Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, poderwa napisał:

Równowartość 4 kwintale pszenicy ,jaka będzie we żniwa.

Co cena zboża w skupie ma wspólnego z kosztem kombajnu? :D   chytrze zaglądasz właścicielowi pola do kieszeni?
To tak jakby stawkę za pracę koparki uzależniać od ceny piasku :D

Opublikowano
19 minut temu, Marecki2922 napisał:

Zawsze koszt jedynego hektara był w okolicy pół tony żyta , i w tym roku będzie podobnie 

675 za ha? 🙆‍♂️

Opublikowano

No cóż poradzić , chyba wszyscy wiedzą jaka jest sytuacja na rynku 

Może nie wszędzie będzie 675 ale w ubiegłym roku niektórzy brali po 500 więc w tym roku może nawet po 750 będą brać , i myślę że w tym przedziale będą stawki 500-800 za hektar 

Opublikowano
Dnia 24.04.2022 o 21:37, Michall51 napisał:

Witam, jaka cena u was za siew fasoli siewnikiem punktowym 6 rzędowym? 

Czy cena 240 zł/ha będzie odpowiednia? 

Myślę że odpowiednia jest ale jest paru co biorą 180 

Opublikowano
Dnia 28.04.2022 o 08:12, Marionos napisał:

Co cena zboża w skupie ma wspólnego z kosztem kombajnu? :D   chytrze zaglądasz właścicielowi pola do kieszeni?

To co uważasz że pszenica we żniwa bedzie po 150 zł-a nawet chodz by ,to jest tylko 600 zł

Opublikowano
Dnia 28.04.2022 o 08:12, Marionos napisał:

Właściwie to nie ma znaczenia co jest podstawą wyliczenia stawki , czy pół tony żyta czy cztery kwintale pszenicy , czy cena paliwa dwukrotnie wyższa niż w ubiegłym roku , czy ceny części zamiennych dwukrotnie wyższe , itd. 

Nie chcesz płacić kupuj swój kombajn i nie płacz że drogo 

• Like 1
Opublikowano

To dlaczego pytając budowlańca  o stawkę mówią: " tylko co materiał".

Teraz widzisz związek . Pozdr.

Ps. Kto lubi robić za darmo he zapraszam do mnie.  Pracy nie braknie.

Opublikowano (edytowane)

Wpływ  na  ceny  kombajnu   ma  też  nasycenie  rynku  tym  sprzętem   w danym  terenie  ,  kilka lat temu nadziwić  się  nie  mogłem   bo  u mnie na  średnich  glebach  za  hektar   kombajnista  kasował  300zł    gdzie  u  kuzyna  sto  kilometrów  dalej  na  piachach   było przynajmniej  sto  zł  więcej   ale  u mnie we wiosce   jak  się  wyszło  na  pole  w  szczytowym  momencie  żniw   to  w  zasięgu  wzroku  chodziło  nawet  do  ośmiu  kombajnów    a  kuzyn  mówił  że  u  niego  jeden  usługodawca  mający  dwa  kombajny  pół  gminy  robi  a  "mocniejsi"  rolnicy  mają  jakieś  zabytki  trzydziestoletnie  z zachodu  na  własne  potrzeby  i  są  to  tacy  rolnicy  co  to  mają  jakieś  dodatkowe  źródło dochodu  dzięki  któremu  mogli  sobie  pozwolić   na  uniezależnienie  się  od  najmowania  drogich  usług

Edytowane przez yaroslaw
Opublikowano
Dnia 1.05.2022 o 23:01, rotor69 napisał:

Teraz widzisz związek . Pozdr.

Nie

Dnia 1.05.2022 o 23:01, rotor69 napisał:

Ps. Kto lubi robić za darmo he zapraszam do mnie.  Pracy nie braknie.

Jest to nielegalne.
Właśnie przeciwko takim wyzyskującym Januszom jak Ty powstała płaca minimalna.

