąć, majątku pozbawić i za 200lat nadal spłaty za swe krzywdy żądać

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

A mi się wydaje że wszystko zostało zaplanowane. 

o ile sól potasową i białoruś można było te sankcje pominąć bo łukaszeka jaki jest kazdy wie to jednak z rosją  już  decyzja powinna być jednoznaczna 

Opublikowano

To wywoływanie  na siłę klęski głodu. Gdyby nie najazd na Ukrainę, to jak wytłumaczyliby gojom pozrywane łańcuchy dostaw i katastrofalną drożyznę? Dzięki Putinowi jest powszechna akceptacja lawinowo rosnących cen i stopniowa pauperyzacja społeczeństwa. Jednostki się dorabiają, miliardy ubożeją.

• Like 4
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

o ile sól potasową i białoruś można było te sankcje pominąć bo łukaszeka jaki jest kazdy wie to jednak z rosją  już  decyzja powinna być jednoznaczna 

od 2014 już miałeś przykład tych sankcji. zamiast kopać swój węgiel to lepiej od putina było brać na potęgę. 

Opublikowano
28 minut temu, miwigos napisał:

Ty naprawdę nie rozumiesz co czytasz? Nie wina pis. Tylko pis wykorzystuje te okoliczności do łupienia Polaków. Bo nie mogą kupić nawozu ze wschodu to się wali wyższą cenę. Po paliwo tez nie wiadomo gdzie nie pojedziesz tylko na najbliższą stację a tam też łupią. Pis po prostu wykorzystał okoliczności. Spółki nadzorowane przez rząd po podnosiły ceny tłumacząc wszystko wojną. Liczyli, że ludzie się nie połapią. A ludzie płaca bo co mają nawozów nie kupić czy paliwa nie kupić. Muszą i płaca.

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

Ty naprawdę nie rozumiesz co czytasz? Nie wina pis. Tylko pis wykorzystuje te okoliczności do łupienia Polaków. Bo nie mogą kupić nawozu ze wschodu to się wali wyższą cenę. Po paliwo tez nie wiadomo gdzie nie pojedziesz tylko na najbliższą stację a tam też łupią. Pis po prostu wykorzystał okoliczności. Spółki nadzorowane przez rząd po podnosiły ceny tłumacząc wszystko wojną. Liczyli, że ludzie się nie połapią. A ludzie płaca bo co mają nawozów nie kupić czy paliwa nie kupić. Muszą i płaca.

To miej pretensje do całego świata , bo tak wszyscy robią , zapytaj przeciętnego Polaka , czy mu się lepiej żyje teraz czy za Donalda rządów, co nie oznacza że robią dobrze

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, miwigos napisał:

@hubertuss  tak  ma  że  wszędzie  widzi  PiS  obsesje  ma.  Prawda  jest  taka  że  nawóz  jest  drogi  na całym  świecie  nie  tylko  w  Polsce  i  tu  mit   @hubertuss upada   na ryj  gdyby  drogi  nawóz  był  na  Polecenie  PiS   to  sprzedawcy  importowali by  go  z Niemiec  Czech  Litwy  Łotwy  Węgier itd. Ale  niestety   taka  jest  sytuacja  na  całym  świecie    Ponadto  ORLEN   nie  jest  własnością  skarbu  państwa w 100%.   Udział  skarbu  państwa  to  27,52%   bo  Tusk  ze  swoją  brygadą  zdążyli  resztę  wyprzedać.     Tylko  27,52%  zysku  Orlenu  trafia  do  skarbu  Państwa     nie  100%   więc  można  powiedzieć  że   Nie  PiS  Łupi   obywateli   lecz  akcjonariusze.  

Grupa  Azoty  Skarb  Państwa  ma  tylko 33%   udziałów 

https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/ATT 

Anwil  Włocławek  100%  udziałów  na Orlen  czyli  udział  w zyskach  przez  PiS  wynosi  27,52%

Prezes  każdej  spółki  akcyjnej  ma  obowiązek  tak  nią  zarządzać  aby  przynosiła  zysk  @hubertuss    tego  nie rozumie że  mamy  rok 2022  nie  1980r. 

struktura-akcjonariatu.jpeg

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

Hubertus to troluje w każdym temacie, wszystko wie najlepiej, na wszystkim się zna.

prawda taka że to wszystko jest zaplanowane i stopniowo wprowadzane w życie. Agenda ONZ 2030 coraz bliżej,, masz nie mieć nic ale będziesz szczesliwy bo masz jedzenie i dach nad głowa”

poza tym niby Srovid sie skonczyl ale WHO pracuje nad wprowadzeniem przepisu że w przypadku epidemii WHO przejmuje władze nad krajem i lokalnymi służbami. 
Misja Klasusa Szwaba działa, popatrzcie o czym on mówi, kto u niego pobierał ,,nauki” i coś dzieje sie w ostatnim czasie. 
i niech ktoś powie że to nie zostało zaplanowane wiele lat temu…..

