Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

No nie wiem. Kolega zaczynał w 2015/16 z 20 ha dzis zrobiło się ponad 100 z czego ponad 50 własnościowego, gospodarstwo mleczne. Biedy jakoś też nie widać masakrycznej. 

Ten Twój kolega to nie czasami Grześ z kanału Gra o plon? 😂

• Haha 4
Opublikowano

Jeżeli dobrze rozumiem wypowiedzi ministra, to ta dopłata ma wynieść max 500zł do ha, ale nie znaczy że koniecznie musi być  1500 do tony.  Można będzie to sobie rozpisać. Jeżeli dla przykładu ktoś ma 12ha i kupi 1,5t nawozu po 5tyś = 7,5tyś, a rok temu ten nawóz kosztował 1tyś tona (1,5t=1,5tyś), czyli różnica w cenie wynosi 6tyś zł. Wystarczy sobie rozpisać, że się wysieje 125kg na ha i będzie zwrot 6tyś zł. A te słynne 333,33kg na hektar to był tylko taki przykład.

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Jeden widzi problem i kłopoty inny widzi możliwość zarobienia  .Ryzyko jest ale można się zabezpieczyć ustalasz ze sprzedajacym że wpłacasz kasę na rachunek pośrednika transakcji (od 1 do 5 % )i on dopiero przekazuje płatność po dostawie -vatu nie ma- cło  jako kraj trzeci 6,5% numer EORI i można przytulić kilka zł i być konkurencyjnym na rynku już myślę nad "okazją " -czy okazja czy ściema   

rozszedl sie juz mocznik uff ?  ludzie brali ? zadowoleni?

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

Ten Twój kolega to nie czasami Grześ z kanału Gra o plon? 😂

Nie. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, rtt77 napisał:

Jeżeli dobrze rozumiem wypowiedzi ministra, to ta dopłata ma wynieść max 500zł do ha, ale nie znaczy że koniecznie musi być  1500 do tony.  Można będzie to sobie rozpisać. Jeżeli dla przykładu ktoś ma 12ha i kupi 1,5t nawozu po 5tyś = 7,5tyś, a rok temu ten nawóz kosztował 1tyś tona (1,5t=1,5tyś), czyli różnica w cenie wynosi 6tyś zł. Wystarczy sobie rozpisać, że się wysieje 125kg na ha i będzie zwrot 6tyś zł. A te słynne 333,33kg na hektar to był tylko taki przykład.

Pierw tak było powiadane przez Ministra a teraz zapowiada się 500 zł do ha czy kupił czy nie kupił to i tak 500 zł do ha i 250 do ugoru dostanie .

Za 500 zł wyjdzie tylko 100 kg nawozu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

No nie wiem. Kolega zaczynał w 2015/16 z 20 ha dzis zrobiło się ponad 100 z czego ponad 50 własnościowego, gospodarstwo mleczne. Biedy jakoś też nie widać masakrycznej. 

Jakie ceny ziemi i jaka klasa, raczej nie po 80 tysi, jak po 30-40 tyś to czemu nie

Opublikowano
Chłopie po 30k to te 30 ha więcej toż to 1 mln i ile tych krów utrzyma na tych 100ha, myślę że zaj*bany jest w kredycie po pachy
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, masa24 napisał:

rozszedl sie juz mocznik uff ?  ludzie brali ? zadowoleni?

Ty wiesz o czym piszesz bo czytasz (szacun) UFF zostawmy bo przecież każdy kto handluje jest w mniemaniu co niektórych barbarzyńcom i w ich myślach nawet nie pojawia się myśl że można handlować z zasadami i w przyzwoity sposób (bandytyzm też na rynku panuje nie zaprzeczam ) A co do jakość to sam jestem wk... to właśnie jest banda biorąca przedpłatę żeby wydymać 

Edytowane przez RU68
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Pierw tak było powiadane przez Ministra a teraz zapowiada się 500 zł do ha czy kupił czy nie kupił to i tak 500 zł do ha i 250 do ugoru dostanie .

Za 500 zł wyjdzie tylko 100 kg nawozu .

Jak kupił czy nie kupił? To już faktur nie trzeba?

Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

Jakie ceny ziemi i jaka klasa, raczej nie po 80 tysi, jak po 30-40 tyś to czemu nie

20-35 tyś w tamtym regionie, zależy od lokalizacji. 

