Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, krzychrol napisał:

I jak chłopaki? Będzie ta saletra po 1300 na marzec ? 

Ta najpierw skoczy do 13000 a po denominacji akurat za 1300 będzie

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

W jaki sposób dajecie sobie radę , skoro nie potraficie analizować i wyciągać wniosków. Bez tych dopłat i unijnego wsparcia nie wielu by ocalało. Już to pisałem ,ale powtórzę , tylko coś nieprzewidywalnego może odwrócić trend spadkowy cen nawozów. Jeśli nie wydarzy się żaden ludzki lub klimatyczny kataklizm ceny bardzo mocno spadną.

A odnośnie zbóż, to biorąc pod uwagę że Australia ma rekordowe zbiory rzepaku i pszenicy ......wnioski wyciągnijcie sobie sami.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

W 2019 roku NPK było w cenie 2000 tyś do 2100 zł obecna cena jest w miarę dobra wedle pszenicy .

W 2019 roku na pewno nie było takich cen jak piszesz . Od tych cen co podajesz to minus 300 -500 zł/tona . Nawet polidap więcej niż 1800 nie kosztował 

• Like 1
Opublikowano

JAK to z tym vatem jest,jeśli zamówione nawozy na początku grudnia przyjechały pod koniec stycznia a termin zapłaty w lutym trzeba płacić z vatem czy bez?Druga sytuacja nawozy dostarczone powiedzmy w lutym, termin płatności wrzesień,kiedy już podobno vat ma być przywrócony i to samo pytanie, z vatem czy bez?

Opublikowano (edytowane)

A kiedy masz wystawioną fakturę , bo tak czy siak musisz zapłacić tyle co jest na fakturze . Jeśli FV była wystawiona przed 1 lutego to płacisz z vatem . liczy się to co jest napisane na FV , bo to że masz termin płatności na wrzesień nic nie znaczy 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał:

W 2019 roku na pewno nie było takich cen jak piszesz . Od tych cen co podajesz to minus 300 -500 zł/tona . Nawet polidap więcej niż 1800 nie kosztował 

w 2018 kupowana po 135 zł/100kg, 2019 po 175, faktycznie była po 200 ale wcześniej, dokładnie nie pamiętam

6 minut temu, witejus napisał:

JAK to z tym vatem jest,jeśli zamówione nawozy na początku grudnia przyjechały pod koniec stycznia a termin zapłaty w lutym trzeba płacić z vatem czy bez?Druga sytuacja nawozy dostarczone powiedzmy w lutym, termin płatności wrzesień,kiedy już podobno vat ma być przywrócony i to samo pytanie, z vatem czy bez?

Liczy się data wystawienia faktury a nie data zapłaty

• Thanks 1
Opublikowano

Był epizod w którymś roku że przez kilka miesięcy , max do pół roku za polidap trzeba było zapłacić 2600 - 2800 zł , ale to było parą lat wcześniej 

Było ale ludzie mają krótką pamięć .

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał:

Był epizod w którymś roku że przez kilka miesięcy , max do pół roku za polidap trzeba było zapłacić 2600 - 2800 zł , ale to było parą lat wcześniej 

Tak dokładnie było bo sam śledziłem historię cen fosforanu i najtańszy był w 2019 roku , kupiłem po 1760 zł -Ultra DAP Rosyjski czarne granule , rozpuszczalność lux po deszczyku ani ziarka na wierzchu , skłonny byłem go stosować 150 kg na ha pod zboża no ale sprawa się rypła bo kosztuje teraz 3500 zł , trzeba wracać do prostego superfosfatu aczkolwiek pod wiosenne uprawy te 18 kg azotu które ma i 46 kg fosforu kuszą .

Opublikowano

A ile ten superfosfat ma i jakich składników , bo ja z doświadczenia wiem że lubofoski które były dużo tańsze od polifosek czy innych nawozów wysokoskoncentrowanych , po przeliczeniu końcowym zawsze wychodziły sporo drożej , a i do przyswajalności składników też można mieć zastrzeżenia 

Opublikowano
4 godziny temu, Axd529 napisał:

Po ile u was saletra na składach? U mnie wołają na jednym 3100zł i mówią żeby brać bo ostatki i po nowej cenie będzie większa cena. Drugi skład 3500zł tona. Saletrosan 26 na centrali nasiennej tydzień temu jak pytałem 3000zł

Skąd jesteś?

Opublikowano
KlimekPL napisał:

4 godziny temu, Axd529 napisał:

Po ile u was saletra na składach? U mnie wołają na jednym 3100zł i mówią żeby brać bo ostatki i po nowej cenie będzie większa cena. Drugi skład 3500zł tona. Saletrosan 26 na centrali nasiennej tydzień temu jak pytałem 3000zł

Skąd jesteś?

TKI - okolice Morawicy

Opublikowano

Zrobiłem dzisiaj mały rekonesans u siebie na składach:

1. Saletra 2960, Korn kali 2020.

2. Saletra 3150, Korn kali 2500.

3. Saletra 2990, Korn kali 2100.

Skąd taka duża różnica pomiędzy 1, 3 a 2. I niech mi tu ktoś powie że pośrednicy mało zarabiają na tym. Ciekawe ile ten pseudo dystrybutor Agrochem zarabia.

Opublikowano
37 minut temu, Krzysiukov napisał:

Skąd taka duża różnica pomiędzy 1, 3 a 2. I niech mi tu ktoś powie że pośrednicy mało zarabiają na tym. Ciekawe ile ten pseudo dystrybutor Agrochem zarabia.

To kup tam gdzie najtaniej ewentualnie otwórz skład i sprzedawaj po tyle ile kupiłeś ;) 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

A mocznik po ile ? Skoro tanieje na globalnym rynku to po co płacić po 3150 zł za saletrę .

Opublikowano

3850 pl.mocznik. pytanie na składzie czy problem z dostępnością, to tylko się rozesmial właściciel. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiukov napisał:

Załóż skład kolego i będziesz wiedział wiedział ile się zarabia na nawozie

Opublikowano

ja tam słyszałem że wszyscy dokładają, jedni więcej, drudzy mniej 😪

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v