Opublikowano
2 godziny temu, Marionos napisał:

Właśnie przeciwko takim wyzyskującym Januszom jak Ty powstała płaca minimalna.

Płaca minimalna powstała by zniszczyć gospodarkę.

• Haha 1
Opublikowano

@superfarmer02 koszt paliwa i pracy operatora dosyć łatwo da się policzyć , trudniej jest z amortyzacją i  ,, jakimś zarobkiem,, dlatego często przy usługach liczę paliwo razy cztery -pięć , wiem że płacącemu to jest spora kwota ale podam przykład mój z ubiegłego roku , padł mi elektrozawór cena którego w 2020 roku była 1100 zł a w 2021 prawie 5 tyś do tego trzeba było wymienić sekcję hydrauliczną rozdzielacza za 20000 i koszt machanika , niestety muszę to dodać do kosztów eksploatacji , było jeszcze więcej różnych składników które końcowo dały wynik taki że zarabiając 100 zł 40 musiałem oddać na paliwo a 60 to zarobek , amortyzacja , koszt pracy operatora więc to wcale nie taki wielki zarobek pomimo że od usługobiorcy biorę spore pieniądze 

W tym roku myślę że cena kombajnu będzie 550-600 za hektar

Opublikowano
41 minut temu, Marecki2922 napisał:

@superfarmer02 koszt paliwa i pracy operatora dosyć łatwo da się policzyć , trudniej jest z amortyzacją i  ,, jakimś zarobkiem,, dlatego często przy usługach liczę paliwo razy cztery -pięć , wiem że płacącemu to jest spora kwota ale podam przykład mój z ubiegłego roku , padł mi elektrozawór cena którego w 2020 roku była 1100 zł a w 2021 prawie 5 tyś do tego trzeba było wymienić sekcję hydrauliczną rozdzielacza za 20000 i koszt machanika , niestety muszę to dodać do kosztów eksploatacji , było jeszcze więcej różnych składników które końcowo dały wynik taki że zarabiając 100 zł 40 musiałem oddać na paliwo a 60 to zarobek , amortyzacja , koszt pracy operatora więc to wcale nie taki wielki zarobek pomimo że od usługobiorcy biorę spore pieniądze 

W tym roku myślę że cena kombajnu będzie 550-600 za hektar

A tak z ciekawości ile lat ma kombajn?

Opublikowano
3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

i to lubię najbardziej 😜

A usługodawca najmniej. W żniwa nam ebnął w kombajnie alternator i akumulator. Akus chyba 300 a alternator 200. Potem wróciliśmy u dalej nosiliśmy ale z tyłu głowy było że 4 godz trzeba jeździć za darmo

Opublikowano

Janusze to siedzą i palą grilla i się śmieją, a usługodawca za 150zł/ha naprawia teraz siewnik do kuku i wszystkie k...wy się sypią. 

Kombajn pali 20l / godz. Skosi 1.5 ha / godz. W 2021 stawka 420zl/ha.

20x5zl=100zl

420x1.5=630zl

I tak jak piszą niektórzy 5x lub 6x paliwo . 

2022

20l x 8zl=160

Czyli koszt wynajmu kombajnu to około 600zl/ha.

Januszom to napewno nie pasuje.

• Like 1
Opublikowano

Teraz to ogólnie strach jeździć po usługach. Wyjeździe się paliwo i za miesiąc nie wiadomo po ile trzeba będzie kupić xd tak samo części. Za siew qq u nas 180-200 zł. Niektórym to się widziało dużo niektórzy coś dorzucali także jak zawsze... Koszenie myślę że 600 zł minimum na takich kawałkach jak u nas do 3 ha. 

Opublikowano
16 minut temu, daroo9876 napisał:

Ile bierzecie za opryskiwanie? Mam pare ha do opryskania, 80zl/ha nie za malo? Opryskiwacz zwykly zawieszany bez bajerow typu gps itp.

70/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v