Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

U mnie w 856 też jest jakiś problem ze skrzynią mianowicie czasami za cholerę nie da się wrzucić zakresu (żółw/zając/wsteczny). Zgrzyta wtedy mocniej niż c360 mimo że ciągnik stoi w miejscu ze sprzęgłem w podłodze i minimalnym gazem. Trzeba się czasami przeboleć przez ten zgrzyt i dopiero zakres wejdzie. Zazwyczaj wchodzi jak w masło ale czasami ma straszne opory.

A który rok jego. Ja mam 955 i tam jeszcze nie ma synchro na zakresach i wstecznym. Trzeba się zatrzymać i chwilę poczekać i najlepiej z hamulcem. Zauważyłem że lepiej na zimnym oleju, chyba szybciej skrzynia hamuje. 

Opublikowano
5 godzin temu, migacz napisał:

Podziel się potem wrażeniem i jakimiś fotkami.

Dziś zaraz będę do niego jechał, to może coś się dowiem

5 godzin temu, turion23 napisał:

Ja w 8145 w skrzynie/skrzynie pośrednia/sprzęgło narazie 6 wrzuciłem (bez mechanika), także bez tragedii

5 godzin temu, KlimekPL napisał:

U mnie w 856 też jest jakiś problem ze skrzynią mianowicie czasami za cholerę nie da się wrzucić zakresu (żółw/zając/wsteczny). Zgrzyta wtedy mocniej niż c360 mimo że ciągnik stoi w miejscu ze sprzęgłem w podłodze i minimalnym gazem. Trzeba się czasami przeboleć przez ten zgrzyt i dopiero zakres wejdzie. Zazwyczaj wchodzi jak w masło ale czasami ma straszne opory.

Właśnie skrzynia to chyba największy (ewentualny) ból w zachodnich. Może nie tyle same koszty mnie przerażają, co dostępność części. Przyzwyczaiłem się, ze w zetorku cokolwiek chce kupić to idę do najbliższego sklepu i 90% części jest dostępne od ręki, a pozostałe 10% na następny dzień roboczy. 

2 godziny temu, conny napisał:

A który rok jego. Ja mam 955 i tam jeszcze nie ma synchro na zakresach i wstecznym. Trzeba się zatrzymać i chwilę poczekać i najlepiej z hamulcem. Zauważyłem że lepiej na zimnym oleju, chyba szybciej skrzynia hamuje. 

Znajomy ma właśnie niby wszędzie w kwitach 1056, kabina jest ta xl  (jeśli jest to jakiś wyznacznik), biegi normalnie z boku, a na tabliczce którejs było zdaje się 1055 wybite 🤷

Opublikowano

Dobra byłem, wszystko obejrzalem. Rozsiewacz dogadany na 2.900. Wygląda chyba ok. Rdza powierzchowna tylko , nic strasznego. Luz jak pokręciłem talerzem myślę jakieś 1/6 obrotu mniej więcej. Talerze ok, łopatki mi wydawały się ok. Znajomy mówił, że używał tylko podstawowej regulacji i tu wsio jest ok, wysiewa ok, tylko mówił, że jedna strona jakby ciut więcej siała, że przy ustawieniu dawki na jedną stronę musieli korygować troszkę. Otwieranie, zamykanie niby jest ok, zasuwy ok, mieszadła ok (sprzegielko wymieniali jakiś czas temu). Jakoś po świętach się ugadamy po niego. Mają go odpalić i przejrzeć jeszcze wszystko, bo był nieużywany już jakiś czas.

