Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Był rok co się wysiało azot początkiem marca , później 20 marca przyszła zima że jak jechaliśmy na targi Kielce to ciężko było dojechać , śniegu w kolano i mrozy do minus 20 st , i trzymało tak ze 2 tygodnie . Potem jak już to wszystko puściło , to kilka dni później można było wskazać każda działkę gdzie był azot podany wcześniej , bo zboża ruszyły jak szalone , a ci co ruszyli z nawozami dopiero 10-15 kwietnia to już tego jednak nie mięli

• Like 3
Opublikowano

wy naprawdę wierzycie jeszcze w jakieś dopłaty krajowe???

Opublikowano
masa24 napisał:

44 minuty temu, lolq1660 napisał:

ja też mazury a jeszcze pod rzepak nie dałem, z resztą mało kto u nas wyjechał jedynie sole i siarki poszły. Ps. azot mamy tylko się dygamy🙃

jakie okolice?  byly eleganckie warunki bo bylo duzo wilgoci, a deszcz zaraz przyjdzie

ja ostróda, 1marca siałem siarkę bo wcześniej nie było kiedy, były warunki na siew ale nie bylo czym. Jak dobrze pójdzie to jutro jadę w rzepak a deszcz może kiedyś przyjdzie

Opublikowano

Pisząc o podaniu azotu że za wcześnie czy za późno nakreślcie chociaż województwo. 

Bo kotlina kłodzka i suwalszczyzna może być zmarznięta lub pod śniegiem, a pod Szczecinem rzepak w pąk uderzeć.

Ja nie rozlałem rsm z powodu awarii i najwcześniej w poniedziałek ruszę.

Ale dziś rano rozsypałem pogłównie mocznik na pszenicę jarą bo tak mi pasowało wykończyć bb. I w tej chwili wierzch rozmarza  robi się błoto i za godzinę tego mocznika nie będzie. Płd. Wsch mazowieckie. 

I podejrzewam że podobnie jest u większości więc jak siać mocznik to już, i lepiej dziś jak za tydzień.

Opublikowano

Rozlałem ma próbę Rsm końcem listopada  na rzepak 170l/ha dzisiaj wygląda to tak że gdzie dostał nawozu to piękny zielony ,a gdzie nie było rozlewanie to tragedia, widać że głodny... W tym roku robie na całości. Zamówione dwa auta Rsmu po 2700 i są w realizacji dzisiaj jedno dostarczone i drugie w przyszłym tygodniu. Dzisiejsza cena rsm 32 to 4350.

• Like 2
Opublikowano

Pewnie już było 100 razy,ale pytanie na szybko....Na rano pokazuje -9 i przez kolejne dwie noce -5 a później już cały czas na plusie.Mozna jutro jechać i lać przy takim dużym mrozie czy czekać do poniedzialku jak przejdą te mrozy?

Opublikowano
20 minut temu, marcinguru napisał:

Pewnie już było 100 razy,ale pytanie na szybko....Na rano pokazuje -9 i przez kolejne dwie noce -5 a później już cały czas na plusie.Mozna jutro jechać i lać przy takim dużym mrozie czy czekać do poniedzialku jak przejdą te mrozy?

Jeżeli to pierwsza dawka to jak najbardziej jeżeli druga to czekać.ja rozsypałem 1 dawkę pierwszego niby minęło dwa tygodnie ale codziennie nocny przymrozek i przynajmniej u mnie wegetacja stoi nie widzę sensu na sypanie 2 dawki bo jeszcze pierwsza czeka. Jakby mu tak dać teraz druga jak mróz puści to tak zakwasze roztwór gleby że tylko pogorsze niż polepsze.

Opublikowano
31 minut temu, BENNY82 napisał:

Jeżeli to pierwsza dawka to jak najbardziej jeżeli druga to czekać.ja rozsypałem 1 dawkę pierwszego niby minęło dwa tygodnie ale codziennie nocny przymrozek i przynajmniej u mnie wegetacja stoi nie widzę sensu na sypanie 2 dawki bo jeszcze pierwsza czeka. Jakby mu tak dać teraz druga jak mróz puści to tak zakwasze roztwór gleby że tylko pogorsze niż polepsze.

Zapomniałem dodać że to RSM.jemu nie przeszkadza taki mróz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v