Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na szybko policzyłem koszt uprawy rzepaku i pszenicy na ten rok przy obecnych cenach.

Koszt całkowity aż do zbioru 5200zł/ha , przy cenie rzepaku 3000 i plonie 3.5t/ha  zostaje nam 5300zł

Koszt całkowity pszenicy  aż do zbioru 3100zł/ha  przy plonie 6t  i cenie 1300   zostaje nam 4700zł

Jeśli ceny azotu się utrzymają to chyba zejdę z rzepaku trochę bo różnica niewielka a ryzyko podwójne.

Opublikowano
10 minut temu, gustaww napisał:

Na szybko policzyłem koszt uprawy rzepaku i pszenicy na ten rok przy obecnych cenach.

Koszt całkowity aż do zbioru 5200zł/ha , przy cenie rzepaku 3000 i plonie 3.5t/ha  zostaje nam 5300zł

Koszt całkowity pszenicy  aż do zbioru 3100zł/ha  przy plonie 6t  i cenie 1300   zostaje nam 4700zł

Jeśli ceny azotu się utrzymają to chyba zejdę z rzepaku trochę bo różnica niewielka a ryzyko podwójne.

po ile azotu liczyłeś na te uprawy ??  Rzepak to dobry płodozmian .....

Opublikowano (edytowane)

500 kg saletry 1500zl, 300kg poli 1500 i już jest 3000 tys, nie wiem co ty liczysz? Chyba że w ekologii... 

Edytowane przez Tigon
  • Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

3100 hahahahaha nie osmieszsj się 700zl ON na cały sezon 400zl nasiona 1500zl N 750NPK 800 opryski 300 podatek KRUS 500zl przygotowanie maszyn jak masz wszystko swoje łącznie z kombajnem. jak coś zapomniałem to dopiszcie

liczone po N 3000 NPK 3000 ON 700

Opublikowano
10 godzin temu, piotr30piotr napisał:

U nas nikt nie wyjdzie bo spora część dużych jest mocno powiązana politycznie a ci mniejsi sobie poradzą bo pracują dodatkowo a i jak by jakiś większy splajtował to spora część by bardziej zadowolona była niż żałowała. 

Definicja rolnika aktywnego od 2023 r. – sprawdź, kto dostanie dopłaty bezpośrednie!

Już w przyszłym roku wejdzie w życie obowiązkowa definicja rolnika aktywnego zawodowo, która będzie umożliwiać ubieganie się o dopłaty bezpośrednie. Unia Europejska i rząd chcą w ten sposób wyeliminować finansowanie dużych podmiotów mających ziemię, ale nie zajmujących się produkcją rolną. 

Ministerstwo rolnictwa odpowiedziało na wnioski zawarte w stanowisku Dolnośląskiej Izby Rolniczej z 27 maja 2022r. Jedną z podnoszonych wtedy kwestii była definicja aktywnego rolnika.

Polska propozycja w Brukseli

Z odpowiedzi MRiRW wynika, że od 2023 r. stosowanie definicji rolnika aktywnego będzie obowiązkowe dla państw członkowskich. W projekcie Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej przesłanym do Komisji Europejskiej zaproponowano następującą definicję: rolnicy, którzy za poprzedni rok otrzymali płatności bezpośrednie w kwocie nieprzekraczającej 5 tys. euro będą automatycznie uznawani za aktywnych zawodowe.

W przypadku gdy kwota płatności za poprzedni rok przekracza 5 tys. euro rolnik będzie uznawany za aktywnego jeżeli nie prowadzi żadnej z działalności wymienionej na negatywnej liście:

·       administrowanie wodociągami

·       administrowanie trwałymi terenami sportowymi i rekreacyjnymi

·       świadczeniem usług przewozu kolejowego

·       świadczeniem usług w zakresie obrotu nieruchomościami

Niemniej jednak rolnik prowadzący tego rodzaju działalność może zostać uznany za aktywnego nawet w przypadku kiedy przekroczy próg 5 tys. euro, jeżeli udokumentuje, że:

·       jego przychód z działalności rolniczej stanowi co najmniej 1/3 całego przychodu w gospodarstwie, lub

·       roczna kwota płatności bezpośrednich wynosi co najmniej 5% całości przychodów z działalności pozarolniczej, lub

·       główną działalność gospodarczą lub przedmiot działalności stanowi wykonywanie działalności rolniczej (w CEIDG działalność rolnicza tego rolnika została wskazana jako główna lub dokumenty z KRS lub REGON potwierdzą, że wykonywana przez rolnika działalność rolnicza stanowi główną działalność gospodarczą).