Opublikowano
23 minuty temu, RU68 napisał:

Jeden widzi problem i kłopoty inny widzi możliwość zarobienia  .Ryzyko jest ale można się zabezpieczyć ustalasz ze sprzedajacym że wpłacasz kasę na rachunek pośrednika transakcji (od 1 do 5 % )i on dopiero przekazuje płatność po dostawie -vatu nie ma- cło  jako kraj trzeci 6,5% numer EORI i można przytulić kilka zł i być konkurencyjnym na rynku już myślę nad "okazją " -czy okazja czy ściema   

Ale zarabiaj nikt ci nie broni. W ogłoszeniu już nawet cena spadła do 1,9 zł. Oby nie trzeba było tylko panu z góry dać kasy. Bo wiesz ustalać to se możesz. Ale to na co oni się zgodzą. A 5 % przy tej skali toteż nie mały pieniądz. Przy 600 tonach po 1,9 przelejesz panu z Internetu te 5 % czyli 57 tys zł? Wiesz gdzie leży Uzbekistan? Transport albo przez Rosje albo przez Iran i Turcję lub statkiem przez Afganistan i Pakistan do portu. 

Ja nie pisze że na tym nie da się zarobić. Ale piszę, że wyskoczy cała masa dodatkowych kosztów. Bo to daleko przejazd przez kilka krajów czym byś nie wiózł. Do tego cła koszty transportu vat bo z poza UE i tym podobne historie.

7 minut temu, rtt77 napisał:

Tylko znajdź nawóz co w 2020 kosztował 1 tys tona a teraz kosztuje 5. Azoty już wtedy kosztowały dużo więcej niż 1 ty s a one najbardziej podrożały. Możesz tak zrobić. Minister podał maksymalne zużycie. Wiadomo, ze przy obecnych podwyżkach najbardziej opłaca się i zresztą tyle na ha potrzeba wykorzystać te 333kg. 125kgna ha to co to jest dzisiaj.

Opublikowano (edytowane)

Z tej wypowiedzi Ministra a było to dziś w magazynie Tydzień ze dla wszystkich 500 zł do ha i 250 do ugorów . Minister sam powiadał że nikt tony nawozu nie wysiewa na 1 ha ale nie powiedział ile na ha , bo wielu rolników nie kupiło .

tak samo jak ubezpieczenia kompleksowe od wszystkiego za 200 zł czy tam 220 zł , z dopłata Państwa w 65 % .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
galan99 napisał:

Z tej wypowiedzi Ministra a było to dziś w magazynie Tydzień ze dla wszystkich 500 zł do ha i 250 do ugorów . Minister sam powiadał że nikt tony nawozu nie wysiewa na 1 ha ale nie powiedział ile na ha , bo wielu rolników w cale nie kupiło .

tak samo jak ubezpieczenia kompleksowe od wszystkiego za 200 zł czy tam 220 zł , z dopłata Państwa w 65 % .

Zasrany błazen, po co ktoś kto nie ma pojęcia o rolnictwie jest jego ministrem, zresztą jak ma być dobrze jak lekarze chca6 robić politykę

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

i 250 do ugorów . Minister sam powiadał że nikt tony nawozu nie wysiewa na 1 ha 

Że ku🤬 co ?!

Debil a nie minister !

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, hubertuss napisał:

Ale zarabiaj nikt ci nie broni. W ogłoszeniu już nawet cena spadła do 1,9 zł. Oby nie trzeba było tylko panu z góry dać kasy. Bo wiesz ustalać to se możesz. Ale to na co oni się zgodzą. A 5 % przy tej skali toteż nie mały pieniądz. Przy 600 tonach po 1,9 przelejesz panu z Internetu te 5 % czyli 57 tys zł? Wiesz gdzie leży Uzbekistan? Transport albo przez Rosje albo przez Iran i Turcję lub statkiem przez Afganistan i Pakistan do portu. 

Ciut nie rozumiesz wpłacasz wartość towaru tak jakby do banku jako gwarancję płatności  a dopiero po dostawie wpłacają jak towar nie dojedzie to zwrot (i ta gwarancja kosztuje od 1 do 5 % podobnie jak pey pal zastrzegasz płatność do czasu odebrania i potwierdzenia towaru Jak to Uzbekistan to pół biedy gorzej Korea północna  

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Ale ten mocznik po 1,9 zł , nie wiasomo ile ma N ., może tyle co UFF

RU 68 skoro są po , czy na studiach to powinni już wiedzieć czego chcą, jeśli nie wiedzą to znaczy że ich nie ciągnie

Mój

wychodząc z gimnazjum wiedział że będzie rolnikiem

8 minut temu, danielursus3p napisał:

20-35 tyś w tamtym regionie, zależy od lokalizacji. 

