Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, pawel885 napisał:

już jesienią żeśta krzyczeli że kupita w kwietniu po 1000 ;)

Kto trzyczał? Galan od listopada dopłaty liczy to fakt...Ale z cenami nikt nie wie na 100% jak będzie, a  może  być  różnie. Pamiętam jak w Święta żeśta krzyczeli że nawozów zabraknie i w lutym nie będzie 😉

@GABBER85 możliwe że i tak będzie

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

no a mało było przypadków że już nie było nawozu po 2500 bo nowa partia zamówiona i będzie po 3500? 

ja kupiłem po 2500 czyli ani tanio ani drogo patrząc na dzisiejsze ceny 

wystarczą mi ceny za jakie sprzedałem w minionym sezonie czyli pszenica 1300 i kukurydza mokra 650 a myślę że będzie drożej 

Opublikowano
38 minut temu, przemek28_28 napisał:

Śmieszą mnie takie wpisy. Nie wiesz z jakiego powodu ktoś nie kupił a pier**lisz o zaradności. 

Jeden kupił w lecie nawóz inny pojechał na wakacje. Wsparcie jeśli już ma być to powinno być dla wszystkich, Czym się różni rolnik który kupił saletrę 31 sierpnia po 1600 od tego, co kupił saletrę 1 września też po 1600?

• Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, oregano napisał:

Jeden kupił w lecie nawóz inny pojechał na wakacje. Wsparcie jeśli już ma być to powinno być dla wszystkich, Czym się różni rolnik który kupił saletrę 31 sierpnia po 1600 od tego, co kupił saletrę 1 września też po 1600?

Pisz Zażalenie do Ministera że będziesz stratny pięćset bo kupiłeś nawóz po 1600🙆‍♂️

• Like 1
Opublikowano

Dopłat nie ma , ale kłótnia idzie w najlepsze .

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Dopłat nie ma , ale kłótnia idzie w najlepsze .

Już dzielą skórę na zwierzu a nawet go nie mają. 🤨

W tych dopłatach chodzi o to żeby podzielić nie tyle samo społeczeństwo ale samych rolników. 🥺

Opublikowano

dopłat nie ma ale już od miesiąca albo i dłużej w tv trąbią że będą więc ludzie gadają, ja kupiłem 30 sierpnia nawóz kuzyn  1 września różnica w cenie żadna on ewentualnie coś dostanie ja nie, takie to prawo i sprawiedliwość:)

• Like 1
Opublikowano
pawel885 napisał:

53 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

no właśnie kto zaradny i kupił nawóz wcześniej będzie stratny

jaki stratny??? co Ty piszesz????

to tak jak by ktoś kupił rok temu zapas paliwa po 4 zł i teraz zazdrościł komuś że kupił po 8zł i dostanie 1zł pomocy xD

ja bym wolał kupić saletrę po 900zł i nie brać tej pomocy 

no to czemu nie kupiłeś ?

przemek28_28 napisał:

30 minut temu, FarmerDyzio napisał:

no właśnie kto zaradny i kupił nawóz wcześniej będzie stratny. A mameje co stekaly że za drogo i tak kupiły i co najlepsze dostaną dopłatę, jak można dofinansować takie gospodarstwa ? przecież lepiej żeby to upaldo jak nie potrafią zarządzać.

Śmieszą mnie takie wpisy. Nie wiesz z jakiego powodu ktoś nie kupił a pier**lisz o zaradności. 

no ja też chciałem sobie przyczepę kupić, ale zrezygnowałem i kupiłem nawóz, zwróci mi teraz ktoś różnice z ceny przyczepy z 2021 roku z wakacji w porównaniu z cenami z teraz ?

Opublikowano

ale tak w życiu jest jednemu się coś uda drugiemu nie potem na odwrót nie użalajta się kupiłeś w sierpniu to się ciesz bo cena była spoko ktoś nie miał kasy i kupił w marcu drogo albo na krechę i co ma lepiej ? a ten co kupił we wrześniu no co fart przecież nie wiedział nie bądzcie tacy zazdrośni i zawistni 

• Like 2
Opublikowano

ja nie zazdroszczę mu, a nawet pomogę mu wniosek wypełnić jak w końcu to dojdzie do skutku (bo mu zazwyczaj wypełniam) tylko staram się pokazać że takie dopłaty sprawiedliwe nie są jak każde inne

Opublikowano
3 minuty temu, gregory81 napisał:

Jak na razie to Komisja Europejska nie powiedziała ,,Tak" na dopłaty do nawozów.

I na tym "NIE" powinna zakończyć temat dopłat do nawozów. 

Opublikowano
16 minut temu, FarmerDyzio napisał:

no ja też chciałem sobie przyczepę kupić, ale zrezygnowałem i kupiłem nawóz, zwróci mi teraz ktoś różnice z ceny przyczepy z 2021 roku z wakacji w porównaniu z cenami z teraz ?

na fb żalił się facet że zalał auto do pełna 31stycznia przed obniżką vatu i był oburzony bo zwrotu nie chcieli przyjąć xD

• Haha 3
Opublikowano

Średnio tona na 3ha , to wieloskładnika ,a gdzie reszta, powinno być 500-800 kg/ha

Opublikowano (edytowane)

@Andpol

Dokladnie, nic tak nie zmusi do ekologii jak ekonomia. Zadne doplaty do ekologii czy azotu ze straczkowych nie przyniosly takiego sukcesu jak dzisiejsze ceny nawozow :) Z ugurowania tez sie jakis czas temu smialismy, a z tego co czytam niektorzy sami nieprzymuszeni slabsze kawalki beda ugorowac i to bez doplaty :)

Wiekszosc rolnikow ograniczyla azotowe, czyli cel polityki EU w 100% osiagniety i jeszcze nie musieli wydac na doplaty w tym celu. Fabryki stoja, albo jada na pol gwizdka, wiec redukcja CO2 tez osiagnieta. Oni tam skacza pod sufit, wiec na zadne doplaty do nawozow nie bedzie zgody, a to, ze ludzie nie beda mieli co do "garnka" wlozyc, bo ceny beda kosmiczne, to juz sie pozniej bedziemy martwic...

Edytowane przez asus921
Opublikowano

z wszystkich upraw jakie miałem u siebie najwięcej azotu w ziemi zostawia bób a miałem łubin groch koniczynę lucernę ale po bobie to jest kosmos będę robił poplony pożniwne z bobu pod warzywa 

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek1234 napisał:

dopłat nie ma ale już od miesiąca albo i dłużej w tv trąbią że będą więc ludzie gadają, ja kupiłem 30 sierpnia nawóz kuzyn  1 września różnica w cenie żadna on ewentualnie coś dostanie ja nie, takie to prawo i sprawiedliwość:)

Chłopie to nie Wiesz co masz zrobić? Kup 2 tony saletry za 4300 masz różnice w cenie 3000zl i przy dawce 150kg jest na 6ha czyli dostaniesz 500 zł zwrotu. 

Ale znając życie komisja Europejska się nie zgodzi. A ludzie polecą w poniedziałek i na kupią saletry po 5000tys 😁

Uchwała Rady Ministrów jest bardzo konkretna i precyzyjna. Została ona zgłoszona do Komisji Europejskiej z prośbą o notyfikację. Teraz KE musi jasno powiedzieć tak lub nie. Nie będzie już odpowiedzi wymijającej – dodał szef resortu rolnictwa Henryk Kowalczyk.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v