Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Na Ukrainie Saletra obecnie cena wzrosła do 2500zł za t.

Tanio na Białorusi jest ale sankcje Unijne i nie da rady dowieść .

Niech każdy migrant bierze worek na plecy i za***rdala do Polski -u mnie rozładuje i może prosto do niemiec maszerować

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano
Przed chwilą, RU68 napisał:

Niech każdy migrant bierze worek na plecy i za***rdala do Polski -u mnie rozładuje i może prosto do niemiec maszerować

Ooo dobrze mowisz👍 u mnie co drugi niech worek zostawi bo ja bliżej granicy niż  Ty i pewnie by nie doniesli🙆‍♂️ a odemnie do ciebie podmieniali by się żeby lżej mieli😁

Ale coś mi się wydaje że Merkel granice by zamknęła mieli byśmy problem u nas.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

A ja tam idę w dopłaty.. 😁😁😁😁Choć na ten rok azot mam po starej cenie to się wysieje i koniec dybania... 😜

Jak byś był na VAT to by cię było stać dalej funkcjonować a tak jedyny twój zysk to dopłaty. 

Opublikowano
35 minut temu, maroko napisał:

Może coś by się udało zdziałać u Pana Ardanowskiego. Chociaż by pokierował jak trzeba.

Miał swoje 5 minut. Jest tak samo ogarnięty, czytaj wyalienowany, jak reszta. 

Opublikowano
27 minut temu, maroko napisał:

Panowie nie ma co się licytować kto pierwszy się podda a kto to przetrzyma. 

Nie można też patrzeć bezczynne jak Zakłady Azotowe które przecież są własnością skarbu Państwa robią z nami co chcą a nawóz wywożą za granicę. Gdzie jest w tej sytuacji minister rolnictwa? Gdzie są organizacje rolnicze?  

Może coś by się udało zdziałać u Pana Ardanowskiego. Chociaż by pokierował jak trzeba. Nie może być tak że niedługo wiosna a nie ma nawozu.

Już to przerabialiśmy bodajże 3 miesiące temu , jak wywozili to agrounia blokowała tory że braknie polskiemu rolnikowi . Pózniej nawozy były dostępne ,kto tylko chciał mógł kupić , przynajmniej większość forumowiczów mówiło że składy są zapchane po dach , tak samo i GA będzie musiała wstrzymać produkcje , bo nie ma gdzie upychać . Skoro chciałeś kupić nawóz , to czemu nie kupiłeś , tylko teraz piszesz że niedługo wiosna a nawozu nie ma i może nie być . Kilka osób tu na forum przestrzegało że jeśli ktoś się decyduje na stosowanie azotu , to powinien być już zaopatrzony w azot na 1 dawkę , a dopiero pózniej obserwować rynek co się będzie działo bo może się tak zdażyć że ktoś będzie chciał wyjechać 1 marca z nawozem , a tu tego nawozu może nie mieć 

Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Już to przerabialiśmy bodajże 3 miesiące temu , jak wywozili to agrounia blokowała tory że braknie polskiemu rolnikowi . Pózniej nawozy były dostępne ,kto tylko chciał mógł kupić , przynajmniej większość forumowiczów mówiło że składy są zapchane po dach , tak samo i GA będzie musiała wstrzymać produkcje , bo nie ma gdzie upychać . Skoro chciałeś kupić nawóz , to czemu nie kupiłeś , tylko teraz piszesz że niedługo wiosna a nawozu nie ma i może nie być . Kilka osób tu na forum przestrzegało że jeśli ktoś się decyduje na stosowanie azotu , to powinien być już zaopatrzony w azot na 1 dawkę , a dopiero pózniej obserwować rynek co się będzie działo bo może się tak zdażyć że ktoś będzie chciał wyjechać 1 marca z nawozem , a tu tego nawozu może nie mieć 

A ty też nas przestrzegasz by kupować po kosmicznej cenie nawóz to ja ci radze byś się utopił(a) i nie zasłaniaj się @dzinnik1.

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

Ja ze względu na drożejące nawozy na jesieni zrezygnowałem z zasiewu ozimin i zakupu nawozów , pod jare uprawy też pod korzeń nie zamierzam kupować azotu , dopiero pogłówne nawożenie . Chcę maksymalnie wyczekać na obniżki na np. saletry ale ile może w maju kosztować nikt nie wie. Aktualna cena azotu 3000 zł -3300zł to dla mnie harakiri .

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Ja natomiast z uwagi na ceny azotu posiałem 95% ozimin, spodziewając się że większość posieje motylki, grykę facelię i jare, przez co może być cena na zboża.

Ale jak będzie zobaczymy za 8 miesięcy o ile przezimują

Opublikowano
6 minut temu, Jurniczek napisał:

A ty też nas przestrzegasz by kupować po kosmicznej cenie nawóz to ja ci radze byś się utopił(a) i nie zasłaniaj się @dzinnik1.

Akuratnie ja nikogo nie przestrzegałem żeby ktoś kupował , bo pewnie gdy bym nie miał kupionych wcześniej to też bym pewnie wyczekiwał , ale jak ktoś nie kupił po 2800zł bo za drogo , a teraz się użala że chce kupić po 3300 ale nie może bo w tej chwili nie jest nawóz dostępny , to to jest dla mnie trochę żenujące.

