Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Premier i prezydent opowiadają jak to wspaniale wyszła pomoc do nawozów a nie wszystkim jeszcze wypłacono 🤣 komedia. Może trzeba iść sobie to odebrać w majątku państwowym... 

Opublikowano (edytowane)

No cóż oni obiecują co się da. Jednej pomocy nie kończyli drugą obiecują. Sasin widać nie znalazł recepty na obniżkę cen co nie dziwi i wpadli na pomysł kolejnych dopłat. Znowu dadzą 500 zł do hektara tylko tona nawozów już nie kosztuje jak na wiosnę 2900 czy po tej podwyżce 4000 a po 5 tys i pewnie zimą jeszcze więcej. 500 zł to dzisiaj 100 kg samego moczniku na ha. Nie liczę czystego składnika a gdzie reszta?

Zamiast sprowadzać ze świata ten drogi miał nie nadający się do palenia rozejrzeli by się za tańszymi nawozami. No ale wtedy zakłady z w których głównym udziałowcem jest państwo stracą. A one przecież muszą mieć zyski by było z czego dopłacać do nawozów

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

U mnie na jednym składzie Polifoski 6 i 8 brak i ma nie być jest tylko Start po 5200 zł . A jak u was z dostępnością NPK no bo jak ma nie być to albo jest za droga i nikt nie kupi albo nie produkują lub nie sprzedają bo będzie jeszcze drożej ?

Opublikowano

Wprowadziliśmy embarko na K to skąd mamy mieć Npk?

Wiosną pisałem że wieloskładnik jest bardzo tani względem azotu, gdy ten był jeszcze w cenie 2500. Kwestią czasu było gdy cena poszybuje. No ale ceny rzędu 5000zł za sól się nie spodziewałem.

Sam ostatni zakup zrobiłem za 2700 i to w skromnej dawce na roczne zaopatrzenie jagodowych. Teraz żałuję że sam siebie nie posłuchałem i nie kupiłem więcej.

Opublikowano
50 minut temu, Agrest napisał:

Wprowadziliśmy embarko na K to skąd mamy mieć Npk?

Wiosną pisałem że wieloskładnik jest bardzo tani względem azotu, gdy ten był jeszcze w cenie 2500. Kwestią czasu było gdy cena poszybuje. No ale ceny rzędu 5000zł za sól się nie spodziewałem.

Sam ostatni zakup zrobiłem za 2700 i to w skromnej dawce na roczne zaopatrzenie jagodowych. Teraz żałuję że sam siebie nie posłuchałem i nie kupiłem więcej.

Ja się rzuciłem na sól potasową jak była po1300 - 1600 zł jako zamiennik siarczanu potasu ale zauważyłem że jakość po soli jest dużo gorsza no a teraz przy cenie ok 5000 zł to nawet nie wspomnę że taki nawóz jest , wg. mnie tam jest więcej soli niż potasu 

Jak masz jagodowe to może ta Polifoska Start bo nawozy z Yary to chyba nie dostępne .

Opublikowano

Kurna, każdy nawóz to jest sól choć nie ma jej w nazwie.

Ja od kilkunastu lat sypie sól  potasowa pod jagodowe i jeszcze nie zbankrutowałem.

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Kurna, każdy nawóz to jest sól choć nie ma jej w nazwie.

Ja od kilkunastu lat sypie sól  potasowa pod jagodowe i jeszcze nie zbankrutowałem.

Bezchlorkowe po 5500 zł - 6000 zł a sól sam chlor 5000 zł no ale 60 % K chociaż po wytrąceniu soli przez wodę ile tego potasu zostaje ?

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Bezchlorkowe po 5500 zł - 6000 zł a sól sam chlor 5000 zł no ale 60 % K chociaż po wytrąceniu soli przez wodę ile tego potasu zostaje ?

Ech...

Bezchlorkowe to sól oparta na siarczanie

Chlorkowe to sól oparta na chlorku.

Chlorek ma bardziej szkodliwe działanie na niektóre rośliny. Dlatego najlepiej stosować go pòźnà jesienią by opady wypłukały chlor w okresie najmniejszej aktywności korzeni poza strefę korzeniową.

60% K20 w soli to ma być 60% K2O po rozpuszczeniu. Jak myślisz że jest mniej to podaj producenta do sądu.

Opublikowano

Spokojnie wszyscy dostaną dopłaty moja Agencja już wszystkim naliczyła , 25 tysi kiedyś będzie, a czy jutro ,czy za miesiąc beż różnicy , tak ich nie wydam od razu

Opublikowano
24 minuty temu, miwigos napisał:

Spokojnie wszyscy dostaną dopłaty moja Agencja już wszystkim naliczyła , 25 tysi kiedyś będzie, a czy jutro ,czy za miesiąc beż różnicy , tak ich nie wydam od razu

Nie takie bez różnicy, bo jak ktoś wspominal, jakby dostal to by nawozu coś kupił( i nie wspominajmy o tym kto jak gospodarzy) a tak teraz jest dodatkowo w plecy. Uważam, że skoro tak pieją z tego że "dali" to niechby faktycznie wszyscy albo większa większość dostała. Ja to bym np nadpłacił część kredytu jakby wpłynęło bo np teraz odsetki w skali miesiąca od np 100k to prawie 1000zl, więc jak dostanę 3 miesiące później to jestem w plecy 1800zl co bym nie musiał zapłacić w odsetkach jakbym se nadpłacił wcześniej. A tak wygląda na to jakby kasa się skończyła, zaraz będą trąbić że zaliczki dopłat wypłacają a tu jeszcze to nie będzie poplacone..

Opublikowano

Niestety, ale rząd oszukał tych rolników, którzy im uwierzyli. Naprawdę sporo gospodarstw kupiło nawozy pod dopłaty, także te malutkie, które żyją z dnia na dzień. Im ta kasa by się przydała, żeby np. rozliczyć się za żniwa...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, witejus napisał:

Kto przy zdrowych zmysłach wierzy rządowi?każdemu

Są jeszcze psychofani pisu. Dokładali do świń, nękały ich kontrole z PIW z okazji bioasekuracji, ale wg nich to wszystko wina Niemców. Serio.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z Siarkopol 1480 u mnie a Kizeryt 2140 . Wapno magnezowe poszło i nie wiem bawić się w kizeryt dodatkowo czy skupić się na samym azocie ? Magnez mam na niskie i średnie zasobności . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v