Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, Troker1979 napisał:

Tylko jak rynek pier...nie to bambery pójdą z torbami. Ci mali mają etat albo hodowlę.

I oto chodzi. i będą pod wipasza czy cedroba siać, uprawiać o przechowywać na komendę. wszystko do tego zmierza. 

Opublikowano
9 godzin temu, matiuzetor napisał:

Ciekawe jest to co zrobja ci co mają w magazynie za 4600 kupione i co ktoś im kupi za takie pienjadze jak każdy patrzy teraz na cennik agrochem a w necie na olx już znalazłem za 2800 saletre

obawiam się że ta cena dotyczy jednego baga 0,5 t 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Troker1979 napisał:

Tylko jak rynek pier...nie to bambery pójdą z torbami. Ci mali mają etat albo hodowlę.

Te "bambry" to wiecznie poszkodowani.

Rentę powinni dostać. 

• Like 2
  • Haha 4
  • Confused 1
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

20 minut temu, margoo78 napisał:

To teraz powinni oddać to co zarobili pół roku temu gdy mieli na magazynach nawozy kupione bardzo tanio a trafiły się podwyżki, więc sprzedali ten towar bardzo drogo.

Nie wysrałeś się dziś dobrze czy jak? A jak sprzedawałeś pszenice w zniwa za 890 a teraz 1890 to zwrócisz roznice????

handel polega na tym żeby tanio kupić a drogo sprzedać 

Można też zagrać uczciwie. W składzie, gdzie zwykle się zaopatruję jak wynikła ostatnia podwyżka, to nawozy które mieli na placu podzielili między tych którzy je zamówili bez chorej marży. Można? Ano można. Ale wiadomo każdy mierzy swoją miarą. A poza tym jak teraz wyprodukujesz drogie zboże a cena na rynku spadnie to ty napewno go drogo sprzedasz, pytanie komu.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 16.04.2022 o 22:17, matiuzetor napisał:

Ciekawe jest to co zrobja ci co mają w magazynie za 4600 kupione i co ktoś im kupi za takie pienjadze jak każdy patrzy teraz na cennik agrochem a w necie na olx już znalazłem za 2800 saletre

Ty kupisz za rok za 6tyś

• Like 1
Opublikowano

Witam kieruje moje pytanie do osób prowadzących gospodarstwa ekologiczne jakie wy macie sposoby na poprawę plonu poza obornikiem słyszałem kiedyś o gnojówce z pokrzywy ale nwm czy zdaje to egzamin w kukurydzy i zbożach może wy macie jakieś swoje sposoby żeby ograniczyć koszty i pobawić się przy małym areale?

Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

No i jak tam panowie będą jakieś dopłaty do nawozów 🙃 bo nie wiem czy składać juz doplaty bezpośrednie czy poczekać i i złożyć razem z dopłatami do nawozów 🤭😆

Ja też czekam na składanie wniosku bo mam jeszcze mat.siewny i ciekawe czy tylko do 15-05 czy przedłużą?

Opublikowano
8 minut temu, Łukaszek napisał:

Saletra w nocy aby nikt  z sąsiadów  nie widział ☺️

Ja niechce wchodzić w ekologię szukam po prostu innych sposobów dostarczenia glebie składników niż nawozy sztuczne 

Opublikowano
35 minut temu, Verati napisał:

Witam kieruje moje pytanie do osób prowadzących gospodarstwa ekologiczne jakie wy macie sposoby na poprawę plonu poza obornikiem słyszałem kiedyś o gnojówce z pokrzywy ale nwm czy zdaje to egzamin w kukurydzy i zbożach może wy macie jakieś swoje sposoby żeby ograniczyć koszty i pobawić się przy małym areale?

ASL, polony, rośłiny strączkowe, motylkowe

Opublikowano
18 minut temu, sylwek23111 napisał:

ASL, polony, rośłiny strączkowe, motylkowe

A jak to jest z tym asl sobie to jest i czy zwykłym opryskiwaczem można to stosować? 

Opublikowano
Łukaszek napisał:

A kto odważny to może i w dzień 🙃 mam paru znajomych którzy biorą dopłaty na ekologi a i tak w biały dzień nawozami sypia 🤭

Opublikowano

A zbierzesz gorczycę w ekologii?

Wystarczy bodaj nalot gnatarza i zostają łodygi.

49 minut temu, Andpol napisał:

Ja też czekam na składanie wniosku bo mam jeszcze mat.siewny i ciekawe czy tylko do 15-05 czy przedłużą?

A po co czekasz?

Jest jedna zależność gdyby miały być dopłaty do nawozów- obszarowy złożony wcześniej.

Opublikowano

Kiedyś miałem 0.5 ha gorczycy w eko i wyszła całkiem całkiem. Wszystko zależy od roku. Obszarnik zza miedzy miał 180 ha soczewicy to zebrał pare ha na nasiona a reszta poszła po talerzówke. Większość ekologów obszarników tak działa- posieje aby posiać nawet 50% zalecanej obsady, zbierze coś albo nie zbiera wcale, tylko dopłaty.

1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Albo RSM dolewany do gnojowicy. Najlepiej to mają ci co nie informowali życzliwych sąsiadów że są na ekologii, nie robią ścieżek, sypną saletre na wilgotną ziemie, NPK tak samo. Jak nie złapią cie na gorącym uczynku to nie do wykrycia, nie stosować tylko mocznika bo badania wykażą- tak twierdzi kolega co pracuje w ahencji. Czy to prawda nie wiem, nie sprawdzałem.

Opublikowano
33 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Kiedyś miałem 0.5 ha gorczycy w eko i wyszła całkiem całkiem. Wszystko zależy od roku. Obszarnik zza miedzy miał 180 ha soczewicy to zebrał pare ha na nasiona a reszta poszła po talerzówke. Większość ekologów obszarników tak działa- posieje aby posiać nawet 50% zalecanej obsady, zbierze coś albo nie zbiera wcale, tylko dopłaty.

Albo RSM dolewany do gnojowicy. Najlepiej to mają ci co nie informowali życzliwych sąsiadów że są na ekologii, nie robią ścieżek, sypną saletre na wilgotną ziemie, NPK tak samo. Jak nie złapią cie na gorącym uczynku to nie do wykrycia, nie stosować tylko mocznika bo badania wykażą- tak twierdzi kolega co pracuje w ahencji. Czy to prawda nie wiem, nie sprawdzałem.

A jak sytuacja z chwastami, są  jakieś ekologiczne środki co w miarę działają w zbożach?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v