Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Nawóz to nawóz oprócz wapna nawozowego wszystko. Z tym, że azoty najbardziej podrożały to jest szansa, ze dostaniesz max dopłatę.

Tak ludziom wielkie oczy się porobiły. Ja mogę się założyć, że niektórzy co tu rano pisali to już do składów jadą. Ludzie nie rozumieją zasad i każdy liczy, że od hektara jak leci po 500 będą dawać. Zamiast ludziom pomóc to barany z pisu tylko zamieszania narobiły.

Baranami  to  są  ci  co  nie rozumieją  co  jest  grane  ale  za wszelką cenę  chcą  przycwaniaczyć

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, asaledr napisał:

A wie ktoś czy doplaty bedą też dla takich małych ilości? 

Nie używam dużo nawozów ale przykładowo pójdę do Mrówki czy Castoramy gdzie czasem kupuje nawóz do warzyw, wezmę na to fakturę i dostanę zwrot?

Czy to może będzie dotyczyć takich czystych nawozów, nie takich mieszanek?

Będzie  i dla działkowców, dopłaty do działek może  zrobią i do kwiatków  mają coś  dopłacać 🙆‍♂️😎

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Nowy81 napisał:

Po ile u was Plantavita 6 18 34 

Ta planatvita to sprawdzony nawóz? Bo mam auto kupione i tak się zastanowiam nad jakością tego...

Opublikowano
1 minutę temu, ares656 napisał:

Ta planatvita to sprawdzony nawóz? Bo mam auto kupione i tak się zastanowiam nad jakością tego...

Ogólnie mało o nim w necie, też mam na podwórku dziś. Kiedyś miałem dobrze się wysiewał o co do reszty to badań nie robiłem.

Ile dałeś za tonę?

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

To źle, że ludzie już kupują na 23?

Oni przynajmniej mają jakikolwiek nawóz, żeby wysiać, a nie żebrzą, żeby wyrwać cokolwiek, aby móc zasilić rośliny. Znam przypadki ze duży rolnik prosi dużego rolnika aby mu pożyczył tira nawozu.

Kto bogatemu zabroni🤔 A czy dobrze robią to się okaże  za rok, żeby nie stękali jeszcze jak nawóz będzie po 2tys w żniwa.

I teraz pytanie, czy Ci co robią wielkie zapasy na kolejne  lata nie odebrali możliwości  zakupu temu rolnikowi o którym wspomniałeś co chciał  pożyczyć nawóz? Kto bardziej napędza te problemy z dostępnością i cenami?

Opublikowano

jak 4 mld przeznaczone niby na dopłaty , a maksymalnie mają płacić do 50 ha to o ile się nie mylę w obliczeniach dostanie każdy kto złoży wniosek o dopłaty

ci co kupili nawóz po 3000 podobno mają składać jeszcze jeden wniosek do NFZ  o przebadanie  głowy  na okoliczność zaniku mózgu

• Haha 3
Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie wiem kiedy to jest cudowny czas. Ale to co robią teraz to kolejne podbijanie cen. Kto nie ma rachunków na to co kupował na jesieni poleci teraz i nakupi jeszcze. Zamiast chłodzić rynek i ceny to oni go podgrzewają. Ta się nie robi. Jeśli już nie trzeba było podawać tego 15 maja tylko np do końca roku czy jakoś tak. Teraz ludzie będą na parę lat kupować do przodu. Bo sobie już liczą, że na 50 ha potrzeba 50 ton i będzie to razy 500. Albo powinni dać każdemu pulę do wykorzystania np w rok czy dwa. Tak się nie studzi rynku jak to robi rząd. Oni zamiast gasić inflację tymi tarczami to gaszą ogień benzyną podsycając jeszcze wzrost cen.

Wybory mogą być w czerwcu lipcu lub na jesieni.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/sa-doplaty-do-nawozow-jakie-pieniadze-dostana-rolnicy/

Gdzie są te dopłaty niby? dopłata będzie jak unia pozwoli, a wiadomo jak unia pozwoli xD

3 godziny temu, emulegator napisał:

Do znajomego już dzwonił właściciel pola które wydzierżawia żeby oddał mu fakturę na nawozy z JEGO pól bo będzie składał na dopłaty nawozowe.... 

To się mówi że nawozów mniej kupione i niech spada na szczaw.

Opublikowano
2 minuty temu, stach12 napisał:

jak 4 mld przeznaczone niby na dopłaty , a maksymalnie mają płacić do 50 ha to o ile się nie mylę w obliczeniach dostanie każdy kto złoży wniosek o dopłaty

ci co kupili nawóz po 3000 podobno mają składać jeszcze jeden wniosek do NFZ  o przebadanie  głowy  na okoliczność zaniku mózgu

Uważaj, by jest tu taki co zarzekał się, że powyżej 2 nie kupi a kupił, więc może się okazać,że i Ty w przyszłym roku kupisz po 3. A jak nie kupisz to zasponsorujesz w cenie pieczywa, albo mąki

Opublikowano

Ja sobie w południe przeliczyłem te 4mld na 18mln ha I wychodzi mi że połowa tych pieniędzy w założeniu propagandystów nawet nie będzie wypłacona.

