Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krilan06 napisał:

"Niespotykana skala pomocy finansowej" - minister Kowalczyk dzisiaj w Agrobiznesie o dopłatach nawozowych. Wasze konta wytrzymały taką ilość pieniędzy?

Kowalczyk to pie....i takie farmazony że szok. Co oni biorą?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GABBER85 napisał:

Nawozy podrozały- dopłata, węgiel DZIWNIE BARDZO  podrożał - dopłata, jeszcze pewnie wiele  "programów ratunkowych" nas czeka a to wszystko nie wina dodruku pieniedzy  tylko RU.....

Drożeć to dopiero będzie tylko prowadzić działalność .

Dane podwyżka sprawi że wszystko zdrożeje o 20 % .

"Z założeń do budżetu na 2023 r., wynika, że rząd zakłada na przyszły rok sporą podwyżkę składek z działalności gospodarczej. Ponad milion osób prowadzących taką działalność zapłaci o 187,56 zł więcej niż dotychczas" – czytamy w "Rz".

Składki ZUS w 2023 r. Rekordowa podwyżka

Na ZUS trzeba będzie zatem przelewać aż 1398,84 zł, nie licząc składek zdrowotnych. Gazeta podkreśla, że takiej podwyżki jeszcze w historii nie było.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Jak zboże w przyszłości stanieje to i nawozy z urzędu muszą pójść sporo w dół , np . pszenica 800 zł to saletra 2000 zł - max 2400 zł inaczej nikt nie kupi bo ja mam już dość robić przy zbożu za mizerny zysk i cały maj i czerwiec siedzę i wyglądam deszczu i tylko po rosiło . Nie powiem są nadal chętni na dzierżawy nawet i po mnie ale to ci co po kupili duże ciągniki na pokaz i gdzieś muszą ich użyć . Kupowanie aktualnie Polifoski po 4400 zł to marnowanie ciężko zarobionych pieniędzy i bogacenie rad nadzorczych .

Co ty za farmazony opowiadasz? Jak świnie staniały , to wędliny automatycznie z urzędu też potaniały ? jak zboże teraz tanieje , to paliwo też tanieje z urzędu , ? i można tak wymieniać i wymieniać . Wiec ty na urzędy się nie patrz , bo te urzędy ci cen nie pospuszczają .

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał:

Co ty za farmazony opowiadasz? Jak świnie staniały , to wędliny automatycznie z urzędu też potaniały ? jak zboże teraz tanieje , to paliwo też tanieje z urzędu , ? i można tak wymieniać i wymieniać . Wiec ty na urzędy się nie patrz , bo te urzędy ci cen nie pospuszczają .

Ja pisze prawdę bo chyba nie będziesz kupował nawozu po 4000 zł jak zboże spadnie na 1000 zł .

Opublikowano

Czy ktoś będzie kupował jak będą takie ceny jak podajesz , to już  każdy indywidualnie zdecyduje , Ja ci tylko podałem przykłady że rynek tak nie działa jak ty to określiłeś że jak jedno tanieje , to z automatu musi tanieć wszystko co z tym związane , Popatrz stal zdrożała i za tym podrożały wszystkie maszyny rolnicze , a jak za jakiś czas stal stanieje to sądzisz że maszyny rolnicze z powrotem stanieją ?raczej nie

• Like 2
Opublikowano

Nie nic nie stanieje bo jeśli ludzie kupują i tyle płacą ile płacą to niby dlaczego piekarze czy masarze mają obniżać ceny?

To tylko przykład z tymi piekarzami.To się nazywa psychoekonomia.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, mysza103 napisał:

Czy ktoś będzie kupował jak będą takie ceny jak podajesz , to już  każdy indywidualnie zdecyduje , Ja ci tylko podałem przykłady że rynek tak nie działa jak ty to określiłeś że jak jedno tanieje , to z automatu musi tanieć wszystko co z tym związane , Popatrz stal zdrożała i za tym podrożały wszystkie maszyny rolnicze , a jak za jakiś czas stal stanieje to sądzisz że maszyny rolnicze z powrotem stanieją ?raczej nie

Stał juz tanieje o to dość mocno…. A maszyny ciagle w góre

Opublikowano (edytowane)

@witejusI na dodatek żeby chociaż z tego mięsa zrobili konkretną kiełbasę , a tu jednego razu kupiłem ze sklepu nazwa,, swojska'' 37 zł/kg, a mówię obsmaże sobie na patelni , i tak smażymi się ta kiełbasina , a mi się wydaje że coś ze wzrokiem mi się dzieję , bo coraz cieńsza się robi , mówię trza ją brać z tej patelni bo przecież zaraz zniknie , zdjąłem z patelni raczej cienką parówkę niż kiełbasę , tyle było nabite wody 

@galan99 oczywiście że maszyny to nie tylko stal w kosztach , ale jak podnosili ceny to się powoływali że podnoszą ceny bo stal poszła w górę 

Edytowane przez mysza103
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

A maszyny to tylko stal w  kosztach .

