Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

MM ładna płaska może dodam później jakieś zdjęcie. Z końca kwietnia w paszporcie. Ma jeszcze ładna SM ale większą taka z 370-400kg na oko i się zastanawiam czy nie kupić ale chcę za nią 4000zl jak opuści troszkę to wezmę chyba.

10, 11 złoty za kilo i jeszcze sie zastanawiasz ?

Opublikowano
bluecows1 napisał:

2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

MM ładna płaska może dodam później jakieś zdjęcie. Z końca kwietnia w paszporcie. Ma jeszcze ładna SM ale większą taka z 370-400kg na oko i się zastanawiam czy nie kupić ale chcę za nią 4000zl jak opuści troszkę to wezmę chyba.

10, 11 złoty za kilo i jeszcze sie zastanawiasz ?

Jutro będę u niego i jeszcze się potarguje trochę.

Opublikowano

Rozumiem że ściółka? To jak zaczniesz podściełać słomą i 5 dorwie się do najsłabszego i wypcha go na stół paszowy to wtedy się dowiesz. Jak masz możliwość zrobienia klatek po 5sztuk to będzie najlepsze rozwiązanie. Będziesz mógł posegregować lepsze i gorsze sztuki. Sprzedawać partie bardziej wyrównane i lepiej dopilnować każdego z osobna. Druga kwestia czy budynek Ci na to pozwala aby zrobić dużą ilość klatek 

• Like 1
Opublikowano

Sciolka. No ogolnie to bedzie 260 sztuk wiec robic kojce po 5 sztuk to troche tych grup bedzie. Ogolnie w innej czesci to siedza po 20 sztuk do 1.5 roku i pozniej na ostatnie miesiace ida do kojcy po 5-10 sztuk. Ale tam jest gleboko i siedza juz do sprzedazy. W tej czesci na 80 sztuk chcialem zrobic 4 kojce po 20 sztuk z okolnikiem na czas wywalania obornika i wlasnie kojce po 20 sztuk pasuja. Te do 1.5 roku to niby spokojne w tych sporych grupach.

Opublikowano
4 godziny temu, karol091193 napisał:

A co myślisz o tym,żeby bydło trzymać tylko pod zadaszeniem. Miała by to być konstrukcja stalowa a dach z płyty warstwowej 4cm może 6cm. Do tego były by wykonane ściany szczytowe i drzwi a ściany boczne były by zastawione jednym bądź 2 rzędami bel słomy a u góry pod dachem była by nieduża szczelina między słomą a dachem aby można było bez problemu ustawiać bele. Byłby to dopływ świeżego powietrza a świetlik w dachu pełnił by funkcję wentylacji.

Pytanie czy nie było by za zimno jeżeli chodzi o ruszt i czy by nie zamarzał bo na słomie to bym nawet się długo nie zastanawiał. Miało by to być tymczasowe rozwiązanie aby nie wchodzić w duże koszty. 🤔

Wysokie ryzyko , że będą zamarzały 

19 minut temu, Bugii napisał:

Sciolka. No ogolnie to bedzie 260 sztuk wiec robic kojce po 5 sztuk to troche tych grup bedzie. Ogolnie w innej czesci to siedza po 20 sztuk do 1.5 roku i pozniej na ostatnie miesiace ida do kojcy po 5-10 sztuk. Ale tam jest gleboko i siedza juz do sprzedazy. W tej czesci na 80 sztuk chcialem zrobic 4 kojce po 20 sztuk z okolnikiem na czas wywalania obornika i wlasnie kojce po 20 sztuk pasuja. Te do 1.5 roku to niby spokojne w tych sporych grupach.

Przechodzisz na opasy ? 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Wysokie ryzyko , że będą zamarzały 

Przechodzisz na opasy ? 

Zawsze byly opasy. Tylko w cyklu zamknietym. Czyli wszystko od 70 krow zostawalo. Czasami cos sie dokupilo. W pazdzierniku ostatnie krowy wyjechaly i uwieziowke przerabiam na gleboka sciolke, sciany rozwalam aby manitka po obornik wjechala i woz z jedzeniem. Tylko wlasnie sIe glowie nad tymi wielkosciami kojcow.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
27 minut temu, Bugii napisał:

Zawsze byly opasy. Tylko w cyklu zamknietym. Czyli wszystko od 70 krow zostawalo. Czasami cos sie dokupilo. W pazdzierniku ostatnie krowy wyjechaly i uwieziowke przerabiam na gleboka sciolke, sciany rozwalam aby manitka po obornik wjechala i woz z jedzeniem. Tylko wlasnie sIe glowie nad tymi wielkosciami kojcow.

