Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozmawiałem ze znajomym to w czwartek sprzedawał dwa byki mieszańce oba waga pod 700 kg, cena 12 zł, waga i cena brutto, 7% potrącenia, odbierał Dąb Pol, waga ich. U mnie w okolicy patrzyłem to eco beef płaci więcej niż w listopadowych rekordach cen, aktualnie O klasa 19,1 netto. U mnie dopiero Maj, Czerwiec odjazd 16 sztuk.

Opublikowano
52 minuty temu, adam87p napisał:

sprzedane 6 sztuk wagi 680-740 kg 

7% potracenie 

3 mieszance po 13.2  i 3x hf po 12 zł brutto

Dobre hfy miałeś. Przy najwyższej cenie na ubojniach z którymi współpracujemy, to jest 19,4 netto, musiały by dać 58% mięsa.

• Haha 1
Opublikowano

Panowie wiem ze temat o cenach ale o bydle wiec jakie poidla polecacie dla bykow od 300kg do wagi 750+ zalezy mi na czyms sprawdzonym by wytrzymalo troche i macie poidla montowane od wewnatrz czy od zewnatrz korytarza paszowego ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Dobre hfy miałeś. Przy najwyższej cenie na ubojniach z którymi współpracujemy, to jest 19,4 netto, musiały by dać 58% mięsa.

700*0,93*12= 7800zł

700*0.58*(19,4*1,08)= 8500zł

7800  ?? =  ? ?  8500zł  coś jakby się nie równało  🙂  

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Ktoś tam kiedyś pisał,  że mu się hfy wybijają na ponad 60% także widzisz ile kasy mogą pochłonąć błędy żywieniowe 🥲

Wybije się hf czysty powyżej 55%?

2 godziny temu, adam87p napisał:

sprzedane 6 sztuk wagi 680-740 kg 

7% potracenie 

3 mieszance po 13.2  i 3x hf po 12 zł brutto

Tutaj jest chyba kilka definicji hf na tym forum a mieszańce niektórzy mają takie że innych hf to przy nich mięsne

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, FarmerDyzio napisał:

zaraz handlarz Ci zwróci uwagę że na wbc podczas transportu też zgubi te 7%wagi 😂

to wiadome, już znam scenariusz. Wybicie nie ma wała musi być być 50 procent bo inaczej to łoszustwo :D

Ale mięsny 55% spoko, okej :D ale jakby porównać byki (hf-mm) o wadze 700kg to te 5 procent różnicy to 35 kg

Ale czy te 35 kg w pełni odzwierciedla różnice w mięsności, nie sądze...

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano
21 minut temu, RolAnonim napisał:

700*0,93*12= 7800zł

700*0.58*(19,4*1,08)= 8500zł

7800  ?? =  ? ?  8500zł  coś jakby się nie równało  🙂  

19.4 x 58% = 11.25 netto 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, RolAnonim napisał:

to wiadome, już znam scenariusz. Wybicie nie ma wała musi być być 50 procent bo inaczej to łoszustwo :D

Ale mięsny 55% spoko, okej :D ale jakby porównać byki (hf-mm) o wadze 700kg to te 5 procent różnicy to 35 kg

Ale czy te 35 kg w pełni odzwierciedla różnice w mięsności, nie sądze...

Tylko kto widział wybicia 60% i więcej nawet za wybitne sztuki. Tutaj wszyscy wiedzą ile ma zostać rolnikowi

Opublikowano
13 minut temu, wojak1986 napisał:

Wybije się hf czysty powyżej 55%?

55% to już jest ładny hf , pewnie zdarzy się wybitny powiedzmy 56% ale wyżej to już poprostu czarno biały byk a nie hf

Opublikowano

waga z obory minus skitka i se liczyć złotówki. chociaż i z 30 km do ubojni było to co to ma do tego. I tak zazwyczaj prosto z samochodu nie biją. A niech i na drugi koniec Polski wiozę to z czego mam liczyć? z wagi tam?

kolega napisał cenę z potraceniem skitki to i z tego wbca liczyć i masz porównanie na czym lepiej. 

Opublikowano

Odezwał się dziś do mnie chłopak apropo innej dyskusji.  Oddał drugi raz byki na wbc ( pierwszy raz oczywiście zadowolony ) i to porządne byki lm i ch . Wybiły się jak hfy szkieletory i to jeszcze 20 za U

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

policzcie sobie inaczej 

700 kg po 12  brutto i 7% skitki =7812  brutto 

kolega mowił zeby dostac po 12 zł to na ubojni musiałoby wyjsc wybicie 58% zakładajac cene 19.4 netto  = 20,95 brutto 

czyli połtusza na WBC powinna nam dac  nam  niecałe  373 kg

to ile wybicie wyjdzie 

wole porownac wybicie do wagi z domu. 

Jesli chcecie byc bardziej zadowoleni liczccie z wagi zakładu gdzie bydlak czesto prawie cały dzien jest bez zarcia  plus transport 

roznica w wybiciu napewno  bedzie . 

Edytowane przez adam87p
Opublikowano
37 minut temu, Cybulek17 napisał:

Odezwał się dziś do mnie chłopak apropo innej dyskusji.  Oddał drugi raz byki na wbc ( pierwszy raz oczywiście zadowolony ) i to porządne byki lm i ch . Wybiły się jak hfy szkieletory i to jeszcze 20 za U

A wagę ich znal czy sugeruje się tym co pani Krysia wstawila na żywą na ubojni?

moje byki potrafily stracić 100 albo 50 przytyć w drodze przez pół Polski, 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

A wagę ich znal czy sugeruje się tym co pani Krysia wstawila na żywą na ubojni?

moje byki potrafily stracić 100 albo 50 przytyć w drodze przez pół Polski, 🤭

I jeszcze waga tuszy to też dobrze była dobrana do tego równania

Opublikowano

mi tam pasowało. zawsze lepiej jak okoliczne lapserdaki. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v