Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

U mnie też parę jest ale i pszczół sporo. Lip trochę więcej. Jakby nie zgnilec to by się powiozło 14km od domu, tam lipa na lipie, gospodarz zaprzyjaźniony, że dopilnuje a pszczelarzy wokół zero.

A właśnie, jak to jest z tym zgnilcem całym i obszarem zapowietrzonym?

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

A właśnie, jak to jest z tym zgnilcem całym i obszarem zapowietrzonym?

Tam gdzie jest obszar zapowietrzony to bodajże bez badania weterynarii nie można przemieszczać pszczół i sprzedawać produktów. U mnie nie ma, a tam u znajomego jest no i ni uja wywozić. Ktoś zobaczy i problem murowany.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Tam gdzie jest obszar zapowietrzony to bodajże bez badania weterynarii nie można przemieszczać pszczół i sprzedawać produktów. U mnie nie ma, a tam u znajomego jest no i ni uja wywozić. Ktoś zobaczy i problem murowany.

A ogólnie, jak obszar zapowietrzony to i weterynarię trzeba mieć na sobie?

Opublikowano
stempos1980 napisał:

14 minut temu, slawek74 napisał:

tak obiegowa

Masz głowice termostatyczne na grzejnikach

nie większość to stare żeliwne ze zwykłymi zaworami i jak ruszysz to może cieknąć 😁

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

A ogólnie, jak obszar zapowietrzony to i weterynarię trzeba mieć na sobie?

Pasiekę musisz mieć zgłoszoną do weterynarii nie ważne czy jest obszar zapowietrzony czy nie. A jak chcesz legalnie handlować to i trzeba mieć sprzedaż bezpośrednią lub RHD. 

Opublikowano
PAN88 napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

Najpierw to 30 zł musiałoby w tym portfelu być. 😉 Ja biedny jak mysz. 

Hodowca bydła i biedny?🤣

Nie pisz głupot

Taka odmiana. 😉

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

nie większość to stare żeliwne ze zwykłymi zaworami i jak ruszysz to może cieknąć 😁

No tak. UE martwi się jak mają krowy w oborze a nie jak mieszka mleczarz. I w oborze płytki a w domu barachlo

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

A na piecu jaka masz temperaturę ustawioną? 

Jezeli njest prosta instalacja to ciężko będzie zmniejszyć temperaturę na grzejnikach

Opublikowano

tak straszą alertami tym wiatrem, ale patrzę że prognozach lokalnych aż tak dużego dmuchania nie nadają.

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

No tak. UE martwi się jak mają krowy w oborze a nie jak mieszka mleczarz. I w oborze płytki a w domu barachlo

Z tymi płytkami to jest wymysł naszych chorych urzędników w nie UE

Opublikowano

stara instalacjia sterownik skręcony do minimum czasem dmuchawę wyłączam i klapka na ,,żyletkę,,

PAN88 napisał:

a po co stare wyżucać jak działa a barachło to może u cIebie...płytek nie mam w oborze

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał:

stara instalacjia sterownik skręcony do minimum czasem dmuchawę wyłączam i klapka na ,,żyletkę,,

a po co stare wyżucać jak działa a barachło to może u cIebie...płytek nie mam w oborze

Taki zawór by zrobił robotę 

https://allegro.pl/oferta/termostatyczny-zawor-zawor-3-drogowy-mieszajacy-11748073088 

Albo zwykły 3d

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Z tymi płytkami to jest wymysł naszych chorych urzędników w nie UE

Wiem. Byłem w 2019 na wycieczce w Austrii. Naszemu weterynarzowi moje warunki trzymania świń nie pasowały . Jakby zobaczył tam to nwm co by zrobił

• Like 1
Opublikowano

Adam ty chyba trochę w hydraulikę się bawisz bo widzę wiedzę masz. Może byś przyjechał kiedy piec u mnie wymienić🤔 tylko jeszcze nie wiem kiedy. 

Opublikowano

To dziwne że mleko oddajesz🤣. Jeździłem po mleczarzach i nie chciałbym się na wasze chałupy mieniać. 

2 minuty temu, 6465 napisał:

Adam ty chyba trochę w hydraulikę się bawisz bo widzę wiedzę masz. Może byś przyjechał kiedy piec u mnie wymienić🤔 tylko jeszcze nie wiem kiedy. 

Czy nie wiesz jaki piec będziesz zakladał

Opublikowano

Jaka może być kara za przejazd płatnym odcinkiem autostrady bez etola? Dziś dzwonił do mnie były szef że jedzie a4 między Opolem a Wrocławiem i szlabany otwarte. To go pytam czy etola ma a on że ci to jest🤦. Mówi poczekaj dojeżdżam do zjazdu zobaczę czy szlaban otwarty. I mówi że otwarty😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 6465 napisał:

Jaki będziesz wstawiał 

Ja samołuk  a pożary trochę wiedzy zdobyłem na forum.

Ja brałem hydraulika do instalacji co ale teraz sam bym zrobił.

I tak muszę w lato rozbrajać swoją do poprawki po hydrauliku

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

To dziwne że mleko oddajesz🤣. Jeździłem po mleczarzach i nie chciałbym się na wasze chałupy mieniać. 

Czy nie wiesz jaki piec będziesz zakladał

Mam mialucha kopciucha i trzeba by wymienić. Może będzie jakie dofinansowanie🤔

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Jaki będziesz wstawiał

A nie wiem. Puki można palić w kopciuchu to będę tego męczył.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Jaka może być kara za przejazd płatnym odcinkiem autostrady bez etola? Dziś dzwonił do mnie były szef że jedzie a4 między Opolem a Wrocławiem i szlabany otwarte. To go pytam czy etola ma a on że ci to jest🤦. Mówi poczekaj dojeżdżam do zjazdu zobaczę czy szlaban otwarty. I mówi że otwarty😁

Kiedyś za viaTOLLa to było chyba 3 tysie kary. 

2 minuty temu, 6465 napisał:

Mam mialucha kopciucha i trzeba by wymienić. Może będzie jakie dofinansowanie🤔

A nie wiem. Puki można palić w kopciuchu to będę tego męczył.

To tak jak i u mnie. Dopóki kopciuch dozwolony to będę palił.

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Itd go ściganie za darmowy przejazd 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v