Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, superfarmer02 napisał:

Mocznik bez inhibitora w małym worku 6500

Superfosfat 20% 1800

Polidapu brak podobno Puławy wstrzymują 

Mocznik po 3840 zł kupiłem pół dawki a teraz tyle , nalistnie  2 zabiegi wyjdą drogo , raz covid teraz wojna , szaleństwo cenowe , kiedy to się skończy ?

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, rumcio40 napisał:

Dumnie ogłaszają że ten Baltic Pipe już na jesieni oddadzą i tak sobie myślą że te procesy certyfikacji łatwo przejdą. Jeszcze o niejednym sabotażu tej inwestycji usłyszymy

nawet jak uruchomią to będzie to tylko pewność dostaw. Ceny gazu dalej będą jak na giełdzie holenderskiej. Na cenę nawozów to nie wpłynie

Opublikowano

Na moje areały w lipcu zeszłego roku kupiłem wszystkie nawozy na 2022r za 4.5 tys zł Gdybym chciał kupić to samo na przyszły rok to musze wydać prawie 11tys! Rok temu w maju sprzedałem pszenicę po 920zl brutto a w tym roku za 1250brutto. Ekologia zbliża się coraz większymi krokami

Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

a to tylko wobec Ciebie się świat kręci ? k**wa ,,dla rolnika nie ma forsy na obniżkę nawozu,,. Weź i to rzuć jak się nie opłaca a nie takie głupoty piszesz

Co ty w ogóle bredzisz? Tak wszystko dla rolnika. A rolnik to sam wszystko zje. Człowieku przecież zboże, qq to podstawa wszystkiego, podstawa hodowli, mięsa, podstawa jakiego kolwiek wypieku czego kolwiek. Mleko. drób, jaja. Czym to karmić będziesz wszystko? Pszenicą po 300? Kto ja od ciebie po tyle kupi? Potęga gospodarcza się znalazła co pożyczki bez procentów daje. A samorządy na swojej głowie uchodźców z Ukrainy mają bo rząd ani złotóweczki nie da. Prywatne firmy i osoby to samo. A PL miliony euro bez procentu rozdaje. I tylko pisor co mu wiatr w pustej głowie świszcze to wszystko klepnie i pochwali bo pis tak robi i tak ma być.

Jak się nie będzie opłacało to pewnie ze rzucę. Jeszcze frajera za dopłaty znajdę. Jak to kumpel mi dzisiaj w tej hurtowni powiedział. Masz dobrą pracę co się przejmujesz. Ale co powiedzą ci co tylko z tego żyją. Ty rozumiesz co się w ogóle dzieje?

• Like 3
Opublikowano

mocznik 5800 saletra 4850 superfosfat fosdar 40% 2380. Ogólnie już nawozy są tylko w zaporowej cenie bo widziałem na dwóch marketach place obstawione

podlaskie

• Confused 1
Opublikowano
21 godzin temu, hubertuss napisał:

Zyto 2,5 raza od kiedy? Rok temu sprzedawałem po 75. Dwa lata po 55. To gdzie teraz 150 płacą? Bo jeszcze trochę mam.

Elewator jablowo dzis akurat zyto zawozilem

11 godzin temu, bezbarwny napisał:

Fajne mozaiki. 8 ton pszenicy średnio, to jakie klasy? 3-4?

Masakra jak to czytam. Wszystko ok ale skad te 8 ton... czy to jest plon ktory co roku uzyskujesz ? No nie. W polsce na glebach ktorych gospodarujemy srednia ktora mozna przyjac do obliczeń oplacalnosci jest na poziomie 6 ton i wszystko ponadto to myslenie zyczeniowe. A trzeba wziac pod uwage ze w polsce mamy sredniej klasy gleby nieuregulowane ph malo zyzne i braki wody . Na polowie nie powinna byc uprawiana pszenica rzepak (slabe klasy) kukurydza(z powodu braku wody) co najwyzej zyto lub pszenzyto z ktorego zbytem bedzie zaraz problem przy lecacym poglowiu trzody. Jakie sa plony zyta pszenzyta kazdy wie jakie ceny rowniez wiec jesli ktos na takich glebach gospodaruje to nie kupi nawozu. Amen. Dodajac jeszcze coraz wiecej gospodarstw rodzinnych przestawia sie na hodowle opasow w polsce gdzie my w zadnym stopniu nie mozemy konkurowac z hodowla w argentynie boliwii chile brazylia gdzie zywia za darmo. Jednym slowem mozna na przestrzeni kolejnych 20 lat oglosic koniec polskich gospodarstw rodzinnych.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał:

