Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

To weź kup jakieś lepsze i załóż, a kupujesz najtańsze z gownolitu to i szybko się kończą😁

Nie twój poziom żeby zakładać przyspawane resory z giełdy. 

4 godziny temu, mf362 napisał:

Na piachu szybciej można jeździc mniej spalisz i traktor tak nie dostaje w kość.

Bzdura, pojedź szybciej w orce to spalisz więcej i szybciej zużyjesz elementy robocze. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

W Agro-sieci, ponoć wynajem dobowy JD 6150 - 1000 zł, JD 6150+pług 4 obrotowa - 2300 , bez paliwa, i operatora. Czy aktualne ceny i czy netto czy brutto nie wiem przy okazji słyszałem. Ponoć sporo sprzętu na wynajem mają.

@logan3512 Już dopisałem, nie pomyślałem że ktoś może pomyśleć że z p w tej kwocie, taki ciągnik w robocie to na 24 h napewno ponad 400 l ON zużyje jak nie 500l, bo spalanie 20l/h to wcale nie takie duże.

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Pewnie jak w przypadku wynajmu samochodów, dostajesz zalany pod korek i oddajesz zalany pod korek. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Ok godziny 

no dobra Sołtysu. czyli ok 350 ha??. no mi to w sumie nie przeszkadza, ale na wszelki wypadek, zaczynał będę od tego ile i za ile.

8 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie szukam chętnych. Sami przychodzą. Nie zależy mi na usługach i nie jestem na nie nastawionym. 

Orka 450

Siew wirnikiem 350

Koszenie 600

Pryskane 70 

Szkoda za mniej tłuc sprzęt. 

Co za różnica czy ciężkie? Na piachu dłuta i lemiesze lecą moment, a za darmo je masz? 

te ceny to za ha?

różnica taka, ze więcej ropy na ciężką ziemię.

a Ci powiem że pryskasz nie za drogo, jak za ha.

9 godzin temu, sw_kamil napisał:

jak dla mnie to możesz orać i za 200zl, tylko po co później płakać że sprzęt drogi

a pewnie że mogę. i zeby nie płakać, to się kupuje tańszy...

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Z orką na ciężkich ziemiach to tak jak z kopaniem fundamentów w glinie czy kamieniach , trudniejsze warunki i za tą samą pracę zawsze drożej cenią. Piasek to piasek byle czym uprawisz ..no ale niektórzy nie rozumieją

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, sw_kamil napisał:

Jak chcesz orać charytatywnie to możesz tyle brać, ale aby było to opłacalne to trzeba wziąć min 400 zł za hektar (porównaj sobie ceny elementów roboczych w tym i w tamtym roku)

Tak właśnie biorę 400/ ha , 

Dnia 30.08.2022 o 19:57, Dodi napisał:

Jaka stawka za ha orki pługiem obracanym 4x48?

Co za różnica czy pług 4 x48  czy 3 x 50 , czy jakiś inny , ktoś przecież płaci za zrobienie dobrej roboty , a nie jakim pługiem się to będzie robiło.

12 godzin temu, Tomek90 napisał:

300zl to brałem 2 lata temu. 

Też tak się brało z 7 ostatnich lat , w tamtym roku 330-350 , a wczoraj gościowi orałem 5 ha , to po 400/ ha

11 godzin temu, mf362 napisał:

400 zł od hektara to już muszą być ciężkie warunki . 

Rędziny, poniżej 20 litrów ON to się raczej nie schodzi 

Zresztą siew wyceniany jest na 250-300  zestaw na bronie wirnikowej , talerzowanie tak samo , orka jak już pisałem 400/ ha 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, mf362 napisał:

Z orką na ciężkich ziemiach to tak jak z kopaniem fundamentów w glinie czy kamieniach , trudniejsze warunki i za tą samą pracę zawsze drożej cenią. Piasek to piasek byle czym uprawisz ..no ale niektórzy nie rozumieją

Sucha glinę szybciej się uprawia niż te  piachy? Wiesz czemu, czy jesteś z tych co nie rozumieją? 

