Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, biznesmen95 napisał:

Obserwujac cene gazu to moze one sa najtansze.

I teraz juz tylko do gory.

Do tej pory w 2022 najtaniej było luty/marzec, saletra poniżej 3000

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.06.2022 o 20:06, youn81 napisał:

zresztą sami zobaczycie ci się będzie działo już w lipcu jak przerwa planowo dostawy gazu dla Niemców na 10 dni pod pretekstem konserwacji gazociągu NS1

gaz dziś na giełdzie już ponad 160 za MHW  ..... jak był po 140 to mocznik kosztował ponad 5tys

https://pl.investing.com/commodities/ice-dutch-ttf-gas-c1-futures

https://www.wnp.pl/gazownictwo/rosjanie-nie-ustapili-nord-stream-przestanie-tloczyc-gaz-do-europy,598078.html

Edytowane przez youn81
Opublikowano

Czy to prawda, że GA przycina w ch.. i nie sprzedaje nawozów wyprodukowanych z relatywnie taniego gazu tylko daje na przechowanie bez ceny? Mój dostawca nie może nic kupic i nie jest mi w stanie powiedziec ceny. Inny 3500zł bo ma na stanie. W okolicach Kluczborka gdzie się można rozglądać ?

Opublikowano

Byłem dziś w agencji i pani mi powiedziała że jest dopiero 1mld zł przyznany na wnioski nawozowe na cały kraj. Wnioski rozpatrują decyzję wydają ale kasy narazie nie ma tak samo jak na materiał siewny 

Opublikowano
5 minut temu, Dastan napisał:

Czy to prawda, że GA przycina w ch.. i nie sprzedaje nawozów wyprodukowanych z relatywnie taniego gazu tylko daje na przechowanie bez ceny? Mój dostawca nie może nic kupic i nie jest mi w stanie powiedziec ceny. Inny 3500zł bo ma na stanie. W okolicach Kluczborka gdzie się można rozglądać ?

przycina , nawet duzy dystrybutor nie może tego nawozu do siebie sprowadzić , za 2 tyg agrochem da nowy cennik  gdzie cena RSM będzie 1000pln wyższa bo ceny gazu wariują na giełdzie........

na końcu winny będzie rolnik bo jak było tanio to ni kupował......

Opublikowano
Przed chwilą, robert55555 napisał:

W biurach ruszyło naliczanie kasy z nawozów.

Papier przyślą jakiś?

12 minut temu, damii1 napisał:

Byłem dziś w agencji i pani mi powiedziała że jest dopiero 1mld zł przyznany na wnioski nawozowe na cały kraj. Wnioski rozpatrują decyzję wydają ale kasy narazie nie ma tak samo jak na materiał siewny 

Czyli tradycyjnie wypłaty od najmniejszych żeby jak najlepiej to wyglądało w tv

Opublikowano (edytowane)

W lipcu mają wydawać decyzje a pieniądze z nawozów mają wpłynąć na konto najpóźniej do 31.10.2022

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
38 minut temu, youn81 napisał:

przycina , nawet duzy dystrybutor nie może tego nawozu do siebie sprowadzić , za 2 tyg agrochem da nowy cennik  gdzie cena RSM będzie 1000pln wyższa bo ceny gazu wariują na giełdzie........

na końcu winny będzie rolnik bo jak było tanio to ni kupował......

To Szaleństwo może powsztrzymac tylko całkowite zaprzestanie zakupu nawozów.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

To Szaleństwo może powsztrzymac tylko całkowite zaprzestanie zakupu nawozów.

Ty z tych co zima nawoływał żeby nie kupować to stanieje? Chłopie obudź się 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

Tak, pisałem  w święta aby nie kupować po 4500. 

A Ty może  być tych co twierdził że I po 8tys za nawozy opłaca się kupić?

Dla mnie Kolego możesz spać dalej i płacić j po 8tys 👍

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

8 minut temu, Mateusz1q napisał:

Mateusz1q kupiłeś już nawozy  ?

Opublikowano

Jakby się coś w geopolityce zmieniło to może być i po 1000

Kwestia rozwiązania konfliktu, a zachód naciska na to, i to bardzo. 

W sumie dla twardego rolnika pragnącego rozwoju ta sytuacja była by dobra (drogie środki produkcji tanie płody rolne) gdyby nie kapitał nie rolniczy. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacor73 napisał:

Tylko co roku w żniwa azoty były najtańsze, a w tym jakoś nie chcą dołować, a i paliwo na górce

Być może w tym też są najtańsze

Saletra  lokalnie 3280 do 3410 ilości całosamochodowe, zadzwoniłem do agrochem Puławy przyjeli zamówienie towaru brak, cena 2980 ,saletrzak i saletrosan od reki można dostać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Jakby się coś w geopolityce zmieniło to może być i po 1000

Kwestia rozwiązania konfliktu, a zachód naciska na to, i to bardzo. 

W sumie dla twardego rolnika pragnącego rozwoju ta sytuacja była by dobra (drogie środki produkcji tanie płody rolne) gdyby nie kapitał nie rolniczy. 

Na pewno nie zmieni się tak że nawozy będą po 1000 PLN,  jak patrzysz tak szeroko i do przodu to co się może zmienić? To że zachód zrezygnuje z ruskiego gazu i to że nie da się tego zastąpić niczym tańszym w związku z tym koszty produkcji nawozów będą na takim poziomie jakim są obecnie lub wyższym. To że dostępność płodów rolnych będzie  mniejsza przez mniejsze wydajności w związku z brakiem nawożenia, w najbliższym czasie również z brakiem produkcji przez Ukrainę i brak ruskiego zboża. W tym roku UA jeszcze będzie zbierać z pola to czego rusek nie spali, ale zasiewów to już nie będzie..... Prawda jest taka że nawozy zawsze najtańsze są w zniwa i tym razem również tak jest......zaraz koszty bedzue podbijać inflacja..... Taniej już nie będzie chyba że w cenniku Agrochem Puławy żeby ładnie wyglądało..... 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v