A co do ciagnika to tak. Wizualnie wygląda ok, był malowany, ale nie ma tragedii. Z jakichś pier**l to np nie zawsze zatrzaskujacy się zamek w drzwiach, coś tam elektryka do poprawy, zapocona zwolnica (robili uszczelnienia, ale chyba simmering puścił), wężyk paliwowy gdzieś podciekal, przewód od nagrzewnicy pękł itp. Opony tył myślę jakieś 40% Goodyeara, lekko spękane, jedno większe pęknięcie widziałem. Przód lekko spękane, ale bez tragedii, bieznik bardzo ładny. Silnik dzwon, w tym roku jeszcze nieodpalany zapalił. Zero dymka, ładnie chodzi. Skrzynia - biegi wchodzą ok, wszystko chodzi dobrze, tylko pod kabina jakieś ciegielka idą i ojciec znajomego mówił, że potrafią zajść ja siebie (chyba któreś jest podgięte) i blokują wtedy i trzeba albo wysiąść i ręką je rozłączyć, albo troszkę mocniej szarpnąć wajcha. Nic nie wyskakuje itd. Więc narazie myślę w miarę ok jak na 40letni ciągnik. Problem z hydraulika. Tzn chodziło wszystko niby ok, a teraz po odpaleniu ramiona nie ruszyły i nie było wspomagania. Do układu był jakby dołożony zbiornik - jeden ten co z tyłu jest, gdzie stan się sprawdza i pod lewym kołem zbiornik + filtr. Taki kupili, sugestia od poprzedniego właściciela była, że mógł pracować z czymś, co potrzebowało więcej oleju 🤷 no i ma znajomy dolać oleju, wymienić filtry i dać znać czy ruszyło wszystko. Także co do ceny nie rozmawialiśmy. Jak ogarnie temat ma się odezwać.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, jaco512 napisał:

Pompa hydrauliczna jest dwusekcyjna, jeśli tyle czasu ciągnik stał mogło się zapowietrzyć.

No ma popatrzeć i się odezwać. Mówił, że jak jeszcze nim robili to nie było żadnych problemów z hydraulika, więc raczej tak było. Wałek startował i zatrzymywał się. Nawet jeśli to byłaby pompa, to tak jak cenowo patrzyłem to do przeżycia, tylko kwestia żeby to zdiagnozować dobrze. No i ciekawe jaka jest historia tego zbiornika.

Kurcze jak wcześniej szukałem ciągnika to chorowałam strasznie na tą serię i dawna miłość odżyła 🥰 😅

31 minut temu, Janeczko napisał:

Kurde taka cena za rozsiewacz, u mnie też jedna strona jakby mniej sypała

Mówili, że nie wiedzą jaką jest przyczyna, wszystko niby chodzi tak samo, szczelina taka sama, a wysiewa delikatnie mniej któraś strona. Wizualnie nie jest rewelacyjny, ale też bez jakiegoś dramatu, sporo jakichś rusek, które zaszły rdza, lakier już wypłowiały trochę, no ale to już pewnie swoje lata ma.

Kompletnie nie planowałem teraz kupować rozsiewacza, ale chyba żal by było nie skorzystać z okazji?

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, mf362 napisał:

I chyba w tych case jest pompa oleju w skrzyni do smarowania.

W 56 i chyba 1255-1455 jest, w 1055-955 nie ma, serii 46 też bo one na zf, 

Ile jest wart pług rabewerk k60, 2 skiny obrotowy na sprężynie, sprężyna i wszystkie elementy robocze do wymiany? 

Opublikowano
4 godziny temu, igor10246 napisał:

W 56 i chyba 1255-1455 jest, w 1055-955 nie ma, serii 46 też bo one na zf, 

Ile jest wart pług rabewerk k60, 2 skiny obrotowy na sprężynie, sprężyna i wszystkie elementy robocze do wymiany? 

Musisz zobaczyć jak wołają za taki na olx  bo ceny są różne a tu wszystko do wymiany a to też teraz nie kosztuje garstki PLN 😁

Opublikowano
17 godzin temu, conny napisał:

Mój niby 88 rok. Na pewno nie ma synchro bo podczas ruchu nie zmienisz zakresu. Ale nawet jak stoi to czasami idzie ze strasznym oporem.

14 godzin temu, daron64 napisał:

Dziś zaraz będę do niego jechał, to może coś się dowiem

Ja w 8145 w skrzynie/skrzynie pośrednia/sprzęgło narazie 6 wrzuciłem (bez mechanika), także bez tragedii

Właśnie skrzynia to chyba największy (ewentualny) ból w zachodnich. Może nie tyle same koszty mnie przerażają, co dostępność części. Przyzwyczaiłem się, ze w zetorku cokolwiek chce kupić to idę do najbliższego sklepu i 90% części jest dostępne od ręki, a pozostałe 10% na następny dzień roboczy. 