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/definicja-rolnika-aktywnego-od-2023-r-sprawdz-kto-dostanie-doplaty-bezposrednie/

Tak zmieniają wszystko nawet dopłaty do nawozów będą mieli ludzie od 30 zł do 500 zł tylko te 500 zł ci co kupili nawozy po 5 ,5 tyś . A pozostali co taniej to na piwo wystarczy . Tak wszystko pozmieniają że mało kto zauważy bo rolnicy tylko o jednym cena nawozów a to nie wszytko zostaje polityka rolna .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

400 kg saletry na pszenicę i 200 npk.  Fakt że paliwa nie policzyłem, nie policzyłem podatku i eksploatacji  ale i dopłat nie policzyłem i niby tej dopłaty do nawozów.

15 minut temu, adam89k napisał:

3100 hahahahaha nie osmieszsj się 700zl ON na cały sezon 400zl nasiona 1500zl N 750NPK 800 opryski 300 podatek KRUS 500zl przygotowanie maszyn jak masz wszystko swoje łącznie z kombajnem. jak coś zapomniałem to dopiszcie

liczone po N 3000 NPK 3000 ON 700

Podatek 300zł za ha płacisz? krus 500zł za ha no weź licz uczciwie, u mnie to są kwoty 120zł na ha . npk po 4300zł a saletra po 3400.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano (edytowane)

To i tak słabo przy dobrze prowadzonej pszenicy koszty wychodzą 5000zl nie licząc w tym amortyzacji każdej maszyny . Co za frajer przy jego kosztach plon 3t. Chyba chciał tu wszystkim ciśnienie z rana podnieść.           

Definicja rolnika aktywnego powinna być wprowadzona 15lat temu. Ale lepiej późno niż wcale. Oddaje ziemię w dzierżawę i biorą dopłaty są w KRUS i pracują na czarno. 

Edytowane przez tomhim1
Opublikowano (edytowane)

U mnie podstawiając aktualne ceny nawozów i zakładając wzrost ŚOR o 15% względem zeszłego roku koszt wzrasta z 3200zł na 5300zł

Ten koszt to TYLKO nawozy+opryski.

Bez nasion, bez uprawy, bez paliwa, bez innych kosztów.

Mowa oczywiście o rzepaku

Edytowane przez panczo1922
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

W imię ekologii będzie zmniejszane pogłowie zwierzat.  Zużycie pestycydów . Tylko w jakim celu ? Sztuczne mięso i jego sprzedaż ? Nie jestem fanem teorii spiskowych ale coś się dzieke . Covid wojna , wcześniejsze asf i ograniczenia hodowli , teraz mocniejszy nacisk na ekologię . Policja strzela do protestujących w Holandii . Wcześnie w Kanadzie policja tłukła protestujących kierowców . Chyba nie tak ma wyglądać demokracja w cywilizowanych krajach ,,,

Miałem to wczoraj napisać, ale jak to jeden napisał ,,pilnuj siebie". Zobaczcie jak zgrali kolejną falę covida z protestami, zaraz będą zakazy zgromadzeń i pretekst do karania ludzi. 

• Like 3
Opublikowano

Nie będę się wdawał w pyskówkę, liczone na szybko bez dokładnych cen środków na pszenicę nie dodałem materiału siewnego -fakt powinienem doliczyć 500zł . Reszta jest moim zdaniem w miarę ok . Z drugiej strony nawalić kosztów  na 5000zł  i mieć zysku 1500zł to nie jest coś czym warto się pochwalić.

Opublikowano

Ludzie są ślepi i nie widzą co im szykują tylko myślą że to dla ich dobra o tym była już mowa kilka lat wcześniej to wszyscy się śmiali że nie prawda a teraz kopary opadną jak poczują na garbie .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Ja koszty rzepaku niższe, a pszenicy wyższe jak u ciebie czyli dobrze liczysz. 

Opublikowano

W pszenicy nie dałem nasion pszenicy bo swoje w tym roku i zapomniałem dopisać , pewnie stąd ta różnica bo to 500+ do uprawy( kwalfikat), co do rzepaku to jechałem środkami z górnej półki.

Opublikowano (edytowane)

tylko u nas saletra lokalny skład 3,5k/npk 5k, pszenica 1150, rzepak 2800 i tendencje spadkowe no podatek u nas od hektara po przeliczeniu na przeliczeniowe dochodzi oscyluje około 250zł, swoją pszenica to też koszt bo można sprzedać 

Na szybko:

1500zł azot 500kg saletry

1300zł npk 300kg poli

materiał siewny z zaprawą swój 350zł

120zł odchwaszczanie jesnienne

100l ON 700zł

podatek 240zł

3 fungi + robaki 550zł

skracanie 100/150zł

amortyzacja maszyn przy gospodarstwie 50ha i wartości maszyn 700tys - 750zł/ha

razem 5,6k , plon pewnie będzie oscylował około 7ton w tym roku, raczej paszówka bo susza mocno dokuczyła ale to się jeszcze okaże, cena sprzedaży pozostaje niepewna, dochodzą jeszcze inne koszty jak magazynowanie, naprawy maszyn oraz ich konserwacja, gdzieś te maszyny trzeba trzymać więc budynki też powinny być wliczane w amortyzację, ubezpieczyć też by wypadało.