Opublikowano

zamiast jarego trza bylo zyta nasiac tanio na jesieni opryskac dac 150kg saletry i urosnie a zytko w cenie bo bambry rechocza ze ktos zyta sieje a na pszenice trza nawalic wszystkiego i modlic sie o deszcz w czerwcu

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Ja ze względu na drożejące nawozy na jesieni zrezygnowałem z zasiewu ozimin i zakupu nawozów , pod jare uprawy też pod korzeń nie zamierzam kupować azotu , dopiero pogłówne nawożenie . Chcę maksymalnie wyczekać na obniżki na np. saletry ale ile może w maju kosztować nikt nie wie. Aktualna cena azotu 3000 zł -3300zł to dla mnie harakiri .

I uważasz że lepiej wyjdziesz zbierając 3-4 tony jeczmienia czy pszenice jarej jak na ozimej? która przy dobrym roku na tych 350 kg saletry da 6-7 ton?

Opublikowano
3 minuty temu, slawekz1975 napisał:

zamiast jarego trza bylo zyta nasiac tanio na jesieni opryskac dac 150kg saletry i urosnie a zytko w cenie bo bambry rechocza ze ktos zyta sieje a na pszenice trza nawalic wszystkiego i modlic sie o deszcz w czerwcu

Np. u mnie to tylko o deszcz bo na 4 lata trzy były suszą i wyliczenia z tonami to marzenia ściętej głowy

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Ooo dobrze mowisz👍 u mnie co drugi niech worek zostawi bo ja bliżej granicy niż  Ty i pewnie by nie doniesli🙆‍♂️ a odemnie do ciebie podmieniali by się żeby lżej mieli😁

Ale coś mi się wydaje że Merkel granice by zamknęła mieli byśmy problem u nas.

Jaka Merkel ona już u Putina wódkę pije razem z innymi 

12 minut temu, PanAres napisał:

Ceny nawozu mają niewiele wspólnego z cenami gazu -to pretekst bo drogie zboża i trzeba rolników wydoić .Gdzie jest gaz z magazynów - na Mołdawii?  zaś co do stanów magazynowych to są zapchani ale chcą się obłowić -jestem bardzo blisko tej branży więc coś nie cos widziałem -oczywiście twierdzą że sprzedane -pracownicy (właściciel skolei on jak bardzo chcesz to jest ) taka ściema .A gaz jest 50% droższy niż średnia z 3 lat  przed pandemią -bo wszyscy biorą wzrost z 2019 jak cały świat nie produkował  A ponadto jak pisałem nasi mają cenę gazu  powiązaną z ceną  ropy a nie stricte giełdową gazu - Mateuszek  kłamczuszek musi ciemnemu chłopstwu coś powiedzieć  

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, RU68 napisał:

Jaka Merkel ona już u Putina wódkę pije razem z innymi 

Ceny nawozu mają niewiele wspólnego z cenami gazu -to pretekst bo drogie zboża i trzeba rolników wydoić .Gdzie jest gaz z magazynów - na Mołdawii?  zaś co do stanów magazynowych to są zapchani ale chcą się obłowić -jestem bardzo blisko tej branży więc coś nie cos widziałem -oczywiście twierdzą że sprzedane -pracownicy (właściciel skolei on jak bardzo chcesz to jest ) taka ściema .A gaz jest 50% droższy niż średnia z 3 lat  przed pandemią -bo wszyscy biorą wzrost z 2019 jak cały świat nie produkował  A ponadto jak pisałem nasi mają cenę gazu  powiązaną z ceną  ropy a nie stricte giełdową gazu - Mateuszek  kłamczuszek musi ciemnemu chłopstwu coś powiedzieć  

Też jestem tego zdania że widzą że ci co sprzedają zboże mają kasę i ich trzeba wydoić a co do gazu to GA ma podpisaną umowę do sierpnia 22r i cenę mają na tym poziomie co była wcześniej.

Opublikowano

Obniżka do 0 vatu na nawozy i nie tylko. Niby vatowcy nic nie tracą, bo vat jest dla nich neutralny, ale ... Już to się dzieje, że podnoszą przed lutym ceny, tak by obniżkę vat na 0% z 8 wpuścić w cenę netto. Dla ryczałtowca pozostanie to bez wpływu, a dla vatowca mocno w plecy. Netto podniesione, vatu do odpisania nie ma, a od sprzedaży zapłacić trzeba. Środki ochrony roślin to samo, paliwo podobnie.

Każdy z rolników to producent żywności. W gospodarce powinna być zasada uczciwej konkurencji. Rząd obniżając vat preferuje tylko rolników ryczałtowych. To działanie niedopuszczalne w unii europejskiej. Ja jako vatowiec nie jestem w stanie równo konkurować z sąsiadem ryczałtowcem, który będzie preferowany 7% podatku od sprzedaży, który pozostaje w jego kieszeni. Nic nie mam do sąsiada, ale nie będę w stanie równo z nim konkurować. Przez rząd i jego durne decyzje. Sprzeczne z zasadami zdrowej konkurencji.

