Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 16.08.2022 o 14:25, Cybulek17 napisał:

Dobra , napatoczył się przedstawiciel od Łuniesiów po długim czasie przypadkowo i rzucił startowo od 23 za R  czyli +- 13.60 netto , raczej 14 by dał 

Będziesz sprzedawać na wbc?  Z tego co pamiętam to głównie ze swojej wagi podobnie jak u mnie odjeżdżają u Ciebie 

4 minuty temu, damianos95 napisał:

Ile na żywą za hf i mieszance można dostać teraz ? I jakie prognozy na kolejne miesiące w górę dół czy stabilnie 

Ciężko powiedzieć na kilka miesięcy,  pamiętasz, że w zeszłym roku była górka październik i listopad, a grudzień standardowo zjazd w dół. Sam jestem ciekaw jaka obecnie cena na żywą wagę bo w połowie września odjazd robi jeden wyścigowy hf i dwa mieszańce, wszystkie  600-650 kg 

Opublikowano
15 minut temu, EmilPlayP napisał:

Będziesz sprzedawać na wbc?  Z tego co pamiętam to głównie ze swojej wagi podobnie jak u mnie odjeżdżają u Ciebie 

Ciężko powiedzieć na kilka miesięcy,  pamiętasz, że w zeszłym roku była górka październik i listopad, a grudzień standardowo zjazd w dół. Sam jestem ciekaw jaka obecnie cena na żywą wagę bo w połowie września odjazd robi jeden wyścigowy hf i dwa mieszańce, wszystkie  600-650 kg 

W jakim wieku ? Nie za małe ? Jak wy oceniacie wagę ja nigdy jakoś nie mam oka do bydła 

Niektórzy mają jakieś miarki ale czy to się pokrywa ? I jak to mierzyć ?

Opublikowano

U nas przeważnie 1,5 roku i odjazd,czasami odrobinę dłużej, ojciec zawsze mówi że żyją dobrze ale krótko, a teraz z jednej strony robi się ciasno standardowo, a z drugiej strony wiadomo wydatków jak u każdego. Jeden ważony był miesiąc temu przy okazji przestawiania i miał 590 kg to jest porównanie. Jeśli znasz starych handlarzy to Ci dzięki doświadczeniu rzadko się mylą :)

Opublikowano

Somsiada zawołaj niech oceni, dodaj 200kg i będziesz znał wagę 🙈 

Mój ostatnio nie wierzył, że pszenżyto dało 7,5t z hakiem bo u niego ledwo 3,5t. Jak zobaczył 29 bel/ha, a u niego 10 to uwierzył 😉

Może by pogonił ze dwa hayefy. Wyścigówki kondycyjnie tylko na Służewiec puścić... nie chce się na nie patrzeć 😒

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.08.2022 o 08:27, Qwazi napisał:

Mam stado SM użytkowanych mlecznie. Jeśli takie krowy przesuwają Ci ruję to albo są zbyt otluszczone albo mają niedobór energetyczny. Zwróć na to uwagę. U mnie ruję pojawiają się ok 40 dni po wycieleniach. Też wszystko mam dość skrupulatnie kontrolowane. Ta rasa potrafi dać 2 wycielenia w 11 miesięcy jeśli jest odpowiednio bilansowania. Wogóle to bardzo wdzięczna rasa i pod kątem mlecznym i mięsnym. Moje byczki ostatnio poszły po 20 zł w wadze ok 80 kg. Zdrowotność super, tolerancja pasz też super, budowa wiadomo, temperament łagodny. Trzymam to od bardzo dawna i jeśli chodzi o utrzymanie coś pomiędzy intensywnym a ekstensywnym to wg mnie najlepsza rasa. Zgadzam się, że hh najlepsze na chów ekstensywny i całoroczny wypas

Użytkowanie mleczne to zupełnie inny temat bo tu idzie śrutą zbożowa , dobre sianokiszonki , kiszonka z kukurydzy itp to się nie ma co dziwić że mogą być szybkie ruje po wycieleniu .. gdyby ktoś bydło mięsne karmił jak mleczne to dokładał by spore tysiące do interesu. W chowie bydła mięsnego ma być najtaniej i sztuki mają mieć dobrą płodność w chowie ekstensywnym ... Jeżeli dana sztuka przeciąga ruje to znaczy że się nie nadaje do takiego chowu i w rozwiniętym stadzie jest odrazu eliminowana ... U mnie ta SM jest już jedna z pierwszych na wylocie bo jeśli nie ma cielaka przynajmniej co 13 mscy to jest sztuką odpadową tak jak np krowa która kuleje w stadzie mlecznym. Hereford ma cielaka co 11 mscy na sianie i pastwisku czego inne rasy może poza angusem , salersem , highlandem nie mają ...

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
15 godzin temu, pedro2 napisał:

Somsiada zawołaj niech oceni, dodaj 200kg i będziesz znał wagę 🙈 

Mój ostatnio nie wierzył, że pszenżyto dało 7,5t z hakiem bo u niego ledwo 3,5t. Jak zobaczył 29 bel/ha, a u niego 10 to uwierzył 😉

Może by pogonił ze dwa hayefy. Wyścigówki kondycyjnie tylko na Służewiec puścić... nie chce się na nie patrzeć 😒

Jeżeli niebylo słomy nieznaczy że niema ziarna u kuzynki brałem słomę z pszenicy 12 bel a sypała 8t hyba jedyny wynik na wiosce

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, nexeqadore napisał:

Jeżeli niebylo słomy nieznaczy że niema ziarna u kuzynki brałem słomę z pszenicy 12 bel a sypała 8t hyba jedyny wynik na wiosce

No tak bywa zalezy od odmiany i ilosci roslni na metrze, u mnie patras i symetria słomy po 22-25 bel z ha a euforia która sypała lepiej była rzadsza i niska i było ledwo 19 bel 

Edytowane przez livebird
  • Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak pszenica. Po pszenżycie u mnie wiem z doświadczenia nie ma słomy nie ma plonu. Bez żadnego skracania i tego typu cudów. 

Tutaj akurat pszenica sąsiada, ale wszystkie pola u niego tak wyglądały, nie ma co się dziwić, że nie sypało.

IMG_20220703_172031.jpg

Opublikowano
50 minut temu, soltys48 napisał:

Zacielone. Terminy od grudnia na wycielenie,byk SM (nazwę muszę sprawdzić na świadectwie)są w wieku ok 2 lat. Waga od ok 570kg w zwyż

Sprawdź dokładnie wiek, daty zacieleń a przede wszystkim byka. Jeśli masz dane po jakich bykach te jałówki są to też 

Opublikowano
33 minuty temu, Qwazi napisał:

Sprawdź dokładnie wiek, daty zacieleń a przede wszystkim byka. Jeśli masz dane po jakich bykach te jałówki są to też 

Odezwij się na priv. Wszystko będzie 

Opublikowano
19 godzin temu, damianos95 napisał:

No u mnie niestety nikogo takiego nie ma 

Koniec roku się zbliża to wydatków przebywa niestety 

Jak chcesz to Ci podeślę takiego co już zębów nie ma ☺️ 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek0406 napisał:

Wszystko co chu...e to zawsze sąsiada🤣🤣

To co ja zrobię, że akurat trafiło 🤪 ale dobry somsiad, przyszedł po radę co robić to doradziłem czego może spróbować żeby pozbyć się miotły. Od 3 lat sukcesywnie problem narastał, aż w tym roku zabrała całkowicie 18ha zboża jak widać. Teraz tam taki bank nasion, że głowa mała. Jesienią axial pak, wiosna huzar od lat. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v