Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.09.2022 o 23:25, pedro2 napisał:

A jaki problem wydoić krowę-dwie i wlać ciekakom... 15minut +-35L z myciem i po zabiegu. Proszek mieszać też zejdzie, ile wody ciepłej idzie... Za te pieniądze krowę uchowa, nie mowa o zaletach mleka pełnego vs proszek. 

Nie ma komu bawic się w dojenie. Muszę jeszcze do pracy zdążyć dzieciaka wyszykowac i podrzucić do szkoły czasu rano mało mąż pracuje na zmiany. Wolę kupić mleko dla tych 5 sztuk niż cały rok bujać się z krowa. Tak mi wygodniej.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

Zalezy od cielaka i jak szybko zacznie pobierać starter , ale podałem kwote do 300 zł na początku mleko dobre tzn zgórnej półki a po 4 tyg . można już daważ coś tanszego  . Ostatnio jak kupowałem mleko to kosztowało 90 zł z polmasu .

Kupuję tygodniowe prosto od gospodarza swojego wiem ile czego dostały. Najczęściej dwa worki mleka wypijają. Jakaś gorsza sztuka 3 ale to bardzo rzadko. Biegunki sporadycznie. W międzyczasie dostają od początku granuleczki owies cały. Coś tam zaczynają skubać itp. 

Dnia 9.09.2022 o 09:59, ab23 napisał:

Ładne czerwone co to za rasa ? LM🙂

Toż to polska czerwona jakas nie wszystko co czerwone to lm

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie. Dobry start to podstawa. 

Każdy robi jak uważa. Ja nie uważam się za alfę i omegę, być może dokładam do krowy, ale taki system mi odpowiada i mam na to czas. Wg mnie na pełnym lepiej się chowają i warto. Żeby się licytować trzeba byskrupulatnie liczyć i co najważniejsze porównywać przyrosty w jednym i drugim systemie. 

Opublikowano
16 minut temu, krystian1982 napisał:

U nas jak cielaki dobrze pobierają pasze to mleko wypad nie ważne jaki wiek

To ja u siebie musiałbym zabierać mleko cielakom cztero- pieciotygodniowym bo już takie dobrze pobierają pasze stałe pod warunkiem, że dostają je od 7 dnia życia. Mimo to ciągnę mleko do szóstego tygodnia w przypadku cieląt o masie urodzeniowej pow 40 kg i do ósmego tygodnia jeśli chodzi o cielęta mniejsze. Myślę, że takie odpalanie jest dla cielaków najbardziej optymalne

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie trzymam takich. Na początku mojej zabawy z bydłem zawsze chciałem osiągnąć tonę, udało się kilkakrotnie i teraz najważniejszy jest zysk

Z tym osiąganiem wagi jest tak samo jak z wydajnością mleczną. Im większa tym mniej w portfelu. Już dawno nie opasam ale tak właśnie było, że najlepiej wychodził opas, który osiągał wagę we właściwym czasie a nie wagę na oczekiwanym poziomie

Opublikowano
42 minuty temu, malaczarna napisał:

Ja na samym sianie  z torfów i zbożu pszenżyto owies 1/2 plus koncentrat i kreda ziemniaki odpadowe jak są to jeszcze rzucam im na śrutę. Chyba taniej niż koszionki to wychodzi

Trzeba by to przeliczyć. Każdy ma inne warunki 

Opublikowano

Jeżeli w 18 miesięcy ( czasem wcześniej) udaje się zrobić wagę 700-800kg przy dobrym odpojeniu to ile paszy zostaje w gospodarstwie. Ja mam mało gleby i żeby zrobić byka, który waży tonę to przez ostatnie pół roku opasu zje tyle co dwa roczniaki

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Nie trzymam takich. Na początku mojej zabawy z bydłem zawsze chciałem osiągnąć tonę, udało się kilkakrotnie i teraz najważniejszy jest zysk

Właśnie zysk. Przy drogim cielaku lepiej byka sprzedać jak ma 800-900 niż 600-700kg

Opublikowano
18 godzin temu, damianos95 napisał:

Gdzie masz to mleko wszędzie jak dzwoniłem to dla najmniejszych nic ponizej 200zl za 20kg nie bylo

Polmass i ekoplon/miko   po 150-160 zł u nas w każdym sklepie. 

Opublikowano
22 minuty temu, Daro20 napisał:

Właśnie zysk. Przy drogim cielaku lepiej byka sprzedać jak ma 800-900 niż 600-700kg

700 jest optymalne,przy kosztach jakie ponoszę to był ponad 800kg przynosi mniej zysku niż taki poniżej 700

Opublikowano
27 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Polmass i ekoplon/miko   po 150-160 zł u nas w każdym sklepie. 

hmm , wczoraj jak napisałem ze 300 zł trzebawydać na odchów cielaka to napisałeś zę to brednie a tu wynika ze za 300 zł są 2 worki mleka którymi raczej cięlaka da się odpoić  .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v