Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mi jak totalnie się rozsypie to chiba ostatnia belarka będzie. 

pryzma usługowo, a i bel pewnie więcej jak 200 sianokiszonka, sianko i słoma razem. 

Opublikowano

Jak dla mnie to jest jakieś nieporozumienie, żeby robić słomę siano i sianokiszonkę w tej samej cenie. Słoma idzie bardzo lekko, , siano już się gorzej prasuje, a sianokiszonka mimo, że bez noży to trzeba mieć 50% mocniejszy ciągnik, żeby z podobną wydajnosćią pracować. Dlatego w tamtym roku brałem za bela średnicę +2 zł jeśli to była słoma i +3zł za siano(120x120 14 zł i 15zł) W tym wychodzi mi 23 i 24 zł. A wiem że niektórzy biorą po 25 i nieważne jaka bela.

Opublikowano

w mojej okolicy to chyba tylko ja zostałem z dobrą prasą.Reszta albo sprzedała, albo ma grata , którym nie opłaca się wyjeżdżać.

Leszy napisał:

Wynajmowanie prasy to już jest chyba margines. Dawniej sporo ludzie na tym zarobiło, ale teraz każdy kto potrzebuje to jakąś ma. 

Opublikowano
53 minuty temu, raven18 napisał:

Ja 200 belek (120x135) i nie mam prasy ale jeśli cena będzie za wysoka to kupię choćby i sipmę 

Mogę sprzedać. Mało używana... 

Opublikowano

O prasa Pafnucego to maszyna lux. Ona to jak po wystawowa. Takiej to i podlaskie bogole by się nie powstydzili.

On ją sprzedaje tylko dlatego że mu kolorem do traktora nie pasuje.

Opublikowano

Ja tylko ewentualnie jednemu sąsiadowi jak będzie chciał (co roku mu coś prasowalem) myślałem powiedzieć za 120-130 cm18 zł/szt. Prasa pasowa z moją siatką, za 180 cm 28- 30 zł/szt. j.w.. Kosić tylko swoje będę. W tamtym sezonie 120 cm- 11-12 zł/szt. 180 cm 19 zł tu był zadowolony bo objętościowo 2 i 1/3 - 120 cm wchodzi a tylko kilka zł drożej, z reguły 7-11 balotów z ha.

Opublikowano

U mnie za kostkę na wsi w tym roku liczą od sztuki 1,5zł. Za kosiarkę licze 200zł od hektara. Są tacy co liczą od godziny 200zł. Co do kombajnu to słyszałem 500 zł godzina.

Opublikowano
7 godzin temu, Axd529 napisał:

U mnie za kostkę na wsi w tym roku liczą od sztuki 1,5zł. Za kosiarkę licze 200zł od hektara. Są tacy co liczą od godziny 200zł. Co do kombajnu to słyszałem 500 zł godzina.

Ale godzina jakim kombajnem?

Opublikowano
krilan06 napisał:

7 godzin temu, Axd529 napisał:

Ale godzina jakim kombajnem?

Kombajn Z056

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

No tak moze być

Gość mówił ze po 500 za h będzie brał clasem 3m to jakieś 1.20  hektar.

Kurła jak ja bym tyle powiedział we wsi...😵🙆‍♂️ wykosze u siebie i pierniczę zarobki bo ludziska nie płacili na czas u jeszcze człowiek nie raz upominać się musiał, a w tym roku to dopiero będzie Sajgon.

Opublikowano
6 godzin temu, tarki16 napisał:

Moim zdaniem spokojnie można wołać 200 zł /ha i nie ważne jakimi kosiarkami. 

jak przyjedzie amator bebnową 1,65 m . to tak , znajomy kosił to wyszło około 100 zł za ha , zestaw kosiarek 5,5 m łąki zadbane 

Opublikowano

Gdzie Ty był tyle czasu?

7 minut temu, benio1967 napisał:

fahr 1300 ,heder 480 cm koszącej,tamten rok 400 zł godzina a w tym roku 450 za godzinę  bez różnicy czy z sieczkarnią czy bez.

Opublikowano
Dnia 27.06.2022 o 23:42, Axd529 napisał:

Dzisiaj prasowałem małą kostką jeden kawałek 45min. W tym czasie zrobiłem ok 250 kostek. Wg tego przelicznika wychodzi 375zł. Raczej będę brał 250 zł za godzinę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v