Jeżeli ma być ok to żądam pozostawienia w kieszeniach rolników vatowców podatku od sprzedaży w ich kieszeniach. Inaczej to oszustwo rządu.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
Przed chwilą, Peter87 napisał:

up

a dlaczego do tej pory sąsiadowi nie wypominałeś zdrowej konkurencji kiedy Ty byłeś na lepszej pozycji i z vatem wychodziłeś na plus

A skąd wiesz jak wychodziłem do tej pory?! Na Vat może każdy przejść, nawet mój sąsiad (na marginesie to tylko symbol słowo, ale to za trudne dla ciebie), nawet i ty. 

Zawieszenie zwrotu podatku od sprzedaży do US dla vatowców, albo obniżenie dla wszystkich stawki na 0%. Niech będzie równowaga konkurencji !!!

Opublikowano

jeden podatek dla wszystkich, by wszystkich pogodzil, a nie kombinatorstwo. 

Opublikowano
8 minut temu, szumi napisał:

A skąd wiesz jak wychodziłem do tej pory?! Na Vat może każdy przejść, nawet mój sąsiad (na marginesie to tylko symbol słowo, ale to za trudne dla ciebie), nawet i ty. 

Zawieszenie zwrotu podatku od sprzedaży do US dla vatowców, albo obniżenie dla wszystkich stawki na 0%. Niech będzie równowaga konkurencji !!!

Bo podejrzewam że skoro zmieniłeś sposob rozliczania to nie po to aby stracic tylko "zarobić" ale skoro jest inaczej to chyba dla Ciebie jest to za trudne

a z sąsiadem zrozumiałem aluzje więc te złośliwości zupełnie sa niepotrzebne

Opublikowano
4 godziny temu, zbigniewPGR napisał:

Witam, hobbistycznie zajmuje się wróżeniem i wychodzi mi, że tegoroczny sezon będzie strzałem w nogę. A sami dobrze wiecie jak wygląda żywot kulejącego. Ceny nawozów będą wysokie, a skupy w żniwa zjedzą nie jednego małorolnego. Państwo polskie swoim ładem dołoży do tego rękę, bo każda interwencja i dopłata nie polepsza sytuacji długofalowo. Chłop rodzi się głupi i umiera głupi.

Ale dlaczego akurat małego.Ja akurat mam małe gospodarstwo i wszystko zboże magazynuje .A większość obszarników,u mnie w okolicy musi sprzedawać większość  zboża w żniwa,aby mieć miejsce na kukurydzę

Opublikowano
18 minut temu, Peter87 napisał:

up

a dlaczego do tej pory sąsiadowi nie wypominałeś zdrowej konkurencji kiedy Ty byłeś na lepszej pozycji i z vatem wychodziłeś na plus

3 minuty temu, Peter87 napisał:

Bo podejrzewam że skoro zmieniłeś sposob rozliczania to nie po to aby stracic tylko "zarobić" ale skoro jest inaczej to chyba dla Ciebie jest to za trudne

a z sąsiadem zrozumiałem aluzje więc te złośliwości zupełnie sa niepotrzebne

Do tej pory każdy mógł przejść na Vat, każdy RR. Każdy kalkulował co mu się opłaca. A teraz zmieniają zasady z dnia na dzień, zaburzając zasady konkurencji! Ale to za trudne dla niektórych. Dzisiaj cieszysz się, bo niby obniżyli ci vat, a drugiemu nie, tylko, że jutro możesz być po drugiej stronie. 

No ale rolnictwo to stan umysłu. Zero jedności, ważne by mi było lepiej niż drugiemu, a rządzący się cieszą, bo mogą nas rozgrywać jak chcą.

Opublikowano (edytowane)

A to ci zabronili przejść na rr ? 🤔 A jak było lepiej być vatowcem to ty się cieszyłeś... Jesteś tera po drugiej stronie 😁😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, szumi napisał:

Do tej pory każdy mógł przejść na Vat, każdy RR. Każdy kalkulował co mu się opłaca. A teraz zmieniają zasady z dnia na dzień, zaburzając zasady konkurencji! Ale to za trudne dla niektórych. Dzisiaj cieszysz się, bo niby obniżyli ci vat, a drugiemu nie, tylko, że jutro możesz być po drugiej stronie. 

No ale rolnictwo to stan umysłu. Zero jedności, ważne by mi było lepiej niż drugiemu, a rządzący się cieszą, bo mogą nas rozgrywać jak chcą.

Co Ty z tym za trudne...? i żeby była jasność ja sie wcale z tego nie ciesze tylko chyba mnie nie zrozumiałeś, wszyscy jedziemy na tym samym wózku i niestety aktualnie jesteśmy w czarnej d..pie...i takie szczucie vatowców na ryczałt i odwrotnie w niczym nie pomaga

Opublikowano

Nie ingerować w rynek i każdy będzie zadowolony.

No może po za maruderami i politykami. Ci drudzy mogą poczuć się niepotrzebni🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v