Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawy jestem czy rolnicy którzy decydują się nie kupować ani grama nawozu wiedzą co to prawo minimum Liebiga. Część widzę chce zrobić na złość producentom nawozów, a w końcowym rozrachunku na złość zrobi sobie. Ale cóż, każdy sam podejmuje decyzję i sam mierzy się z ich konsekwencjami. PS. mnie też wk***** ceny nawozów ale ekonomicznie bardziej się opłaca kupić niż nie kupić. Jak dla mnie jak bym miał nie dać azotu to lepiej ugórować pole

• Like 2
Opublikowano
37 minut temu, Kubawww napisał:

Tyle w temacie i nie jest to wykres cen ze stacji ..

Screenshot_20220104-110742_Chrome.jpg

A widzisz walutę na tym wykresie? Ile jeszcze razy trzeba będzie tłumaczyć że ten WYKRES PRZEDSTAWIA CENĘ GAZU W STANACH ZJEDNOCZONYCH !!!!!!!!!

Ja pisałem o cenie gazu w Europie i Polsce 

Tyle w temacie.

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Proszę o to wykres ceny gazu w Europie z 5 lat!!!!!

To jak jest rekordowo tanio?

Screenshot_20220104-115254.png

2 godziny temu, Kubawww napisał:

Gaz teraz to jest rekordowo tani.. a oni tłumacza się kontraktami  podpisanymi w dobie najwyższych cen.. pytanie jest jedno kto tym steruje, bo ewidentnie jak Pan co chce nam zrobić tylko pod górkę, a samemu miliony zarobić.

Rekordowo tanio gaz?

WYKRES ceny gazu w Europie z 5 lat

Czy to jest rekordowo tanio?

Screenshot_20220104-115254.png

Opublikowano

Propaganda poszła w świat na składzie dłuższy czas saletra zalegała po 2800 przed świętami zrobiło się głośno skok na 3200 później 3800. Sprzedający mówił, że ta saletra po 3200 i więcej szła szybciej niż po 2800 i już nie było drogo czyli robotę zrobiono dobrą.

• Like 4
Opublikowano
PuRXUTM napisał:

Ciekawy jestem czy rolnicy którzy decydują się nie kupować ani grama nawozu wiedzą co to prawo minimum Liebiga. Część widzę chce zrobić na złość producentom nawozów, a w końcowym rozrachunku na złość zrobi sobie. Ale cóż, każdy sam podejmuje decyzję i sam mierzy się z ich konsekwencjami. PS. mnie też wk***** ceny nawozów ale ekonomicznie bardziej się opłaca kupić niż nie kupić. Jak dla mnie jak bym miał nie dać azotu to lepiej ugórować pole

Do tej pory wiosna wydawaliśmy około 30 tys zł na nawozy teraz gdybym musiał kupić tyle samo nawozu to kosztowało by mnie grubo ponad 100 tys niestety nie stać mnie na taki wydatek więc zamiast polifoski położyliśmy obornik na łąki. Na pola sypnelismy trochę wapna a azot i tak się kupi ale też w niedużych "umiarkowanych" ilościach. Bo mamy sporo sztuk bydła na wyżywieniu a nie chce znowu wiosna kupować bele

• Root Admin
Opublikowano

Poproszę o dyskusję na temat cen nawozów, kolejne wpisy o niczym będą usuwane w pakiecie z ostrzeżeniami, a co za tym idzie banami, jeśli ktoś już uzbiera odpowiednią ilość ostrzeżeń

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

8 minut temu, yacenty napisał:

Poproszę o dyskusję na temat cen nawozów, kolejne wpisy o niczym będą usuwane w pakiecie z ostrzeżeniami, a co za tym idzie banami, jeśli ktoś już uzbiera odpowiednią ilość ostrzeżeń

Nie można rozmawiać już nawet o cenach gazu, które mają wpływ na cenę nawozu??? 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Niestety na ceny nawozów wpływa wiele czynników, nie tylko cena gazu, ale również polityka energetyczna państwa i globalna gospodarka więc jest to temat dość szeroki czy zatem moderacja mogłaby poluzować nieco gumkę w majtkach bo po świętach chyba trochę ciśnie?

• Like 1
  • Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano

Pierwsze ostrzeżenie poszło, za wpis kompletnie niepowiązany z cenami nawozów.

@maczopestka gdyby w twoim wpisie było cokolwiek wspólnego z ceną nawozu to by nie poleciał do kosza, ten ostatni już się trzyma głównego wątku, choć jest lekko obraźliwy ale gumka ok, więc przymykam oko

• Like 3
Opublikowano

NPK 7-20-30 3 tys.