ja Też wstrzymuje sprzedaz pszenicy i ziemniaków i h*j żryjcie gruz uje, ZOBACZYMY za rok

spoko przyjedzie z zagranicy. A jak będzie bardzo źle to przypominam, że 60% mieszkańców Polski to miastowi, a i na wsi miastowych połowa więc przyjdą i ci zabiorą i to jeszcze przy poparciu władz, nie masz tyle wideł, a i kosy by na sztorc postawić pewnie żadnej by się opędzić i obronić. Historia uczy, że wieś się nie liczy i chłopi pańszczyźniani ją zamieszkujący, nawet jak chwilowo nazywamy ich rolnikami.

• Haha 1
Opublikowano

Ja słyszałem że po tej cenie nawóz idzie lepiej jak w lutym po starej, noi coś w tym jest bo ze znajomego punktu ciężarówka z nawozami codziennie kursuje wyładowana po brzegi

Opublikowano

Załadowane jakieś 8 ton mieli na dostawczym, czyli ludzie biorą. 

Trochę może efekt dopłat nawozowych zadziałał. 

Nadeszła wiosna, coś trzeba posiać. 

Teraz już gorsza susza niż cena nawozu. 

Opublikowano

No tak, a jak teraz dopiero większość się obudziła że zboże drogie to trzeba nawozu kupić i dlatego idzie, a baltic to dopiero koniec roku to może miejmy nadzieje że na wiosnę już stanieją

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, krilan06 napisał:

Przecież politycy mówią że jak otworzą Baltic pipe to ceny nawozów znacznie spadną 😁

Gaz z tego gazociągu będzie droższy niż ruski. A jak cała Europa zachodnia się zwróci w tamtym kierunku po gaz bo ruskich odetną to co nie podrożeje? Tak będzie drożał jak te nawozy bo nagle chętnych więcej. A gazu na rynku po odcięciu ruskich mniej. Nie liczcie już nigdy na nawozy po 3 tys i w okolicach bez jakichś rządowych subwencji. To se ne wrati czy jak tam to Czesi mówią.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Będzie drogo jak sk***ysyn jak zaczną sprowadzać gaz i ropę  nie wiadomo skąd a i tak to może być ruskie tylko okrężną drogą  ,ale będą pier**lić że nie wspomagają  wojny .

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, krilan06 napisał:

Gorzej że nawet jak te dopłaty do nawozów przejdą to ja nawet faktury nie mam bo nawóz kupiony w czerwcu. I co teraz - kupować nawóz 4,5 tyś byle tylko dopłatę dostać?

Wielu tak zrobiło i to nabija dalej ceny. Moim zdaniem program do bani. Sami hartownicy już zaczynają przytrzymywać towar na palcu by więcej zarobić. Dzisiaj jak się pytałem kumpla ile chce za poli 6 co jeszcze mu w workach na paletach na palcu została to zaczął coś marudzić nosem kręcić. Ile ci potrzeba. To co potrzeba teraz to już mam. Chciałem na jesień. Ale widzę nie bardzo chciał to sprzedać. Pewnie ktoś przyleci zamiast po 4 to mu po 5 da. Ale i tak nie narzekam jak była ta szalenizna dwa tygodnie temu to mi azot po starej cenie przez tel sprzedał i jeszcze zawiózł. A sprzedawać wtedy też przestał. Teraz dla nich i dla producentów to złoty czas. Podobnie jak w branży paliwowej i kilku innych.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Ktoś wie od czego będzie zależało czy ktoś dostanie te 500 zł do hektara ? Czy to jest od jakiejś kwoty za zakupione nawozy czy jakiejś minimalnej dawki kg/ha ? tak jak w przypadku materiału siewnego. 

Opublikowano

To czy dostaniesz 500 zależy o ile podrożał nawóz którego fakturę zakupu do rozliczenia przedstawisz względem 2020 roku. Jeśli tona podrożała 1500 i więcej dostaniesz 1500 na 3 ha czyli po500 na ha. Jeśli podrożała tona o powiedzmy 1000 to dzielisz go przez 3 ha i wyjdzie ci 333.I tak dalej. Tona na 3 ha bo tak powiedział minister. O ile to wszystko wejdzie. Bo akurat w tej sprawie rząd bardzo słucha się UE choć w innych nie chce.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v