Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał:

Handlowców to akurat nie ma co żałować , w tamtym roku się nachapali do oporu to nic im się nie stanie , można jedynie żałować tych co się wychylili i zrobili zakupy w granicach 5 tys /tona , bo teraz za auto trzeba zapłacić ok 40tys mniej , ale z drugiej strony pewnie chcieli być sprytniejsi niż inni , a że wyszło jak wyszło to każdy ryzykuje , i jednen wychodzi na plus , a drugi na minus

A kto bogatemu zabroni kupić po 5 czy 6 000 a po drugie jak to dzięki takim zapobiegliwym podnoszono ceny bo kupowały na kilka lat i takich nie ma co załować a wręcz przeciwnie śmiać się z nich.

Opublikowano
11 minut temu, Jurniczek napisał:

A kto bogatemu zabroni kupić po 5 czy 6 000 a po drugie jak to dzięki takim zapobiegliwym podnoszono ceny bo kupowały na kilka lat i takich nie ma co załować a wręcz przeciwnie śmiać się z nich.

Za gotówkę kupuje się na wzroście -jak stagnacja lub spadek tak się nie robi .Handlowcy zawsze mają przewagę bo z kilkudniowym wyprzedzeniem wiedzą że będzie zmiana ceny -nie wiedzą zwykle o ile i czy w dół albo w górę, ale tego się głupi domyśli (w ciągu 15 lat dwa trzy razy były niespodzianki (zamierzone przez azoty)

https://www.wrp.pl/nawozowi-magnaci-z-rosji-uzyskuja-zwolnienie-z-sankcji/ A nasze ciule będą utrzymywać gnębiąc rolnictwo to musi pierdolnąć na pysk

47 minut temu, GRZES1545 napisał:

Mnie nie potrzebna🙋‍♂️ 

Nie traktuj tamtego komentarza na poważnie 🙂 

A ja niby jak -na poważnie? Ale że nas wyruchają to pewniejsze niż spadek nawozów do ceny 2000

• Like 2
Opublikowano
panczo1922 napisał:

był na to czas 2-3 tyg temu!

Ziemia była ładnie zmarznięta, w rzepaku siałem nawóz jak po autostradzie!:)

Wtedy to były zaspy po 30cm a pod nimi rozmarznięta ziemia.

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A co mam ich żałować jak ja chciałem kupić gdy zapowiadali wzrosty cen to kilku było takich co nagle wszystko sprzedane. Jak już ceny wzrosły to wszystkie nawozy dostępne. 

@slawek74 prawda to że skup Jakusze przestał placić rolnikom za kukurydzę? 

Jeszcze w wigilie zapłacił.  

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

A co mam ich żałować jak ja chciałem kupić gdy zapowiadali wzrosty cen to kilku było takich co nagle wszystko sprzedane. Jak już ceny wzrosły to wszystkie nawozy dostępne. 

@slawek74 prawda to że skup Jakusze przestał placić rolnikom za kukurydzę? 

A jak sprzedawałeś pszenicę czy coś innego a uslyszałeś że zdrożało to sprzedałeś po umówionej cenie czy też do góry chciałeś?

U was to nie raz było zgodzone po tyle a jak zdrożało to nie naszykowane bo krowa się cielila bo dzieci chore zawsze sto wymówek.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak z kimś cenę ustaliłem to po tyle sprzedałem, nie mierz innych swoją miarą. 

Nie mam zwierząt, i co roku część ziarna w żniwa sprzedaję licząc się z tym że mogę coś stracić na cenie, ale za coś muszę bieżące wydatku rozliczyć.

Pytanie kogo bronisz? Kłamców którzy chcieli 200% zarobić na mnie czy na innych rolnikach? 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Jurniczek napisał:

Wierzysz że ktoś kupił na kika lat w tych cenach , naiwny jesteś

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jak z kimś cenę ustaliłem to po tyle sprzedałem, nie mierz innych swoją miarą. 

Nie mam zwierząt, i co roku część ziarna w żniwa sprzedaję licząc się z tym że mogę coś stracić na cenie, ale za coś muszę bieżące wydatku rozliczyć.

Pytanie kogo bronisz? Kłamców którzy chcieli 200% zarobić na mnie czy na innych rolnikach? 

Nie znam ale znam ludzi u was. Tylko wytłumacz mi czemu jak staniało to zabrałem po zgodzonej cenie a w drugą stronę to nie działa.

Opublikowano
16 godzin temu, Peron napisał:

Ciekawie zacznie się robić w drugiej połowie stycznia w kwestii nawozów. 

co masz na myśli ?

Opolskie saletra kędzierzyńska 3900 brutto nie wiadomo co tu robić czy czekać czy brać 

Opublikowano
58 minut temu, Michał88 napisał:

A saletra u mnie na składzie dalej 4100/tona brutto, niech trzymają sobie

Podobnie u mnie , mają towar z tej górki cenowej , przywieźli po 5000 zł , liczyli na 6-7 tys . LKR

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PAN88 napisał:

Nie znam ale znam ludzi u was. Tylko wytłumacz mi czemu jak staniało to zabrałem po zgodzonej cenie a w drugą stronę to nie działa.

To niech Ci tłumaczy ten co z nim interesy robisz, piszesz żeznasz u nas ludzi widocznie nie za bardzo. Mogłeś chyba zrezygnować z zamówienia? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
PAN88 napisał:

Mogłeś powiedzieć, że auto się zepsuło i nie przyjedziesz :) Teraz to postraszysz Ukraina i sprzedają ludzie bez kombinowania...

• Haha 1
Opublikowano

Kupują, nawet jakiś dziadek z kolejki zobaczył że inni kupują i pyta co to jest. A pani mu tlumaczy że to taki cudowny środek na pszenice i rzepak i 5l na wiosnę specyfiku to takiego kopa daje roślinom na start. 

Opublikowano
42 minuty temu, Strongman napisał:

Rozmaitości ludzie kupują nawet odsad z oczyszczalni ścieków to pewnie za darmo, nie wiem metale ciężkie ale lezy pełno tego po polach.

ten osad to jest dobra sprawa na słabe gleby, widziałem osobiście efekty tego i chociaż byś dał i tone polifoski to nie osiągniesz tego efektu co po osadach. Zmienia się pole, ziemia zmienia kolor z brązowego na ciemny czarny. Wpływ na żywność pewnie jest ale jeśli chodzi o efekt to przyznam że raz na parę lat taki osad był by super. Niestety w mojej okolicy już nie dostępny bo ktoś wygrał przetarg na odbiór i już nie wożą na pola.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v