Saletra amonowa 3150

Saletrzak 2900

Agro trans Nieradowo ceny brutto z dziś towar dostępny od ręki. Różnica na składach oddalonych 20 km 100zł na tonie nawet, więc jeśli ktoś ma zamiar kupować to trzeba poszukać może kilka stówek komuś zostać w kieszeni.

I zero polityki już ode mnie, pozdrawiam!

Opublikowano

Tak z ciekawosci, zadzwonilem po ile propan i jest tanszy o 40 gr niz w okresie suszenia kuku

Z cenami metanu i cenami nawozow azotowych jest jakas miedzypanstwowa zmowa powykanczaja wszystkich od rolnikow po restauratorow, wszystkie galezie gospodarki po d.

Opublikowano

Ja trochę zamówiłem mocznika na pierwszą dawkę, cena to 3980 zł. No nie ma za ciekawa cena no ale coś trzeba mieć, ok 80 kg w czystym składniki pójdzie. A z tymi dopłatami do nawóz to sobie jaja robią, ciekawe skąd mieliby wziąć 500 zł na ha chyba żart 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Czyli co 50 na 50 spadnie albo nie? Za wiele to nie daje 😀

możliwe jest że cena nawozów nie spadnie, tego nikt ci nie zagwarantuje, ale jeżeli nie spadnie to musi zdrożeć gaz i ropa na świecie a to oznacza gigantyczne problemy na całym świecie inflacja +20% i więcej problemów. Ale prawdopodobieństwo że na taką sytuację szacuje na 10%

Czyli prognoza 90 % że stanieje

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Ja trochę zamówiłem mocznika na pierwszą dawkę, cena to 3980 zł. No nie ma za ciekawa cena no ale coś trzeba mieć, ok 80 kg w czystym składniki pójdzie. A z tymi dopłatami do nawóz to sobie jaja robią, ciekawe skąd mieliby wziąć 500 zł na ha chyba żart 😂

Jak to z kąd? A po to myślisz na mandaty podnieśli? Wlepią jeden mandat 2500 i już jest na 5 miesięcy 500+ czy 5 ha na nawozy 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maczopestka napisał:

NPK 7-20-30 3 tys.

Saletra amonowa 3150

Saletrzak 2900

Agro trans Nieradowo ceny brutto z dziś towar dostępny od ręki. Różnica na składach oddalonych 20 km 100zł na tonie nawet, więc jeśli ktoś ma zamiar kupować to trzeba poszukać może kilka stówek komuś zostać w kieszeni.

I zero polityki już ode mnie, pozdrawiam!

jest na AF i temat o polityce

i tam do oporu
kategoryzowanie tematów np mi ułatwia choćby zadania takiego pytania
- jak dawno temu były takie relacje cen nawozów do cen płodów rolnych przynajmniej tych podstawowych jak zboża, kilka głównych roślin przemysłowych?
Ten rok wydawać by się mógł czymś nowym, katastrofalnym z punktu widzenia rolników ale czy ta niewątpliwie nowa rzeczywistość po co najmniej pięciu może więcej latach jest czymś unikatowym?

Nie wiem czy jest inny, lepszy temat na to pytanie ale do tego zdaje się najlepiej pasować.

Na pewno trzeba odświeżyć wiedzę o efektywności plonotwórczej kilograma czystego składnika nawozu a wielu to wręcz doedukować się musi
wniosek główny jest na pewno taki że intensyfikacja produkcji roślinnej w tym roku statystycznie się cofnie bo ta efektywność nie jest liniowa i maleje w funkcji rosnącej dawki.

ja od siebie się przyznam że dwa lub trzy lata temu publicznie chyba nawet na AF odważyłem się wygłosić pogląd iż nawozy N są zbyt tanie i musi kiedyś nastąpić urealnienie ich wartości. Nie spodziewałem się że to potrwa tak długo a co następuje zbyt późno w większości systemów w tym gospodarczym ma nazbyt gwałtowną i dużą skalę tak że teraz nawet ja jestem zdania że teraz za wysokie ale tu już działa panika rynkowa która gdy wygaśnie to inne mechanizmy proinflacyjne raczej nie pozwolą na znaczące nominalne spadki cen już nigdy (oczywiście to moje subiektywne zdanie i szczerze chciałbym się mylić).

czy ceny choćby i te z cytatu przekreślają ekonomiczny sens nawożenia sztucznego w tym roku? albo inaczej - o jaki odsetek spadnie niepotrzebnie produkcja żywności i czy w ogóle spadnie przez impulsywne decyzje o zaniechaniu nawożenia bez ekonomicznej analizy? bo z przyczyn ekonomicznych tzn u tych których nie stać to i tak musi spaść.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Kto ma wiedzę ile kosztuje saletra u producentów chwili obecnej dla czego pytam bo na składzie co zawsze drogie  nawozy miał dziś saletrę ma po 3040 zł brutto .

