Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, GRZES1545 napisał:

@jacek1296 rzeczywiscie tak ich gnębią? Żaden nie wspomina że kończy biznes bo rolnictwo mniej inwestuje, prywaciarz na kim się opiera...kto daje mu chleb, na kim zarabia? I kolejne pytanie kiedy odezwali się w imieniu Rolnika, kiedy na protestach byli? Przyklepują to co im narzucą i cicho siedzą korzystając z bałaganu...każdy  ma w d*pie bo nie myśli Baran jeden z drugim że rolnicy i handlowcy to naczynia powiązane.

@galan @Rolnik1973 niżej  ważna informacja

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/doplaty-do-nawozow-na-jesien-2022-jest-jasna-deklaracja-ministra-rolnictwa/

Grzesiu bez urazy, a rolnik to kto, jak nie prywaciarz? Pomyśl. Wiem, że dla wyznawców to trudne i boli.

Podobnie jak z nawozem czy co2 jest z węglem. Kto odpowiada za brak węgla: państwo, które " ma węgla na 200lat czy prywaciarze? Tam gdzie państwo trzyma łapę na biznesie, tam jest największy burdel.

• Like 3
Opublikowano
8 minut temu, maczopestka napisał:

Dorastałem w latach 90 i były to czasy trudne, w rolnictwie mnóstwo pracy fizycznej, problemy ekonomiczne, ogólnie niby nie ma za czym tęsknić a jednak sentyment jakiś jest. Wspominam je często jak odpalam Netflixa i w pierwszym lepszym serialu główni bohaterowie to czarny, chińczyk, lesbijka, gej, trans, ciapaty tylko miejsca dla gości takich jak ja (biały hetero) brak.  W temacie cen nawozów: minister zapowiedział że żadnych kolejnych dopłat do nawozów nie będzie (ja jeszcze poprzednich nie dostałem) co w moim przekonaniu jest dobrym sygnałem, jeszcze jakby tak wypier...ił te j**ane ekoschematy do kosza to już by całkiem cacy było

Nikt ci nie każe tego oglądać. Ja nie mam Netflixa i żyje. W temacie nawozów to zobaczymy co będzie. Sasin nad tym myśli. Więc nic mądrego bym się nie spodziewał. Jak  nie rolnikom to rząd dopłaci producentom czy hurtownikom. A nawozy i tak będą drogie. Ogólnie wszystkie dopłaty i socjale powinny zniknąć. Tak by obciążenia podatkowe były jak najmniejsze. Bo to my płacimy za te dopłaty do nawozów i inne. Ale komuna taka jak pis tego nie rozumie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

12 minut temu, jacek1296 napisał:

Grzesiu bez urazy, a rolnik to kto, jak nie prywaciarz? Pomyśl. Wiem, że dla wyznawców to trudne i boli.

Podobnie jak z nawozem czy co2 jest z węglem. Kto odpowiada za brak węgla: państwo, które " ma węgla na 200lat czy prywaciarze? Tam gdzie państwo trzyma łapę na biznesie, tam jest największy burdel.

Nie interesuje mnie co Cię boli, widać niektórzy tylko PiS PO i koniec wymówek. Porównujesz sprzedawców nawozów i rolnika na tym samym poziomie🤦‍♂️

Przeczytaj dokładnie co napisałem, nie będziemy się szanować to będą robili z nami co chcą.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Oczywiście, że pis nie odpowiada za wszystkie problemy. Ale za wiele z nich tak. Wielu tym problemom pis nie umie zaradzić a wiele sam potęguje lub potęgował jak np inflacja czy destabilizacja na rynku nawozów.

Tak ruski gaz był Europie i nam cacy jak był cacy pisowi ruski węgiel.

Tak hipokryzja wszędzie wyłazi. Pis każe zaciskać zęby a sam robią wesela po 500 osób i traktory za ponad milion se w prezentach dają. A latają do domów tak samo politycy pisu mając do Krakowa lepsze połączenie niż ten z po do Szczecina.

Co do samej ekologii to nikt inny jak pis wywalił w 2015 roku wiatraki do kosza. Nikt inny jak pis nie przejadał latami forsy z opłat za emisję przeznaczonej na modernizację energetyki. Teraz niechlujstwo nieudolność i nieróbstwo srogo się mści. Niestety też na społeczeństwie.

