Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, TheraRolnik napisał:

@DANDYS i krów to bym się musiał nauczyć, bo na krowach to się znam jak świnia na balecie 

A przy tych sztukach i przy tej ilości mleka to szkoda czasu na nauki 

W opasach jestem bardziej ogarnięty bo przy tym robię od wielu lat 

opasy lepsze bo mniej roboty i nie musisz az tak sie przykladać  ,ale trzeba mieć duzo , dobre budynki zeby była wygoda i dostep do cielat 

Opublikowano

Ja to jednak dobrze miałem. 

Już dziadek był na swój sposób nowoczesny. 

Jedyne co bym po nim poprawił to oborę, zrobił bym wyższy parter, bodaj o 30 cm. 

Ojciec szambo od obory źle usytuował, nie mogę dostawić bocznej ściany po długości obory żeby zrobić stanowiska. 

Ale to też i moja wina, razem żeśmy planowali. 

Druga taka rzecz co mi teraz się nie podoba to piwnica w garażu, jest za niska żeby duży mf do niej się zmieścił. 

No i za mf 255 mógł być zetor 7211. 

Jeszcze są takie dwie maszyny co ich nie kupili, jedna to wywrotka a druga to prasa w 92 roku 

Jeden i drugi byli cały czas za rozwojem w miarę możliwości i potrzeb. 

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

nie mam krów ale zawsze chciałem, i nie kasa tylko geny,zdrowie , pasza ,i czystosć 

do zawodówki ? 😲

A pasze to trochę tak "co znajdzie to zje" 🙈 dodatków praktycznie żadnych typu witaminy, śruty rzepakowe itd 

A te dodatki co dostają to w śmiesznych ilościach także nawet nie warto o tym mówić 

Jak byś wziął i postawił worek w oborze żeby się na niego patrzyły to miały by tyle samo korzyści jak z tych ilości co dostają 

3 minuty temu, Baks00 napisał:

Krowy lepsze,opasy aby wygodniejsze

To ja wiem, krów 30 a opasów 130 żeby była ta sama kasa była 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No kolegów mam mojego pokroju, też są sami i nie szukają. Część się zraziła, część tak jak ja próbowała i też się zraziła, jeden kolega na przykład otwarcie mówi, że jemu nie w głowie szukanie. Ja tak jak mówię, robiłem kroki ale ja nie będę łaził jak smród po gaciach.

Dlatego napisałem ci tekst:

Odważni nie żyją wiecznie, ale zbyt ostrożni… nie żyją wcale!

Myślę że w głębi serca chcesz mieć żonę, rodzinę ale brak ci odwagi.Myslisz że to wyparles to ale tak nie jest. Potrzeba jest bliżej niż myślisz. Stworzyłeś skorupę niby twarda(wygodniej ci tak żyć), ale tak naprawdę jest delikatna jak piórko. Tego się boisz. Obejrzyj, w takich powrotach jest coś pięknego.

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Ja to jednak dobrze miałem. 

Już dziadek był na swój sposób nowoczesny. 

Jedyne co bym po nim poprawił to oborę, zrobił bym wyższy parter, bodaj o 30 cm. 

Ojciec szambo od obory źle usytuował, nie mogę dostawić bocznej ściany po długości obory żeby zrobić stanowiska. 

Ale to też i moja wina, razem żeśmy planowali. 

Druga taka rzecz co mi teraz się nie podoba to piwnica w garażu, jest za niska żeby duży mf do niej się zmieścił. 

No i za mf 255 mógł być zetor 7211. 

Jeszcze są takie dwie maszyny co ich nie kupili, jedna to wywrotka a druga to prasa w 92 roku 

Jeden i drugi byli cały czas za rozwojem w miarę możliwości i potrzeb. 

We wszystkich budynkach taczka, widły i wio bo tylko taczką się wjedzie 

Opublikowano
Przed chwilą, robert55555 napisał:

Myślę że w głębi serca chcesz mieć żonę, rodzinę ale brak ci odwagi.Myslisz że to wyparles to ale tak nie jest. Potrzeba jest bliżej niż myślisz. Stworzyłeś skorupę niby twarda(wygodniej ci tak żyć), ale tak naprawdę jest delikatna jak piórko. Tego się boisz.

Pewnie, że nie pogardziłbym taką o cechach o których tu pisałem. Rodziny jako takiej i tak mieć nie mogę, dzieci w grę nie wchodzą. A wygoda dla mnie jest ponad wszystko. Chęci mi brak. 

Opublikowano
10 minut temu, DANDYS napisał:

no ale matura i idziesz dalej

a zawodówka to latali tacy mali debile nie wyrosniete , 😁😁

Jedyny + to ta matura. Można powiedzieć że techników to taka zawodówka z matura bo wiele więcej wiedzy zawodowej to tu nie ma 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, DANDYS napisał:

Po zawodowce robi technika i jak chce dalej to polibude i wtedy zna pracę od podstaw żaden fiutek go w konia nie zrobi 

• Like 2
Opublikowano
DANDYS napisał:

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Joo a technikum nauczy🙄🙄

Ja mam liceum profilowane z maturą i co? Ni uja mi szkoła nie dała. Jakbym poszedł do zawodówki to bym może do czego tymi ręcyma doszedł. A tak. Bohater tylko w swoim domu. A raczej w swojej głowie, bo zona nie docenia gdyż ma na codzień komfort, że wszystko sam zrobię.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, TheraRolnik napisał:

We wszystkich budynkach taczka, widły i wio bo tylko taczką się wjedzie 

Też muszę paszę zadawać taczką, tylko obornik 30 z ładowaczem. 

Trzy kojce od cieląt trzeba widłować, w sumie to dwa bo teraz krokodylek z jednego zbierze. 

Ojciec nie był wielkim zwolennikiem przewodówki, a pierwszy leciał się uczyć jej obsługi. 

Obsługa ładowacza czołowego za bardzo mu nie szła, ale jak koledzy zaczęli odśnieżać to i on się nauczył. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Ja mam liceum profilowane z maturą i co? Ni uja mi szkoła nie dała. Jakbym poszedł do zawodówki to bym może do czego tymi ręcyma doszedł. A tak. Bohater tylko w swoim domu. A raczej w swojej głowie, bo zona nie docenia gdyż ma na codzień komfort, że wszystko sam zrobię.

Ale może cię sowicie wynagradza

Opublikowano
3 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Jedyny + to ta matura. Można powiedzieć że techników to taka zawodówka z matura bo wiele więcej wiedzy zawodowej to tu nie ma 

U mnie w technikum połowowa do matury nie podchodziła aby do zawodowego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v