Znajomy ma właśnie niby wszędzie w kwitach 1056, kabina jest ta xl  (jeśli jest to jakiś wyznacznik), biegi normalnie z boku, a na tabliczce którejs było zdaje się 1055 wybite 🤷

Wszystkie części znajdziesz bez wiekszego problemu

Opublikowano
daron64 napisał:

37 minut temu, jaco512 napisał:

Pompa hydrauliczna jest dwusekcyjna, jeśli tyle czasu ciągnik stał mogło się zapowietrzyć.

No ma popatrzeć i się odezwać. Mówił, że jak jeszcze nim robili to nie było żadnych problemów z hydraulika, więc raczej tak było. Wałek startował i zatrzymywał się. Nawet jeśli to byłaby pompa, to tak jak cenowo patrzyłem to do przeżycia, tylko kwestia żeby to zdiagnozować dobrze. No i ciekawe jaka jest historia tego zbiornika.

Kurcze jak wcześniej szukałem ciągnika to chorowałam strasznie na tą serię i dawna miłość odżyła 🥰 😅

31 minut temu, Janeczko napisał:

Kurde taka cena za rozsiewacz, u mnie też jedna strona jakby mniej sypała

Mówili, że nie wiedzą jaką jest przyczyna, wszystko niby chodzi tak samo, szczelina taka sama, a wysiewa delikatnie mniej któraś strona. Wizualnie nie jest rewelacyjny, ale też bez jakiegoś dramatu, sporo jakichś rusek, które zaszły rdza, lakier już wypłowiały trochę, no ale to już pewnie swoje lata ma.

Kompletnie nie planowałem teraz kupować rozsiewacza, ale chyba żal by było nie skorzystać z okazji?

historia zbiornika jest taka ze na zachodzie zapierniczal cale dnie w kosiarce z wysiegnikiem i cioł pobocza lub ewetualnie co najgorsze mogl pracowac w lesie ze specjalistycznym sprzetem ale bardziej stawiam na kosiarke bijakowa z wysiegnikiem

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, wojtal24 napisał:

historia zbiornika jest taka ze na zachodzie zapierniczal cale dnie w kosiarce z wysiegnikiem i cioł pobocza

Jeszcze ma prawa felge pełna, a lewa gwiazde. Taka też była sugestia, że coś takiego musiał robił, tzn przy drodze. W lesie nie sądzę - za dobrze wyglada. Z blacharki to w zasadzie tylko z przodu w grilu jeden plasticzek pęknięty i to u znajomych pękł i błotniki przednie są nieoryginalne. No chyba, że ktoś się wcześniej przyłożył przed sprzedażą. 

Tylko teraz czy zapierniczanie cale dnie z kosiarka go dyskwalifikuje? U znajomych te 10 lat pracował bez awarii - wymienili uszczelnienia zwolnic, łożyska na jednej zwrotnicy (aha, tu w prawej coś z góry było zaspawane, ale ojciec znajomego to ogarnął), no i to chyba w zasadzie tyle

1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Wszystkie części znajdziesz bez wiekszego problemu

W ogóle patrzę na olx i jak te kilka lat temu szukałem ciągnika, to sporo było tych caseow - niekoniecznie było w jakiejś sensownej odległości coś ciekawego, bo to albo w lesie robi, ale trójka się zakleszcza itd - ale ogłoszeń było. A teraz? Parę na całą PL i to wszystko, nawet nie ma w czym wybierać. 

Ale części nowe Ori idzie dostać do takich staruszków, czy wszystko po szrotach trzeba szukać?

Edytowane przez daron64
Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

no to na 99% latał przy kosiarce

Tak też mówił znajomy, że poprzedni właściciel tak sugerował. Byłem ciekaw czy do takich samych wniosków dojdziecie. 

Z dwojga złego chyba lepiej na drodze jak w lesie. Tylko jak duży jest to minus?