Ruski węgiel nie był cacy PiSowi tylko chujni europejskiej, której bardzo mocno przeszkadza nasz własny, w temacie górnictwa to od 30 lat postępuje jego wygaszanie bo węgiel jest nieekologiczny ale umowa na wołowinę z Brazyli gdzie się wypala puszczę i wypasa bydło to jest ekologiczna 🙆, PiS przeżerał pieniądze z ETS ok, tu zgoda tylko na co komu te ETS? Żeby energia była droższa i wiele innych dóbr i usług? Dobrze że mamy elektrownie atomowe postawione za rządów PO a nie czekaj?! Gówno jednak zrobili (żeby nie było PiS też gówno)

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

ETS było na to by zmusić debili do inwestycji w energetykę. Ale debile woleli inwestować w socjal. Kasa za ETS zostaje w budżecie krajowym. I mądra władza powinna to inwestować w energetykę np atom by energia w ogóle była.

Co do ruskiego węgla to ujnia nam nie kazała nim palić ani uzależniać od niego kraju. To wymyślił pis. Który zamknął od 2015 roku 8 kopalni. I zamiast inwestować ETS w inne źródła energii przejadał go na socjal a lukę zapychał ruskim węglem. I teraz to się mści. Przy okazji wywalili wiatraki i panele do kosza bo po co one komu jak był ruski wungiel

A co do elektrowni atomowej za PO. To czekaj ta firma dalej działa za pis u jest tam z pisu taki Grad. I gdzie ta elektrownia? W Ostrołęce? 7 lat już budują. Chyba dłużej niż ci z po.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 3
Opublikowano

to czy coś jest prywatne czy państwowe to jest obojętnie , ważne żeby była konkurencyjność , ale jak narazie to na stacjach paliw orlen czy lotos jest taniej niz na konkurencyjnych BP , Shell . importu nawozów z zagranicy nie ma bo są niekonkurencyjne cenowo ostatnio była wzmianka że do polski jadą konwoje TIR z węglem z kazchstanu jak bedzie taniej za granicą to importerzy to wykorzystają Portal 40ton.net poinformował, że na drogach pojawiły się już konwoje samochodów ciężarowych, które transportują węgiel z Kazachstanu na dystansie ponad 4 tys. km. Ciężarówki są zwykle zgrupowane po 20 zestawów, a każdy z nich przewozi w kierunku Polski około 20 ton węgla

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, asharot napisał:

Czego takiego brakuje ci co miałeś 30 lat temu ?

Nowego ursusa 934 w agromie 😊

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

to czy coś jest prywatne czy państwowe to jest obojętnie , ważne żeby była konkurencyjność , ale jak narazie to na stacjach paliw orlen czy lotos jest taniej niz na konkurencyjnych BP , Shell . importu nawozów z zagranicy nie ma bo są niekonkurencyjne cenowo ostatnio była wzmianka że do polski jadą konwoje TIR z węglem z kazchstanu jak bedzie taniej za granicą to importerzy to wykorzystają Portal 40ton.net poinformował, że na drogach pojawiły się już konwoje samochodów ciężarowych, które transportują węgiel z Kazachstanu na dystansie ponad 4 tys. km. Ciężarówki są zwykle zgrupowane po 20 zestawów, a każdy z nich przewozi w kierunku Polski około 20 ton węgla

To przez Rosję jadą?

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

Jak to zarobi na siebie?za darmo tam ten węgiel dają?

Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie interesuje mnie co Cię boli, widać niektórzy tylko PiS PO i koniec wymówek. Porównujesz sprzedawców nawozów i rolnika na tym samym poziomie🤦‍♂️

Przeczytaj dokładnie co napisałem, nie będziemy się szanować to będą robili z nami co chcą.

Przeczytałem po raz kolejny twój poprzedni post, z którego wyłania się "niedobry zerujący na rolniku prywaciarz" i gnębiony i wyzyskiwany przez niego rolnik oraz brak obrony rolnika przez prywaciarza. A kiedy rolnik poparł krawca lub budowlańca?

Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

Kazachstański węgiel jest już od dawna na pobliskim składzie a cena ponad 3tyś. dokładnie nie wiem bo cena sie zmienia.

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

a nie wiem trzeba by wnecie poszukać , chłopaki jezdzili nasłowacje kiedyś po cement bo sie kalkulowało firmom , po saletrzak do węgier  itd . teraz wszedzie jest drogo 

Wystarczy popatrzeć na mapę.

Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

A kiedy rolnik poparł krawca lub budowlańca?

