Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tarki16 napisał:

Spokojnie można brać 200-220 zł/ha 

To żeś pojechał... Spokojnie 2ha w godzinę zrobi czyli 440 za godzinę ??

Przetrząsanie było 60zł ha, teraz niech będzie 90zł to zgrabianie 130-140zł za ha 

Edytowane przez TheraRolnik
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, TheraRolnik napisał:

To żeś pojechał... Spokojnie 2ha w godzinę zrobi czyli 440 za godzinę ??

Przetrząsanie było 60zł ha, teraz niech będzie 90zł to zgrabianie 130-140zł za ha 

Tu chyba raczej chodziło o stawce za godznię, pogratulować Wam usług że liczycie od hektara, w mojej okolicy każdy liczy na godzinę bo większość usług to 0,1 -2 ha także moje pytanie ile na godz, ciągnikiem 80km z dużym sprzętem np. kosiarka dyskowa 2,5m pługi 1,6m agregat 3,5m, talerzówka 2,8m, ogólnie było 200zł z godzinę z wydajność różnie bo różne działki zazwyczaj małe kawałki pocięgte rowami i nierówno, oraz ile bierzecie za tzw odpalenie ciągnika typu zajechać ogródek zaorać ito 20min jechania 10min roboty ludzie honorowo dawali 100zł a ile u Was?

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, macius11157 napisał:

Ile za prasowanie ciągnik 80 km i prasa deutz mp 130 z rotorem owijanie siatka ? 30zl czy będzie za dużo?

To w kujawsko-pomorskim okolice Włocławka firma usługowa 20zł za balot 150cm po prasie New Holland br740 z rotorem. Tyle że jest duża konkurencja i po 30 nikogo nie znajdziesz 

Edytowane przez Luki2000
Opublikowano

Bierze, czy brał 200zł? to co rok czy 2 lata temu było po 200zł średnio, to w tym roku uwzględniając różnice w cenie paliwa razy 4 to już mamy ze 100zł więcej a gdzie koszty serwisowania oleje filtry części, jak było 200 to w tym roku min ze 300

• Haha 1
Opublikowano

Nie no 300 zł za nie zbyt ciężką pracę ładowarki gdzie zużycie paliwa ,max 8 l/ha to trochę przesada. Ale jak ktoś się zgodzić to i owszem. Ogólnie to sporo osób pyta czy wykonam usługę  koszenia, prasowania, inne - odmawia że względu na zmianę podejścia do tego tematu.

Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

Zależy od ilości

W zeszłym roku liczyłem 8zł do 100 bel a powyżej 100 bel po 7zł 

A jak poniżej 30 bel to jeszcze dojazd liczyłem

W tym roku chce 2zł więcej liczyć 

Powiedziałem po 13 i nie było sprzeciwu 

Przeliczając na paliwo to bardzo dobrze to wychodzi , ale może dlatego że ciągnik spala bardzo mało , na około 3 hektary w trzech działkach oddalonych o kilometr od siebie  : koszenie , belowanie, owijanie  , zwożenie spalił mi około 50 litry  , w sumie 50 bel 

Opublikowano

ale żeście odplywacie w tych cenach usługi. 

dizelek też kiedyś 6 było i wszyscy podnieśli. jak za wiruska 3,2 to raptem paliwo to drobna część usługi i nie ma na czym w dół. 🤣

Opublikowano

Ja owijam po 10 zł samozaładowczą ,i myślę że według paliwa dobrze wychodzi godzinowo ,HF 86  ,jak u ciebie belowanie 120 ,sipma ,warfama ,czy tam metal fach

Opublikowano

po 130 braciak u prywatnych w tym roku catem. na najmie drogowym nie wiem czy nawet 100 wyjdzie. 

19 minut temu, kizak napisał:

Ja owijam po 10 zł samozaładowczą ,i myślę że według paliwa dobrze wychodzi godzinowo ,HF 86  ,jak u ciebie belowanie 120 ,sipma ,warfama ,czy tam metal fach

adekwatna stawka. 

coś koło 20. 

dzisiaj sąsiada się pytałem to prasoowijarka, komplet z siatką i folia to 60 wyjściowa, przy większym zamówieniu do dogadania. 

Opublikowano
Dnia 12.06.2022 o 15:09, Wojtek026 napisał:

Bierze, czy brał 200zł? to co rok czy 2 lata temu było po 200zł średnio, to w tym roku uwzględniając różnice w cenie paliwa razy 4 to już mamy ze 100zł więcej a gdzie koszty serwisowania oleje filtry części, jak było 200 to w tym roku min ze 300

W zeszłym roku teleskopówka w mojej okolicy kosztowała 120-150 za godzinę.

Opublikowano
Dnia 12.06.2022 o 15:09, Wojtek026 napisał:

Bierze. Na piątek mam go umówionego na załadunek obornika 

Opublikowano
Dnia 14.06.2022 o 09:17, kuba9449 napisał:

W zeszłym roku teleskopówka w mojej okolicy kosztowała 120-150 za godzinę.

Nie wiem jaki przelicznik ma taki teleskopówka, ale pewnie ze 200-300 tyś warta maszyna co spala ze 6l /godz, policzmy teraz pracownika lub swój cenny czas to co tak naprawdę zarabiamy na takiej usłudze, nie wspominając o olejach filtrach smarach itp. w okolicy nawet za minikopareczki jak ktoś chce to po 300 liczą, nawet tym ciągnikiem po 200zł to tak naprawdę to co to za zarobek, wsadzi się wszystko w serwis i paliwo, każdy chce jaki najtaniej, a niech sobie po kupią maszyny

• Thanks 1
Opublikowano

U nas wczesną wiosną chłopak koparko- ładowarką brał 180zł/h. Jak komuś się nie opłaca jechać na usługę za 200 to niech trzyma sprzęt pod szopą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v