Opublikowano

po mojemu to przy kosiarce to tylko pompa może po d*pie dostaje (choć nie wiem czy kosiarka nie ma np. swojej pompy zasilanej z WOM), no i zwolnica z prawej strony może od ciężaru, ale jak do tej pory nic się nie urwało to pewnie już się nie urwie

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

Tak też mówił znajomy, że poprzedni właściciel tak sugerował. Byłem ciekaw czy do takich samych wniosków dojdziecie. 

Z dwojga złego chyba lepiej na drodze jak w lesie. Tylko jak duży jest to minus?

Nawet jak by i w piekle służył i gorąca smołę zwoził,to tak jak sam gdzieś tam wyżej mówiłeś u obecnego właściciela jest już 10 czy 15 lat, jak coś by miało od tej kosiarki pierdolnąć to już daaaawno by to zrobiło. Ciągnik masz od znajomego ze znaną i co najważniejsze PEWNĄ historią,a że jeden symering jest do wymiany to chyba nic nadzwyczajnego w 40 letnim ciągniku? Nawet jak by była pompa hydrauliczna do wymiany to już się liczysz z kosztami i możesz wynegocjować to przy ostatecznej cenie. A kupując od handlarza kupujesz kota w worku za worek pieniędzy w idealnym stanie i tak naprawdę nie wiesz nic o tym ciągniku.a tu wiesz wszystko.

• Like 4
Opublikowano

@ZetorMisio moze trochę źle to pisze wszystko. To co wymieniam, to nie uważam tego za jakieś straszne wady. Zresztą poza ta hydraulika mowilem, że to raczej pierdoły. Pisze to tylko żeby przedstawić stan w miarę dokładnie. Nie jestem z tych, że jak coś nie jest na tip top w ciągniku starszy ode mnie, to już będę tu marudził.  Ja jestem tak dosyć zdecydowany na niego. Ciągnik od znajomego, który już został sprawdzony, przez ostatnie lata mocno nie dostawał w d*pę, ostatnie dwa prawie w ogóle nieużywany, do tego (możliwe że) za dobre pieniądze i do tego taki, na jaki chorowałem jeszcze niedawno - myślę, że cos takiego może się nie powtórzyć. Żeby nie ta hydraulika to myślę, że wczoraj byśmy mieli z grubsza ugadana cenę, a dziś już bym w banku był. Tylko znajomy powiedział, że najpierw musi dojść co z hydraulika jest nie tak i wtedy na spokojnie pomyśli ile by chciał  i ile trzeba odjąć na te niedociągnięcia i wtedy się dogadamy. Takze narazie zostało najgorsze - czekanie. Czuję się trochę jak za gówniarza, jak się czekało na coś fajnego. Czas się dłuży i myśli się tylko o tym 🙃 a sadzilem, że już wyrosłem z tego i nauczyłem się cierpliwości trochę.

Dobra. Trzeba sobie iść czymś głowę zająć. Np składaniem zetorka. Ostatnio zakładaliśmy już pokrywę, cięgła, przewody. Dziś jeszcze z godzinka ogarniania tego co można podłączyć na rozjechanym i będziemy próbowali zepchnąć dziada do kupy.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ale części nowe Ori idzie dostać do takich staruszków, czy wszystko po szrotach trzeba szukać?

Nowe oryginały i zamienniki, żeby daleko nie szukać to kupisz wszystko na przykład w Pima-Agro. Fakt, jeśli mieszkasz na rolniczym zadupiu tak jak ja to nie dostaniesz niczego w pobliskim sklepie od ręki i trzeba wszystko zamawiać. U mnie w sklepach też są części tylko do siuntek i trzedziestek.

22 minuty temu, ZetorMisio napisał:

A sprawdzałeś ile może kosztować nowa pompa do niego? Bierz 0,7 w kieszeń i do kumpla dać zadatek za 🚜. I za chwilę wstawisz zdjęcia nowego/starego nabytku😉

Pompa około 1000zł. Sam chciałem w swoim wymienić na mocniejszą bo tura wolno podnosi ale na razie są ważniejsze wydatki. Na chwilę obecną ważne że działa :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v