Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tomek90 napisał:

2 godziny temu, mf362 napisał:

300 od hektara

300zl to brałem 2 lata temu. 

Znajdujesz chętnych na usługi w takich cenach? Nie mam rozeznania w cenach, bo jeżdżę sporadycznie gdzieś pomóc i to zazwyczaj znajomym. Jednak wczoraj przy pracach porządkowych na posesji człowiek marudził, że 200zl/h pracy ładowarką po korzeniach/szkle i gwoździach to dużo 😆

Opublikowano (edytowane)

Każdy usługobiorca stęka, ale i tak większość bierze usługi, bo ludziom się nie chce robić. Ile tu było lamentu przed żniwami, że młócenie drogie, a żodyn mędrzec nie kupił Bizona, mimo że tanie są... Mógł sobie jeden z drugim sam skosić...

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 3
Opublikowano
12 minut temu, tomo12 napisał:

Znajdujesz chętnych na usługi w takich cenach? Nie mam rozeznania w cenach, bo jeżdżę sporadycznie gdzieś pomóc i to zazwyczaj znajomym. Jednak wczoraj przy pracach porządkowych na posesji człowiek marudził, że 200zl/h pracy ładowarką po korzeniach/szkle i gwoździach to dużo 😆

Jak byś ceny usług ustalał poprzez opinie ludzi to byś robił za 50zł za godzinę 

Opublikowano

To trzeba było mu powiedzieć ze było ty taniej jak by pozbierał te korzenie i szkła. Ja kiedyś sąsiadowi uprawiałem i sialem trawnik i odrazu wiedziałem że są tam pniaki i mówię że jak sie cos uszkodzi i oddaje za to. I tak było złamałem talerz w talerzowce i za talerz zwrocil

Opublikowano (edytowane)

Tylko że przyszli z wlasnym sprzętem który mało nie kosztuje i zużywa się ,o nic cię nie pytali ,Ty mogleś tylko pooglądać ,wszystko zamówili taniej niż Ty,gdyż mają zniżki ,nie szukaleś ich pod sklepem ,nie robiłeś im żarcia i na koniec miałeś posprzątane . Te Mietki z pod sklepu chcą po 200 ,a przychodzą tylko z pustym brzuchem ,wszystko podaj ,pokaż jak to się robi ,wszystko daj do łapy i nie spuśc z oka ,a i tak po południu spierd... ,by jutro przyjśc albo  i nie . Zostawiając sprzęt rozdupcony ,i z pełną betoniarką .lub wiadrami kleju . Profesjonaliści też patrzą by robota była zrobiona dla oka ,ale tak nie spierd... jak Mietki ,a robota zrobiona kilka razy prędzej bez twojego wkurwiania [różnie z tym bywa] i jak jebn.. Milwooke to ty tylko na to okiem rzucisz a on stęknie  . Ile to kutwa teraz trza narzędzi by cokolwiek pociągnąc  . Minęły czasy że majster przychodził na budowę z żyłką ,kielnią i poziomicą ,a jak miał rusztowania i betoniarkę to ho  ho . A ty martw się o kable ,wiertła ,młotki ,szpadle  ,wiertarki , wyrzynarki ,wyburzeniowe ,i sto tysięcy innych rzeczy ,i bądz bo jak nie ma to usiądzie a dniówka idzie .     Przyjechali ,w tydzień np dojarkę zamontowali z wszelkimi przeniesieniami  ,kombinacjami ,tylko obiadek i kawę z własnej woli dawałem ,a ja z Mietkami bym pier**lił się kilka tygodni ,bo ja w tym bardzo nie w temacie ,a Mietki w ogóle.      To do wypowiedzi om15 tys na głowę miesięcznie 

Edytowane przez kizak
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy napisał:

tysiąca bierz od razu. co ci zależy...