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Denwer komu ty te kity sprzedajesz? Naprawdę głupszego od siebie szukasz. Jak skarb państwa ma 27 % udziałów to co jak marże się podnosi to więcej nie zarabia? Nikt nie pisze by spółki nie przynosiły zysków. Mają przynosić. Ale tutaj chodzi o wykorzystanie sytuacji na świecie gdzie rząd każe łupić obywateli by mieć więcej forsy na socjal. Bo obywatele pewnych dóbr nie mogą gdzie indziej kupić dlatego nakłada się na tych obywateli najwyższe marże w historii jak w przypadku rafinerii. To jest po prostu spekulacja. A na dodatek niedojdy z pisu nakręcają inflację z którą tak dzielnie walczą ponosząc np stopy procentowe.

Były tu wrzucane koszty nawozu z Francji czy Niemiec. Wiesz ile zarabia tam robotnik? Pis zamiast zrównać nam dopłaty z zachodem co obiecywał zrównał nam z zachodem ceny nawozów.

14 minut temu, miwigos napisał:

To miej pretensje do całego świata , bo tak wszyscy robią , zapytaj przeciętnego Polaka , czy mu się lepiej żyje teraz czy za Donalda rządów, co nie oznacza że robią dobrze

Wszyscy? Wiesz co się mówiło w podstawówce jak przyłapany na czymś uczeń mówił wszyscy albo inni też. jak by wszyscy albo inni skoczyli z dachu tez byś skoczył? Nie uprawiaj dziecinady.

Z tym pytaniem przeciętnego Polaka to tez uważaj bo możesz się zdziwić.

• Like 1
Opublikowano

Ty jesteś hubercik sPOKO leming. Nie głosowałem na PiS ani PO, ale jednego jestem pewien. W obecnej sytuacji niezależnie czy rządziłoby twoje ukochane PO czy znienawidzony PiS, to ceny wyglądałyby podobnie. Rozkazy idą prosto z centrali do marionetek, a jakby się zbuntowały, to się je skompromituje i zrobi nowe wybory. Różnica między PO, a PiSem jest jedna. Przy obecnej drożyźnie i rządach PO mielibyśmy pełno ludzi na ulicach. Z kolei podczas rządów PiS otumanioni socjalem kretyni, którzy uważają siebie i partię rządzącą za patriotów, siedzą w domu i czekają w spokoju na bezwarunkowy dochód podstawowy w pakiecie z cyfrową niewolą. Dlatego dziś rządzi PiS i oto cała filozofia.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A gdzie ja piszę, że kocham po? Dlaczego pis wam tak sprał mózgi, ze myślicie, że jak ktoś krytykuje pis to od razu kocha po?

9 minut temu, przemek28_28 napisał:

Hubertus to troluje w każdym temacie, wszystko wie najlepiej, na wszystkim się zna.

Nie w każdym nie przesadzaj i nie troluje. Zawsze podaje argumenty.

7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Ty jesteś hubercik sPOKO leming. Nie głosowałem na PiS ani PO, ale jednego jestem pewien. W obecnej sytuacji niezależnie czy rządziłoby twoje ukochane PO czy znienawidzony PiS, to ceny wyglądałyby podobnie. Rozkazy idą prosto z centrali do marionetek, a jakby się zbuntowały, to się je skompromituje i zrobi nowe wybory. Różnica między PO, a PiSem jest jedna. Przy obecnej drożyźnie i rządach PO mielibyśmy pełno ludzi na ulicach. Z kolei podczas rządów PiS otumanioni socjalem kretyni, którzy uważają siebie i partię rządzącą za patriotów, siedzą w domu i czekają w spokoju na bezwarunkowy dochód podstawowy w pakiecie z cyfrową niewolą. Dlatego dziś rządzi PiS i oto cała filozofia.

Skąd to wiesz? A może gdyby rządziło po i nie było takiego rozdawnictwa to nie było by takiej drożyzny? Przed wojną inflacja była 9 % gdzie w wielu krajach było 4 - 5 %. Naprawdę nie rozumiesz, że rząd by więcej dawać musi więcej brać od obywateli? Skąd ta forsa leci wg ciebie z nieba?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v