Edytowane przez Tigon
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Kto by nie rozdawał tych kart , to jeśli nie mówisz że coś jest źle , to znaczy że ci to pasuje że zboże jedzie z Ukrainy czy że nawozy są drogie , bo skoro nic nie mówisz , to znaczy że akceptujesz to co jest 

No mówisz że jest źle drogo i kto się tym przejmuje?

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Ci rolnicy są aktywni nie tylko na Twitterze i chcą mieć wpływ na kształt nowej WPR. Cz. I: Aktywny rolnik, beneficjent, ekoschematy i rolnictwo ekologiczne .

Trwa dyskusja nad kształtem nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021 – 2027. Chociaż sporo spraw jest już ustalonych, to nadal jednak są obszary, w których wiele będzie zależeć od polityki danego państwa członkowskiego UE. Polska tez ma swój pakiet możliwości. W ramach konsultacji nad Krajowym Planem Strategicznym, które trwały od 18 grudnia 2020 do 15 lutego 2021 r. do resortu rolnictwa wpłynęło ponad 3,5 tys. wniosków i uwag. Swoje uwagi złożyło także nieformalne stowarzyszenie Partia Twitterowych Rolników (PTR).

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci/ci-rolnicy-sa-aktywni-nie-tylko-na-twitterze-i-chca-miec-wplyw-na-ksztalt-nowej-wpr-cz-i-aktywny-rolnik-beneficjent-ekoschematy-i-rolnictwo-ekologiczne/

Wideo można posłuchać .

Opublikowano
11 minut temu, Tigon napisał:

tylko u nas saletra lokalny skład 3,5k/npk 5k, pszenica 1150, rzepak 2800 i tendencje spadkowe no podatek u nas od hektara po przeliczeniu na przeliczeniowe dochodzi oscyluje około 250zł, swoją pszenica to też koszt bo można sprzedać 

Na szybko:

1300zł npk 300kg poli

100l ON 700zł

podatek 240zł

3 fungi + robaki 550zł

skracanie 100/150zł

razem 5,6k , plon pewnie będzie oscylował około 7ton w tym roku, raczej paszówka bo susza mocno dokuczyła ale to się jeszcze okaże, cena sprzedaży pozostaje niepewna, dochodzą jeszcze inne koszty jak magazynowanie, naprawy maszyn, gdzieś te maszyny trzeba trzymać wieć budynki tez powinny być wliczane w amortyzację, ubezpieczyć też by wypadało.

Liczyłem  200npk i 400 saletry stąd różnica, podatku też nie liczyłem, maszyny na moim placu to wszystkie razem 350tyś, więc powiedzmy amortyzacja o połowę mniej niż u Ciebie.

31 minut temu, tomhim1 napisał:

To i tak słabo przy dobrze prowadzonej pszenicy koszty wychodzą 5000zl nie licząc w tym amortyzacji każdej maszyny . Co za frajer przy jego kosztach plon 3t. Chyba chciał tu wszystkim ciśnienie z rana podnieść.           

Definicja rolnika aktywnego powinna być wprowadzona 15lat temu. Ale lepiej późno niż wcale. Oddaje ziemię w dzierżawę i biorą dopłaty są w KRUS i pracują na czarno. 

Nie wiem. do mnie to piszesz ? plon 3 tony przy nakładzie 3 tyś to trzeba coś spierniczyć  i to konkretnie.

Opublikowano

wojciechowski komisarz .

Po co wam te wyliczenia posłuchać co powiada wojciechowski z Brukseli .

Bo nic nie wiecie tylko klepiecie ile to kto nawozu nasypał czy nie nasypał a potem wielkie zdziwienie co się dzieje .

Opublikowano
20 minut temu, Tigon napisał:

Na szybko:

1300zł npk 300kg poli

100l ON 700zł

podatek 240zł

3 fungi + robaki 550zł

skracanie 100/150zł

razem 5,6k , plon pewnie będzie oscylował około 7ton w tym roku, raczej paszówka bo susza mocno dokuczyła ale to się jeszcze okaże, cena sprzedaży pozostaje niepewna, dochodzą jeszcze inne koszty jak magazynowanie, naprawy maszyn oraz ich konserwacja, gdzieś te maszyny trzeba trzymać więc budynki też powinny być wliczane w amortyzację, ubezpieczyć też by wypadało.

Jeśli te 7t sprzedasz po 1500/t to jeszcze ci zostanie od ch*ja na inwestycje. 

Opublikowano

Z polityka idźcie do działu polityki, jakoś wydaje mi się że tak na siłę chcecie coś przekazać a nikt tego nie chce czytać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v