Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Raczej mówił o przyszłym sezonie , nie sądze żeby nic nie zasiał na zime, to by było samobójstwo same jare, chyba że tylko kuku sieje

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
12 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jak tak będą wyglądać ceny to u mnie w tym roku sam groch i łubin będzie 

I co z tym zrobisz , sam sieję łubin żółty i to tylko tyle co potrzeba na zazielenienie i ledwo co udaje się to upchnąć i to przez olx ,bo tak to u nas nikt tego nie kupuję.Jest jedna kaszarnia ,ale oni sprowadzają groch  ze Słowacji  

Opublikowano

Kolega też chce sprzedać łubin wąskolistny to zero zainteresowania. Ja co roku sieję łubin gorzki na najsłabsze kawałki i wtedy mam nasiona na poplon, ale co z tym zrobić jak trzeba będzie zasiać 20% areału?

Opublikowano
20 godzin temu, yooo napisał:

To jest jasne jak słońce - uważają się za mądrzejszych 

Czyli sugerujesz , że nie mam skalibrowane wagi ? Ważyłem zboże 30 kg położyłem na rozsiewacz i było 30 kg na wyświetlaczu. Chcesz umniejszyć jakoś znany problem co najmniej od paru lat ? Jak masz jaja to mogę się założyć o skrzynkę porządnej wódki, że moja waga na rozsiewaczu dokładnie waży. Zapraszam na priv chłopcze 

80 kg z 24000 kg to 0,33 % czyli nawet nie łapie  tych 0,5 %

są też takie wagi na bb na 1t - 3 t

zrob zdjecie ostatniej legalizacji wagi i tabliczki z klasa dokladnosci wazenia- ja chlopcze handlowalem gdy ty na stojaco pod stol wchodziles..

przypominasz mi goscia co przyjechal do mnie ze swoja waga- gdy ja zzobaczylem to ze smiechu malo nie umarlem .

image.jpeg.20e75da2a9a855c58eac5924fdcc2009.jpeg

Opublikowano
krilan06 napisał:

Kolega też chce sprzedać łubin wąskolistny to zero zainteresowania. Ja co roku sieję łubin gorzki na najsłabsze kawałki i wtedy mam nasiona na poplon, ale co z tym zrobić jak trzeba będzie zasiać 20% areału?

Potwierdzam zero popytu na łubin,normalnie o tej porze miałem sprzedane od żniw kilka ton A w tym roku 300kg...I nikt nie dzwoni nikt nie pyta.

Opublikowano

Ilości całosamochodowe nasion strączkowych są sprzedawalne. Musicie łączyć małe partie w większe i razem szukać zbytu. Rośliny strączkowe skarmione we własnym gospodarstwie mają dużo wyższą wartość niż proponuje rynek. Niestety  zlikwidowany dział produkcji zwierzęcej w kraju niesie za sobą likwidację takich gałęzi jak uprawa roślin strączkowych. Dodatkowym problemem z punktu widzenia uprawy wysokobiałkowych - jest import soi. Jest on według mnie porównywalny, w sensie wywołanego efektu, z aktualnym importem kukurydzy. Import kukurydzy niszczy opłacalność uprawy rodzimej kukurydzy - import soi zniszczył uprawę strączkowych.

• Like 2
Opublikowano

Popyt na owies rośnie. Popyt na ciasteczka owsiane, płatki, musli wciąż duży. I doszło mleko owsiane dla vege.

Nowobogaccy też trochę koni i koników trzymają.

To plus cel opałowy może Popyt utrzymać ale na owies a nie plewę owsianą.

Ja miałem siać owies,  ale z uwagi że mam jeszcze nasiona łubinu i będę potrzebował na poplony, to w siewnik wiosną pójdzie gorzki Oskar.

Jeśli współczynnika redukcyjnego nie będzie na dopłatach i plon dopisze, to na 5 klasie lepiej jak na owsie wyjdę. I GA przez dwa lata mniej na mnie zarobi.

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

U nas łubin ciężko dostać. A to ledwie ponad 100 km od ciebie. Sąsiad wszystko tj ok 20t sprzedał po ludziach do wrzesnia

17 minut temu, Agrest napisał:

Popyt na owies rośnie. Popyt na ciasteczka owsiane, płatki, musli wciąż duży. I doszło mleko owsiane dla vege.

Ja miałem siać owies,  ale z uwagi że mam jeszcze nasiona łubinu i będę potrzebował na poplony, to w siewnik wiosną pójdzie gorzki Oskar.

Jeśli współczynnika redukcyjnego nie będzie na dopłatach i plon dopisze, to na 5 klasie lepiej jak na owsie wyjdę. I GA przez dwa lata mniej na mnie zarobi.

Znalazłeś ten łubin trwały ? 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

U nas łubin ciężko dostać. A to ledwie ponad 100 km od ciebie. Sąsiad wszystko tj ok 20t sprzedał po ludziach do wrzesnia

Znalazłeś ten łubin trwały ? 

Nie ma opcji. Tylko w Rosji ponoć dostępny

Opublikowano
Agrest napisał:

Ode mnie dwóch facetów bierze dla koni owies i mieszankę w tym roku tak samo. Cena 1400zl tyle że trzeba workowac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v