Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystko ładnie i pięknie, jak kosisz na płaskich kawałkach, jak wjedziesz na górki, takie jak u mnie, wychodzą wady Bizona - słabe hamulce, skrzynia, słabe sita, na górkach zaczyna więcej gubić niż konkurencja

Opublikowano

Jakoś jak parę lat wstecz było więcej tych strucli 40-50 letnich zachodnich to nie było widać aby to lepsze było. Ale niech wam będzie ustąpie wam 😉

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

przerób to nie wydajność

to, że przepuszczą przez siebie 8-10t zboża/h nie znaczy, że taką mają wydajność, bo zapewne tona zostanie za nimi

E512 ma słabszy silnik niż Bizon, poza tym parametry podobne , ale jeśli chodzi o zbiór, to bez zostawiania za sobą zbierze więcej, niż Bizon na 1h pracy

bo na hektary Bizon zrobi więcej w godzinę, ale wtedy zostają za nim zielone pasy

na tej samej zasadzie Mercator dorównuje Bizonowi wydajnością, mimo, że troszkę mniejszy

E512 też lubi zgubić jak operator do bani, u sąsiada kiedyś kosił to masakra 🙂

Opublikowano

Kupuj Sławek. Tylko aby nie claas bo to przereklamowane😉

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

wszystko ładnie i pięknie, jak kosisz na płaskich kawałkach, jak wjedziesz na górki, takie jak u mnie, wychodzą wady Bizona - słabe hamulce, skrzynia, słabe sita, na górkach zaczyna więcej gubić niż konkurencja

Oprócz sit , to rekord nadał by się na te górki 🤔

Opublikowano

najbardziej podobał mi się ostatni bizonek serii 056 ze skrzynią rekorda i jego hamulcami

w zasadzie nic mu nie brakowało poza hydrauliką rury wysypowej

tylko trafić taki to cud

Opublikowano
51 minut temu, soltys48 napisał:

dwa za jeden dzien koszą ten duży kawałek pod lasem?

No coś w tym stylu ;)

Oglądałem ostatnio kosiarkę bijakowa, pytam się ile tym przez dzień skosi, na co facet wola syna chyba i mówi : Maciek powiedz ile kosiles ta duża łąkę, ten klin tam nad rzeką, do obiadu miałeś prawie koniec nie ?? 

Odpowiedziałem że no to nawet szybko idzie :D

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

najbardziej podobał mi się ostatni bizonek serii 056 ze skrzynią rekorda i jego hamulcami

w zasadzie nic mu nie brakowało poza hydrauliką rury wysypowej

tylko trafić taki to cud

Śwagier ma , ale nie wiem czy by sprzedał 🤔

Opublikowano

Mam pytanie. Czy ciągniki z roku 2021które się niesprzedały u dilera i nie posiadały adblue i dpf musiały zostać zarejestrowane z uwagi na zmiany norm emisji spalin?

Jeśli tak to one już na prow nie przejdą???

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał:

No coś w tym stylu ;)

Oglądałem ostatnio kosiarkę bijakowa, pytam się ile tym przez dzień skosi, na co facet wola syna chyba i mówi : Maciek powiedz ile kosiles ta duża łąkę, ten klin tam nad rzeką, do obiadu miałeś prawie koniec nie ?? 

Odpowiedziałem że no to nawet szybko idzie :D

To się tak dowiedziałeś jak kiedyś do mnie gość miał po przyczepę przyjechać i gdybal czy lawetą czy ciągnikiem. Liczymy ile km będzie, a ten na to : ło panie, to trzy konewki ropy trza wlać żeby starczyło🤣

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Mam pytanie. Czy ciągniki z roku 2021które się niesprzedały u dilera i nie posiadały adblue i dpf musiały zostać zarejestrowane z uwagi na zmiany norm emisji spalin?

Jeśli tak to one już na prow nie przejdą???

Zarejestrowany to nie przejdzie, bo to tak jakby używany. 

Opublikowano

A czy w tym roku wchodzi nowa norma emisji czy ta sama co w ubiegłym?

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

To się tak dowiedziałeś jak kiedyś do mnie gość miał po przyczepę przyjechać i gdybal czy lawetą czy ciągnikiem. Liczymy ile km będzie, a ten na to : ło panie, to trzy konewki ropy trza wlać żeby starczyło🤣

Prowadziłem przyczepę, samozbierająca a wlasciwie rame nie daleko bo jakieś 25km ale że to ani światła ani wyglądu to jechałem lasami. Drogę tak pamiętałem aby aby i cos mi się już za długo wydawało więc dzwonię do ojca bo zna tamte tereny, pytam się czy to daleko było przez ten las na co on: no koniem jak na łąki jeździliśmy to tak na dwie kanapki było 🤣🤣 ręce mi opadły 😂

• Haha 5
Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Prowadziłem przyczepę, samozbierająca a wlasciwie rame nie daleko bo jakieś 25km ale że to ani światła ani wyglądu to jechałem lasami. Drogę tak pamiętałem aby aby i cos mi się już za długo wydawało więc dzwonię do ojca bo zna tamte tereny, pytam się czy to daleko było przez ten las na co on: no koniem jak na łąki jeździliśmy to tak na dwie kanapki było 🤣🤣 ręce mi opadły 😂

pojechałem kiedyś do gościa z 50km ciągnik oglądać, pytam o transport i przy okazji zagaiłem, czy droga przez las dalej taka dziurawa

on zaskoczony - a skąd pan wie, ze tu jest droga przez las, w dodatku wąwozem i dziurawa ?

opowiedziałem mu, jak się za kawalerki na zabawy jeździło motorem bez prawka i papierów :D

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v