Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, daron64 napisał:

Jak sprawne to pewnie. Ale wiesz jak to ze starymi sprzętami na zdjęciach. Pojechałem jednego oglądać - na zdjęciach ok, w rzeczywistości brak kilkunastu końcówek i spawane lance. 

Pojechałem drugiego oglądać - bardzo przyzwoicie, zero rdzy, zero gięcia, spawania, odpalalismy - wszystko super. Kupiłem, przywiozłem do domu - po zimie szlak trafił ciśnienie, chyba pompa - zestawy naprawcze >2k. Stoi, może się w końcu zbiore to ogarnąć.

Kuźwa u nas wszystkich co nawozy sieją jest z 5. Przy czym u mnie wychodzi więcej niż u pozostałych 4razem wziętych 😅

Odpaliłem ogłoszenie -kuecze dobra cena. Czytam - uszkodzona skrzynia. No i czar prysł. Nawet bym nie jechał oglądać.

Ojciec całe życie sial lejkiem i nie było nigdy pasów na polu. Ja siałem parę lat i mniejsze były pasy niż po polskim kupionym po lejku.

Mam taki opryskiwacz tyle że 1000l . Ogólne fajny, ale ciężki. Case 5140 bez obciążników pod górkę zrywał przyczepność. Trzeba dobrze odciążyć przód i mieć mocny podnośnik. Ursus 385 ledwo podnosił na nowej pompie.

Opublikowano

gdy kupicie amazonke to bedziecie wiedzieli co to rozsiewacz........

ja sypie albo wiadrem albo lopata-nie moge dzwigac wiecej niz 25 kg i tak z workow odsypywalem

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, gustaww napisał:

Mam taki opryskiwacz tyle że 1000l . Ogólne fajny, ale ciężki. Case 5140 bez obciążników pod górkę zrywał przyczepność. Trzeba dobrze odciążyć przód i mieć mocny podnośnik. Ursus 385 ledwo podnosił na nowej pompie.

No ja kupiłem 1000, tylko że lance zwykle X, to zalany do pełna + pełny zbiornik na czystą wodę i zetorek ,8145 na luzie go podnosił i z nim jechał. Co prawda jechałem sobie powoli, ale nie było problemow

Opublikowano
1 minutę temu, daron64 napisał:

No ja kupiłem 1000, tylko że lance zwykle X, to zalany do pełna + pełny zbiornik na czystą wodę i zetorek ,8145 na luzie go podnosił i z nim jechał. Co prawda jechałem sobie powoli, ale nie było problemow

Ta belka jest bardzo ciężka, po prostej to i 80tka jechała ale pod stromy podjazd  to nie było szans  bo można było wywalić się na plecy. Tur sporo pomógł, ale mimo wszystko podnieść do gory miał ciężko. 8145 ma chyba tłok dodatkowy?.

Opublikowano
23 minuty temu, Ursus932 napisał:

No gdzie cały jak lej 350 litrów . Zaworu używam 

Jak potrzebuje nie cały bb to wiadro i ogień , a tak wbijam zawór

Nie wiem na jaką szerokość sieją te dwutarczowe , muszę wiedzieć poprzedni przejazd bo nie robię żadnych ścieżek . Ale nawozu nie sieje cały rok jak przy krowach robota 🙂

Wiem że nie, ale zaoszczędzić trochę zdrowia i kilka godzin chyba warto...

Mój sieje na 12m bez problemu bez ścieżek pojedziesz.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Jano7711 napisał:

Użytkuje ktoś JD z przekładnią jak na foto? Jak to się spisuje w pracy?

received_1082706592282303.jpeg

Mam taką, w pełni mechaniczna, niezniszczalna. Wiadomo, że z półbiegami byłaby wygodniejsza, ale jak się nie ma co się lubi...

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, gustaww napisał:

Ta belka jest bardzo ciężka, po prostej to i 80tka jechała ale pod stromy podjazd  to nie było szans  bo można było wywalić się na plecy. Tur sporo pomógł, ale mimo wszystko podnieść do gory miał ciężko. 8145 ma chyba tłok dodatkowy?.

Jeden siłownik pomocniczy, na przodzie zamiast seryjnych obciążników 450kg z mtz

Opublikowano

@szwagier24 tylko napęd wchodzi w grę. Ma w razie awarii zastąpić konie które mam. 80tka z maszynami do nich by zdechła. Nie ma polotu. A tak ma latać głównie z odpryskiem i agregatem lekkim. Więc może być slabszy- od 65-70 kucyków.

Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał:

Mam taką, w pełni mechaniczna, niezniszczalna. Wiadomo, że z półbiegami byłaby wygodniejsza, ale jak się nie ma co się lubi...

Dzięki za odzew. Mógłbym się odezwać na priv? Masz zapełnioną skrzynkę.

Opublikowano
4 godziny temu, jacek1296 napisał:

Wiadomo, że z półbiegami byłaby wygodniejsza, ale jak się nie ma co się lubi...

hehe pewnie w nowym była dopłata z 6 tys do półbiegów, niby nie wiele ale w tamtych czasach to hektar ziemi 

Opublikowano
Jano7711 napisał:

2 godziny temu, jacek1296 napisał:

Dzięki za odzew. Mógłbym się odezwać na priv? Masz zapełnioną skrzynkę.

a jd 6400 nie interesuje ? półbiegi hydrauliczne bez sprzęgła mam na sprzedaż jak coś to pw porozmawiamy

Opublikowano
8 godzin temu, pawel885 napisał:

hehe pewnie w nowym była dopłata z 6 tys do półbiegów, niby nie wiele ale w tamtych czasach to hektar ziemi 

W tamtych czasach za ziemię płaciłem 30tys. Ile było dopłaty do półbiegów nie wiem, kupiłem 10letnią używkę z przebiegiem 2700mth.

Opublikowano

Na bb i lejek ktoś mi sprzedał fajny patent. Też kiedyś wiaderkowałem, ale za flaszke dostałem patent. Bb nad rozsiewacz, rozcinamy lekko i sypiemy. Jak już dość, to w tą dziure szmate i bb na dół. Przy drugim rozsiewaczu bb w góre i wyjąć szmate. Sprawdzone i działa, moment sie sypie bez zbędnej roboty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v