A kiedy rolnik rolnika poparł?wystarczy poczytać temat ,ceny usług, czy każdy inny gdzie to jeden drugiemu do gardła skacze i zdarłby skórę przez łeb do kości.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, hubertuss napisał:

ETS było na to by zmusić debili do inwestycji w energetykę. Ale debile woleli inwestować w socjal. Kasa za ETS zostaje w budżecie krajowym. I mądra władza powinna to inwestować w energetykę np atom by energia w ogóle była.

Co do ruskiego węgla to ujnia nam nie kazała nim palić ani uzależniać od niego kraju. To wymyślił pis. Który zamknął od 2015 roku 8 kopalni. I zamiast inwestować ETS w inne źródła energii przejadał go na socjal a lukę zapychał ruskim węglem. I teraz to się mści. Przy okazji wywalili wiatraki i panele do kosza bo po co one komu jak był ruski wungiel

A co do elektrowni atomowej za PO. To czekaj ta firma dalej działa za pis u jest tam z pisu taki Grad. I gdzie ta elektrownia? W Ostrołęce? 7 lat już budują. Chyba dłużej niż ci z po.

Już czas chyba zmienić nick na uberTusk. Kolega chyba za bardzo nie wie jak działają wiatraki i panele fotowoltaiczne, otóż to jest fajna sprawa pod warunkiem że w zimę i w nocy jest niedaleko elektrownia węglowa. Można za całe zło świata obwiniać obecna władze (no od uja mają za uszami) ale czy tęczowa koalicja daje pewność, że będzie lepiej? No przecież to jeszcze gorszy gang Olsena jak Sasin i spółka! Jak mam już PiSu dość tak boję się żebym czasem za Kowalczykiem nie tęsknił jak ministrem rolnictwa będzie spurek

Opublikowano

30 lat temu bylem jeszcze piekny i mlody, 

i tyle w temacie tesknoty,, 

kto byl dorosly wtedy to wie ze nie ma cza czym tesknic- zreszta samisie przekonacie, niedlugo bedzie powtorka z tych czasow,

przeciez kaczystan to parodia prl-u, dobre czasy gierka na kredyt sie skonczyly zachwile jaruzeslki, potem rakowski i na koniec balcerowicz........

48 minut temu, maczopestka napisał:

Dorastałem w latach 90 i były to czasy trudne, w rolnictwie mnóstwo pracy fizycznej, problemy ekonomiczne, ogólnie niby nie ma za czym tęsknić a jednak sentyment jakiś jest. Wspominam je często jak odpalam Netflixa i w pierwszym lepszym serialu główni bohaterowie to czarny, chińczyk, lesbijka, gej, trans, ciapaty tylko miejsca dla gości takich jak ja (biały hetero) brak.  

byles kiedys w jakim wielkim polskim miescie ??? tak wyglada dzisiaj zycie  w polsce a..

Opublikowano
Dnia 22.08.2022 o 09:56, smertin napisał:

Ktoś tu jeszcze podaje ceny nawozów czy to raczej kółko rozancowo-filozoficzne?

Polifoska 6 dziś, górny Śląsk mały lokalny sklep 4900 brutto

popieram

Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

30 lat temu bylem jeszcze piekny i mlody, 

i tyle w temacie tesknoty,, 

kto byl dorosly wtedy to wie ze nie ma cza czym tesknic- zreszta samisie przekonacie, niedlugo bedzie powtorka z tych czasow,

przeciez kaczystan to parodia prl-u, dobre czasy gierka na kredyt sie skonczyly zachwile jaruzeslki, potem rakowski i na koniec balcerowicz........

byles kiedys w jakim wielkim polskim miescie ??? tak wyglada dzisiaj zycie  w polsce a..

🤣 Nie byłem bo nie mam wyjściowych gumofilców🤣🤣

Opublikowano (edytowane)

co do nawozów azotowych to przyjechało nam auto yary beli extran 33,5 ze Szczecina z portu to szofer mówił że cała halda luzem lezy przykryta folią i poprzyciskana paletami... nic tylko workowac i w PL, ciekawe po jakiej cenie przez Polską firmę zakupiona i kiedy

Edytowane przez proxy8441
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, maczopestka napisał:

Jak mam już PiSu dość tak boję się żebym czasem za Kowalczykiem nie tęsknił jak ministrem rolnictwa będzie spurek

Oj zatęsknisz, będzie jeszcze gorzej, jest doskonała okazja na dokręcanie śruby. Będą sprzątać po pisie

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v