Opublikowano
12 godzin temu, ws71 napisał:

Super cena

Napisz jeszcze jaki siewnik

9 godzin temu, Pafnucy napisał:

no dobra Sołtysu. czyli ok 350 ha??. no mi to w sumie nie przeszkadza, ale na wszelki wypadek, zaczynał będę od tego ile i za ile.

Pisałem wyżej 400-450/ha

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Sucha glinę szybciej się uprawia niż te  piachy? Wiesz czemu, czy jesteś z tych co nie rozumieją? 

no nie wiem co masz za glinę ,chyba że pług po wierzchu ziemię drapie . Przyjdzie trochę suchego to przy mojej glinie się zdziwisz . a nawet jak i mokro ,przeocz parę godzin i nie pobronuj np. to będziesz tę glinę młotem rozbijał ,i jakie porównanie do piachu ,. Piach  czy mokro ,czy sucho ,pojdzie . No jak sucho to tylko w nocy nie orać bo iskry idą i zwierzątka z lasu przyjdą ,,na telewizor'' popatrzeć 😵;)

• Haha 1
Opublikowano

To dalej jedź z pełną przyczepa po polu sobie to będziesz miał roboty z młotkiem 😂 Sucha nie z jeżdżona i nie uprawiona glina jak jest suchą to się sypie, ścieżki zrobione głeboszem. A jaka to glina?? No taka czerwona ze do 4 korpusów dobrych 200km. 

Także przestań siać w mokre 😉 i zjeżdżać pole ciężkim sprzętem bez potrzeby, przypilnuj ciśnienia w oponach 😉

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Super cena

Napisz jeszcze jaki siewnik

Pisałem wyżej 400-450/ha

ale to niemal tyle co za kombajn...

Opublikowano
47 minut temu, Tomek90 napisał:

To dalej jedź z pełną przyczepa po polu sobie to będziesz miał roboty z młotkiem 😂 Sucha nie z jeżdżona i nie uprawiona glina jak jest suchą to się sypie, ścieżki zrobione głeboszem. A jaka to glina?? No taka czerwona ze do 4 korpusów dobrych 200km. 

Także przestań siać w mokre 😉 i zjeżdżać pole ciężkim sprzętem bez potrzeby, przypilnuj ciśnienia w oponach 😉

Dobre, trochę się uśmiałem , wcześniej komuś odpisałeś , że glina się lepiej i taniej uprawia od piachurow , a teraz piszesz że do 4 skib na glinie potrzeba 200 km . To takim ciągnikiem 200 km na piachu można na spokojnie ciągnąć 8-10 skib , więc nie wiem jakim cudem ci na tej glinie się lepiej i taniej uprawia niż na piachu, pomijając już fakt że na piachu talerzówką jest wystarczająca , bez żadnej orki.

Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał:

Dobre, trochę się uśmiałem , wcześniej komuś odpisałeś , że glina się lepiej i taniej uprawia od piachurow , a teraz piszesz że do 4 skib na glinie potrzeba 200 km . To takim ciągnikiem 200 km na piachu można na spokojnie ciągnąć 8-10 skib , więc nie wiem jakim cudem ci na tej glinie się lepiej i taniej uprawia niż na piachu, pomijając już fakt że na piachu talerzówką jest wystarczająca , bez żadnej orki.

10 skib 😂 poprostu dobrze trafiona w czas glina się sypie, nie stawia oporu podczas orki względem mokrych warunków, a taki piach nie dość ze niema zapracia ciągnik w takiej glebie, to się topi pod felgę w świeżej orce. Pomyśl trochę. 

Mam taka i taka glebe to mam porównanie w różnych warunkach. 

Jednoznacznie mówicie ze na piachu lekko się uprawia 😂😂 jeszcze może ciągnikami na oponach z 480? 😉

Opublikowano

dzisiaj orałem do pszenżyta ,opad z ostatniego miesiąca to chyba 7mm,nastempnego opadu bardzo nie widać ,a koło 10  września trzeba posiać .   Noto weż utraf z oraniem, utraf w tę glinę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v