Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

W kwietniu nawozu może w ogóle nie być jak gazu braknie.

Tosz zapasy mamy że dzielić się nim Niemec nakazuje🙆‍♂️

5 godzin temu, wojtek424517 napisał:

Saletra 3900 a gadają, że od 2 sierpnia około 4500 :/

Oczywiście że będzie drożej, wszyscy wiedzą że rolnik musi kupić  Każdy teraz ma swoje żniwa w odpowiednim czasie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, koks85 napisał:

Już niedługo w EU będzie to samo. Ograniczenie nawożenia. 

Screenshot_20220726_122251.jpg

Ja bym tego się tak nie bał, to jest sianie fermentu i sporo tego typu postów teraz widać. Ciekawe czy te informacje są potwierdzone? Kto tak naprawdę za tym stoi, nie zdziwił bym się że ruskie trolle.

Każdemu normalnemu krajowi bedzie teraz zależeć na niezależności żywnościowej A bez RACJONALNEGO nawożenia to niemożliwe.

Nawozy staja się karta przetargową jak ropa, gaz i inne surowce. Już widać że globalizacja jaka znamy to przeszłość. Na YT o nawozach mówią już od dawna wszyscy spekulanci i znawcy giełdy. Wcześniej tylko złoto, srebro bitcoin.

Każdy, nawet ekolog jeść musi. Ludzi jest coraz więcej. Ja nie znam głodu i większość mojego pokolenia też. 

Bardziej niż tych regulacji bał bym się zmian klimatycznych, wojen, zmian geopolitycznych. Rolnictwo napewno się zmieni i to bardzo. Będzie szło w kierunku bardziej zrównoważonym ale napewno nie ECO 100%. Ekologia będzie dla najbogatszych konsumentów. 

Jako producenci w czasach resetu powinniśmy wykazać się elastycznością i gotowością na zmiany.

Pola to nie tylko jedzenie, to też paliwo, biogaz, fotowoltaika, drewno itd. 

Slabe gleby prędzej czy później wylecą z produkcji rolnej że względu właśnie na ich zawodnosc. Przy tych cenach środków produkcji to będzie się nasilac. 

Edytowane przez adamson330
  • Like 2
  • Haha 3
Opublikowano

U mnie niedostępne.

Co było na wykup , wykupione i sprzedane. 

Mówię o rsm.

Pierwsza cena na 26s była 2400, potem 3200.

Te 2400 jeszcze bym przełknął, ale 3200 za 26N to już cena zaporowa bo na ceny płodów liczyć w przyszłości raczej nie możemy.

Opublikowano

Czy ja wiem...jedna wielka susza w połowie świata...komisja Europejska chce uwolnienia 1,5 mln ha spod zielonego pręgierza...wojna tu wojna tam...ceny nawozów z sufitu we wszystkich krajach. Będzie cena taka jak zawsze. Żebyś zarobił. Ale nie za dużo  :)

Opublikowano

Być może, ale ryzyko wielokrotnie większe jak 2 lata temu.

Z drugiej strony nie można wykluczyć takiego szaleństwa jak z czarną porzeczką w tym roku.

Ogólnie te zawirowania giełdowe na rynku zbożowym to spekulacja by chłop wymiękł i tanio kontrakty podpisał

Opublikowano

A co z tą porzeczka się dzieje ? 

Jak się wkurzę to zasieje rośliny które wogole nie wymagają azotu i kropka. Ale z drugiej strony chociaż te 20-30 pszenicy bym posiał na najlepszych ziemiech bo w średniej wieloletniej to jest u mnie najbardziej dochodową roślina.

Opublikowano

może trzeba się nauczyć trochę plodozmianow, miedzyplonow I racjonalnego wykorzystania nawozów. 

a nie 300 N i albo leży, albo byle słonko wypala. 😂

Opublikowano

Ja w tym roku mam 3ha soi i tu pójdzie pszenica i azotu tylko 100N dostanie w jednej dawce pewnie jakiś nawóz NK. A tam gdzie soja to zero azotu tylko brodawki i tak zejdę z azotu. Pszenica i rzepak azotu dostaną max 150-160N. W tym roku nawóz NK mi się kapitalnie sprawdził na pszenicy. Rzepak będę stara się saletrę mieć. Wielo składnik tylko pod rzepak. Myślę że ok 250-300 prosanu. 

Opublikowano
36 minut temu, Taurus83 napisał:

A co z tą porzeczka się dzieje ? 

Ustanowiła historyczne rekordy w naszym kraju. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtek424517 napisał:

Kupujecie azoty czy czekacie? Na pierwsze dawki chyba kupię, potem kwiecień/ maj może cena spadnie 🥺

Kupiłem mocznik pod qq, coś trzeba się zabezpieczyć

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Dopłat do nawozu nadal brak , wniosek jeden z pierwszych a u was płacą ?

Tydzień temu dostaliśmy a wniosek był składany w ostatnich dniach naboru 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Ja w tym roku mam 3ha soi i tu pójdzie pszenica i azotu tylko 100N dostanie w jednej dawce pewnie jakiś nawóz NK. A tam gdzie soja to zero azotu tylko brodawki i tak zejdę z azotu. Pszenica i rzepak azotu dostaną max 150-160N. W tym roku nawóz NK mi się kapitalnie sprawdził na pszenicy. Rzepak będę stara się saletrę mieć. Wielo składnik tylko pod rzepak. Myślę że ok 250-300 prosanu. 

To tego nawozu tyle dajesz co na bogato ale to chyba z przyzwyczajenia ha ha 

Opublikowano
15 godzin temu, adamson330 napisał:

Ja bym tego się tak nie bał, to jest sianie fermentu i sporo tego typu postów teraz widać. Ciekawe czy te informacje są potwierdzone? Kto tak naprawdę za tym stoi, nie zdziwił bym się że ruskie trolle.

Każdemu normalnemu krajowi bedzie teraz zależeć na niezależności żywnościowej A bez RACJONALNEGO nawożenia to niemożliwe.

Tu się z tobą niezgodzię bo głodnym człowiekiem łatwiej sterować. Chcesz na to spojżeć z innej strony to https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/kolejne-kraje-bedace-pod-wplywem-wef-niszcza-rolnictwo-zeby-wygenerowac-glod

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v