Ja nie wykonuję takich usług , jak dla mnie to możesz orać i za 200zl, tylko po co później płakać że sprzęt drogi

Opublikowano
29 minut temu, kizak napisał:

Tylko że przyszli z wlasnym sprzętem który mało nie kosztuje i zużywa się ,o nic cię nie pytali ,Ty mogleś tylko pooglądać ,wszystko zamówili taniej niż Ty,gdyż mają zniżki ,nie szukaleś ich pod sklepem ,nie robiłeś im żarcia i na koniec miałeś posprzątane . Te Mietki z pod sklepu chcą po 200 ,a przychodzą tylko z pustym brzuchem ,wszystko podaj ,pokaż jak to się robi ,wszystko daj do łapy i nie spuśc z oka ,a i tak po południu spierd... ,by jutro przyjśc albo  i nie . Zostawiając sprzęt rozdupcony ,i z pełną betoniarką .lub wiadrami kleju . Profesjonaliści też patrzą by robota była zrobiona dla oka ,ale tak nie spierd... jak Mietki ,a robota zrobiona kilka razy prędzej bez twojego wkurwiania [różnie z tym bywa] i jak jebn.. Milwooke to ty tylko na to okiem rzucisz a on stęknie  . Ile to kutwa teraz trza narzędzi by cokolwiek pociągnąc  . Minęły czasy że majster przychodził na budowę z żyłką ,kielnią i poziomicą ,a jak miał rusztowania i betoniarkę to ho  ho . A ty martw się o kable ,wiertła ,młotki ,szpadle  ,wiertarki , wyrzynarki ,wyburzeniowe ,i sto tysięcy innych rzeczy ,i bądz bo jak nie ma to usiądzie a dniówka idzie .     Przyjechali ,w tydzień np dojarkę zamontowali z wszelkimi przeniesieniami  ,kombinacjami ,tylko obiadek i kawę z własnej woli dawałem ,a ja z Mietkami bym pier**lił się kilka tygodni ,bo ja w tym bardzo nie w temacie ,a Mietki w ogóle.      To do wypowiedzi om15 tys na głowę miesięcznie 

Myślę tak samo. Takie załatwianie, pilnowanie i dostarczanie też pochłania czas i odciąga od własnej roboty. Do wymiany dachu wziąłem ekipę, która miała wszystko włącznie z butami przeznaczonymi do chodzenia po blachodachówce. Zrobili robotę w kilka dni i nawet obiadu nie chcieli, tylko kawę. Tak samo zrobiłem z budową obory. Moje zadanie polegało na tym, żeby telefonicznie zamówić materiał bo już nadzorowanie rozładunku przywiezionego materiału robił główny majster. Sam sobie życzył, gdzie co mu mają postawić. W czasie gdy trwała budowa normalnie robiłem swoje w oborze i polu. Nic mi tego nie zakłócało. Fakt, że obie ekipy trzeba było zamówić na 2 lata wcześniej

Opublikowano
2 godziny temu, tomo12 napisał:

Nie szukam chętnych. Sami przychodzą. Nie zależy mi na usługach i nie jestem na nie nastawionym. 

Orka 450

Siew wirnikiem 350

Koszenie 600

Pryskane 70 

Szkoda za mniej tłuc sprzęt. 

2 godziny temu, Pafnucy napisał:

a ile czasu ten ha orzecie?

może jakieś ciężkie ziemie?

Co za różnica czy ciężkie? Na piachu dłuta i lemiesze lecą moment, a za darmo je masz? 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

To do wypowiedzi om15 tys na głowę miesięcznie

Oczywiście racja , ale ja jak robię usługę to też usługobiorcę nic nie interesuje , czy mam paliwo w zbiorniku, olej w silniku, lemiesze całe, talerze w agregacie , kosa w kombajnie na tip top, itp itd, sprzęt kosztuje np. ciągnik +maszyna lub kombajn , 100 - 150 tyś więc nie widzę w tym nic dziwnego że chcę zarobić , praca na sprzęcie też nie jest lekka ani łatwa trzeba mieć wiedzę i praktykę aby dobrze wykonać usługę

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Marecki2922 napisał:

Oczywiście racja , ale ja jak robię usługę to też usługobiorcę nic nie interesuje , czy mam paliwo w zbiorniku, olej w silniku, lemiesze całe, talerze w agregacie , kosa w kombajnie na tip top, itp itd, sprzęt kosztuje np. ciągnik +maszyna lub kombajn , 100 - 150 tyś więc nie widzę w tym nic dziwnego że chcę zarobić , praca na sprzęcie też nie jest lekka ani łatwa trzeba mieć wiedzę i praktykę aby dobrze wykonać usługę

