Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Pzu nigdy nie miałem. Zawsze kumpel agent mi coś wynajduje. I miałem raz szkodę i szybciej ogarnęli niż u kumpla pzu.

Możesz to liczyć jak chcesz. Po 3500 może jakiś azot już kupisz polifoski w życiu. Do tego dolicz wzrost cen środków ochrony paliwa części i materiałów eksploatacyjnych maszyn i urządzeń ubezpieczenia i wyjdzie ci na to samo. Z tym, że to samo inflacja ci szybciej zje. U mnie też rok 2022 był bardzo dobry. Ale to dlatego ,że się tak złożyło. Tanie nawozy kupione wcześniej plus drogie zboże. Ale kolejne lata już tak wesoło się nie zanoszą. Zapomnij o rzepaku po 5 tys. Czy o pszenicy po 2. Rzepak po 3 tys staje się marzeniem ściętej głowy.

Jak będzie rzepak po 2200 zł w żniwa a pszenica po 900 zł . 

Taką opcję przyjąć trzeba .

Opublikowano

Chodzi o to że jest dużo producentów pszenicy dodatkowo sprowadzają z ua a gdybym miał wybierać między tymi dwoma uprawami to wybrałbym owies bo nakłady są dużo mniejsze. Jest dość dobry na pasze jak i opał a na skupię kosztuje podobne pieniądze 

Opublikowano

Powiem szczerze że ja myślę, że w żniwa rzepak to ok ~2500 będzie bo niżej poprostu się nie bd opłacać jak u nas mimo nawożenia potrafi 2,5/3 sypnąć a nakład zaje*sty.... a dwa pszenica utrzyma się 1200 i tyle nie ma co liczyć na 1500 pszenica 4000 rzepak... chyba że coś na wschodzie się wydarzy :) 

Opublikowano (edytowane)

Teraz a jak będzie owies po 700 zł to co w tedy ? . wedle cen nawozów po 4 tyś .

że w żniwa rzepak to ok ~2500 będzie bo niżej poprostu się nie bd opłacać 

Kogo to obchodzi czy będzie czy nie będzie się opłacać .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

@galan99 źle sformułowałem moją myśl. Jak spadnie poniżej 2500 to zmniejszam zasiewy i tyle a nie tylko pewnie ja bo ryzyko w rzepaku akurat od siewu do zbioru nie będzie współmierne  z $$ jakie się dostanie , Sama sraczka z robakami gradem zimowaniem itp ciągle coś 

• Like 1
Opublikowano
marekgizio napisał:

U mnie na gospodarstwie rok 2022 był najlepszy jeśli chodzi o zysk od kiedy gospodarzę, a nigdy nie było żebym dołożył średnia z pszenicy w tym roku to 9,36t a najlepsza działka dała 9,965t rzepak 4,3 z całośći i kukurydza 12,7t przy średnio 32%

Z dokładnością do 5 kg/ha to nawet w doświadczalnictwie coboroskim nie podają 🤣

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał:

Teraz a jak będzie owies po 700 zł to co w tedy ? . wedle cen nawozów po 4 tyś .

że w żniwa rzepak to ok ~2500 będzie bo niżej poprostu się nie bd opłacać 

Kogo to obchodzi czy będzie czy nie będzie się opłacać .

No to będzie nim bardziej się opłacać palić niż węglem 🤭 a po za tym nie interesuja mnie zbytnio ceny zboża bo i tak wszystko sobie zostawiam na pasze 

Edytowane przez Bercik92
Opublikowano (edytowane)

Nawozy i nawozy jedni po 4,5 inni po 3 tyś .

Pogoda dyktuje plony wiosna zapowiada plon na 8 ton a czerwiec powie h*ja będzie 4 tony . Plon zawsze obstawiam do 6 ton a bywa różnie .

I cena jak na giełdzie papierami co 3 miesiące górka cenowa , potem spadki jak w tym roku .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

zboże jest z 2 lat u niektórych , a pełne silosy/ szopy  / garaże i przyczepy nasypane z tych żniw , podobnie skupy i mieszalnie  zasypane po  dach to się pytam po co te nawozy ???????????? 

na razie jeszcze kupują , ale  jak ograniczą skup ?????????