Tylko nie, ale jak tylko podrożeje to odrazu w góre wiec jak stanieje to czemu nie idzie w dol?

kielbasa jak swinia po 3 złote nie idzie w dol ale jak tylko skoczy na 3.50 to odrazu w gore 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

oczywiście że maszyny to nie tylko stal w kosztach , ale jak podnosili ceny to się powoływali że podnoszą ceny bo stal poszła w górę 

Podobnie z chlebem , jak zboże drożeje to w chlebie jest 90% mąki, jak tanieje to nagle 10-13% mąki w chlebie.Reszta to trociny.

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Skoro tak ma być to zaleje nas stagflacja i agflacja bo hiperiflacja to raczej jeszcze nie . Ludzie na razie płacą bo nie wiedzą o co chodzi i akceptują te podwyżki  ja do takich nie należę,  mój zakup który ostatnio zrobiłem w tym szaleństwie cenowym to łańcuch dla psa i na tym basta , bardziej wolę coś opchnąć drogo i czekać w ciemno .

Opublikowano
12 godzin temu, galan99 napisał:

Bo na garbie chłopa wszyscy jadą a chłop nic nie powie tylko dalej swoje robi za marne grosze .

nikt mu nie kaze robić za marne grosze , jakoś nie widać biedy u rolników którzy pracują .

Opublikowano

Skoro biedy nie widać u rolników stać na nawozy po 5 tyś i paliwo po 8 zł .

To teraz jak będą protesty rolnicze że coś się nie opłaca to powinni pało dostać po garbie od razu bo nie che się im pracować tak samo ci co trzymają świnie są maruderzy .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

26 minut temu, galan99 napisał:

Skoro biedy nie widać u rolników stać na nawozy po 5 tyś i paliwo po 8 zł .

To teraz jak będą protesty rolnicze że coś się nie opłaca to powinni pało dostać po garbie od razu bo nie che się im pracować tak samo ci co trzymają świnie są maruderzy .

jest kilka branż jak hodowla swiń która jest na nieopłacalna od kilku lat , pewnie jeszcze by coś znalazł ale ogólnie zarobek z rolnictwa jest , niestety jak ktos ma 20 ha zboza to i raczej pracy przy tym nie ma za dużo . Na rynek przyjezdza gosc co ma 10 ha . teraz ma truskawki 1 ha . , skonczą się truskawki ma maliny , borówki , czeresnie  , wisnie ,  sliwki  wszedł w owoce pracy to ma od wczesnej wiosny do jesieni ale daje rade i zarabia ma sprzedaż bezposrednią 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Bo to jest takie tłumaczenie. Jak rządzi pis to się nie wyżyje z 10 czy 20 ha zbóż skąd inąd słuszne. Ale jak rządziło po psl to miało się wyżyć z tych 10 czy 20 ha a jak się nie dało to już była wina rządu. A teraz jak się nie da to nie wina rządu tylko taka sytuacja i czynniki zewnętrzne. Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Pis miał być tak dobry dla rolnika polskiego miała tak dużo zmienić na plus a z tych 10 czy 20 ha zbóż dalej się nie da wyżyć.

Tak samo związki zawodowe górników czy jakie tam jeszcze. Jak rządziło po psl to byle co to już chodniki w Warszawie rozbierali i opony palili. A teraz ceny wszystkiego szybują w kosmos i spokój jak makiem zasiał.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Skoro tak ma być to zaleje nas stagflacja i agflacja bo hiperiflacja to raczej jeszcze nie . Ludzie na razie płacą bo nie wiedzą o co chodzi i akceptują te podwyżki  ja do takich nie należę,  mój zakup który ostatnio zrobiłem w tym szaleństwie cenowym to łańcuch dla psa i na tym basta , bardziej wolę coś opchnąć drogo i czekać w ciemno .

Pewnie jedzenie i paliwo kupują Ci rodzice?

Edytowane przez sylwek23111
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v