Prawie jak darmo to niema co się dziwić, chyba że kiepska klasa i ujowy kształt działek

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, RU68 napisał:

Ciut nie rozumiesz wpłacasz wartość towaru tak jakby do banku jako gwarancję płatności  a dopiero po dostawie wpłacają jak towar nie dojedzie to zwrot (i ta gwarancja kosztuje od 1 do 5 % podobnie jak pey pal zastrzegasz płatność do czasu odebrania i potwierdzenia towaru Jak to Uzbekistan to pół biedy gorzej Korea północna  

No ok ale rozmawiałeś z nim. Bo to jest twój pomysł. A może się okazać, że to zwykła przywałka jest. Nie ma sensu dyskusja o tym jeśli nie znamy warunków bo nikt z tym człowiekiem nie gadał. Nawozy w PL są drogie i poszukiwane zwłaszcza w dobrej cenie. Więc nie zdziwię się jak pojawią się oszuści. No może i on jest i uczciwy ale jeszcze raz napisze nie wiadomo co i jak . To nie ma co pisać o jakiejś swojej wizji płatności bo oni mogą tego nie zaakceptować. A do ceny, która jest pewnie ceną w Uzbekistanie trzeba doliczyć naprawdę sporo opłat. Choć nie twierdzę i nie twierdziłem, że nie da się zarobić.

No i ta cena spadła od tak o 70 groszy. Dlaczego? Tam tak tanieje czy oszust widzi, ze się rybki na haczyk nie łapią?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

RU 68 skoro są po , czy na studiach to powinni już wiedzieć czego chcą, jeśli nie wiedzą to znaczy że ich nie ciągnie

Mój

Jeden dostał alergię na kurz i to go dyskwalifikuje (a szkoda bo ten to czuł i żył tym) a drugi po prawie zdolny i biją się o takich banki kancelarie itd a on chce być wykładowcą właśnie prawa - musi sam chcieć i czuć rolnictwo bo lepiej świadomie zlikwidować niż się męczyć i dręczyć innych zobaczymy 

Opublikowano
12 minut temu, PRIMO napisał:

Że ku🤬 co ?!

Debil a nie minister !

No tony to może nie ale 950kg to już tak. To w końcu będą te dopłaty czy nie? Bo przyznam szczerze że już się pogubiłem. Co chwilę co innego słychać. 

Opublikowano
12 minut temu, miwigos napisał:

Ale ten mocznik po 1,9 zł , nie wiasomo ile ma N ., może tyle co UFF

Mój

Prawie jak darmo to niema co się dziwić, chyba że kiepska klasa i ujowy kształt działek

wiedział w tedy za 10 lat wszystko może się zmienić i powie na h*j mi ta harówa za marne grosze .

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

No ok ale rozmawiałeś z nim. Bo to jest twój pomysł. A może się okazać, że to zwykła przywałka jest. Nie ma sensu dyskusja o tym jeśli nie znamy warunków bo nikt z tym człowiekiem nie gadał. Nawozy w PL są drogie i poszukiwane zwłaszcza w dobrej cenie. Więc nie zdziwię się jak pojawią się oszuści. No może i on jest i uczciwy ale jeszcze raz napisze nie wiadomo co i jak . To nie ma co pisać o jakiejś swojej wizji płatności bo oni mogą tego nie zaakceptować. A do ceny, która jest pewnie ceną w Uzbekistanie trzeba doliczyć naprawdę sporo opłat. Choć nie twierdzę i nie twierdziłem, że nie da się zarobić.

No i ta cena spadła od tak o 70 groszy. Dlaczego? Tam tak tanieje czy oszust widzi, ze się rybki na haczyk nie łapią?

Ja stary wróbel już się dosyć plew na dziobałem i spokojnie lampka świeci na czerwono .A ja miałem na myśli ogólnie podejście do transakcji i zarabiania .Bo dla przykładu śmierć osoby dla rodziny tragedia .księdza ceremonia grabarza interes a prawnika otwarcie spadku -każdy postrzega tę samą sprawę inaczej

1 minutę temu, galan99 napisał:

wiedział w tedy za 10 lat wszystko może się zmienić i powie na h*j mi ta harówa za marne grosze .

Tak coraz częściej bywa albo się ożeni i baba rządzi 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

No tony to może nie ale 950kg to już tak. To w końcu będą te dopłaty czy nie? Bo przyznam szczerze że już się pogubiłem. Co chwilę co innego słychać. 

Najlepiej jak tych dopłat by nie było. 

Na użytki zielone idzie więcej jak tona nawozu. 

Opublikowano

Jak już będzie można składać wniosek, to dam znać tylko wiecie ARiMR zawsze ma czas na rozpatrzenie... Coś w stylu zwrotu za materiał.

Opublikowano

No ale będą czy nie? Bo co dzień co innego tu czytam. Jedni już wnioski piszą a inni w czoło się pukają. 

Opublikowano

Ma czas .

Moim zdaniem Minister już ma wszytko dopięte na 100 % tylko że dziś nie powiedział , skoro padły słowa że wnioski będą przyjmowane do 15 maja a wypłata ma być do połowy czerwca .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v