14 minut temu, galan99 napisał:

owies po 700 jest bardziej opłacany niż pszenica po 1200

• Like 1
Opublikowano
Palmusny napisał:

Wróćmy do tematu nawozów:

Dzwoniłem wczoraj po 15 stycznia ma być saletra 2700 i mocznik niby po 3100 korci mnie poczekać jeszcze do lutego co radzicie ...? Ciągle obserwuję i napewno będą spadki ale przebieg pogody pokazuje ze chociaż cokolwiek na n1 wypadałoby mieć...

To jakieś pewne źródło informacji? Jeśli tak, to zaraz idę napompować koła w przyczepie i będę czekał na tą obniżkę :) Dla miejscowych handlarzy nawozem taka cena będzie nie do przyjęcia. Region TPI, TKA. A Polifoski coś stanieją? Po pasuje kupić na zasiewy jesienne w 2023 r

Opublikowano
marekgizio napisał:

6 godzin temu, hubertuss napisał:

Kto ci da za pszenice dzisiaj 1600? Ponaciągałeś to wszystko by po twojemu wyszło. Niestety jesteś przykładem, że polski rolnik nie potrafi liczyć nie rozumie ekonomii i źle się z tym czuje. Policz ta pszenice po 1300 już nie każe ci po 1200 jak niektórzy piszą. Dodaj do tego wzrost cen środków produkcji materiałów i części zamiennych do maszyn i urządzeń ubezpieczeń. To nagle się okaże, że przy przewaleniu dwukrotnie większych sum dalej będziesz osiągał te 7400. Bo dla ciebie stopa rentowności kapitału to totalna abstrakcja. Jako dyletant patrzysz na sumę i nie rozumiesz ,ze twoje przedsięwzięcie obarczone jest wyższym ryzykiem z racji konieczności inwestowania dwa razy większego kapitału. A jak cię susza przyciśnie to ci dadzą 2600 na całe te inwestycje.  Polski rolnik nie umie liczyć i dlatego łatwo go oszukać.

Ludzie nie oszukujcie sami siebie policzcie se uczciwie i zobaczycie, że przy nakładzie dwukrotnie wyższym osiągacie podobne sumy co kiedyś gdy nakłady były niższe. Tylko policzcie wszystko co podrożało a nie same nawozy.

9x1300=11700

11700-4000=7700 a gdzie podwyżki środków produkcji paliwa, materiałów eksploatacyjnych i części maszyn i urządzeń, gdzie ubezpieczenia?

liczyć cene pszenicy z dziś - 1300

a kosztu nawozów zostawić po staremu - 5000zł

jak już to nawozy też z dziś niech będzie z 3500

i wychodzi 8900 zysku.

Jak by nie liczyć to zawsze z ha dochód jest większy od kosztów i to co zostaje przy wzroście cen też się skaluje do góry

jak ktoś wychodzi na 0 albo dokłada to powinien zmienić zawód bo go zlicytują

U mnie na gospodarstwie rok 2022 był najlepszy jeśli chodzi o zysk od kiedy gospodarzę, a nigdy nie było żebym dołożył

średnia z pszenicy w tym roku to 9,36t a najlepsza działka dała 9,965t

rzepak 4,3 z całośći i kukurydza 12,7t przy średnio 32% 

Wydaje mi się że Coś masz z głową......

• Haha 3
Opublikowano
54 minuty temu, Raptus902 napisał:

Spora część forum nawozy kupowała w żniwa bo w grudniu będzie po 7 tys teraz nagle okazuje sie że czekają do wiosny i nie przyznaje że kupili drogo i śmieją sie z tych co kupili drożej niż teraz.

ja kupiłem w żniwa azotowe po 3680 saletra i saletrzak 2780 wiec wcale nie było wtedy tak drogo porównywalnie do cen z grudnia 

Opublikowano
2 godziny temu, marekgizio napisał:

liczyć cene pszenicy z dziś - 1300

a kosztu nawozów zostawić po staremu - 5000zł

jak już to nawozy też z dziś niech będzie z 3500

i wychodzi 8900 zysku.

Jak by nie liczyć to zawsze z ha dochód jest większy od kosztów i to co zostaje przy wzroście cen też się skaluje do góry

jak ktoś wychodzi na 0 albo dokłada to powinien zmienić zawód bo go zlicytują

U mnie na gospodarstwie rok 2022 był najlepszy jeśli chodzi o zysk od kiedy gospodarzę, a nigdy nie było żebym dołożył

średnia z pszenicy w tym roku to 9,36t a najlepsza działka dała 9,965t

rzepak 4,3 z całośći i kukurydza 12,7t przy średnio 32% 

Ile zysku 8900🙆‍♂️? Jakie koszty ponosisz na hektar tak uczciwie pytam.