Kuczyńska Zamość coś 3150 zł brutto .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, paawell10 napisał:

Jak to nie było? Ceny wyjściowe w żniwa były 720-750 zł netto później dopiero w sierpniu wskoczyły na 1000

Saletra  taka cena była w 2019 ,w 2020  ponad 1100 netto w czerwcu ,póżniej tylko drożej, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
21 minut temu, miwigos napisał:

Saletra  taka cena była w 2019 ,w 2020  ponad 1100 netto w czerwcu ,póżniej tylko drożej, 

Mój wpis dotyczył ceny pszenicy z początku żniw nie natomiast cen azotu które w sierpniu już coś koło 1300 były za saletre

Opublikowano

Związane z cenami nawozu. Dostałem prośbę ze skarbówki o dowiezienie faktur z miesiąca listopada celem sprawdzenia co się stało że kupiłem na ogromną kwotę  coś co nie jest środkiem trwałym  bo i zwrot Vat-u zrobiłem. Otóż zawiozłem Pani dokumenty  i wytłumaczyłem że rok temu ten sam " worek" kupowałem za 1/4 ceny, kobitka zobaczyła i pyta czy ja ten nawóz rozsiałem, odpowiedziałem że czeka u mnie do wiosny. I nowe pytanie czy posiadam budynek dostosowany do tego magazynowania jak to nazwała. Dalszej epickiej części nie będę już przedstawiał. Ostatecznie musiałem dostarczyć wpłaty na konto, no bo skąd Pan miał na to wszystko pieniądze! To jest "ład" wywalić ceny w kosmos, nakazywać kupować saletrę której legalnie nie można przetrzymywać .... szok.

Opublikowano
4 godziny temu, Bercik92 napisał:

Do tej pory wiosna wydawaliśmy około 30 tys zł na nawozy teraz gdybym musiał kupić tyle samo nawozu to kosztowało by mnie grubo ponad 100 tys niestety nie stać mnie na taki wydatek więc zamiast polifoski położyliśmy obornik na łąki. Na pola sypnelismy trochę wapna a azot i tak się kupi ale też w niedużych "umiarkowanych" ilościach. Bo mamy sporo sztuk bydła na wyżywieniu a nie chce znowu wiosna kupować bele

akurat łąki jak są naturalne to dosyć spoko znoszą jednorazowe oszustwo, a azot zawsze można dać na 2 pokos bo o 3 to trzeba wtedy zapomnieć, a na wiosnę wieloskładnik albo obornik jak ty. Trochę nie "po bożemu", ale tak krawiec kraje jak mu materiału staje. Niestety o wydajności 8-10t siana z ha trzeba będzie zapomnieć, z resztą u mnie na wiosce oprócz mnie jeszcze tylko 3 osoby dawały nawóz na te nasze łęgi, reszta kosi od lat co urośnie, mają wydajność z 4ha jak ja z jednego albo i gorzej, przy tych cenach to chyba zostanie tylko jedna osoba, no ale to koleś co ma  ze 160 samych dójek albo i więcej, bo 140 to miał 8 lat temu.

5 godzin temu, PuRXUTM napisał:

no ja akurat wolałbym przejechać na sztukę walnąć czegokolwiek zbożowego 50kg/ha lub jakiejś gorczycy czy rzepaku rozsiewaczem do nawozu a potem przyorać na nawóz zielony, pole masz i tak po poprzedniej roślinie uprawione, a zmniejszenie dopłaty na ugorowanym jest większe niż koszt tej sztuki dla sztuki.

Dzisiaj przy kawie i zbieraniu lokalnych plotek to wychodzi, że co niektórzy rolnicy znaleźli sposób na drogi nawóz. Bardzo prosty, tylko bolesny bo jak na jednej wiosce zginęło 5t, a na drugiej się pojawiło to jednak za blisko by przysłowiowe kłonice nie poszły w ruch, GPS w lesie na drewnie, w pasiece na ulach i kurde teraz wychodzi że na BB z nawozem też muszą być.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v