Ekolog nie złoży, natura 2000 pewnie nie, chyba że znajomek i po uważaniu dostanie.

Mali pewnie nic nawozu nie kupią.

Ryśki też nie. Obszarnikom tylko do 50ha.

Więc może z 8mln ha mogłoby się łapać. Ale faktury z września października będą niskie więc może 100zł miast 500 będzie.

Choć nadal twierdzę że nic nie będzie

Opublikowano
22 minuty temu, Nowy81 napisał:

Ogólnie mało o nim w necie, też mam na podwórku dziś. Kiedyś miałem dobrze się wysiewał o co do reszty to badań nie robiłem.

Ile dałeś za tonę?

Jeszcze "powiedzy" że w normalnej cenie 2680 tylko że 7 20 30.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ja sobie w południe przeliczyłem te 4mld na 18mln ha I wychodzi mi że połowa tych pieniędzy w założeniu propagandystów nawet nie będzie wypłacona.

Ekolog nie złoży, natura 2000 pewnie nie, chyba że znajomek i po uważaniu dostanie.

Mali pewnie nic nawozu nie kupią.

Ryśki też nie. Obszarnikom tylko do 50ha.

Więc może z 8mln ha mogłoby się łapać. Ale faktury z września października będą niskie więc może 100zł miast 500 będzie.

Choć nadal twierdzę że nic nie będzie

A wziąłeś  pod uwagę tych co kupili po starych cenach? No i jeszcze tych co nie kupili i nie kupią nic nawozów, znam takich rolników, ostatnio jeden krowiarz stwierdził że  tylko obornik gnojowicy i dolistnie nawoził będzie 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Wicherek napisał:

Pewnie wybory się zbliżają i trzeba robić propagandę !

A to tez napędza sprzedaż i podatki 

wybory prawdopodobnie będą w maju więc trzeba propagandę siać.

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A wziąłeś  pod uwagę tych co kupili po starych cenach? No i jeszcze tych co nie kupili i nie kupią nic nawozów, znam takich rolników, ostatnio jeden krowiarz stwierdził że  tylko obornik gnojowicy i dolistnie nawoził będzie 🤔

No przecież wszystkich ująłem w poście wyżej. Może jedynie się pomyliłem, przeszacowałem bo nawet i na 2mld ewentualnych dopłat nie ma szans

Sam mam cenę rsm 26s po 1250, więc tu byłby znikomy zwrot. Choć ja akurat miałbym z czego wybierać w fakturach i wybrałbym te z których łapałbym się na 500.

Opublikowano

Ciekawe czy wapno sypkie też będą uwzględniać, albo kizeryt i sól potasowa. Tylko te nawozy kupiłem w tym roku. Zaraz będzie nasz mądry minister w Polsat News i ciekawe co tam dobrego powie. Każda dopłata do nawozu to moim zdaniem zła decyzja, lepiej aby była normalna cena dla wszystkich i tyle. Obszarnicy zaraz będą protestować bo będzie podział na tych równych i równiejszych.

• Root Admin
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

3 godziny temu, yacenty napisał:

To źle, że ludzie już kupują na 23?

Oni przynajmniej mają jakikolwiek nawóz, żeby wysiać, a nie żebrzą, żeby wyrwać cokolwiek, aby móc zasilić rośliny. Znam przypadki ze duży rolnik prosi dużego rolnika aby mu pożyczył tira nawozu.

Kto bogatemu zabroni🤔 A czy dobrze robią to się okaże  za rok, żeby nie stękali jeszcze jak nawóz będzie po 2tys w żniwa.

I teraz pytanie, czy Ci co robią wielkie zapasy na kolejne  lata nie odebrali możliwości  zakupu temu rolnikowi o którym wspomniałeś co chciał  pożyczyć nawóz? Kto bardziej napędza te problemy z dostępnością i cenami?

ten rolnik mógł kupić pół roku wcześniej i nie sapać

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

No przecież wszystkich ująłem w poście wyżej. Może jedynie się pomyliłem, przeszacowałem bo nawet i na 2mld ewentualnych dopłat nie ma szans

Sam mam cenę rsm 26s po 1250, więc tu byłby znikomy zwrot. Choć ja akurat miałbym z czego wybierać w fakturach i wybrałbym te z których łapałbym się na 500.

Gdzieś czytałem że  faktury od któregoś września 2021r będą  uwzględniane 🤔

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Min8ster na polsacie o nawozach

Czekamy Rysiu na precyzyjną odpowiedź UE🙆‍♂️ 

,,Nie możemy pozwolić na spadki plonów " jak chmur nie ściągną to i plonu nie będzie.

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v