Prawie 10t z ha pszenicy to Żuławy Wiślane ?

Tam zdążają się jakieś lata gorsze?

Opublikowano
boogie7 napisał:

marekgizio napisał:

U mnie na gospodarstwie rok 2022 był najlepszy jeśli chodzi o zysk od kiedy gospodarzę, a nigdy nie było żebym dołożył średnia z pszenicy w tym roku to 9,36t a najlepsza działka dała 9,965t rzepak 4,3 z całośći i kukurydza 12,7t przy średnio 32%

Z dokładnością do 5 kg/ha to nawet w doświadczalnictwie coboroskim nie podają 🤣

Nie on pierwszy i nie ostatni zmyślił sobie plony albo nie odjął wagi przyczepy od plonu.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, matek89121 napisał:

Nie on pierwszy i nie ostatni zmyślił sobie plony albo nie odjął wagi przyczepy od plonu.

Jeśli gospodarzy na 1 2 klasie to plon możliwy

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamKutno napisał:

Wielu się wymądrza, a ja jako jedyny się przyznam, że jestem wkurw...ny. Dwa ostatnie lata straciłem na sprzedaży rzepaku w żniwa (raz zamiast 1600 dostałbym 3000, a ostatnio zamiast 2200 wziąłbym 4000-5000). Teraz zostawiłem i zamiast 3200 proponują mi 2600. Szlag człowieka trafia. Z pszenicą też jestem w plecy. Chociaż pszenicę zawsze zrzucam na silosy, bo nie ma czasu ani ochoty stać w kolejkach. Ogólnie nie uważam, że to jakaś pazerność, po prostu tak mnie skroili przez te dwa sezony na rzepaku, że powiedziałem DOŚĆ. I wychodzi na to, że skroją mnie i trzeci raz. Też znam ludzi, co trzymają zboże z poprzedniego sezonu. Nie sprzedali po 1600, ja na szczęście w ostatniej chwili puściłem po 1700 i 1650, też wolałbym wziąć wówczas 1900, ale wyszło dobrze, że tego nie zostawiłem. 

Szacunek dla ciebie ,że nie owijasz tylko piszesz jak jest, z rzepakiem jeszcze nic nie stracone ,ja zawsze sprzedaje na wiosnę i nigdy nie było taniej jak w żniwa.

• Like 2
Opublikowano

Nigdy? a ja pamiętam, roku nie podam, jak sam właściciel skupu u którego był depozyt na koniec czerwca dzwonił i przypominał że rzepak trzeba rozliczyć bo magazyn muszą na nowe zbiory przygotować, taki był sezon że najdroższy był w żniwa a później tylko gorzej :(

Opublikowano

Zgadza się ja wtedy zapłaciłem za depozyt , normalnie był bezpłatny i sprzedałem rok póżniej , opłacało się , wozimy do jednego skupu raczej

Opublikowano
jan88 napisał:

54 minuty temu, Raptus902 napisał:

Spora część forum nawozy kupowała w żniwa bo w grudniu będzie po 7 tys teraz nagle okazuje sie że czekają do wiosny i nie przyznaje że kupili drogo i śmieją sie z tych co kupili drożej niż teraz.

ja kupiłem w żniwa azotowe po 3680 saletra i saletrzak 2780 wiec wcale nie było wtedy tak drogo porównywalnie do cen z grudnia 

Ja również kupiłem coś w żniwa i coś w grudniu. Nie mam jeszcze pk pod kukurydzę i łąki. Zboże, rzepak i kukurydza mokra sprzedana w żniwa bo nie mam gdzie magazynować, zostało tylko to co na pasze dla bydła. Niestety azot kupiony trochę drożej niż jest teraz ale co zrobić...

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

z Ukrainy to wożą zawsze, kwestia skali i ceł w innych latach nieporównywalna do obecnej sytuacji, wiadomo

@miwigos magazyn ten sam i też się ugadaliśmy że zostaje za dopłatą, już w lipcu wtedy była lepsza cena na żniwa niż w czerwcu przed

Edytowane przez KarolaKarotka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v