I gratulacje,  teraz wiesz co to życie.  Jak będziesz robił grupy wyrównane i wypalał rogi to rób po 20 sztuk.  Zaoszczędzisz dodatkowo na wygrodzeniach,  poidłach itp 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Wlasnie teraz teoche modernizuje obory po likwidacji krow i zastanawiam sie czy kojce po 20 sztuk to dobry pomysl. 

Likwidujesz krowy mleczne czy mamki?

Nie tłuką Ci się jak takie 1,5roku  jak rozdzielasz na mniejsze kojce? Przecież od nowa muszą w każdym kojcu ustalić hierarchię.

Ja jak czasami nazdbierałem z kojca większe sztuki na sprzedaż a mniejsze zostawały to problem był z ustaleniem hierarchi. Już tak nie robię. Cały kojec idzie na sprzedaż.

Grunt żeby było wystarczająco miejsca. Jak jest swoboda to i jest większy spokój. Jeśli chodzi o agresję to na dużym kojcu jak uwezmą się na jednego to szybciej im ucieknie i gdzieś się schowa w kącie. Przy takiej ilości jaką chcesz trzymać ja robiłbym większe kojce. Lepiej ścielić będzie bo ładowarką całą belę na raz wrzucisz a do klatki 5 szt. już całej beli nie wrzucisz. 

Opublikowano
9 godzin temu, Daro20 napisał:

Nie tłuką Ci się jak takie 1,5roku  jak rozdzielasz na mniejsze kojce? Przecież od nowa muszą w każdym kojcu ustalić hierarchię.

Ja jak czasami nazdbierałem z kojca większe sztuki na sprzedaż a mniejsze zostawały to problem był z ustaleniem hierarchi. Już tak nie robię. Cały kojec idzie na sprzedaż.

Grunt żeby było wystarczająco miejsca. Jak jest swoboda to i jest większy spokój. Jeśli chodzi o agresję to na dużym kojcu jak uwezmą się na jednego to szybciej im ucieknie i gdzieś się schowa w kącie. Przy takiej ilości jaką chcesz trzymać ja robiłbym większe kojce. Lepiej ścielić będzie bo ładowarką całą belę na raz wrzucisz a do klatki 5 szt. już całej beli nie wrzucisz. 

Krowy mleczne.

Nie tluka sie. Sa niby spokojne. Czasami trzeba jakiegos agresora odsadzic osobno, ale mam na to przygotowane kilka indywidualnych kojcy.

Jalowki mam w kojcach po 25 sztuk od malego do samego konca to wlasnie widze ze nie ma sztuk ktore sa bite bo one sie unikaja.

Co do slania to scieralka jest.

Opublikowano
Bugii napisał:

9 godzin temu, Daro20 napisał:

Krowy mleczne.

Nie tluka sie. Sa niby spokojne. Czasami trzeba jakiegos agresora odsadzic osobno, ale mam na to przygotowane kilka indywidualnych kojcy.

Jalowki mam w kojcach po 25 sztuk od malego do samego konca to wlasnie widze ze nie ma sztuk ktore sa bite bo one sie unikaja.

Co do slania to scieralka jest.

Moim zdaniem najlepsze są takie boksy po 10 maksymalnie 12sztuk wtedy jest lepsza kontrola nad danym boksem. Jak jest ich 20-25 w jednym nieraz ciężko szybko wyłapać że jednej sztuce coś dolega.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam kojce w nowym budynku 6-7 sztuk i na koniec tłuka się na okrągło, a niby posortowane według kondycji i wagi od ok 300 kg

Lepiej już jest w starym budynku gdzie są dwa duże kojce z takimi jakby pół-bramkami od strony koryt, mocniejsze sztuki sobie spacerują to tu to tam i jak jest spięcie to te słabsze idą po prostu w inną część kojca

Mówiąc szczerze zastanawiam się nad demontażem części przegród w tym pierwszym budynku przy następnych partiach

Edytowane przez KarolaKarotka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v