Słusznie. Dlatego Ty ustalasz kwotę za jaką usługę wykonasz. Albo usługobiorcy to odpowiada albo niech szuka taniej. Ja też korzystam z usług i nigdy nie pytałem o cenę. Moje pytanie zawsze brzmi ” kiedy ”. Usługi robi mi od lat jeden i ten sam usługodawca😁. Płacę tyle ile powie

Opublikowano
2 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Robili mi  wyceny różni wykonawcy i wiem co mówię, ostatecznie wyszło po 15 tyś na głowę za miesiąc roboty po 8 godzin dziennie i pięć dni w tygodniu 

- 40 % ZUS i podatki  .                           APROPO remontu to polecam program ,, Usterka '' czasem mam wrażenie żę ci ,, fachowcy są podstawieni 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Marecki2922 napisał:

Z tym to też trzeba uważać , bo niektórzy to całkiem nieźle zarabiają na materiale 

w kilku produktach jak piec CO , OKNA itp . przy zakupie z montazem płacxi sie 8 % VAT zamiast 23 % chyba glazura tez więc czasem legalnie na faktóre usługa wykonana przez firme wyjdzie taniej 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

40 % ZUS i podatki  .                           APROPO remontu to polecam program ,, Usterka '' czasem mam wrażenie żę ci ,, fachowcy są podstawieni 

A weź nawet nic nie mów , ile takich ekip jest na ZUS ? a o podatkach, szkoda gadać 

Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał:

Nie szukam chętnych. Sami przychodzą. Nie zależy mi na usługach i nie jestem na nie nastawionym. 

Orka 450

Siew wirnikiem 350

Koszenie 600

Pryskane 70 

Co za różnica czy ciężkie? Na piachu dłuta i lemiesze lecą moment, a za darmo je masz? 

Na piachu szybciej można jeździc mniej spalisz i traktor tak nie dostaje w kość.

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

- 40 % ZUS i podatki  .                           APROPO remontu to polecam program ,, Usterka '' czasem mam wrażenie żę ci ,, fachowcy są podstawieni 

nie. to autentyk. wysokie stawki spowodowały zakwit mini firemek opartych na dotacjach na założenie działalności. to takie małe szkodniki, co to zawodówkę zacznie skończyli, ale mają internet i się lansują 🤣

I pełno znajomych co to na różnych spotted i innych stronach polecają. 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

w kilku produktach jak piec CO , OKNA itp . przy zakupie z montazem płacxi sie 8 % VAT zamiast 23 % chyba glazura tez więc czasem legalnie na faktóre usługa wykonana przez firme wyjdzie taniej 

Tak tak , oczywiście że tak jest, drzwi zewnętrzne wziąłem z montażem to ekipa ze sklepu zażyczyła sobie za montaż 800 zł za jedne drzwi, a budowlańcy (nie ekipa od wykończenia) zrobili mi  za 300 za trzy drzwi zewnętrzne i też z fakturą 

Opublikowano
44 minuty temu, Tomek90 napisał:

Orka 450

Siew wirnikiem 350

Koszenie 600

Pryskane 70 

Ile od koszenia kuku?? 600 coś mi tu nie pasuje 🤔🤔

Opublikowano

to za  bajzona pewnie. 

tam to misja i wykańczanie się. 

podobno bizoniarze bez kolejki świętymi zostają za poświęcenie 🤭

Opublikowano
4 godziny temu, Pafnucy napisał:

a ile czasu ten ha orzecie?

może jakieś ciężkie ziemie?

Ok godziny 

5 godzin temu, Pafnucy napisał:

tysiąca bierz od razu. co ci zależy...

Średnia w pług obrotowym na moich glebach to 18l/ha plus elementy robocze mój czas jakiś zarobek to się robią koszta. 

U mnie orka w tym roku 400-450

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

To weź kup jakieś lepsze i załóż, a kupujesz najtańsze z gownolitu to i szybko się kończą😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?

Czy sami korzystaliście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?

Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?

A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v